Καρυές Παυσανίας

Πυρασφάλεια και Τράπεζα Αίματος Καρυών


Πυρασφάλεια Καρυών Λακωνίας

Οι Καρυές, ένα πανέμορφο και ιστορικό χωριό του Πάρνωνα, είχαν πάντα έντονα γεωφυσικά χαρακτηριστικά με δύσβατα σημεία δασικής έκτασης με πυκνή βλάστηση. Για τον λόγο αυτό οι δημότες της Κοινότητας κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια πρόληψης πυρκαγιών και προστασίας του φυσικού πλούτου της δασικής περιοχής τους. Η οργάνωση των ανωτέρω προσπαθειών βρίσκονταν υπό την Ευθύνη των Εθελοντών και των Κοινοτικών Οργάνων, ήδη από την δεκαετία του 1990.

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις "πηγές" του χωριού (04.09.2000), η συλλογική προσπάθεια εντάθηκε περισσότερο και εκφράστηκε με έντονο ενδιαφέρον και αγωνία για την προστασία του τόπου καταγωγής των συμπατριωτών μας. Έτσι αγοράστηκε από τον συμπατριώτη μας Παναγιώτη Δημήτρουλα και μεταφέρθηκε στην Κοινότητα το πυροσβεστικό όχημα κατάσβεσης δασικών εκτάσεων (με αριθμό κυκλοφορίας ΚΗΥ 23067), το οποίο και παραμένει μόνιμα στο χωριό έχοντας καταστεί απαραίτητο μέσο φύλαξης και προστασίας της περιοχής. Το 2007 οπότε και σημειώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά στον Πάρνωνα, το χωριό συμμετείχε ενεργά, αποφασιστικά και καταλυτικά με το πεζοπόρο τμήμα του, τα αγροτικά οχήματα και τις ομάδες φύλαξης.

Η μεγάλη αυτή προσπάθεια για περιβαλλοντική και αντιπυρική προστασία του χωριού και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής έτυχε της καθολικής αναγνώρισης με αποτέλεσμα:

  • Το 2008 η ΜΑΡΦΙΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ χορήγησε για τον εξοπλισμό της εθελοντικής ομάδας, στολές, αλυσοπρίονα, φανούς, μάσκες, γάντια κλπ (16.08.2008).
  • Το 2009 ο συμπατριώτης μας Παναγιώτης Οδυσσέα Σκιούρης δώρισε τρία (3) πλήρη πυροσβεστικά βυτία κατάλληλα διασκευασμένα, ώστε να τοποθετούνται πάνω σε αγροτικά μηχανήματα 4Χ4, τα οποία είναι ευέλικτα και μπορούν αν επέμβουν άμεσα σε οποιαδήποτε περιστατικό.

Η υποδειγματική αυτή προσπάθεια που έχει ήδη αναγνωριστεί από φορείς και πολίτες κορυφώθηκε με την ίδρυση του Συλλόγου που φέρει τον τίτλο «ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΡΥΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ». Στις 19.07.2010 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των κατοίκων και η σύνταξη του σχετικού Καταστατικού, το οποίο με την υπ΄ αριθμό απόφαση 4/15.02.2011 εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Σπάρτης. Τέλος, την 15.05.2011 πραγματοποιήθηκαν εκλογές και συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ. της Πυρασφάλειας Καρυών Λακωνίας.

Κείμενο: Θεόδωρος Μεντής

Τράπεζα Αίματος Καρυών Λακωνίας

Η αιμοδοσία Καρυών ξεκίνησε το 1983 με πρωτοβουλία του τότε Συλλόγου Νέων Καρυών με το Νοσοκομείο Τρίπολης, διότι αν και οι Καρυές υπάγονται στην Λακωνία δεν γινόταν από το Νοσοκομείο Σπάρτης αιμοληψία στα χωριά.

Η τράπεζα Αίματος σύμφωνα με το Καταστατικό της διοικείται από μια τριμελή επιτροπή.

Ο σκοπός της είναι να καλύπτονται όλοι οι συγγενείς μέχρι τρίτου βαθμού των αιμοδοτών, αλλά να καλύπτει και τους συγχωριανούς που δεν έχουν κανένα συγγενή και έχουν ανάγκη.

Από το 1984 πραγματοποιούνται αιμοληψίες ανά εξάμηνο με ειδικό κλιμάκιο από ιατρούς και νοσηλευτές, αρχικά από το Νοσοκομείο Τρίπολης και από το 2004 και ύστερα από το Νοσοκομείο Σπάρτης. Τέλος, αξίζει να υπογραμμιστεί η συμβολή της κ. Βούλας Δαλακούρα η οποία είναι η «ψυχή» της Τράπεζας Αίματος Καρυών από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα.