Καρυές Παυσανίας

Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών


Ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών (Σ.Α.Κ.) ιδρύθηκε στην Αθήνα το έτος 1970 για να συνεχίσει το έργο δύο προηγούμενων Καρυάτικων Συλλόγων (του 1948 και του 1954) που είχαν διαλυθεί. Από το 1970 μέχρι το 2015 λειτουργούσε με 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο και από το 2015 με 9μελές που επιτελεί τους κανονισμούς λειτουργίας τους.


Στο διάστημα αυτό ο Σ.Α.Κ. συνεργαζόμενος μέχρι πρόσφατα (2010) με την Κοινότητα Καρυών και πλέον με το τοπικό συμβούλιο Καρυών του διευρυμένου Δήμου Σπαρτιατών, με τους λοιπούς φορείς του χωριού, αλλά και τους Συλλόγους του εξωτερικού (Η.Π.Α., Αυστραλία και Καναδά) έχει βοηθήσει οικονομικά πολλές προτάσεις τους για έργα. Συγκεκριμένα χορήγησε διάφορα ποσά:

  • Για την διαχείριση των υδάτων (καλλιέργειες πηγών) με σκοπό την άρδευση και την ύδρευση, καθώς και την κατασκευή και ανακατασκευή του υδραγωγείου και των σωληνώσεων κλπ.
  • Για την ενίσχυση του Αθλητικού Συλλόγου «Ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ» (προμήθεια στολών και υποδημάτων, έργα βελτίωσης γηπέδου κ.α.).
  • Για την ανέγερση και αγιογράφηση του μεγαλοπρεπούς μητροπολιτικού Ι.Ν. Αποστόλου Ανδρέα και στη συντήρηση, ανακατασκευή και βελτίωση και φωτισμό των λοιπών Ι.Ν., καθώς και των κοιμητηρίων.
  • Για την ομαλή λειτουργία (προσφορά υλικών και χρηματοδότηση εκδρομών) του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου Καρυών. Την περίοδο δε 1998-2009 λειτούργησε, με δικά του αποκλειστικά έξοδα, θερινό σχολείο για τη δημιουργική απασχόληση παιδιών από 3 έως 12 ετών.
  • Για την τουριστική αναβάθμιση των Καρυών μέσω της διαχείρισης του ιστότοπου των Καρυών, της έκδοσης τουριστικού χάρτη και την τοπθέτησης ενημερωτικών πινακίδων.

Το μεγαλύτερο έργο μέχρι σήμερα, στο οποίο η συμβολή του Σ.Α.Κ. ήταν καθοριστική, είναι το «Μνημείο των Καρυάτιδων», τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 24 Ιουλίου 1983. Πρόκειται για πιστό αντίγραφο της προέκτασης των Καρυάτιδων στο Ναό του Ερεχθείου στην Ακρόπολης των Αθηνών και βρίσκεται σε περίοπτη θέση του χωριού, στην θέση «Αλώνια» σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Συνδέσμου. Το κόστος του έργου κόστισε 1,8 εκ. δρχ. (τιμές 1982) και έγινε με την βοήθεια εκατοντάδων συμπατριωτών και των Απανταχού Συλλόγων τους. Την περίοδο 2017-18 ολοκλήρωσε επίσης με χρήματα συμπατριωτών και φίλων των Καρυών την αποκατάσταση του Μνημείου από τις φθορές και την συνολική ανακαίνιση των χώρου.

Στους σκοπούς του Σ.Α.Κ. είναι επίσης η διοργάνωση και η υποστήριξη εκδηλώσεων με σκοπό την σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των μελών του, των φίλων του και όλων των κατοίκων του χωριού, αλλά και των ομογενών που παραθερίζουν στο χωριό. Ειδικότερα διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων όπως:

  • την οργάνωση Θείας Λειτουργίας, αρτοκλασίας και δεξίωσης στο χωριό την ημέρα του εορτασμού του πολιούχου Αποστόλου Ανδρέα,
  • τον ετήσιο χορό της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Αθήνα,
  • τη δεξίωση προς τιμήν των ομογενών στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Κοινοτικού Καταστήματος τον Ιούλιο και
  • του ετήσιου θερινού χορού στο άλσος της Αγίας Παρασκευής/προαύλιο Δημοτικού Σχολείου τον Αύγουστο.

Από το 2014 εκδίδει σε δύο γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά) το Τριμηνιαίο Δελτίο του Συνδέσμου (εφημερίδα) το οποίο αποστέλλεται ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά σε 500 περίπου συμπατριώτες στην Ελλάδα και στα πέρατα του κόσμου.

Μέσω της οργάνωσης λαχειοφόρων αγορών και με την σωστή διαχείριση των χρημάτων από αυτές και από τις συνδρομές των μελών του έχει σήμερα καταφέρει ο Σ.Α.Κ. να έχει στην ιδιοκτησία του τρία (3) γραφεία στην οδό σταδίου στην Αθήνα και ένα ιδιόκτητο κτήμα 11 στρεμμάτων στις Καρυές.

Από το 2006 οπότε και προέβει στην αγορά ενός συγκροτήματος δύο (2) παλαιών κτιρίων επί της κεντρικής πλατείας με σκοπό την διαμόρφωση τους σε Λαογραφικό Μουσείο και Πολιτιστικό Κέντρο. Πρόκειται για το νέο μεγάλο έργο του Συνδέσμου που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός Κέντρου Πολιτισμού και Μνήμης για τους Καρυάτες διαμέσου των αιώνων με ιδιαίτερη αναφορά στην μετανάστευση των συμπατριωτών.