Καρυές Παυσανίας

Νέα - Ενημέρωση


13.10.2021

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Κωσταλάς στη Νέα Υόρκη

 


Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 85 ετών την Κυριακή 10/10/2021, ο Γιάννης Κωσταλάς, ο «μπάρμπα Γιάννης», ένας σπουδαίος Έλληνας της διασποράς, ένας εξαιρετικός πατριώτης, ένας πραγματικός λάτρης του μπάσκετ και του αθλητισμού.

Γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1936 στις Καρυές Λακωνίας και ήταν γιος του Ευστράτιου και της Παρασκευής Κωσταλά. Το 1952 μετανάστευσε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, ακολουθώντας το όνειρό τους για μια καλύτερη ζωή. Λάτρης του μπάσκετ από μικρό παιδί, έπαιξε στον Τυφώνα πριν φύγει για την Αμερική. Στα γυμνασιακά χρόνια του φοίτησε στο Taft High School, έπαιξε μπάσκετ και στη συνέχεια  στο City College της Νέας Υόρκης, όπου σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Εκεί αγωνίστηκε  στο αμερικανικό φούτμπολ, οδήγησε την ομάδα στο Final 4 του NCAA και ανακηρύχθηκε καλύτερος αμυντικός του τουρνουά για την σεζόν 1958-59.

 

Σε νεαρή ηλικία έγινε συνέταιρος στο εστιατόριο The Waldorf και αργότερα μαζί με τα αδέλφια του άνοιγε το ένα μετά το άλλο επιτυχημένα εστιατόρια, όπως τα Munchtime USA, Socrates Pizza, Huckleberry FinnDonut Shop, Arachova Coffee shop, Essex I,  Essex II,  Essex III,  Vivia’s Deli, Steve’s Pizza, The Essex World και Bridge Deli.

Για δεκαετίες διατηρούσε το καφέ/εστιατόριο Essex World Coffee Shop, απέναντι από τους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, στο World Trade Center στην καρδιά της Νέας Υόρκης, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες Έλληνες, άνθρωποι του πολιτισμού, του αθλητισμού, τους οποίους ο Γιάννης Κωσταλάς υποδεχόταν πάντα με ανοιχτή αγκαλιά. To κατάστημά του αποτέλεσε τον τόπο συνάντησης των Ελλήνων της διασποράς, στη Νέα Υόρκη, το πρώτο μέρος που επισκεπτόταν κάθε Έλληνας που πήγαινε στη Νέα Υόρκη, ειδικά εάν επρόκειτο για άνθρωπο του μπάσκετ. Εκεί υποδεχόταν με το τεράστιο χαμόγελο χιλιάδες Έλληνες αθλητές, προπονητές και ακόμα φιλάθλους. Βοήθησε πάρα πολλούς να βρουν υποτροφίες, δουλειές και γενικά ένα καλύτερο αύριο.

Το Essex Cafe λειτούργησε για χρόνια ως σταθμός πρώτων βοηθειών μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, καθώς βρισκόταν ακριβώς κάτω από τους Δίδυμους Πύργους. Γι' αυτό και ο Γιάννης Κωσταλάς ήταν ένας ήρωας για τους Αμερικανούς, καθώς στο δικό του μέρος δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες χιλιάδες τραυματίες εκείνης της μαύρης ημέρας.

Το Μουσείο του Μπάσκετ της ΧΑΝΘ εξέφρασαν με δήλωσή τους τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντα. Θυμίζουμε ότι το Μουσείο Basketball ΧΑΝΘ είχαν τιμήσει το 2016 τον Γιάννη Κωσταλά σε μια εκδήλωση στην οποία είχε δώσει το "παρών" πλήθος ανθρώπων του μπάσκετ όπως και μια αντιπροσωπεία της ομάδας του Ολυμπιακού. Στην εκδήλωση τότε είχαν μιλήσει για αυτόν άνθρωποι του αθλήματος που τον είχαν συναντήσει και γνωρίσει από κοντά.

O Λάκης Τσάβας δήλωσε:

«Ο Γιάννης είναι μια μεγάλη αγκαλιά για κάθε Έλληνα, αφιέρωσε όλη του την ζωή στο να βοηθάει συνανθρώπους του, το ρεπερτόριο μου είναι πολύ φτωχό για να περιγράψει το μεγαλείο της ψυχής του. Υπεραγαπάει τον αθλητισμό, το μπάσκετ είμαι χαρούμενος που τον γνώρισα και που έχω την τιμή να λέγομαι φίλος του».

O Θόδωρος Ροδόπουλος με τη σειρά του δήλωσε:

«Γνώρισα τον Γιάννη Κωσταλά το 1970, είναι ένας απίστευτα δοτικός άνθρωπος. Γνωρίζει πολύ μπάσκετ ασχολήθηκε με ομάδες Γυμνασίων, παρακολουθεί πολύ κολεγιακό και φυσικά ΝΒΑ. Τα τελευταία 25 χρόνια φροντίζω πάντα όταν πηγαίνω στην Αμερική να τον επισκέπτομαι, ώστε να ανταλλάσουμε απόψεις. Είναι μεγάλη μορφή, ένας Ελληνάρας που βοηθάει τους πάντες»,.

Ο Τάκης Καρατζουλίδης από την πλευρά του είχε πει:

«Συμπληρώθηκαν 37 χρόνια από τότε που γνώρισα τον Γιάννη, τον θυμάμαι να τρέχει να μας εξυπηρετήσει για μια σειρά από εκκρεμότητες που είχαμε πηγαίνοντας στην Αμερική. Όλα αυτά τα χρόνια ξέρω πως υπήρχαν άνθρωποι που τον αδίκησαν, που τον εκμεταλλεύθηκαν, όμως ουδέποτε τον άκουσα να λέει κακή κουβέντα για κανέναν. Έχει τρομερές γνώσεις στον αθλητισμό, στον στίβο και φυσικά στο μπάσκετ. Θυμάμαι ότι είχε διορθώσει κάποτε τον τζένεραλ μάνατζερ των Νιου Γιορκ Νικς λέγοντας του την σωστή 5άδα των Νικς του 1953»!

Ειδικά για την εκδήλωση του Μουσείου μας είχε έρθει από την Ρωσία ο ανιψιός του, Στράτος Κωσταλάς:

«Είμαστε από την Σπάρτη απ΄όπου και το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν, όμως στην περίπτωση του μπάρμπα Γιάννη αυτό δεν ισχύει. Θα σας πω μερικά βιογραφικά στοιχεία του. Σε ηλικία 9 ετών έκανε το δελτίο του με τον Τυφώνα ο οποίος είχε έδρα του τότε την Κυψέλη. Μετά το πόλεμο έφυγε για την Αμερική, ο παππούς μας γύρισε από την Γερμανία όπου βρίσκονταν αιχμάλωτος για ενάμιση χρόνο, πήρε την οικογένεια του, τα 5 παιδιά του και έφυγε για την Αμερική. Εκεί στα γυμνασιακά του χρόνια έπαιξε μπάσκετ, στο κολέγιο έπαιξε ποδόσφαιρο, η ομάδα του μάλιστα έφτασε στην τελική 4άδα και ψηφίστηκε καλύτερος αμυντικός.

Λίγο πριν αποφοιτήσει άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο το οποίο στην συνέχεια πούλησε και το 1967 ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές. Στην Αθήνα γνώρισε τα παιδιά της ΑΕΚ στο μπάσκετ. Είδε ένα ματς για την Ευρώπη, είπε «θα μείνω μέχρι το επόμενο», η ΑΕΚ κέρδιζε κι αυτός έλεγε «θα μείνω μέχρι το επόμενο» και τελικά οι διακοπές του κράτησαν 6 μήνες. Τότε ήταν που με πήρε μαζί του στον τελικό στο Καλλιμάρμαρο στο ΑΕΚ –Σλάβια, εκείνο ήταν και το πρώτο παιχνίδι που παρακολούθησα στην ζωή μου και έτσι ερωτεύτηκα το μπάσκετ. Στον πατέρα μου οφείλω ότι ζω όμως στον θείο Γιάννη οφείλω το πώς ζω. Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για τον Γιάννη και καλά που δεν είναι εδώ ο Γκούμας ο οποίος σίγουρα θα είχε ατέλειωτες ιστορίες να διηγηθεί».

Τόσο η ΕΟΚ όσο και ο ΕΣΑΚΕ αποφάσισαν την τήρηση ενός λεπτού σιγής στην επόμενη αγωνιστική των πρωταθλημάτων τους, ως ένδειξη σεβασμού στον εκλιπόντα, τον μεγάλο πατριώτη και μπασκετάνθρωπο.

Εκτός από την απόφαση για ενός λεπτού σιγή, η ΕΟΚ και ο πρόεδρός της Βαγγέλης Λιόλιος εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους με την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος και τα μέλη του Δ.Σ. εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιάννη Κωσταλά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή.

Ο εκλιπών υπήρξε ένας άνθρωπος, ο οποίος έδειξε έμπρακτα την αγάπη του για το μπάσκετ στηρίζοντας το άθλημα, αθλητές και προπονητές.

Στη μνήμη του θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στους αγώνες των Εθνικών Πρωταθλημάτων".

Η ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ με τα συλλυπητήρια που εκφράζουν το ΔΣ και ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ και ο πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος εκφράζουν την βαθιά θλίψη τους για την απώλεια του Γιάννη Κωσταλά.

Ο εκλιπών άνοιγε για δεκαετίες την ζεστή αγκαλιά του για να υποδεχθεί όλους τους προπονητές, τους αθλητές και τους ανθρώπους του ελληνικού μπάσκετ που ταξίδευαν στη Νέα Υόρκη και τους πρόσφερε απλόχερα την ηθική συμπαράσταση και την φιλοξενία του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ και ο πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στην οικογένεια και τους οικείους του Γιάννη Κωσταλά.

Στην μνήμη του εκλιπόντος θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλες τις αναμετρήσεις της 3ης αγωνιστικής της κανονικής περιόδου της Stoiximan Basket League"

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, Παναγιώτης Γιαννάκης, αποχαιρετά τον Γιάννη Κωσταλά, με την ακόλουθη δήλωση:

"Η απώλεια του Γιάννη Κωσταλά είναι μεγάλη, τεράστια. Υπήρξε ένας άνθρωπος που με χαρά βοηθούσε το ελληνικό μπάσκετ από τη Νέα Υόρκη. Όποια προσπάθεια κι αν γινόταν να βρεθεί κάποιος στις ΗΠΑ, προπονητής ή αθλητής, εκείνος ήταν πάντα δίπλα της και τη στήριζε με όλες τις δυνάμεις του.

Σε όλη του τη ζωή, προσέφερε απλόχερα τη βοήθειά του σε όλους. Ήταν "εκεί" σε οτιδήποτε μπορούσε να στηρίξει τις ελληνικές προσπάθειες για επιτυχίες, κάνοντας τα πάντα με μια πρωτοφανή ανιδιοτέλεια. Δεν σταματούσε να προσφέρει απλόχερα βοήθεια σε κάθε άνθρωπο του αθλητισμού τη ζητούσε ή τη χρειαζόταν, ευρισκόμενος στις ΗΠΑ.

Γι αυτό κιόλας, το σπίτι του ήταν το σπίτι όλων των ανθρώπων του αθλητισμού, όχι μόνο του μπάσκετ.

Ο μπάρμπα Γιάννης είναι ένας θρύλος! Δεν θα σβήσει ποτέ από την μνήμη μας και η αγάπη που είχε για τον αθλητισμό είναι κάτι που θα βρίσκεται συνέχεια κοντά μας και θα μας ακολουθεί για πάντα.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…".

Στενός φίλος πολλών ανθρώπων του μπάσκετ στην Ελλάδα, θα λείψει για το χαμόγελο, την καλοσύνη και τη διάθεσή του να ευχαριστήσει και να βοηθήσει τους πάντες. Μπορεί να  μην απέκτησε δική του οικογένεια, όμως παιδιά του ήταν όλοι εκείνοι που τους φιλοξενούσε, τους τάιζε, τους βοηθούσε να βρουν τα πατήματα τους στη χώρα των μεγάλων ευκαιριών, είτε πήγαιναν για μόνιμη εγκατάσταση, είτε ήταν περαστικοί.

Η απώλειά του βύθισε σε θλίψη την οικογένεια του και την οικογένεια του μπάσκετ στην Ελλάδα. Ξεκουράστηκε και πήγε να βρει τους γονείς του, Ευστράτιο και Παρασκευή και τα αδέλφια του Γιώργο, Αριστοτέλη και Παναγιώτη.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021, 11:00 π.μ. στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Staten Island της Νέας Υόρκης.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Πηγές:

https://allstarbasket.gr/
https://www.sport24.gr/