Καρυές Παυσανίας

Νέα - Ενημέρωση


21.02.2021

Η Σπηλιά του Καλού στις Καρυές

 

Πηγή δημοσίευσης: Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος - speleo.gr - 14.10.2019

Η ύπαρξη ενός σπηλαίου στις Καρυές ήταν μια ιστορία που είχα ακούσει από τον παππού μου, ο οποίος ανέφερε ότι ήταν δύσβατο μεν, αλλά είχε πανέμορφο διάκοσμο δε. Πάντα υπήρχε μια απορία για την εικόνα αυτού του σπηλαίου.

Σχετική ανάρτηση του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου δηλώνει ότι όχι μόνο υπάρχει σπήλαιο αλλά είναι πράγματι πολύ όμορφο. Όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν την ανάρτηση και τις οποίες αναδημοσιεύουμε πρόκειται για ένα σπήλαιο περίπου 50 μέτρων με εντυπωσιακό φυσικό διάκοσμο. Η εξερεύνηση του σπηλαίου πραγματοποιήθηκε από τον Σπηλαιολογικό Ελληνικό Εξερευνητικό Όμιλο το τελευταίο Σαββατοκύριακο των αποκριών, 9-11 Μαρτίου του 2019.

Το σπήλαιο είναι κατακόρυφο και αναπτύσσεται σε βάθος σε δύο κλάδους κατά μήκος διάκλασης. Ο ένας είναι μονοκόμματος και έχει βάθος 10μ, ενώ το άλλος συνεχίζει σε μικρά τμήματα με συνεχή αλλαγή κατεύθυνσης και εναλλαγές σαρών και κάθετων τμημάτων, ουσιαστικά προχωρώντας κάθετα κάτω από την είσοδο. Κατεβαίνοντας το σπήλαιο αλλάζει μορφή, συναντάμε ασβεστιτικούς σχηματισμούς, γίνεται πιο στενό και λιγότερο άγριο.

Το σπήλαιο έχει βάθος 50 μέτρα και χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό και εκπαίδευση για να το επισκεφτεί κάποιος. Παρόλα αυτά επειδή είναι αρκετά στενό και κάθετο, θα πρέπει όσοι το επιχειρήσουν να κατεβαίνουν ένας-ένας για να αποφευχθεί η πτώση πετρών. Η ομάδα πραγματοποίησε χαρτογράφηση και φωτογράφηση, όπου και οι εικόνες που αναδημοσιεύουμε.

Την ομάδα οδήγησε το σπήλαιο ο συμπατριώτης Μιχάλης Αρδάμης, ενεργό μέλος του ΕΟΔ Αρκαδίας.

Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.