Καρυές Παυσανίας

Νέα - Ενημέρωση


02.11.2021

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επισκέφτηκε τα αιωνόβια δένδρα των Καρυών

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος) και συγκεκριμένα οι καθηγητές Παπαδόπουλος Ανδρέας και Αναστασία Παντέρα επισκέφθηκαν το χωριό στα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά από ενέργειες και φιλοξενία του Σωματείου «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» Καρυών.

Από την έκθεση που αναδημοσιεύεται παρακάτω φαίνεται ότι τα δένδρα στα οποία αναφέρονται παρουσιάζουν ενδιαφέρον και μάλιστα διαβεβαίωσαν ότι θα επανέλθουν στο χωριό την ερχόμενη άνοιξη για περεταίρω εξέταση και προσπάθεια χαρακτηρισμού κάποιων από αυτά ως μνημεία της φύσης. Ακολουθεί η έκθεση των καθηγητών.

ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Εκθεση επίσκεψης αιωνόβιων δένδρων στις Καρυές Λακωνίας

 

Στις 17-18/9/2021 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε υπεραιωνόβια δένδρα πλατάνου του ανατολικού (Platanus orientalis) και χνοώδους δρυός (Quercus pubescens) στις Καρυές Λακωνίας. Συγκεκριμένα, τα πλατάνια φέρουν την ονομασία «πλατάνια του Μενέλαου" και βρίσκονται στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου ή αλλιώς «Παναγία», ενώ οι δρύς βρίσκονται σε αγροδασικές θέσεις στο πέρασμα σημασμένων μονοπατιών που αποτελούν μέρος των πεζοπορικών διαδρομών του δικτύου "Caryatides Trails".

Οι πλάτανοι είναι τρεις και βρίσκονται σε σειρά μπροστά στο ναό. Εχουν περίμετρο στο στηθιαίο ύψος (1,30 m από το έδαφος) που κυμαίνεται από 9,05–10,50 m και εσωτερικό άνοιγμα «κουφάλα» με μέση διάμετρο που κυμαίνεται από 1,40-2,30. Από τις δρύες, μια μικρή ομάδα 3-4 υπεραιωνόβιων δρυών βρίσκεται πάνω στην πεζοπορική διαδρομή Νο 2 - «μονοπάτι των βοσκών» και άλλη μια με το όνομα βαλανιδιά του «Αη Θανάση», πάνω στην πεζοπορική διαδρομή Νο 7 - «μονοπάτι της βαλανιδιάς». Οι δρυς έχουν περίμετρο στο στηθιαίο ύψος που κυμαίνεται από 4,30–5,60 m.

Η κατάσταση υγείας των δένδρων είναι οπτικά καλή για την ηλικία τους και η εξωτερική τους διαμόρφωση δείχνει ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες παρεμβάσεις. Ισως για κάποια δένδρα να απαιτούνται περιορισμένοι καθαρισμοί και μερική διαμόρφωση της κόμης, πάντα με ιδιαίτερη προσοχή και χρήση σχολαστικά απολυμασμένων υλοτομικών εργαλείων για την αποφυγή της μετάδοσης νόσων και ιδιαίτερα του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου. Η ασθένεια αυτή απειλεί με νέκρωση τον πλάτανο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας περιλαμβανομένης και της Πελοποννήσου. Γι' αυτό απαιτείται μια ιδιαίτερη παρακολούθηση των αιωνόβιων αυτών πλατάνων αλλά και νεότερων που βρίσκονται γύρω από το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου για πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου (το πιο εμφανές είναι ο ξαφνικός μαρασμός και ξήρανση ενός τμήματος της κόμης) και ενημέρωση άμεσα της Δασικής Υπηρεσίας.

Τα ιδιαίτερα δενδρομετρικά χαρακτηριστικά και η εκτιμωμένη πολύ μεγάλη ηλικία των παραπάνω υπεραιωνόβιων δένδρων πλατάνου και δρυός της Καρυάς, αλλά και η σύνδεση τους με την ιστορία του τόπου, προσδίνουν μεγάλη μνημειακή αξία σε αυτά. Επιπλέον η θέση τους πάνω σε μονοπάτια πεζοπορικών διαδρομών δίνει μια προστιθέμενη αξία στα δένδρα αυτά, με την αξιοποίηση τους στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού. Για τους παραπάνω λόγους προτείνεται η προστασία και ανάδειξη τους και η ανακήρυξη κάποιων από αυτά σε μνημεία της φύσης.

 

Με εκτίμηση
Ανδρέας Παπαδόπουλος Καθηγητής Γ.Π.Α.
Αναστασία Παντέρα, Καθηγήτρια Γ.Π.Α.