Καρυές Παυσανίας

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

Αρχείο 2023

(10 Δημοσιεύσεις)

Κάντε κλίκ στους Τίτλους Ειδήσεων για την Προβολή των Άρθρων.


 • Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι Διεθνείς Αγώνες Ορεινής Ποδηλασίας SPARTA ΜΤΒ RACES στις Καρυές (12.03.2023)
  • Οι Καρυές βρέθηκαν για ακόμα μια φορά στο επίκεντρο των διεθνών ποδηλατικών γεγονότων, με τη διεξαγωγή αγώνων ορεινής ποδηλασίας που διεξήχθησαν από την Πέμπτη 9 ως και την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023. Οι Διεθνείς Αγώνες Ορεινής Ποδηλασίας, με την επωνυμία SPARTA ΜΤΒ RACES, είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ποδηλατικής Ομοσπονδίας (UCI) και αποτελούν μεταξύ άλλων στόχο συγκομιδής βαθμών για άνδρες και γυναίκες, εν όψη των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024.

   Στους αγώνες συμμετείχαν ποδηλάτες από Γαλλία, Ελβετία, Σλοβακία, Ισραήλ, Βέλγιο, Τσεχία, Ιταλία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Καζακστάν και Ελλάδα. Παράλληλα το μεσημέρι της Κυριακής 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν διασυλλογικοί αγώνες, ενταγμένοι στο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, στις κατηγορίες παίδων, παμπαίδων, κορασίδων, παγκορασίδων και μίνι.

   Να σημειώσουμε ότι στους αγώνες συμμετείχε και ο Καρυάτης στην καταγωγή, Σταμάτης Εγγλέζος, ως μέλος πλέον της Εθνικής ομάδας εφήβων. Ο Σταμάτης Εγγλέζος είναι ήδη πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης στην κατηγορία παίδων, και φέτος άρχισε να συμμετέχει σε αγώνες ώστε να συλλέξει βαθμούς για τη διεθνή βαθμολόγησή του. Στους αγώνες  στις Καρυές, ενώ ξεκίνησε καλά, είχε μια πτώση, η οποία του στράβωσε το τιμόνι και τον ανάγκασε να τερματίσει στην 5η θέση.

   Οι αγώνες έγιναν υπό την αιγίδα του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Σπάρτης, την τεχνογνωσία του Σπαρτιατικού Γ.Σ και την στήριξη της Κοινότητας Καρυών και του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών.

   Φωτογραφικό υλικό

   Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.

   Πηγη φωτογραφιών:
   Πάνος Σπανός, Λεωνιδας Χονδρόπουλος, Στέβη Βλάχου
 • Ενημέρωση για τη δικαστική υπόθεση της διαχειρισης των οικονομικών της ενορίας Καρυών (30.02.2023)
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

   Καλούνται οι φορείς και οι κάτοικοι του χωριού, την Κυριακή 26/02/2023 και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα της Κοινότητας Καρυών, για ενημέρωση σχετικά με τη δικαστική υπόθεση χρήματα της κληρονομιάς της δωρήτριας, Helen Pauls, αλλά και για την εν γένει διαχείριση των οικονομικών της ενορίας μας, επί προεδρίας του τέως Ιερέα Καρυών.

   Στην ενημέρωση θα παρευρίσκεται ο νομικός σύμβουλος του εκκλησιαστικού συμβουλίου Καρυών.

   Οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι

 • Διαβίβαση μελέτης αρδευτικού έργου στις Καρυές προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου (11.02.2023)
  • Τον περασμένο Νοέμβριο και με πρωτοβουλία του Σωματείου Καταπιστεύματος Κερχουλά, κλιμάκιο αποτελούμενο από τους, αντιπεριφερειάρχες ΠΕ Λακωνίας κ.κ. Βερούτη και Τζινιέρη, τον συγχωριανό μας κ. Γιώργο Πουλοκέφαλο και μηχανικούς μελετητικής εταιρείας τους οποίους συνόδευσε ο πάντα πρόθυμος συγχωριανός μας πολιτικός μηχανικός κ. Βασίλης Βουκίδης, επισκέφθηκαν το χωριό για μια πρώτη κατόπτευση του χώρου με σκοπό την δημιουργία αρδευτικού έργου για τις ανάγκες των Καρυών.

   Με την ευκαιρία αυτή και με σκοπό, αφενός να αξιοποιηθούν οι μελέτες του Σωματείου και αφετέρου να βοηθηθούν ή ακόμα και  να πιεσθούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας και να προωθήσουν το εν λόγω έργο, αποστείλαμε όλες τις μελέτες στην Περιφέρεια με το παρακάτω διαβιβαστικό στο οποίο καταγράφονται όλες οι μελέτες.  Η περιφέρεια πρωτοκόλλησε το έγγραφο και  προώθησε τον φάκελο στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

   Το Δ.Σ. του Σωματείου ελπίζει ότι θα προχωρήσει το έργο και δεν θα μείνει στις υποσχέσεις και από πλευράς του θα παρακολουθεί στενά κάθε εξέλιξη ώστε να βοηθήσει όπου είναι δυνατό.

   Ενημερωτικό προς τα μέλη του Σωματείου

   Διαβιβαστικό Μελετών προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου

   Απάντηση και Αρ. Πρωτ. εγγράφου

 • Εξασφάλιση της Άδειας Χρήσης του νερού από τη γεώτρηση στη θέση Καρβέλο (04.02.2023)
  • Μεγάλη ημέρα για την Αράχοβα η εξασφάλιση άδειας χρήσης νερού της γεώτρησης στη θέση Καρβέλο με την έκδοση της αντίστοιχης άδειας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου προς τη ΔΕΥΑΣ.

   Από το Σωματείο Καταπιστέυματος Παναγιώτη Κερχουλά θα δρομολογηθούν άμεσα, σε συνεργασία με την ΔΕΥΑ Σπάρτης, η εκπόνηση των επακόλουθων βημάτων και διαδικασιών:

   Α) η τάχιστη δυνατή παροχή ρεύματος στην ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση της γεώτρησης και

   Β) η υλοποίηση του έργου κατασκευής του αγωγού μεταφοράς του νερού της γεώτρησης στην κεντρική δεξαμενή ύδρευσης των Καρυών, βάσει χρονοπρογραμματισμού των δραστηριοτήτων:

   • διαδικασιών επιλογής αναδόχου,
   • ανάθεσης υπεργολαβίας,
   • επίβλεψης και εκτέλεσης του έργου με την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των τοπικών εργολάβων.

   Η υλοποίηση αυτού του ζωτικής σημασίας έργου θα αποτελέσει σταθμό στην ανάπτυξη και πορεία των Καρυών.

   Ο πρόεδρος

   Γεώργιος Ντεβέκος

   Απόφαση Χορήγησης Άδειας

 • Aπαντητική επιστολή του Σωματείου Καταπιστεύματος Κερχουλά στην εισήγηση του κ. Θ. Σταθάκη (28.01.2023)
 • Παρουσίαση του έργου «ΑΡΑΧΟΒΑ - Χοροί και Τραγούδια από τις Καρυές Λακωνίας» (22.01.2023)
  • Το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάρτης (ισόγειο Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης), η Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας παρουσιάζει το μουσικό λεύκωμα "ΑΡΑΧΟΒΑ - Χοροί και Τραγούδια από τις Καρυές Λακωνίας".

   Θα προλογίσουν το έργο:

   • Ρένα Λουτζάκη | Ανθρωπολόγος του Χορού, Αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ
   • Δημήτρης Μαντζούρης | υπεύθυνος εκδόσεων και παραδοσιακού αρχείου ΚΕΠΕΜ Σίμων Καράς
   • Γιάννης Τσουλόγιαννης | Διδάκτωρ Ιστορίας, Οργανοποιός
   • Νίκος Μπαριάμης | Ερευνητής, Επιμελητής Έκδοσης, Καλλιτεχνικός υπεύθυνος Λαογραφικής Ομάδας Λακωνίας

   Θα τραγουδήσουν κάτοικοι των Καρυών και θα χορέψουν τους χορούς του χωριού μέλη της Λαογραφικής Ομάδας Λακωνίας.

   Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το μουσικό σχήμα ΠΕΝΤΑΗΧΟΝ.

   Το έργο περιλαμβάνει:

   • Βιβλίο 180 σελίδων με λαογραφικά στοιχεία και σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.
   • Χάρτη μεγάλου μεγέθους με τις γειτονιές του χωριού.
   • USB με 111 τραγούδια, αρχειακές και νέες ηχογραφήσεις με συμμετοχή ντόπιων και μουσικών.
   • Ντοκιμαντέρ "ΑΡΑΧΟΒΑ
   • Τόπος Καρυών", διάρκειας 2 ωρών και 40 λεπτών, με θέμα την ιστορία και τη μουσικοχορευτική παράδοση του χωριού.
 • Κοπή πίτας Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Καρυών (22.01.2023)
  • Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Καρυών κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 29/1/2023 στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα μετά τη Θεία Λειτουργία. Το Συμβούλιο καλεί όσους επιθυμούν να παρευρεθούν για την ανταλλαγή ευχών για το νέο έτος.

 • Πρόσκληση του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών για αντάμωμα στον ετήσιο χορό (18.01.2023)
 • Επιστολή του Σωματείου "Οι Άγιοι Ανάργυροι" Καρυών (08.01.2023)
  • Επιστολή - απάντηση του Σωματείου "Οι Άγιοι Ανάργυροι" Καρυών αναφορικά με τις πρόσφατες παραιτήσεις μελών του Σωματείου,

 • Η δικαστική διαμάχη της ενορίας Καρυών (03.01.2023)
  • Εκδόθηκε πρωτοδίκως η εισαγγελική απόφαση για την υπόθεση υπεξαίρεσης των χρημάτων της ενορίας Καρυών. Η εισαγγελική αρχή διαπιστώνει την ανάληψη ενός ποσού χωρίς αιτιολόγηση, όχι όμως του συνολικού ποσού που φαίνεται να έχει υπεξαιρεθεί, με αποτέλεσμα να απορρίπτεται η μηνυτήρια αναφορά καθώς η κατηγορία μετατρέπεται σε πλημμέλημα και υπάρχει παραγραφή των κατηγοριών λόγω παρέλευσης πενταετίας.

   Ο τέως εφημέρος Καρυών κ. Ευστράτιος Σταθόπουλος μας κοινοποίησε την εισαγγελική απόφαση και την αναρτούμε.

   Η Εισαγγελική Διάταξη και το πόρισμα:

   Επιστολή του πρώην ιερέα των Καρυών Ευστράτιου Σταθόπουλου

   Αγαπητοί Αραχωβίτες και Αραχωβίτισσες

    

   Δια της παρούσης 1ον σας εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ.
   Παράλληλα όμως μετά την απορριπτική διάταξη την οποία και σας απέστηλα για να λάβετε γνώση έρχομαι να σας επισημάνω ότι για την απώλεια των χρημάτων του Ι.Ν. υπάρχει ευθύνη της Alpha Bank. Το απολεσθέν πόσο ανέρχεται στο ύψος των 76.751,00 €. Για το συγκεκριμένο ποσό η Alpha Bank τμηματικά έδινε χρήματα χωρίς παραστατικά (ήτοι χωρίς πρακτικό εκκλησιαστικού συμβουλίου και έγκριση μητροπολιτικού συμβουλίου) κατά παράβαση του άρθρου 6 παρ. 3 του κανονισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος 8/1979 ΦΕΚ 5-1-1980 που απορρέει από τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος ΦΕΚ 59011977. Αυτή η Αδικοπραξία της Alpha Bank εναντίον του Ι.Ν. συνέβει 42 φορές από 15-3-2011 έως 19-11-2012 με πλαστογραφημένη δική μου υπογραφή.
   Δια το συγκεκριμένο υπάρχει επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτη μας προς την Alpha Bank με ημερομηνία 5-4-2021 η οποία είναι εν γνώση των εκκλησιαστικών συμβούλων του Ι.Ν. και την οποία σας αποστέλλω.

   Εάν πραγματικά θέλετε τα χρήματα να επιστραφούν στον Ι.Ν. πρέπει να κινηθείτε εναντίον της Alpha Bank η οποία ήταν υπεύθυνη για την φύλαξη των χρημάτων του Ι.Ν.
   Σημειωτέον δε ότι βάση του 911 άρθρο του Α.Κ. όταν παρέλθη πενταετία (5 χρόνια) από την στιγμή που ο παθών έλαβε γνώση της αδικοπραξίας και δεν πράξει τίποτε παύεται κάθε αξίωση εναντίον του αδικούντος (Απρίλιος 21- Απρίλιος 26).
   Προς αποκατάστασης της αλήθειας εάν επιθυμήτε, μπορώ να σας προσφέρω κάθε πληροφορία και ενημέρωση.

    

   Με αγάπη Χριστού

   Ευστράτιος Ι. Σταθόπουλος

   Ιερεύς