Καρυές Παυσανίας

Αθλητικός Σύλλογος «Ο Καρυάτης»


Ο Αθλητικός Σύλλογος «Ο Καρυάτης» ιδρύθηκε το 1926 και σκοπός του είναι «η αρμονική ανάπτυξη των σωματικών, ηθικών και πνευματικών τάσεων και ιδιοτήτων της νεολαίας Αραχώβης».

Ο συλλογός διαθέτει ιδιόκτητο γήπεδο ποδοσφαίρου το οποίο βρίσκεται θέση «Πηνιγούρα», στην είσοδο του χωρίου από τον επαρχιακό δρόμο. Στην ίδια τοποθεσία βρίσκεται επίσης γηπέδο μπάσκετ, τέννις και βόλεϋ με σύγχρονες προδιαγραφές.


Ιστορικά Στοιχεία

Η Ίδρυση και τα πρώτα χρόνια

Ο Α.Σ. «Καρυάτης» ιδρύθηκε το 1926 από τους Γ. Θ. Σκιούρη, Κ. Ν. Χάρακα, Ε. Γ. Κωσταλά, Κ. Μ. Πίτσιο, Θ. Γ. Σταθάκη, Θ. Β. Λεβεντάκη, Ι. Ν. Χάρακα, Ι. Κ. Διαμαντούρο και Ι. Στ. Μαχαίρα, οι οποίοι τότε φοιτούσαν στα σχολεία της μέσης εκπαιδεύσεως, και αναγνωρίστηκε επισήμως από το Πρωτοδικείο Σπάρτης το 1928.

Αρχικά έλαβε μέρος στους αθλητικούς αγώνες που έγιναν το 1928 και 1929 στη Βλαχοκερασιά, όπου πολλοί κάτοικοι τότε συνόδευσαν με αυτοκίνητα ή έφιπποι τους αθλητές του Συλλόγου. Οι αθλητές σε αυτούς τους αγώνες διακρίθηκαν κερδίζοντας τα πρώτα βραβεία στα αγωνίσματα του άλματος, της σφαιροβολίας, του ακοντίου, του δίσκου, της λιθοβολίας και του δρόμου. Το 1929 οι Αραχωβίτες αθλητές κέρδισαν μέσα στην Σπάρτη πρώτα βραβεία στα πέντε (5) χιλιόμετρα, στα χίλια πεντακόσια (1500) μέτρα στο δρόμο με εμπόδια και στο άλμα σε ύψος. Επίσης το 1930 και 1931 έλαβε μέρος σε πολλές ποδοσφαιρικές συναντήσεις με Συλλόγους της Σπάρτης και των Λεβετσόβων (Κροκεές).

Κάθε Κυριακή η Πλατεία της Ράχης -εφόσον δεν υπήρχαν γάμοι και βαπτίσεις- μετατρεπόταν σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Τότε ο αείμνηστος ευεργέτης Γ. Θ. Σκιούρης έριξε την ιδέα να γίνει γήπεδο στην περιοχή της Πινιγούρας, όπου υπήρχε και επίπεδο έδαφος. Πράγματι το 1929 έγινε έρανος και από το ποσό που μαζεύτηκε αγοράστηκε μικρός αγρός ιδιοκτησίας του Παναγιώτη Παπαδόγιαννη στη θέση Πινιγούρα και διασκευάστηκε σε Γυμναστήριο. Το 1951, επί Προέδρου του Α.Σ. «Καρυάτης» Παρασκευά Γ. Κουτσόγεωργα και του μέλους Κωνσταντίνου Μιχ. Πίτσιου, μαζί με την ενίσχυση (518 δολάρια) της Αδελφότητας στην Αμερική και της εταιρείας ΛΕΒΕΝΤΗΣ, αγοράστηκε και κομμάτι από γειτονική έκταση, ιδιοκτησίας Μιχαήλ Μελεχέ, ώστε να ολοκληρωθεί ο σχετικός χώρος του γηπέδου. Η τελική επέκταση, διαμόρφωση και περίφραξη με μαντρότοιχο πραγματοποιήθηκε το 1954 με δαπάνη των μεγάλων ευεργετών του συλλόγου: Παρασκευά Π. Λεβέντη, Χρήστου Π. Λεβέντη, Ανδρέα Σ. Τράκα και Κωνσταντίνου Σπ. Πίτσιου.

Από τότε και μέχρι σήμερα η δραστηριότητα του Συλλόγου ήταν πάντα πολύπλευρη: αθλητική, πολιτιστική, κοινωνική. Παλαιότερα μάλιστα πέρα από την τέλεση αγώνων ποδοσφαίρου κάθε Κυριακή το Καλοκαίρι που ήταν πανηγύρι για το χωριό γιατί υπήρχαν πολλοί νέοι, είχε δημιουργηθεί τμήμα στίβου με αποκορύφωση την τέλεση αγώνων τρεις (3) φορές σ΄ αυτό το χώρο την δεκαετία του 1960.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Τα έργα στο Αθλητικό Κέντρο

Το 1958 με δαπάνη Γ. Θ. Σκιούρη, κατασκευάστηκαν τα πρώτα αποδυτήρια του συλλόγου, τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, ενώ το 1981 με δωρεά του Δ. Θ. Κάκκαρη κατασκευάστηκε και η επέκτασή τους και πλέον υπάρχουν αποδυτήρια αθλητών, και για τις δύο ομάδες. Το 1995 ο Α.Σ. «Ο Καρυάτης» με την ετήσια επιχορήγησή του από το ίδρυμα Γ. Θ. Σκιούρη, με δωρεά χρημάτων από τα παιδιά του Ευστρατίου Κωσταλά, αλλά και με ένταξη σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, κατασκεύασε και ανοικτό γήπεδο αθλοπαιδιών για τα αθλήματα της καλαθοσφαίρισης (Basketball), πετοσφαίρισης (volleyball) και αντισφαίρισης (tennis), με σύγχρονες προδιαγραφές.

Το 2013 ανακαινίστηκαν τα υφιστάμενα αποδυτήρια του γηπέδου και το 2018 ολοκληρώθηκε η ηλεκτροδότηση των αποδυτηρίων, του γηπέδου καλαθοσφαίρισης αλλά και του γηπέδου ποδοσφαίρου μπροστά από τις κερκίδες με την εγκατάσταση προβολέων. Πλέον το Αθλητικό Κέντρο Καρυών είναι σε θέση να προσφέρει σύγχρονες συνθήκες άθλησης στους κατοίκους και τους επισκέπτες των Καρυών.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Α.Σ. "ΚΑΡΥΑΤΗΣ" συμμετείχε για πρώτη φορά σε επίσημο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Λακωνίας το 1970-72 για να διακόψει και να επανέλθει το 1983 στη Γ΄ κατηγορία. Από τότε συμμετέχει ανελλιπώς στα πρωταθλήματα των τοπικών κατηγοριών της Λακωνίας. Ανεδείχθη Πρωταθλητής Γ΄ Κατηγορίας την περίοδο 1984 -1985 και για τρία συνεχή χρόνια έπαιξε στη Β΄ Κατηγορία από την οποία υποβιβάστηκε την περίοδο 1987 - 1988. Τα επόμενα χρόνια ο Σύλλογος αγωνίζονταν στη Γ΄ Κατηγορία μέχρι το 1997 που ανεδείχθη Πρωταθλητής Γ΄ Κατηγορίας. Από την περίοδο 1997-1998 μέχρι σήμερα συμμετέχει στο πρωτάθλημα Β΄ Κατηγορίας όπου έχει διακριθεί μεταξύ δώδεκα (12) ομάδων : 1997-1998 (5ος), 1998 -1999 (4ος), 1999 - 2000 (6ος), 2000 - 2001 (2ος), 2001 - 2002 (4ος), 2002 - 2003 (2ος).