Καρυές Παυσανίας

Νέα - Ενημέρωση


21.05.2022

Δωρεά για μελέτη και επισκευή της κεραμοσκεπής του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα

 

Όσοι είχαν επισκεφθεί τις Καρυές τα τελευταία χρόνια θα είχαν διαπιστώσει ότι η κεραμοσκεπή του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα, στην κεντρική πλατεία των Καρυών, είχε υποστεί σημαντικές φθορές από τον χρόνο και τις κακοκαιρίες. Γεγονός που είχε οδηγήσει στην εισροή υγρασίας εντός του ναού και οι υπέροχες τοιχογραφίες του ναού είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν φθορές, μη αναστρέψιμες. Μάλιστα από το καλοκαίρι είχαν τοποθετηθεί και ταινίες προστασίας περιμετρικά του ναού, ώστε να μην πλησιάζει ο κόσμος και ειδικά τα παιδιά που παίζουν κοντά στον ναό, καθώς κινδυνεύουν να τραυματιστούν από πτώσεις κεραμιδιών.

Το κόστος επισκευής είναι σημαντικό όμως υπάρχουν ευχάριστα νέα από την πλευρά του Δ.Σ. του Σωματείου Διαχείρισης Καταπιστεύματος Παναγιώτη Κερχουλά, το οποίο  αποφάσισε ομόφωνα να συμβάλλει στην επισκευή της στέγης του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα. Ακολουθεί ανακοίνωση του Σωματείου σχετικά με το θέμα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, στο πλαίσιο των αποφάσεων της από 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 ιστορικής Λαϊκής Συνέλευσης των κατοίκων των ΚΑΡΥΩΝ και σε εκπλήρωση της βούλησης του αείμνηστου ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ ("για θρησκευτικούς σκοπούς"/"religious purposes"),

  • Εκπόνησε Τοπογραφική Μελέτη Αποτύπωσης της Σκεπής του περικαλλή I. Ν. Αγίου Ανδρέα,
  • Εκπόνησε Οικονομοτεχνική Μελέτη για την Επικεράμωσή του,
  • Επέλεξε και προμηθεύτηκε απευθείας από κορυφαία Ελληνική Κεραμοποιία τα κατάλληλα βυζαντινά κεραμίδια για την Επικεράμωσή του I. Ν. Αγίου Ανδρέα, παραδοτέα στις ΚΑΡΥΕΣ και
  • Σε αγαστή συνεργασία με τον Ιερέα του χωριού, πατέρα Λεόντιο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ΚΑΡΥΩΝ, εγκαινιάζει τις μεγάλες δωρεές για την ολοκλήρωση του έργου της Επικεράμωσης του Ιερού Ναού, ως πρόδρομη δράση άλλων παρόμοιων δωρεών από ομογενείς κυρίως Ευεργέτες και Δωρητές, ώστε να προστατευτούν από περαιτέρω φθορά οι ανεκτίμητης αξίας αγιογραφίες του Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα.

Για λογαριασμό του ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ,

Γιώργος Ντεβέκος, Πρόεδρος του ΔΣ