Καρυές Παυσανίας

Νέα - Ενημέρωση


17.11.2021

Η εκπομπή της ΕΡΤ «Αλάτι της Γης» έκανε γυρίσματα στις Καρυές

 

Το Αλάτι της Γης είναι μία σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση και προβάλεται από την ΕΡΤ 1. Στόχος τους είναι να καταγράψουν και να προβάλουν στο πλατύ κοινό τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς, μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα.

Μετά από πρωτοβουλία του Σωματείου Διαχείρισης του Καταπιστεύματος Παναγιώτη Κερχουλά βρέθηκαν στις Καρυές την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 και ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα γυρίσματα και σύντομα θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία προβολής.

Το Σωματείου Διαχείρισης του Καταπιστεύματος Παναγιώτη Κερχουλά έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με το γεγονός αυτό.

Ανακοίνωση Σωματείου Διαχείρισης του Καταπιστεύματος Παναγιώτη Κερχουλά

Αποτελεί ιστορικό σημείο αναφοράς το γύρισμα στις Καρυές της σπουδαίας και καθιερωμένης εκπομπής της κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ1 "Το Αλάτι της Γης". 


Η απήχηση της εκπομπής στον απανταχού Ελληνισμό και σε όλες τις ηλικίες των Ελλήνων που αισθάνονται στα κύτταρα τους τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής και τη χάρη των χορών της πατρίδας μας, προμηνύει τη διάσταση της προβολής των Καρυών απανταχού.


Το ΣΩΜΑΤΕΊΟ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΎΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΆ, αναλαμβάνοντας τη χορηγία υποδοχής της εκπομπής στις Καρυές, ενισχύει τη φαρέτρα του για την επιτυχή προβολή των ΚΑΡΥΩΝ ως του τόπου καταγωγής των ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ με υπερτρισχιλιετή ιστορία και πολιτισμό και αφήνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές τα τραγούδια και τους χορούς του πανάρχαιου τόπου μας, προστατεύοντας τη διατήρησή τους στο διηνεκές.


Το ΣΩΜΑΤΕΊΟ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΎΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΆ ανταποκρίνεται στην αποστολή που επωμίστηκε από τις αποφάσεις της ιστορικής Λαϊκής Συνέλευσης της 22ας Οκτωβρίου 2017 για την προβολή και ανάδειξη των ΚΑΡΥΩΝ ως γενέτειρας των ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών στο χωριό και τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου σε όλες τις εποχές του χρόνου.


Παράγωγο των δράσεων του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, όπως είναι μεταξύ άλλων αυτό της ανάπτυξης του σηματοδοτημένου και υψηλών προδιαγραφών δικτύου των μονοπατιών CARYATIDES Trails και αυτό της μεθοδικής προβολής των ΚΑΡΥΩΝ, είναι «η δημιουργία οικονομικών ευκαιριών να παραμείνουν οι νέοι του χωριού στον τόπο τους»!


Αυτό ακριβώς αποτελεί το επίκεντρο (την ψυχή) της διαθήκης και της τελευταίας επιθυμίας του αείμνηστου ευεργέτη ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΆ. 


Είναι ήδη ορατές, από την παρατηρούμενη συρροή πεζοπόρων και εκδρομέων στο χωριό παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία, οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και τουριστικών υπηρεσιών στους επισκέπτες των ΚΑΡΥΩΝ και ως εκ τούτου οι ευκαιρίες για τους νέους να τις αξιοποιήσουν.


Η πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, της 3ης Οκτωβρίου 2021, διέκρινε τα οφέλη και ενέκρινε ανεπιφύλακτα τη συγκεκριμένη δράση.


Άπαντες οι συντελεστές της εκπομπής (παραγωγοί, παρουσιαστές, τεχνικοί, οργανοπαίκτες, χορευτές, τραγουδιστές κλπ) εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τις ομορφιές του τόπου και για τη φιλοξενία και τον πολιτισμό των Αραχωβιτών. Αναμένεται αυτό να τονιστεί προσεχώς, όταν προβληθεί η εκπομπή στην ΕΡΤ1 και να γεμίσει με υπερηφάνεια τους απανταχού συμπατριώτες μας.


Αξίζουν συγχαρητήρια στις Αραχωβίτισσες και στους Αραχωβίτες που κατέθεσαν την ψυχή τους με τη συμμετοχή τους στην εκπομπή, καθώς και στα μέλη του ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν στη διαχείριση των απαιτήσεων των γυρισμάτων της εκπομπής και της φιλοξενίας των συντελεστών της. Αξίζει ένα μεγάλο εύγε στον Γιάννη Χάρακα, το μέλος του ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ που είχε την πρωτοβουλία και κατόρθωσε με τις ενέργειές του να λάβει μέρος το γύρισμα της εκπομπής στις ΚΑΡΥΕΣ. 


Το ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ οφείλει να αναγνωρίσει και να επαινέσει τον βασικό συντελεστή της εκπομπής, την Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας, με επικεφαλής τον κ. Νίκο Μπαριάμη, η οποία έχει αφιερώσει χρόνο και ψυχικά αποθέματα για την επί μήνες προετοιμασία του υλικού της τοπικης παράδοσης, μέρος του οποίου θα προβληθεί στη συγκεκριμένη εκπομπή στην ΕΡΤ1. Τόσο ο Νίκος, όσο και τα νεαρά παιδιά της ομάδας του, έχουν ασπαστεί τις ΚΑΡΥΕΣ ως χωριό τους και θεωρείται δεδομένο ότι θα τους εχούμε μαζί μας σε πολλές εκδηλώσεις στην κατεύθυνση διασκέδασης των τουριστών/επισκεπτών  των ΚΑΡΥΩΝ.


Με την ευκαιρία και εν αναμονή των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, καθώς και της προβολής της εκπομπής στην κρατική τηλεόραση ΕΡΤ1, το ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ στέλνει τους χαιρετισμούς του και τις ευχές του στα μέλη του και στους απανταχού Αραχωβίτες και φίλους των ΚΑΡΥΩΝ. 


Χρόνια Πολλά, με Υγεία, με Ειρήνη και με Χαρούμενες Στιγμές!