Καρυές Παυσανίας

Νέα - Ενημέρωση


04.07.2023

Γενική Συνέλευση, Απολογισμός και νέο Δ.Σ. του σωματείου «Άγιοι Ανάργυροι» Καρυών

 

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 11-6-2023 (ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ)
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δ.Σ.

Καλημέρα σε όλους

Η συνέλευση που γίνεται σήμερα θα έπρεπε να γίνει κανονικά στο τέλος του χρόνου που συμπληρώνεται και η τριετία.  Όμως, όπως γνωρίζετε έχουν παραιτηθεί 2 μέλη από το Διοικητικό Συμβούλιο, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να συντομεύσουμε τις εκλογές γιατί με ελλιπές Διοικητικό συμβούλιο δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε και να  πάρουμε αποφάσεις.

Γενικά είστε ενημερωμένοι για τις δραστηριότητες του Σωματείου από τις ενημερώσεις που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή στις 6 Αυγούστου πέρυσι στο προαύλιο των Αγίων Αναργύρων όπου μετά την θεία λειτουργία ενημερώσαμε με κάθε λεπτομέρεια και με φωτογραφίες όλες τις εργασίες που έγιναν  στο κτίριο, όπως επίσης και στις 14 Αυγούστου του 2021 σε αυτήν εδώ την αίθουσα σας ενημερώσαμε για όλες τις ενέργειες που είχαμε κάνει τον προηγούμενο χρόνο και είχαμε κάνει και λαχειοφόρο κλήρωση.

Οπότε τώρα για να μην σας κουράζω θα κάνω μια σύντομη ενημέρωση με τα όλα έργα που κάναμε στα τρία τελευταία  χρόνια που λειτουργεί το Σωματείο μας.

1. ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

Καταρχήν όλες οι εργασίες έγιναν πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του  Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Μητρόπολης και εκδόθηκαν οι απαραίτητες άδειες

Η πρώτη επέμβαση ήταν η σταθεροποίηση των θεμελίων.

Η εξασφάλιση των θεμελίων όπως καλά γνωρίζετε έγινε από ειδικό συνεργείο το καλοκαίρι του 2019 που λειτουργούσαμε σαν άτυπη εθελοντική ομάδα.

Ο μηχανικός μας βρήκε εταιρεία που ασχολείται με τέτοιες ειδικέ κατασκευές και με την άδεια της Ναοδομίας έγινε η θεμελίωση.   Συγκεκριμένα κατασκευάσθηκαν   13 τσιμεντοκολώνες μέσα στο έδαφος κοντά στα θεμέλια με διάμετρο 35 εκατοστών ΚΑΙ σε μεγάλο βάθος.  Όπως καταλαβαίνετε οι σημαντικές αυτές εργασίες δεν φαίνονται.

Δεύτερη σημαντική επέμβαση η στήριξη της τοιχοποιίας

Αφού εξασφαλίσθηκαν τα θεμέλια, έπρεπε στη συνέχεια να επισκευασθούν οι επικίνδυνες ρωγμές στους τοίχους και γενικά η στερέωση του όλου κτηρίου. Πήραμε τρεις προσφορές που τις αξιολόγησε ο μηχανικός  με τεχνοοικονομικά κριτήρια. Στη συνέχεια  πήραμε την  άδεια εκτέλεσης των εργασιών από την Μητρόπολη και μετά  εκδόθηκε η απαιτούμενη  άδεια από την Ναοδομία.Έτσι πέρυσι τον Ιούνιο έγιναν οι εργασίες επισκευής της τοιχοποιίας και πάλι από το ειδικό συνεργείο που ασχολείται με τέτοιου είδους εργασίες. Οι εργασίες που έγιναν είναι οι εξής:

  • Καθαρισμός των σοβάδων εξωτερικά
  • Αρμολόγηση με ειδικά μηχανήματα
  • Ενέματα  για τη στήριξη της τοιχοποιίας. Μέσα στους τοίχους ανάμεσα στις πέτρες έπεσαν 14.000 περίπου  λίτρα ειδικό υλικό που δένει την όλη κατασκευή.

Με τις εργασίες αυτές και την αρχική θεμελίωση το κτήριο έγινε συμπαγές και διασφαλίσθηκε για πολλά - πολλά χρόνια.

Τρίτη σημαντική επέμβαση, εργασίες στήριξης στο εσωτερικό του Ναού γιατί οι σοβάδες έπεφταν και υπήρχαν επίσης μεγάλες ρωγμές στους τοίχους εσωτερικά.  Η στερέωση έγινε με οπλισμένο εκτοξευμένο σκυρόδεμα (μέθοδος  ΓΚΟΥΝΑΪΤ).

Το ίδιο συνεργείο έχει εφαρμόσει αυτή την τεχνική στην στερέωση του παλαιού μουσείου της Ακρόπολης. Σκοπός του Σωματείου μας είναι τα έργα που κάνουμε να είναι διαχρονικά, γιαυτό προσπαθούμε οι εργασίες να γίνονται με σύγχρονες μεθόδους και από συνεργεία με εμπειρία.

Στη συνέχεια έγιναν οι απαραίτητες εργασίες σοβαντίσματος στο εσωτερικό και η στερέωση του τέμπλου με τσιμεντενέσεις.

Τέταρτη επέμβαση, ήταν η επισκευή του τρούλου και οι φθορές στη στέγη για να εξασφαλισθεί από υγρασίες.

Τέλος αντικαταστάθηκαν όλες οι παλιές πόρτες και τα παράθυρα με καινούργια.

Με όλες τις παραπάνω εργασίες το κτήριο εξασφαλίσθηκε εσωτερικά και εξωτερικά και εδώ σταματά η δική μας δραστηριότητα καθώς η άδεια που είχαμε από την Μητρόπολη και το εκκλησιαστικό συμβούλιο ήταν ουσιαστικά η στερέωση και εξασφάλιση του κτηρίου.

Απομένει να τοποθετηθούν τα πλακάκια και το βάψιμο εσωτερικά καθώς και κάποια εξωτερική διαμόρφωση του εδάφους. Τις εργασίες αυτές θα τις κάνει το εκκλησιαστικό συμβούλιο και εμείς θα βοηθήσουμε όπου μπορούμε και είμαστε σε καλή συνεργασία με τον πατέρα Λεόντιο για το σκοπό αυτό.

2. ΠΑΝΑΓΙΑ

Όπως έχετε δει όλοι πέρυσι το 15αύγουστο το Τέμπλο της Παναγίας έχει γίνει ένα πραγματικό στολίδι.  Όλα τα έξοδα για αυτό τα έβαλε η οικογένεια Μαρίας  Αλεξάκη Κουτσόγιωργα

3. ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Πέρυσι κάναμε κάποιες μικρές επισκευές στο παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου. Συγκεκριμένα, Επισκευάσθηκαν οι πόρτες και τα παράθυρα, επιδιορθώθηκε ο τρούλος, οι γριπίδες και οι κορνίζες γύρω από τα κουφώματα.

Δευτερεύουσες δραστηριότητες

Τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά από επίμονες προσπάθειές μας, μας επισκέφθηκαν 2 καθηγητές του Γεωπονικού πανεπιστημίου, ο κύριος Ανδρέας Παπαδόπουλος και η κυρία Νατάσσα Παντέρα με σκοπό την εξέταση των υπεραινόβιων πλατάνων της Παναγίας και άλλα πολύ μεγάλα δένδρα της περιοχής, όπως το δένδρο του Αη Θανάση και τα δένδρα του Κάκαρη, ώστε να χαρακτηρισθούν μνημεία της φύσης και να προστατευθούν.  Εντυπωσιάσθηκαν από τα δένδρα αυτά και μας έστειλαν  μια πρώτη έκθεση για τα χαρακτηριστικά και την κατάσταση τους.  Καθώς είμαστε απασχολημένες κυρίως με τις εκκλησίες δεν μας έμεινε χρόνος και ενεργητικότητα να ασχοληθούμε με το αντικείμενο αυτό. Θα πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες στους αρμόδιους φορείς, Δασαρχείο, Περιφέρεια κλπ. Για τον χαρακτηρισμό τους ως μνημεία της φύσης.  Οι καθηγητές είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν σε ότι χρειάζεται από την δική τους πλευρά και μπορούν να ξανάλθουν όποτε τους καλέσουμε για συγκεκριμένες πλέον εργασίες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το σωματείο μας στα τρία χρόνια δραστηριότητάς του για να φέρει σε πέρας τα παραπάνω έργα διαχειρίστηκε το ποσόν των 56.000 Ευρώ περίπου (41.000 για τους Αγίους Αναργύρους και 15.000 για την Παναγία). Τα ακριβή νούμερα βρίσκονται στις ετήσιες εκθέσεις της εξελεγκτικής Επιτροπής και θα σας τα διαβάσουμε αμέσως.

Στη διάθεση της παρούσας Γενικής συνέλευσης βρίσκονται εδώ όλα τα στοιχεία και τα παραστατικά τα οποία έχει ελέγξει με μεγάλη λεπτομέρεια η εξελεγκτική επιτροπή

Όλα τα χρήματα προήλθαν από δωρεές των πατριωτών μας εσωτερικού και εξωτερικού που μας εμπιστεύθηκαν.Τους ευχαριστούμε όλους για την εμπιστοσύνη που μας δείξανε.

Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε την οικογένεια Αμαλίας – Κώστα Κουτσόγιωργα, και τους Συλλόγους του εξωτερικού. Καθώς επίσης και όλους τους δωρητές που μας βοήθησαν από το υστέρημά τους.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και να είναι σίγουροι ότι τα χρήματά τους έπιασαν τόπο.

Αυτή τη στιγμή στο ταμείο μας απομένουν περίπου 4.200 ευρώ, που ο δωρητής τα προορίζει για τις απομένουσες εργασίες στους Αγίους Αναργύρους. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον πατέρα Λεόντιο για να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθούν αυτά τα χρήματα για το σκοπό που επιθυμεί ο δωρητής.

Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας όλους τους δωρητές που μας εμπιστεύθηκαν και όλους  όσοι βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο για να πετύχουμε όλα αυτά.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Το Σωματείο μας είναι ένα Εξωραϊστικό-πολιτιστικό Σωματείο. Μετά τις δραστηριότητες στις εκκλησίες του χωριού θα δραστηριοποιηθούμε και σε άλλους τομείς.  

  • Πρώτα από όλα θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί ο χαρακτηρισμός των πλατάνων και των άλλων δένδρων του δάσους ως μνημεία της φύσης.
  • Καλλωπισμός και καθαριότητα δημόσιων χώρων σε συνεργασία πάντα με τις τοπικές αρχές και άλλους φορείς.
  •  Εκδηλώσεις-Ενημερώσεις σε θέματα κοινωνικά, υγείας κλπ με πρόσκληση ομιλητών ειδικών για κάθε θέμα.
  • Όνειρό μας είναι, σε συνεργασία με άλλους φορείς του χωριού η δημιουργία ενός μικρού θεάτρου στον χώρο του Αη Γιάννη. 
  • Όποια άλλη ιδέα είναι ευπρόσδεκτη

ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΑΡΥΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Μετά τις εκλογές του Σωματείου «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» Καρυών που διεξήχθησαν  στις 11 Ιουνίου 2023 αναδείχθηκαν τα νέα όργανα του Σωματείου και συγκροτήθηκαν σε Σώμα, ως ακολούθως:

Α.  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • Δήμητρα Κραμπούκαλου – Βουκίδη,  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • Δήμητρα Πρεκεζέ,  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • Παναγιώτα Κυριαζή,  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  • Ανδρέας Βουκίδης,  ΤΑΜΙΑΣ
  • Ελένη Καρδαρά, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • Φλωρίνα Ονοφρέι – Σαρρή,  ΑΝΑΠΛ. ΜΕΛΟΣ

Β.  ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • Μαρία Λεβεντάκη,  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • Δήμητρα Λαβατσή,  ΜΕΛΟΣ
  • Δήμητρα Ρέπουλη,  ΜΕΛΟΣ
  • Αρετή Κουτσόγιωργα,  ΑΝΑΠΛ. ΜΕΛΟΣ