Καρυές Παυσανίας

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

2024

Αρχείο 2018

(20 Δημοσιεύσεις)

Κάντε κλίκ στους Τίτλους Ειδήσεων για την Προβολή των Άρθρων.


  • Ευχές για καλές γιορτές από τον δικτυακό τόπο karyes.gr (24.12.2018)
    • Η δικτυακή πύλη karyes.gr ευχαριστεί όλους όσους έστειλαν ευχές και με τη σειρά της εύχεται σε όλους Χρόνια Πολλά, Καλή Χρόνια με Υγεία και Ελπίδα για όλο τον κόσμο!

      Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος δημοσιεύουμε τις ευχετήριες κάρτες που λάβαμε, είτε ως δικτυακή πύλη είτε ως εκπρόσωποι του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών.

      Kάντε κλικ για να προβάλετε τις ευχετήριες κάρτες σε μεγέθυνση.

  • H συντήρηση του Μνημείου των Καρυάτιδων και το αίνιγμα των Αγαλματών των Μουσών (18.11.2018)
    • Ύστερα από πρωτοβουλία του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών τα προηγούμενα χρόνια για την επιτακτική ανάγκη επισκευής του Μνημείου των Καρυάτιδων στις Καρυές και τη συγκέντρωση χρημάτων για αυτό το σκοπό (7.500€), ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής του Μνημείου των Καρυάτιδων αλλά και των αγαλμάτων των Μουσών επί του κεντρικού δρόμου των Καρυών. Ωστόσο οφείλουμε να αναφέρουμε ότι παρά την συγκέντρωση του ποσού των 7.500€, υπολείπεται ακόμα ένα ποσό περίπου 3.000€ ώστε να αποπληρωθεί το έργο.

      Το έργο συντήρησης των αγαλμάτων του Μνημείου των Καρυάτιδων και των Μουσών έχει αναλάβει  κ. Αθ. Τζαμαλής, ειδικός συντηρητής μνημείων και έργων τέχνης. Το έργο ξεκίνησε εντός του Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτώβρη και πλέον αφαιρέθηκαν οι σκαλωσιές με το τελικό αποτέλεσμα να είναι εμφανώς εντυπωσιακό.

      Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε

      Το αίνιγμα των αγαλμάτων των Μουσών/Θεών

      Τα δύο μαρμάρινα αγάλματα γυναικείων θεοτήτων που βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο των Καρυών, ένα στην είσοδο του χωριού και ένα μετά το γεφύρι, αποτελούσαν χρόνια μια ξεχασμένη ιστορία. Αδιαμφισβήτητα αποτελούν δωρεά του Δήμου Αθηναίων προς την Κοινότητα Καρυών σε «ανταπόδοση» της προσφοράς των αγαλμάτων των Καρυάτιδων στο Ναό του Ερεχθείου στην Ακρόπολη. Μεταφέρθηκαν με πρωτοβουλία του συμπατριώτη Επαμεινώνδα Καστανά και έχουν τοποθετηθεί επί της κεντρικής οδού στην είσοδο του οικισμού.

      Πρόκειται για δύο από τα αγάλματα τα οποία κοσμούσαν την πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα την περίοδο του μεσοπολέμου. Ωστόσο υπήρχε πάντα το αίνιγμα σχετικά με το τι απεικόνιζαν τα δύο αυτά αγάλματα. Για πολλά χρόνια θεωρούνταν ότι και τα δύο αγάλματα στις Καρυές ήταν δυο από τις εννέα  Μούσες και συγκεκριμένα οι μούσες Θάλεια και Ουρανίας, όμως ο υπεύθυνος των εργασιών κ. Τζαμαλής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αγάλματα στις Καρυές είναι οι θεές Εστία και Δήμητρα. Συγκεκριμένα ότι το άγαλμα στην είσοδο των Καρυών, το οποίο κρατάει φωτιά, είναι η θεά Εστία ενώ το άγαλμα μετά το γεφύρι ,το οποίο κρατάει στάχυα, είναι η θεά Δήμητρα.

  • Ο Δήμος Σπάρτης εγκαινιάζει ΚΑΠΗ και Βιβλιοθήκη στις Καρυές (02.11.2018)
    • Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Απανταχού Καρυατών θα εορτάσει και εφέτος τη μνήμη του πολιούχου και προστάτη του χωριού Αγίου Ανδρέα Καρυών την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 με Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών του Συνδέσμου και όλου του χωριού.

      Θα ακολουθήσει δεξίωση στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Kαρυών με προσφορά καφέ και γλυκισμάτων από το Δήμο Σπάρτης, το Σύνδεσμο των Απανταχού Καρυατών και την εκκλησιαστική επιτροπή, για όλο το εκκλησίασμα.

      Εν συνεχεία   θα γίνουν τα εγκαίνια του παραρτήματος Κ.Α.Π.Η. και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καρυών από το Δήμαρχο Σπάρτης καθώς  και  η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Ανίτας Γκλέκα-Πρεκεζέ «Ιστορίες, Παραδόσεις, Αφηγήσεις από τα χωριά της Βορείου Λακεδαίμονος».

  • Ξεκίνησαν οι εργασίες επισκευής και συντήρησης του Μνημείου των Καρυάτιδων (03.10.2018)
    •  

      Ύστερα από έκκληση του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών τα προηγούμενα χρόνια για την επιτακτική ανάγκη επισκευής του Μνημείου των Καρυάτιδων στις Καρυές και την συγκέντρωση χρημάτων για αυτό τον σκοπό, έφτασε η ώρα για την έναρξη των εργασιών στο μνημείο.

      Συμφώνα με τον Σύνδεσμο, η ανταπόκριση των Καρυατών στην ήταν συγκινητική και το ποσό που συγκεντρώθηκε είναι 7.500€ και υπολείπεται ένα ποσό περίπου 3.000€.

      Το έργο συντήρησης των αγαλμάτων του Μνημείου των Καρυάτιδων και των Μουσών έχει αναλάβει  κ. Αθ. Τζαμαλής, ειδικός συντηρητής μνημείων και έργων τέχνης. Το έργο που ξεκίνησε εντός του Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί εντός διμήνου περίπου.

      Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε

      >

  • Αρχισαν οι εγγραφές μελών του «Σωματείου Διαχείρισης Καταπιστεύματος Παναγιώτη Κερχουλά» (05.09.2018)
    •  

      Ανακοίνωση

      Έχουν αρχίσει οι εγγραφές ιδρυτικών μελών για τη σύσταση σωματείου με την επωνυμία «Σωματείο Διαχείρισης Καταπιστεύματος Παναγιώτη Κερχουλά» και θα συνεχιστούν μέχρι την 12:00 μεσημβρινή της 8ης Σεπτεμβρίου 2018.
      Από 11:00 π.μ. έως 12:00 μεσημβρινή του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου 2018, η εγγραφή ιδρυτικών μελών θα γίνεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του κοινοτικού κτιρίου Καρυών και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες εκλογής προσωρινής Διοίκησης του Σωματείου.

      Πληροφοριακά στοιχεία

      1. Το Σωματείο υπερέχει, συγκριτικά με τα άλλα νομικά οχήματα, ως το καταλληλότερο από πλευράς
        α) ελαχιστοποίησης της επιβαλλόμενης Φορολογίας,
        β) ελαχιστοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών και
        γ) πλήρους απαλλαγής των μελών του σωματείου από κάθε ευθύνη (σε αντίθεση με άλλα νομικά σχήματα, τα μελή των οποίων ευθύνονται απεριόριστα, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον για τα χρέη της εταιρίας με την προσωπική τους περιουσία).
      2. Ο κυριότερος σκοπός του Σωματείου είναι η διαχείριση του καταπιστεύματος ΚΕΡΧΟΥΛΑ και η υλοποίηση των αποφασισθέντων έργων και δράσεων, τιμώντας την επιθυμία του αείμνηστου ευεργέτη για τη δημιουργία ευκαιριών που να ενθαρρύνουν τους νέους του χωριού να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους.
      3. Οι κυριότεροι πόροι του Σωματείου, πέραν του ενεργητικού του καταπιστεύματος ΚΕΡΧΟΥΛΑ, προβλέπονται από δωρεές και χορηγίες, καθώς και από πόρους επιδοτούμενων προγραμμάτων ἡ πόρους ιδρυμάτων για κοινωνικούς σκοπούς.
      4. Τακτικά μέλη του Σωματείου μπορεί να είναι Έλληνες πολίτες,
        • εγγεγραμμένοι στο Δημοτολόγιο των Καρυών,
        • όσοι έλκουν την καταγωγή τους από τις Καρυές ή
        • έχουν συγγενικούς δεσμούς με πρόσωπα που κατάγονται από τις Καρυές, μέχρι 2ου Βαθμού εξ αίματος ή αγχιστείας και
        • όσοι έχουν ιδιόκτητη οικία στις Καρυές.
      5. Ο πυρήνας της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Σωματείου και της ιερής Μητρόπολης είναι η εκχώρηση όλων των χρημάτων του καταπιστεύματος Κερχουλά στο «Σωματείο Διαχείρισης Καταπιστεύματος Παναγιώτη Κερχουλά» με την παραχώρηση των απαραίτητων εγγυήσεων προφύλαξης της Μητρόπολης από τυχόν κινδύνους.

      Αγαπητοί Συμπατριὡτες

      Μετά από δεκαετίες κωλυσιεργιών και χρονοτριβών, ήρθε η ώρα της εκχώρησης των χρημάτων του Καταπιστεύματος ΚΕΡΧΟΥΛΑ στους δικαιούχους κατοίκους των Καρυών και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των έργων που αποφασίστηκαν ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση στις Καρυές, στις 22.10.2017.

      η επιτροπή Διαχείρισης του Καταπιστεύματος ΚΕΡΧΟΥΛΑ

  • Πληροφοριακές Πινακίδες Αξιοθεάτων (30.08.2018)
    • Αυτό το καλοκαίρι όσοι επισκεφτήκαν τις Καρυές θα παρατήρησαν τις νέες πληροφοριακές πινακίδες που βρίσκονται διάσπαρτες στους δρόμους και τα σταυροδρόμια του χωριού. Η αγορά και η τοποθέτηση των πινακίδων κατευθύνσεων προς τα μνημεία και τις εκκλησίες των Καρυών έγιναν με πρωτοβουλία και δαπάνες του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, τον Αθλητικό Σύλλογο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.

      Στόχος των πινακίδων είναι να πληροφορήσει τους πεζοπόρους να περιηγηθούν στα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος των Καρυών. Άλλωστε πολλές φορές επισκέπτες που έρχονται από άλλες περιοχές αγνοούν πόσο όμορφα μέρη για πεζοπορία έχει το χωριό, τα οποία πλέον θα μπορούν να επισκεφτούν με άνεση.

  • Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης και Συντήρησης Εκκλησιών και Παρεκκλησιών Καρυών (29.08.2018)
    • Στις 22 Ιουλίου 2018, στο κατάστημα της πρώην κοινότητας του χωριού, προσφέρθηκε καφές και έγινε ενημέρωση από την εθελοντική ομάδα υποστήριξης και εξωραϊσμού των εκκλησιών και παρεκκλησίων του χωριού.

      Για την ενημέρωση των Απανταχού Καρυατών, παραθέτουμε την ενημερωτική ομιλία που αποφάσισε η εθελοντική ομάδα να  παρουσιάσει η κ. Παναγιώτα (Πίτσα) Κυριαζή, μέλος της εθελοντικής ομάδας.

      Κείμενο:

      Παναγιώτα (Πίτσα) Κυριαζή

      Αιδεσιμότατε, κύριε πρόεδρε, αγαπητοί πατριώτες του εξωτερικού, κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας στη σημερινή συνάντηση που οργανώσαμε για να σας ενημερώσουμε ποιοι είμαστε και τι κάνουμε.

      Είμαστε μια ομάδα κυρίως γυναικών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια των ανδρών.

      Πως ξεκινήσαμε

      Όπως καθόμαστε στην πλατεία του χωριού μας τα καλοκαίρια και συζητάμε διάφορα, ως γνωστόν η κουβέντα πάντα καταλήγει στο να διαμαρτυρόμαστε και να γκρινιάζουμε ότι τίποτα δεν γίνεται, το κράτος απόν οι υπηρεσίες απούσες και όλα γενικά πάνε από το κακό στο χειρότερο.

      Σιγά-σιγά όμως με την κουβέντα διερωτηθήκαμε τι μπορούμε εμείς να κάνουμε και να προσφέρουμε και σε ποιόν τομέα μπορούμε να βοηθήσουμε. Έτσι καταλήξαμε ότι ένας τομέας ο οποίος έχει ανάγκη υποστήριξης και είναι μέσα στην παράδοση και ιστορία του χωριού, είναι οι εκκλησίες και τα παρεκκλήσια που με τα χρόνια έχουν περιέλθει σε μια κατάσταση, άλλες λίγο  και άλλες πολύ, εγκατάλειψης  και με κίνδυνο να υποστούν φθορές μη αναστρέψιμες.

      Έτσι δειλά-δειλά ξεκινήσαμε πριν ένα χρόνο και σήμερα θέλουμε να σας παρουσιάσουμε τα μικρά αλλά σημαντικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, τα οποία ούτε εμείς μπορούσαμε να φαντασθούμε πριν ένα χρόνο ότι θα πετυχαίναμε.

      Πρέπει να τονίσουμε όμως από την αρχή πως, ότι καταφέραμε οφείλεται αποκλειστικά στην συμπαράσταση των κατοίκων του χωριού αλλά και του εξωτερικού που μας βοήθησαν και μας συμπαραστάθηκαν οικονομικά και ηθικά σε κάθε προσπάθεια και παντού βρήκαμε πόρτες ανοιχτές.  Αυτή η συμμετοχή ήταν που μας δυνάμωνε και ενθάρρυνε σε όλες τις προσπάθειές μας.

      Κατ' αρχήν με προσωπική εργασία, τις παραμονές της γιορτής κάποιας εκκλησίας ή παρεκκλησίου, καθαρίζουμε και καλλωπίζουμε με ίδια μέσα και όσο οι δυνάμεις μας το επιτρέπουν το προαύλιο και το εσωτερικό του ναού, ώστε την ημέρα της γιορτής να είναι κάπως περιποιημένα τα πράγματα.

      Αυτό έχει σαν συνέπεια να υπάρχει μεγάλη οικονομία στο ταμείο μας. Αναλάβαμε τις κληρώσεις που παραδοσιακά γίνονται σε όλα τα παρεκκλήσια προκειμένου να έχουμε έσοδα για τις αναγκαίες εργασίες.

      Αναλυτικά  σας παρουσιάζουμε τις εργασίες για κάθε εκκλησιά που έχουν γίνει.

      Α.  ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

      Σε ένα χρόνο από τις κληρώσεις και μικροδωρεές συγκεντρώσαμε το ποσόν των 5.000 ευρώ περίπου, το οποίο σχεδόν εξ ολοκλήρου καταναλώθηκε για την επισκευή της Αγίας Κυριακής που ήταν έτοιμη να καταρρεύσει.  Οι εργασίες αναλυτικά

      • Αντικατάσταση στέγης
      • Ταβάνωμα
      • Βάψιμο
      • Υπόστεγο εισόδου
      • Πλακάκια δαπέδου στο εσωτερικό του ναού
      • Πλάκες εξωτερικά του ναού.

      Β.  ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

      • Επισκευή των μαρμάρινων σκαλοπατιών όλων των εισόδων, δωρεά του Παναγιώτη Σκιούρη και της συζύγου του Νούλας.
      • Επισκευή και βαφή όλων των θυρών εισόδου που είχαν σαπίσει,  δωρεά Φρειδερίκης Πρεκεζέ,   Πίτσας Πρεκεζέ και Τάκη Κουτσόγιωργας (Κουσέλ)
      •  Κατασκευάσθηκε και τοποθετήθηκε το Κεντρικό Μανουάλι στην είσοδο της εκκλησίας για να μην μαυρίζουν οι αγιογραφίες από τα κεριά,  δωρεά   φρειδερίκης Πρεκεζέ.
      • Καθαρισμός χαλιών και μοκέτας,  δωρεά Τούλας Διατζίκη.
      • Αγορά δύο χαλιών,  που το κόστος καλύψαμε εμείς οι ίδιες διαθέτοντας η κάθε μια ότι μπορούσε, καθώς και από προσφορές και άλλων γυναικών.
      • Κάγκελα στήριξης στα σκαλοπάτια της κεντρικής εισόδου,   που η δαπάνη καλύφθηκε από την πρώτη κλήρωση που έγινε στην εορτή του Αγίου Ανδρέα το 2016 και μικροδωρεές.  Αυτό ήταν η αρχή και βλέποντάς το κάποιος ανώνυμος πατριώτης του οποίου το όνομα ούτε εμείς γνωρίζουμε, τοποθέτησε τα κάγκελα σε όλο το μήκος του δρόμου που οδηγεί στην αυλή της εκκλησίας (πίσω από το κτίριο της κοινότητας).

      Γ.  ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

      • Κατασκευή κάγκελων στήριξης ηλικιωμένων,  που το κόστος  καλύφθηκε από το ταμείο μας
      • Καθαρισμός χαλιών, δωρεά Τούλας Διατζίκη.

      Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι η Ντίνα Χριστοπούλου με δική της πρωτοβουλία και με δικά της έξοδα, χωρίς την δική μας συμμετοχή, επισκεύασε την στέγη της εκκλησίας και τοποθέτησε τα κάγκελα στο δρόμο και τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο νεκροταφείο και την ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

      Δ.  ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

      • Επισκευή στέγης με κόστος 700 ευρώ, τα οποία δεν έχουν πληρωθεί ακόμα και τα οφείλουμε.
      • Βαφή εξωτερικά του ναού που το κόστος των υλικών είναι δωρεά της Βούλας Κοψιαύτη και η εργασία δωρεά από τους αδελφούς Δημοσθένη και Πάνο Κολοβό.
      •  Τις εργασίες βαφής εσωτερικά του ναού έχει αναλάβει ο Κώστας Κολοβός, ο οποίος και φύτευσε πικροδάφνες στην αυλή του ναού.

      Ε.  ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

      • Επισκευή δαπέδου στην είσοδο της εκκλησίας.
      • Αντικατάσταση σπασμένων τζαμιών.

      Ζ.  ΑΓΙΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ

      • Επισκευή πόρτας και αντικατάσταση σπασμένων τζαμιών.
      • Αγορά μοκέτας, δωρεά από Αλκηστη Αρδάμη.
      • Δενδροφύτευση, προσφορά της Ντίνας Αρδάμη-Κουτσόγιωργα.

      Η.  ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

      Το πρόβλημα στην εκκλησία αυτή είναι μεγάλο καθώς έχουν υποστεί σοβαρές ρωγμές οι τοίχοι, το τέμπλο και το δάπεδο, πιθανόν από ρίζες δένδρων. Για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν είμαστε σε επαφή με αρμόδιο μηχανικό που έχει συντάξει τεχνική έκθεση των αναγκαίων εργασιών και έχει προωθηθεί ήδη στην ναοδομία. Για τις εργασίες υπάρχουν ήδη δωρεές που ανέρχονται στο ποσόν των 2.300 ευρώ, από Μαρία Διατζίκη,  Αμαλία Κουτσόγιωργα, Γεώργιο Βαστή   και άλλους ανώνυμους δωρητές.

      Θ.  ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΠΑΝΑΓΙΑ/ΠΛΑΤΑΝΙΑ)

      Γυάλισμα στα πλακάκια του δαπέδου προσφορά του εργολάβου Σπυράκη που επισκεύασε τα μαρμάρινα σκαλοπάτια του Αγίου Ανδρέα.

      Στο ταμείο μας αυτή τη στιγμή υπάρχει υπόλοιπο 342 ευρώ, επί πλέον του ποσού των 2.300 ευρώ για την επισκευή των Αγίων Αναργύρων.

      ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

       ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

      Ο μεγαλοπρεπής ναός, το στολίδι του χωριού μας, κινδυνεύει.

      Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη στέγη της εκκλησίας καθώς έχουν καταστραφεί σχεδόν όλα τα κεραμίδια και εκτός από τον κίνδυνο καταστροφής των αγιογραφιών στο εσωτερικό του ναού λόγω υγρασίας, υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος από πτώση κεραμιδιών.

      Βέβαια εδώ μιλάμε για πολύ μεγάλη δουλειά που υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητές μας καθώς θα πρέπει να γίνει εξ ολοκλήρου καινούργια στέγη.  Από μια πρώτη εκτίμηση το ποσόν που απαιτείται ανέρχεται σε 150.000 ευρώ τουλάχιστον.  Επισκεφθήκαμε την Αντιπεριφεριάρχη Κα Τζανετέα και ζητήσαμε βοήθεια.   Δυστυχώς όμως η Κα Τζανετέα ξεκάθαρα μας είπε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να μας βοηθήσει.  Συνεπώς θα πρέπει να στηριχθούμε στις δυνάμεις των απανταχού Καρυατών.

      ΚΟΙΜΗΣΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΠΑΝΑΓΙΑ)

      Σοβαρές  φθορές στο τέμπλο.

      ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

      Φθορές στον τρούλο και τους τοίχους εσωτερικά του ναού, πιθανόν από υγρασία.

      Τέλος,  όλα τα παρεκκλήσια χρειάζονται συντήρηση οι πόρτες και τα παράθυρα και παντού υπάρχουν υγρασίες.

      Τελειώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους, παρόντες και απόντες που μας συμπαραστέκονται και μας βοηθούν. Τέλος επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω τον πυρήνα της ομάδας μας.
      Άλκηστη Αρδάμη
      Τζένη Κούβαρη
      Άννα κολοβού
      Μαρία Κολοβού
      Βάσω Υφαντόπουλου-Μαχαίρα
      Παναγιώτα (Πίτσα) Κυριαζή.

      Και φυσικά είναι πολλές ακόμα που μας βοηθούν περιστασιακά και ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

      Σας ευχαριστούμε πολύ όλους, να έχετε υγεία και να μην ξεχνάμε ποτέ το χωριό μας.

      ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:  Ήδη αυτή τη στιγμή που δημοσιεύεται το παρόν έχουν συγκεντρωθεί 500 ευρώ, 500 δολάρια Αμερικής και 1.000 δολάρια Καναδά για την Παναγία (πλατάνια}, από ανώνυμους δωρητές.  Επίσης άλλος ανώνυμος διέθεσε το ποσόν των 400 ευρώ και επισκευάσθηκε το προσκυνητάρι της Παναγίας.  Τέλος 400 Ευρώ, επίσης από ανώνυμο, για το προσκυνητάρι του Αγίου Κωνσταντίνου που βρίσκεται στη βρύση του Σάκαλη.

  • Αρχαιρεσίες και νέο Δ.Σ για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών (27.08.2018)
    • Με πρωτοφανή συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών το πρωί της Κυριακής 29 Ιουλίου 2018. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Καταστήματος Καρυών έλαβε χώρα η Γενική Συνέλευση στην οποία έγινε απολογισμός της προηγούμενης Διοίκησης και ακολούθησαν οι εκλογές στις οποίες ψήφισαν 102 μέλη.

      Από όλους όσους έλαβαν μέρος εκφράστηκε η θέληση για μια ουσιαστική και δυναμική ενεργοποίηση του Συλλόγου. Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ακολούθησε συνεδρίαση του νεοεκλεγμένου Δ.Σ. προκειμένου να αποφασιστεί η κατανομή των αξιωμάτων. Εκλέχθηκαν:

      Για το Δ.Σ.

      Πρόεδρος: Χρήστος Δημ. Λεβεντάκης
      Αντιπρόεδρος: Ευστάθιος Μελεχές
      Ταμίας: Δημήτριος Αρβανίτης
      Γενικός Γραμματέας: Θεοδώρα Τσάκωνα
      Μέλος: Αχιλλέας Σιούτος
      Αναπληρωματικά Μέλη: Κωνσταντίνα Ταμπάκη, Δημήτριος Αρδάμης και Σοφία Μαλέσκο-Κουτσόγιωργα

      Για την Εξελεγκτική Επιτροπή

      Τακτικά Μέλη: Στέφανος Μελεχές, Ανδρέας Σιούτος και Βενέττα Θεοδωρίδη
      Αναπληρωματικά Μέλη: Καλλιόπη Ντάρμου, Μαρία Μπακιρτζή.

      Το νεοκλεγέν Δ.Σ. μετά την διαμόρφωσή του εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:

      «Η πέρα από κάθε προσδοκία, συμμετοχή σας στις εκλογές του Συλλόγου, μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια. Σε συνεργασία με όλους του Συλλόγους του χωριού, θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την εκπλήρωση του κοινού μας στόχου, που δεν είναι άλλος από το καλό του χωριού μας».
  • Απολογισμός του Αθλητικού Συλλόγου «Ο Καρυάτης» (25.08.2018)
    • O πρόεδρος του Δ.Σ. του Αθλητικού Συλλόγου «Ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ» κ. Θεόδωρος Μεντής παρουσίασε το πρωί της Κυριακής 12 Αυγούστου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Καταστήματος Καρυών τον συνοπτικό οικονομικό απολογισμό για τις χρήσεις 2015, 2016 και 2017. Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου του Δ.Σ. και ακολούθησε διαλογική συζήτηση με θέμα το μέλλον του Συλλόγου.

      Εργασίες στο κτίριο του Ιδρύματος Σκιούρη

      Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την κατασκευή της σκάλας του 1ου ορόφου και στεγάστρου του κτιρίου του Ιδρύματος Σκιούρη στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία και οι ιματιοθήκες του Αθλητικού Συλλόγου «Ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ», του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών και του Χορευτικού Ομίλου.

      Το αποτέλεσμα, όπως φαίνεται και από την φωτογραφία είναι πολύ όμορφο και με την ανακαινισμένη παιδική χαρά που βρίσκεται στο προαύλιό του παρουσιάζει μια πολύ όμορφη εικόνα.

  • Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στις Καρυές για το 2018 (01.07.2018)
    • Όπως κάθε χρόνο ανακοινώνονται οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στις Καρυές για το καλοκαίρι από τους συλλόγους και τους επιχειρηματίες τις περιοχής. Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν είναι οι ακόλουθες:

      Τελευταία ενημέρωση 26.07.2018

       

      Υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης και του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών, διοργανώνεται τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Ιουλίου ένα Διήμερο εκδηλώσεων με θέμα το Θέατρο Σκιών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια γραφής και αφήγησης παραμυθιών για ενήλικες, παράσταση αφήγησης παραμυθιών για παιδιά και ενήλικες, εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με το παραδοσιακό θέατρο σκιών και βεβαίως δύο παραστάσεις έργων το βράδυ της Δευτέρας και της Τρίτης. Την επιμέλεια των εκδηλώσεων θα έχουν ο κος Δημήτριος Αβούρης, Συγγραφέας Ποιητής από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ και η κα Νατάσσα Μιχαηλίδου, Αρχαιολόγος, μουσειολόγος, ξεναγός από τον Θίασο Θεάτρου Σκιών «ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ».

      Πρόγραμμα Διημέρου

      1η Ημέρα:

      10:00-13:00 Σεμινάριο γραφής και αφήγησης παραμυθιού για ενήλικες και παιδιά από τον Δημήτρη Αβούρη. (Θα γραφούν παραμύθια για τις Καρυές.)

      20:00-21:00 Παράσταση αφήγησης παραμυθιών για παιδιά και ενήλικες από τον Δημήτρη Αβούρη.
      21:00-22:00 Παράσταση θεάτρου σκιών για παιδιά και ενήλικες «Ο Καραγκιόζης Γραμματικός» από το Θίασο Σκιών «Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη».
      2η Ημέρα:

      10:00-13:00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με το παραδοσιακό θέατρο σκιών για παιδιά από τη Νατάσα Μιχαηλίδου.
      20:00-21:00 Παράσταση αφήγησης παραμυθιών για παιδιά και ενήλικες από τον Δημήτρη Αβούρη.
      21:00-22:00 Παράσταση θεάτρου σκιών για παιδιά και ενήλικες «Ο Γάμος του Μπαρμπαγιώργου» από το Θίασο Σκιών «Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη».

       

      Στις 26 Ιουλίου στην πλατεία της Ράχης (Το πανηγύρι της Αγία Παρασκευής στις 16/07/2018 ματαιώνεται λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους) και στις 27 Ιουλίου στην Κεντρική πλατεία θα λάβουν χώρα όπως κάθε χρόνο τα φημισμένα Πανηγύρια των Καρυών λόγω του εορτασμού της μνήμης της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα αντίστοιχα. Συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα «Δωρικός Ρυθμός» με τους Λεωνίδας Σταρόγιαννης, Νίκο Τσίπα και Παναγιώτη Ρουσάκο.

      Όπως κάθε χρόνο, ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών προσκαλεί όλους τους πατριώτες στην ετήσια εκδήλωση προς τιμή των ομογενών και επισκεπτών των Καρυών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Καταστήματος στις 20:00 το απόγευμα του Σαββάτου 28 Ιουλίου 2018. Θα υπάρχουν γλυκίσματα και καφές και θα γίνει ενημέρωση για όλες τις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου.

      Στις 3, 4 και 5 Αυγούστου θα λάβει χώρα ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ και ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ στο ισόγειο του Κοινοτικού Κτηρίου Καρυών. Θα εκτεθούν έργα της ζωγράφου Μάτας Φλώρου και του τεχνίτη Παντελή Κοντάκη.

      Την Κυριακή 5 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία Καρυών θα διοργανωθεί μουσική βραδιά με τίτλο «Από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση στην Βίκυ Μοσχολιού». Τα τραγούδια θα τα ερμηνεύσουν οι Σπυρίδων Κουτσοβασίλης και η Ειρήνη Χριστοφιλάκη και θα τους συνοδεύει τετραμελής ορχήστρα μουσικών.

      Ο καθιερωμένος ετήσιος θερινός χορός του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Αυγούστου, στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καρυών, στο άλσος της Αγίας Παρασκευής.

      Το βράδυ στις 15 Αυγούστου θα γίνει το Summer Party του Savas Cafe που βρίκεται στην κεντρική Πλατεία Καρυών. Όπως και πέρσι την μουσική επιμέλεια του πάρτυ θα έχει ο DJ Mike Moisidis.

  • Τα νέα του Αθλητικού Συλλόγου «Ο Καρυάτης» (30.06.2018)
    • Προχωράει η μετατροπή της πρώην αποθήκης σε πολυχώρο αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Συλλόγου «Ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ», κ. Θεοδωρος Μεντής, μέχρι το καλοκαίρι ο χώρος θα έχει ανοίξει προκειμένου να μπορούν τα παιδιά και οι αθλούμενοι να το χρησιμοποιήσουν. Ο χώρος έχει ήδη καθαριστεί και βαφτεί και έχουν μπει νέα παράθυρα. Παράλληλα, ήδη άρχισαν να τοποθετούνται όργανα γυμναστικής.

      Ο Σύλλογος κάνει έκκληση σε όσους συμπατριώτες μπορούν, να βοηθήσουν για την ολοκλήρωση του έργου. Εκτός από τυχόν οικονομικές προσφορές, ο Σύλλογος κάνει έκκληση σε όσους έχουν στην κατοχή τους κάποιο όργανο γυμναστικής, ή άλλου είδους αθλητικό εξοπλισμό, ή τραπέζι επιτραπέζιας αντισφαίρισης (Ping-Pong) και θέλουν να το δωρίσουν για να αθλούνται τα παιδιά του να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6974487967.

      Επίσης ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Αθλητικού Κέντρου. Συγκεκριμένα επιδιορθώθηκαν οι εξέδρες του ποδοσφαιρικού γηπέδου, τοποθετήθηκε νέα περίφραξη στις κερκίδες και στα αποδυτήρια τα οποία ανακαινίσθηκαν. Αυτό που όμως θα προκαλέσει αίσθηση σε όλους τους επισκέπτες του καλοκαιριού είναι ο φωτισμός. Τόσο το γήπεδο του ποδοσφαίρου, όσο και του μπάσκετ έχουν φωταγωγηθεί και πλέον ο καθένας μπορεί να αθληθεί και τις νυκτερινές ώρες.

  • Συγκέντρωση με θέμα την κατάρτιση ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης Καρυών (23.05.2018)
    • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

      Ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών,
      η Τοπική Κοινότητα Καρυών,
      ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών και
      ο Αθλητικός Σύλλογος «Ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ»

      καλούν όλους τους επαγγελματίες και παραγωγούς των Καρυών σε ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ το Σάββατο 02 Ιουνίου 2018 και ώρα 19.30 στην ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Καταστήματος Καρυών, με θέμα συζήτησης την:

      ΚΑΤΑΡΤΙΣH ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΡΥΩΝ

      Κτηνοτροφία-τυροκομία
      μελισσοκομία
      Αγροτική καλλιέργεια
      Αμπελουργία- οινοποιία
      Ορεινός τουρισμός
      Εστίαση
      Προώθηση παραδοσιακών προϊόντων
      Παραγωγή αρωματικών φυτών
      Παραδοσιακή οικοτεχνία

  • Αγώνας υπεραπόστασης «Κρόνιον Πέρασμα» με πέρασμα από τις Καρυές (21.05.2018)

    • Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα – Υγρότοπου Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασιάς
      Και με την ευγενική συμμετοχή του Συλλόγου Α.Π.Σ. Απόλλων Δυτ.Αττικής και των Σπαρτιατών Δρομέων,
      ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΗΣ 70 ΧΛΜ. ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

      ΚΡΟΝΙΟΝ ΠΕΡΑΣΜΑ

      ΤΡΕΞΙΜΟ ΣΤΟ «ΙΕΡΟ ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ – ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ»

      Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 14/07/2018
      Αφετηρία – τερματισμός: Άγιος Πέτρος
      Ώρα: 10.00
      Απόσταση:70 χλμ.

      Πληροφορίες διαδρομής

      Ο αγώνας διεξάγεται όλος σε άσφαλτο. Πρόκειται για κυκλική διαδρομή, με αφετηρία και τερματισμό τον Άγιο Πέτρο. Ο αγώνας αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα τελευταίο προπονητικό τεστ, για τους δρομείς που θα τρέξουν στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ τον προσεχή Σεπτέμβρη και όχι μόνο, καθώς απευθύνεται σε όλους τους δρομείς που θέλουν να λάβουν μέρος σε έναν αγώνα υπεραπόστασης 70χλμ. Ο αγώνας πραγματοποιείται όλος σε μία περιοχή απείρου κάλλους, περνώντας κάτω από έλατα, πλατάνια και άλλα δέντρα, με συνέπεια οι δρομείς να τρέξουν κατά το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής υπό σκιά.

      Ο αγώνας ξεκινάει από τον Άγιο Πέτρο και περνάει μέσα από τα χωριά Βαμβακού – Βαρβίτσα – Καρυές – Βούρβουρα και τερματίζει πάλι στον Άγιο Πέτρο, πραγματοποιώντας μία κυκλική διαδρομή μήκους 70χλμ.

      Όριο αγώνα: 10 ½ ώρες.

      Για οποιαδήποτε πρώτη πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στέλνοντας μας
      email στο lakoniaultrarunning@gmail.com ή
      στα τηλ. 6936853165/ 6955985506 (Γορανίτης Παύλος)

      Για περαιτέρω πληροφορίες απευθυνθείτε στο www.kronionperasma.com

      Χορηγός επικοινωνίας: www.ultrarunning.gr

  • «Πάσχα στο χωριό των παραμυθιών» στη Βαμβακού Λακωνίας (01.04.2018)
    •  

      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

      Πρόσκληση στις πασχαλινές εκδηλώσεις

      Με συναξαρικά παραμύθια και την παράσταση Καραγκιόζη «Του φτωχού τ' αρνί» από το θίασο σκιών «Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη» αρχίζουν το Μεγάλο Σάββατο οι εκδηλώσεις της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού στη Βαμβακού Λακωνίας. Το πρόγραμμα αρχίζει από τις 11 το πρωί και θα συνεχίζεται κάθε μέρα μέχρι τις 6 το απόγευμα.

      Από την Κυριακή του Πάσχα αρχίζουν και παραμυθοξεναγήσεις σε όλη την έκταση του χωριού ενώ θα συνεχίζονται οι αφηγήσεις ελληνικών παραμυθιών και οι παραστάσεις Καραγκιόζη μέχρι την Τετάρτη 11 Απριλίου.

      Το στέκι του Καραγκιόζη θα είναι ανοιχτό κάθε μέρα μέχρι τις 8 το βράδυ και μικροί και μεγάλοι θα μυούνται στην τέχνη του θεάτρου σκιών.

      Την Πέμπτη 12/4 και την Παρασκευή 13/4 θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο γραφής και αφήγησης παραμυθιού για παιδιά και ενήλικες από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

      Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα συνεχιστούν τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας «Η Βαμβακού».

      Οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας του δήμου Σπάρτης και την υποστήριξη του Συνδέσμου Απανταχού Βαμβακιτών.

      Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις στο «χωριό των παραμυθιών» είναι δωρεάν.

      Στόχος των όλων προσπαθειών μας είναι να δημιουργηθεί στη Βαμβακού το Παγκόσμιο Κέντρο Μύθων και Παραμυθιών.

      Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού «Η Βαμβακού»
      Tηλ: 6983642825, 6976491598>
      Facebook: academy.vamvakou
      Web: www.pf-academy.gr
      Εmail: pf.academy@yahoo.com

  • Η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου στις Καρυές (30.03.2018)
    • Ο εορτασμός της 25 Μαρτίου ολοκληρώθηκε στις Καρυές με την καθιερωμένη δοξολογία και κατάθεση στεφάνων υπέρ των πεσόντων ηρώων. Όπως είναι πλέον το έθιμο, μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας τα παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Καρυών απάγγειλαν τα ποιήματά τους ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές μέσα στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα.

      Ακολουθούν φωτογραφίες από τον εορτασμό που δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα.

      Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε

  • Ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών(07.03.2018)
    • Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου του 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ματαλείου Καθιδρύματος στις 11 το πρωϊ πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου. Παρόντα ήταν 52 ταμειακά εντάξει μέλη.

      Πρόεδρος της Συνέλευσης εκλέχθηκε δια βοής ο κ. Τράκας Νικόλαος του Βασιλείου και Γραμματέας της Συνέλευσης η κ. Δήμητρα Ρέπουλη του Ιωάννη. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του απερχομένου Δ.Σ. κ. Μιχάλης Ρέπουλης παρουσίασε την «Έκθεση Πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου».  Ακολούθησε η παρουσίαση του «Απολογισμού Εσόδων και Εξόδων» από τον Ταμία κ. Κωνσταντίνο Δημήτρουλα και η «Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής» από τον πρόεδρό της κ. Μιχάλη Μπίνη.

      Με την ολοκλήρωση των παραπάνω, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την Απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη και ακολούθησε η εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής και η διενέργεια αρχαιρεσιών για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής.

      Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής, αποτελουμένη  από τον πρόεδρο αυτής κ. Νικόλαο Τράκα του Βασιλείου και ως μέλη την Παρασκευή Τουρόγιαννη και τη Δήμητρα Κάκαρη-Ρέπουλη εκλέγονται κατά σειρά επιτυχίας:

      Για το Δ.Σ.

      ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

      Ρέπουλης Μιχαήλ
      Τράκας Νικόλαος 
      Μέρμηγκα Δήμητρα  
      Κωνσταντόπουλος Χαράλαμπος
      Λάτση Λευκοθέα
      Κοψιαύτη-Γκιώνη Ευαγγελία
      Πρεκεζέ Ανίτα
      Πρεκεζές Χρήστος
      Ματάλας Γρηγόριος    

      ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

      Κυριαζής Δημήτριος
      Μαχαίρα-Πανοπούλου Ελένη
      Αθαναήλος Αναστάσιος του Παναγιώτη

      Για την εξελεγκτική επιτροπή

      ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

      Χριστόπουλος Παρασκευάς
      Μπίνης Μιχαήλ
      Καρδαράς Βασίλειος

      ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

      Παπαδόπουλος Θωμάς
      Παπασταύρου Δήμητρα

      Συγκρότηση νέου Δ.Σ.

      Στις 28-2-2018 συνεδρίασαν τα μέλη του νέου Δ.Σ. και συγκροτήθηκε σε σώμα μετά από σχετική ψηφοφορία το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

      Πρόεδρος: Μιχαήλ Ρέπουλης
      Α΄ Αντιπρόεδρος: Αννίτα Πρεκεζέ
      Β΄ Αντιπρόεδρος: Δήμητρα Μέρμηγκα
      Γραμματέας: Χαράλαμπος Κωνσταντόπουλος
      Ταμίας: Ευαγγελία Κοψιαύτη
      Μέλος-Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων: Λευκοθέα Λάτση
      Μέλος: Νικόλαος Τράκας
      Μέλος: Χρήστος Πρεκεζές
      Μέλος: Γρηγόριος Ματάλας 

      Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης

  • Ανοιξιάτικη χορευτική εκδήλωση του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών (28.01.2018)
    • Αγαπητοί συμπατριώτες, φίλοι και μέλη του Συνδέσμου μας

      Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών σας ευχόμαστε το νέο έτος 2018 να φέρει κάθε καλό σε εσάς, την οικογένειά σας, το αγαπημένο  μας χωριό και σε όλους τους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

      Με ευχαρίστηση σας ανακοινώνουμε ότι το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας αποφάσισε να πραγματοποιήσει την Ανοιξιάτικη Χορευτική εκδήλωση του στις 11 Μαρτίου 2018, ημέρα Κυριακή και ώρα 13.00 στο μουσικό μεζεδοπωλείο  «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ» που βρίσκεται στον Δήμο Υμηττού, οδός Αμισού 12 και Λεωφόρος Σμύρνης, τηλ. 210 7629905.

       

      Η αίθουσα είναι άνετη, με διακριτική διακόσμηση που δημιουργεί μία ευχάριστη ατμόσφαιρα. Διαθέτει μεγάλη πίστα χορού και ευρύχωρο χώρο στάθμευσης. Για τη διασκέδαση μας θα φροντίσει  μουσικό συγκρότημα  αποτελούμενο από τέσσερεις μουσικούς και τραγουδιστές με ποικίλο χορευτικό  πρόγραμμα που θα σας εκπλήξει.

      Θα προσφερθεί πλήρες γεύμα. Η τιμή του γεύματος είναι € 15 το άτομο και € 10 για παιδιά κάτω των 12 ετών με ελεύθερη κατανάλωση οίνου.

      Σας περιμένουμε όλους οικογενειακώς και με τους φίλους σας.

      Η έγκαιρη δήλωση της συμμετοχής σας, ως και η προσφορά οποιουδήποτε δώρου για την λαχειοφόρο αγορά μας θα συμβάλλει στα μέγιστα την επιτυχία της εκδήλωσης. Σας ευχαριστούμε για την πρόθυμη συμμετοχή σας σε όλες τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου μας.

      Όλες μας οι προσπάθειες μαζί με την δική σας συμπαράσταση, σκοπό έχουν, την αποτελεσματική λειτουργία του Συνδέσμου μας προς όφελος του αγαπημένου μας χωριού.

      ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΑΝΤΑΜΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΜΕ

      Πρόεδρος

      Ρέπουλης Μιχάλης

      210 6211610

      Αντιπρόεδρος

      Πρεκεζέ Αννίτα

      210 8076778

      Αντιπρόεδρος

      Μέρμηγκα Δήμητρα

      210 6130078

      Γενικός Γραμματέας

      Κωνσταντόπουλος Χαράλαμπος

      210 9963368

      Ταμίας

      Δημήτρουλας Κωνσταντίνος

      210 5056648

      Δημόσιες Σχέσεις

      Λάτση Λευκοθέα

      210 9316134

      Δημόσιες Σχέσεις

      Κοψιαύτη Ευαγγελία

      6944192316

      Μέλος

      Διαντζίκης Παναγιώτης

      210 8002694

      Μέλος

      Τράκας Νικόλαος

      210 8045967

  • Πρόσκληση Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών σε Γενική Συνέλευση και Κοπή Πίτας (27.01.2018)
    • Προς τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου

      Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου κατά τη συνεδρίασή του στις 11-1-2018 αποφάσισε την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

      Κατόπιν αυτού προσκαλούνται όλα τα μέλη του Συνδέσμου σε Γενική Συνέλευση που θα γίνει στην Αίθουσα του Ματαλείου Καθιδρύματος, οδός Χάμιλτον 6Δ την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 11 π.μ.

      Σε περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί η υπό του καταστατικού προβλεπόμενη απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί οριστικά, ασχέτως αριθμού μελών, στις 4 Φεβρουαρίου 2018, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 πμ, στον αυτό τόπο  και με τα ίδια θέματα.

                                                               ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

      1. Έκθεση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου.
      2. Απολογισμός εσόδων και εξόδων.
      3. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.
      4. Απαλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου πάσης ευθύνης.
      5. Εκλογή νέου Διοικητικού συμβουλίου
      6. Εκλογή νέας Εξελεγκτικής  Επιτροπής.
      7. Διάφορες ανακοινώσεις.

      Παρακαλούνται οι επιθυμούντες να περιληφθούν στον κατάλογο των υποψηφίων (άρθρον 10 του καταστατικού) να το δηλώσουν εγκαίρως στο Διοικητικό  Συμβούλιο του Συνδέσμου .
      Η παρουσία όλων των μελών του Συνδέσμου είναι απολύτως απαραίτητη. Μπορείτε να ψηφίσετε με εξουσιοδότηση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα.
      Επ' ευκαιρία της συγκέντρωσης μας, το Δ.Σ.  θα  κόψει την Πρωτοχρονιάτικη  Πίτα, θα προσφέρει καφέ και γλυκίσματα και θα ανταλλάξουμε ευχές για το νέο έτος.

       Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

      O Πρόεδρος

      Οι Αντιπρόεδροι

      Ο Γεν. Γραμματέας

      Ο Ταμίας

      Τα Μέλη

      Μιχάλης Ρέπουλης

      Αννίτα Πρεκεζέ
      Δήμητρα Μέρμηγκα

      Χάρης Κωνσταντόπουλος

      Κ. Δημήτρουλας

      Λευκή Λάτση
      Παναγιώτης Διαντζίκης
      Ευαγγελία Κοψιαύτη
      Νικόλαος Τράκας

  • Πρόσκληση για την αποκριάτικη παρέλαση στη Σπάρτη (21.01.2018)
    • Ανακοίνωση - Πρόσκληση

      Tο Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, σας προσκαλεί στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων να πάρετε μέρος στην αποκριάτικη παρέλαση που θα γίνει την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 11:30 π.μ.

      Επιθυμία μας είναι να συμμετέχει στη παρέλαση κάθε σύλλογος ως ξεχωριστή ομάδα, με ένα θέμα που θα αποφασίσει ο ίδιος. Η έναρξη θα γίνει από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης και ο τερματισμός Θα γίνει στην Κεντρική Πλατεία της Σπάρτης, μέσω της Κωνσταντίνού Παλαιολόγου.

      Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος τον Δήμου Σπάρτης θα χορηγήσει στις τρεις καλύτερες ομάδες χρηματικά έπαθλα. Σε περίπτωση συμμετοχής θα Θέλαμε να μας ενημερώσετε μέχρι την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 για την απόφαση σας και να συμπληρώσετε την ακόλούθη φόρμα συμμετοχής, την οποία θα μας στείλετε με email (στο npp.sparti@gmail.com), ώστε να γνωρίζούμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με την ομάδα-γκρουπ σας (το όνομα, άτομα συμμετοχής, κλπ) καθώς και το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του υπευθύνου της ομάδα-γκρουπ, για να βρισκόμαστε σε επαφή τις επόμενες εβδομάδες μέχρι την ημέρα της παρέλασης.

      Για να κατεβάσεται την φόρμα συμμετοχής κάντε κλικ εδώ.

      Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης

  • «Να σας τα πούμε;» - Τα Βυζαντινά Κάλαντα, τα Παράδοξα και το Έθιμο στις Καρυές σήμερα (04.01.2018)
    • Τα Κάλαντα αποτελούν δημοτικά ευχητικά και εγκωμιαστικά τραγούδια που ψάλλονται εθιμικά κατ΄ έτος κυρίως την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών εορτών όπως των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς (Αγ. Βασιλείου), των Θεοφανείων, ακόμη και των Βαΐων (ή Λαζάρου), με εξαίρεση εκείνων της Μεγάλης Παρασκευής που είναι κατανυκτικά. Τα κάλαντα που προήλθαν από τις Βυζαντινές Καλένδες, δηλαδή οι πρώτες ημέρες των ρωμαϊκών μηνών.

      Κύρια παραδοσιακά μουσικά όργανα που συνοδεύουν τα κάλαντα είναι το τρίγωνο, το λαούτο, το νταούλι, το κλαρίνο, η φλογέρα κ.ά. Οι τραγουδιστές-οργανοπαίκτες των καλάντων ονομάζονται καλαντιστές.

      Το έθιμο των Καλάντων καλά κρατεί ως τις μέρες μας και στις Καρυές. Σύμφωνα με το έθιμο, παιδιά ξεκινούν το πρωί της παραμονής κάθε προαναφερόμενης γιορτής να χτυπούν τις πόρτες των σπιτιών ζητώντας από τους νοικοκύρηδες του σπιτιού «Να σας τα πούμε;». Μαζί με τα κάλαντα εύχονται και χρόνια πολλά στους νοικοκύρηδες και αυτοί σε αντάλλαγμα αυτοί δίνουν λεφτά και γλυκά στου πρωινούς μικρούς και νεαρούς επισκέπτες.

      Κάθε περιοχή έχει και τα δικά της κάλαντα, όπως χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα κάλαντα της Πελοποννήσου με τους ακόλουθους στίχους.

      Χριστούγεννα, πρωτούυγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου,
      Για εβγάτε, διέτε, μάθετε που ο Χριστός γεννάται
      Γεννιέται κι ανασταίνεται στο μέλι και στο γάλα,
      Τα μέλι τρων οι άρχοντες, το γάλα οι αφεντάδες
      Και το μελισσοβότανο το λουζοντ' οι κυράδες.

       

      Κυρά ψηλή ,κυρά λιγνή, κυρά καμαροφρύδα
      Κυρά μου όταν στολίζεσαι και πας στην εκκλησιά σου
      Βάνεις τον ήλιο πρόσωπο και το φεγγάρι αγκάλη
      Και τον καθάριο αυγερινό τον βάζεις δακτυλίδι.

       

      Εμείς εδώ δεν ήρθαμε να φάμε και να πιούμε
      παρά σας αγαπούσαμε κι ήρθαμε να σας δούμε.
      Εδώ που τραγουδήσαμε πέτρα να μην ραγίσει
      Και ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνους πολλούς να ζήσει.

       

      Δώστε μας και τον κόκορα δώστε μας και την κότα
      δώστε μας και πέντ' έξι αυγά να πάμε σ' άλλη πόρτα.

      Η Βυζαντινή προέλευση των καλάντων είναι ιδιαίτερα εμφανή στους στίχους και μάλιστα σχετικά με αυτό υπάρχει και μια μικρή εξήγηση των καλάντων της Πρωτοχρονιάς που αν κάποιος προσέξει είναι κάπως ασυνάρτητα. Ας μάθουμε λοιπόν το λόγο:

      Έχετε προσέξει ότι τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς είναι κάπως ασυνάρτητα; Όσο και αν προσπαθήσουμε δεν βγαίνει νόημα...

       

      «Αρχιμηνιά κι αρχή χρονιά, ψιλή μου δεντρολιβανιά,

      κι αρχή καλός μας χρόνος, εκκλησιά με τ' άγιος θόλος.

      Άγιος Βασίλης έρχεται και δε μας καταδέχεται από την Καισαρεία,

      συ είσ' αρχόντισσα κυρία.

      Βαστάει πένα και χαρτί, ζαχαροκάντυο ζυμωτή χαρτί-χαρτί και καλαμάρι,

      δες και με το παλικάρι...»

       

      Ας δούμε, όμως, πώς εξηγείται αυτή η ασυναρτησία... Η ιστορία διαδραματίζεται στο Βυζάντιο. Την εποχή εκείνη οι άνθρωποι των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων δεν είχαν το δικαίωμα να μιλούν στους αριστοκράτες,-τισσες, παρά μόνο στις γιορτές, όπου μπορούσαν να τους απευθύνουν ευχές.

       

      Ένας νεαρός ταπεινής καταγωγής που ήταν ερωτευμένος με μια αρχοντοπούλα και επειδή δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό να την πλησιάσει σκέφτηκε ανάμεσα στα κάλαντα του Μεγάλου Βασιλείου, να εντάξει «ενδιάμεσους» στίχους γεμάτους υπονοούμενα... Με αυτόν τον τρόπο θα παίνευε την αγαπημένη του ακολουθώντας ταυτόχρονα τους κανόνες κοινωνικής ευπρέπειας...

       

      Την αποκαλεί ψιλή σαν δεντρολιβανιά, την παρομοιάζει με Εκκλησιά με τ' Άγιος θόλος (θόλος εκκλησίας), επειδή φορούσε ένα από τα ψηλά κωνικά καπέλα με το τούλι στην κορυφή. Της λέει ότι δεν τον καταδέχεται, γιατί είναι αρχόντισσα κυρία. Την αποκαλεί ζαχαροκάντυο ζυμωτή, δηλαδή φτιαγμένη από ζάχαρη (γλυκιά μου) και την παρακαλεί να του ρίξει μια ματιά (...δες και με το παλικάρι). Έτσι, λοιπόν, τα παράδοξα αυτά κάλαντα ταξίδεψαν ως τις μέρες μας..

       

      Γιόλα Δημοπούλου

      Ας δούμε και το έθιμο των καλάντων πως τηρήθηκε και φέτος στις Καρυές.

      Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε

      Πηγή Εικόνων:
      facebook