Καρυές Παυσανίας

Νέα - Ενημέρωση


28.08.2019

Ενημέρωση Εθελοντικής Ομάδας Υποστήριξης και Συντήρησης Εκκλησιών και Παρεκκλησιών Καρυών

 

Στις 18 Ιουλίου 2019, στο κατάστημα της πρώην κοινότητας του χωριού, προσφέρθηκε καφές και έγινε ενημέρωση από την εθελοντική ομάδα υποστήριξης και εξωραϊσμού των εκκλησιών και παρεκκλησίων του χωριού.

Για την ενημέρωση των Απανταχού Καρυατών, παραθέτουμε την ενημερωτική ομιλία που αποφάσισε η εθελοντική ομάδα να  παρουσιάσει η κα Τζένη Κούβαρη, μέλος της εθελοντικής ομάδας.

Ενημέρωση 20-7-2019

Aιδεσιμότατε, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.  

Σας καλωσορίζουμε  για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον ίδιο χώρο προκειμένου να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις επισκευές των εκκλησιών του χωριού που έχουμε αναλάβει εθελοντικά και φυσικά αφιλοκερδώς.  Καταρχάς θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τον πολύτιμο χρόνο που αφιερώνετε για να μας ακούσετε.  Η παρουσία σας εδώ σήμερα  μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε.

Πριν ένα χρόνο ακριβώς είχαμε κάνει σε αυτόν εδώ το χώρο την πρώτη μας παρουσίαση και σας ενημερώσαμε πως δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα, τι κάναμε μέχρι εκείνη την ημέρα, τις εκκρεμότητες που υπήρχαν και τα σχέδιά μας.

Σήμερα θα σας αναλύσουμε τι κάναμε τον χρόνο που πέρασε και σε τι κατάσταση βρισκόμαστε.
Πέρυσι σας είχαμε αναφέρει ότι είχαμε προβεί σε εκτεταμένες εργασίες επισκευής της Αγίας Κυριακής, βάψιμο και επισκευή της στέγης στον Άγιο Ιωάννη, επισκευές στις σκάλες και τις πόρτες στον Άγιο Ανδρέα καθώς και μικρότερες επισκευές στους Αγίους Ταξιάρχες, στην Αγία Παρασκευή και στον Άγιο Δημήτριο.

Τη χρονιά που πέρασε ασχοληθήκαμε κυρίως με τους Αγίους Αναργύρους και την Παναγία που έχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Άγιοι Ανάργυροι

Όπως θα  θυμάστε, σας είχαμε αναφέρει για το μεγάλο πρόβλημα, που όλοι γνωρίζαμε από χρόνια, με τους Αγίους Αναργύρους και ότι είχαμε ήδη δωρεές 2.300 ευρώ για να ξεκινήσουν οι εργασίες στήριξης και επισκευής της εκκλησίας. 

Η εκκλησία αυτή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και είναι έτοιμη να καταρρεύσει.  Επειδή το πρόβλημα είναι μεγάλο, απευθυνθήκαμε σε ειδικευμένο πολιτικό μηχανικό με εμπειρία σε πέτρινα κτίρια και εκκλησιές και βαδίζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του.  Καταρχάς έκανε τεχνική έκθεση των αναγκαίων εργασιών την οποία στείλαμε στην Ναοδομία, που είναι η αρμόδια υπηρεσία, και πήραμε την έγκρισή της.  Έτσι σύμφωνα με τις οδηγίες του Μηχανικού έγινε εκσκαφή γύρω από την εκκλησία και βρέθηκαν πολλές ρίζες που έμπαιναν από τους τοίχους στο εσωτερικό της εκκλησίας οι οποίες και κόπηκαν.  Επίσης σκάψαμε όλο το δάπεδο της εκκλησιάς που είχε ανασηκωθεί, σε βάθος περίπου μισού μέτρου, και απομακρύνθηκαν όλες οι ρίζες.  Αποκαλύφθηκε όμως ότι το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στα θεμέλια.  Στην πλευρά του Ιερού της εκκλησίας,  ο μισός περίπου τοίχος στηρίζεται πάνω σε βράχο και ο υπόλοιπος είναι ουσιαστικά στον αέρα, το ίδιο ισχύει και για όλο σχεδόν  το τοίχο γύρω - γύρω.  Αυτή είναι ουσιαστικά και η αιτία που έχουν δημιουργηθεί οι μεγάλες ρωγμές στους τοίχους και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για άμεση κατάρρευση και πρόκληση πολύ σοβαρού ατυχήματος. 

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Μηχανικού έπρεπε να γίνουν ειδικές εργασίες στήριξης προκειμένου να εξασφαλισθεί το κτίριο.  Πριν 20 ημέρες ήρθε από την Αθήνα ειδικό συνεργείο και ειδικό μηχάνημα και έγιναν οι απαραίτητες εργασίες στήριξης των θεμελίων, συγκεκριμένα κατασκευάσθηκαν 13 κολώνες σε βάθος από 4 μέχρι 8 μέτρα (μέχρι να βρεθεί βράχος δηλαδή, για τη στέρεη στήριξη).  Το κόστος μόνο αυτών των εργασιών ανήλθε στο ποσόν των 6.000 ευρώ.  Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι εργασίες στήριξης των θεμελίων από τον Δημήτρη Δήμα.  Συγκεκριμένα οι κολώνες που ανέφερα προηγουμένως δένονται μεταξύ τους με σίδερα και θα κατασκευασθεί κατά κάποιον τρόπο ένα δοκάρι που θα κάθεται πάνω στις κολώνες και θα στηρίζει τη θεμελίωση, συγχωρέστε με για την ατελή περιγραφή, αλλά αυτά είναι εξειδικευμένα τεχνικά θέματα που δεν μπορώ να περιγράψω επακριβώς.  Αυτό που θέλω να γίνει κατανοητό είναι η πολυπλοκότητα του έργου.  Εννοείται βέβαια ότι όλα γίνονται με την επίβλεψη του αξιόλογου και ευγενέστατου μηχανικού κυρίου Αλεξάνδρου.

Μετά την στήριξη των θεμελίων θα πρέπει να επισκευασθούν οι ρωγμές στους τοίχους και το Τέμπλο, να τακτοποιηθεί το πάτωμα και φυσικά βάψιμο και λοιπές εργασίες.  Όπως αντιλαμβάνεστε το κόστος είναι πολύ μεγάλο και σίγουρα θα ξεπεράσει τις 30.000 ευρώ.

Πολλοί μας είπαν, δεν την αφήνατε να γκρεμισθεί;  Όμως αυτό είναι μια κουβέντα, ποιανού η καρδιά βαστά να αφήσει τα μνημεία του, την ιστορία του, τα ήθη και έθιμά του να γκρεμισθούν;  Οι πρόγονοί μας με πολύ κόπο και στερήσεις τα δημιούργησαν σε δύσκολες εποχές και εμείς, με όλα μας τα καλά σήμερα θα τα εγκαταλείψουμε; ΟΧΙ

Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και με τη βοήθεια του Θεού και όλων των πατριωτών μας πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε.  Πριν ένα μήνα περίπου απευθυνθήκαμε με επιστολή σε όλους τους πατριώτες μας και στους συλλόγους του εξωτερικού για την ενίσχυση του έργου μας και περιμένουμε.

Οικονομικά στοιχεία για τους Αγίους Αναργύρους

Όπως αναφέραμε στην αρχή όταν ξεκινήσαμε είχαμε στο ταμείο μας 2.300 Ευρώ και άλλα 200 που μας έδωσαν 2.500 και 1.478 που εισπράξαμε στην γιορτή των Αγίων Αναργύρων (δίσκος, δωρεές, σουβλάκια, κλήρωση), σύνολο 3.978, και έχουμε πληρώσει μέχρι τώρα εργατικά 2.410 ευρώ.  Συνεπώς στο ταμείο μας αυτή τη στιγμή έχουμε 1.568 ευρώ,  όμως οφείλουμε 6.000 στο συνεργείο που ήρθε από την Αθήνα και όλα τα υπόλοιπα (σίδερα, τσιμέντα, εργατικά, μηχανικός, κλπ) και έπεται συνέχεια.

Παναγία

Στην Παναγία τα πράγματα είναι πιο εύκολα σε σχέση με τους Αγίους Αναργύρους, τουλάχιστον δεν έχουμε εδώ τον κίνδυνο κατάρρευσης προς το παρόν. Όμως τα προβλήματα και εδώ είναι μεγάλα και κοστοβόρα και προέρχονται κυρίως από την υγρασία.  Το Τέμπλο όπως γνωρίζετε έχει καταστραφεί  σε δύο μέρη και οι τοίχοι ξεφλουδίζουν ενδεχομένως και από μη κατάλληλες εργασίες βαφής παλαιότερα.  Ξεκίνησαν, οι Πάνος και Δημοσθένης Κολοβός, οι οποίοι σημειωτέον επισκευάζουν δωρεάν το Τέμπλο,  τις εργασίες βαφής και διαπιστώθηκε ότι πρέπει να αποξυλωθούν όλες οι παλαιές στρώσεις βαφής, να γίνουν οι επισκευές στην τοιχοποιία να στεγνώσει καλά και στη συνέχεια να ξεκινήσει η βαφή. Οι εργασίες αυτές είναι πολλές και θα στοιχίσουν περίπου 10.000 ευρώ. 

Επιπλέον σύμφωνα με τον μηχανικό, τον κύριο Αλεξάνδρου, θα πρέπει να κατασκευασθεί αποστραγγιστικό έργο τουλάχιστον στην βόρεια πλευρά εξωτερικά της εκκλησίας.  Επίσης σύμφωνα με τον κύριο Λάχανη (ειδικός για τις μονώσεις από την Τρίπολη), θα πρέπει να επισκευασθεί ο αρμός εξωτερικά όπου χρειάζεται και να περασθεί με μονωτικό όλη η τοιχοποιία, καθώς και ο τρούλος.  Το κόστος των εργασιών αυτών δεν έχει υπολογισθεί αλλά κρίνονται απαραίτητες για να μην έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα.

Οικονομικά στοιχεία Παναγίας

Για την Παναγία έχουμε 2.570 ευρώ, από διάφορες προσφορές σε δολάρια Αμερικής και Καναδά καθώς και ευρώ.  Αλλά δεν έχουμε ακόμα  πληρώσει τίποτα για τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη.

Αγία Παρασκευή

Στην Αγία Παρασκευή το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται από την υγρασία και την κλεισούρα, για αυτό το λόγο κατασκευάσαμε σήτες και σιδεριές για 4 παράθυρα προκειμένου να αερίζεται σωστά η εκκλησία.  Το κόστος αυτών είναι 560 ευρώ.  Συντηρούμε και βάφουμε τα κουφώματα.  Το κόστος για όλα αυτά το καλύπτει η Ντίνα Χριστοπούλου και την ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Στις προσπάθειές μας να γίνουν σωστά οι εργασίες συμβουλευόμαστε ανθρώπους της αγοράς σχετικά με μονώσεις και υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, συγκεκριμένα έχει έρθει από την Τρίπολη ειδικός στα μονωτικά και μας έδωσε συμβουλές στο τι να προσέχουμε και ότι η μόνωση είναι πολύ σημαντική.  Επίσης καλέσαμε και ήρθαν δύο μοναχοί από την Μονή Βαρσών  και μας συμβούλεψαν γενικά για τον καλό αερισμό  την καθαριότητα και τη συντήρηση των εκκλησιών.   Φέραμε τον κύριο Καρύδη, διευθυντή της σχολής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως μας, και μας συμβούλεψε για τα χρώματα.

Τελειώνοντας θα θέλαμε όλοι να σας ευχαριστήσουμε από καρδιάς, που μας ακούσατε και μας τιμήσατε με την παρουσία σας. Να έχετε υγεία και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.
Είμαστε στη διάθεσή σας για ερωτήσεις και διευκρινήσεις.