Καρυές Παυσανίας

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

2024

Αρχείο 2021

(23 Δημοσιεύσεις)

Κάντε κλίκ στους Τίτλους Ειδήσεων για την Προβολή των Άρθρων.


  • Ευχές από τον Δικτυακό Τόπο karyes.gr (26.12.2021)
    • Οι χιονισμένες Καρυές του 2021 - photo: instagram.com/karyeslakonias

       

      Η δικτυακή πύλη karyes.gr ευχαριστεί όλους όσους έστειλαν ευχές και με τη σειρά της εύχεται σε όλους Χρόνια Πολλά, Καλή Χρόνια με Υγεία και Ελπίδα για όλο τον κόσμο!

      Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δημοσιεύουμε τις ευχετήριες κάρτες που λάβαμε.

      Kάντε κλικ για να προβάλετε τις ευχετήριες κάρτες σε μεγέθυνση.

  • Η Λαχειοφόρος Αγορά του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών (21.12.2021)
    • Η κλήρωση του λαχείου του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών για τη δημιουργία του Κέντρου Μνήμης και Πολιτισμού, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αναβάλεται για την 19η Φεβρουαρίου 2022, όμως η προμήθεια των λαχνών υπέρ της ολοκλήρωσης του συνεχίζεται.

      Αν και οι εργασίες επισκευής της κτιριακή υποδομή βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης πολιτιστικών έργων από την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΑΡΝΩΝΑ Α.Ε., ο Σύνδεσμος προσπαθεί να συλλέξει το απαραίτητο κεφάλαιο, ώστε να ολοκληρωθεί το μουσειακό μέρος του Κέντρου Μνήμης και Πολιτισμού Καρυών Λακωνίας με την οργάνωση και υλοποίηση της αναγκαίας Μουσειολογικής Μελέτης. Αυτή λοιπόν η Λαχειοφόρος Αγορά θα συμβάλλει στη χρηματοδότηση του επόμενου σταδίου του έργου.

      Για αυτό το λόγο η διάθεση των λαχνών συνεχίζεται και η προμήθειά τους μπορεί να γίνει μέσω κατάθεσης του αντίστοιχου ποσού των 5 € ή 6 $ ανά λαχνό στον τραπεζικό λογαριασμό του Συνδέσμου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Ο αριθμός λογαριασμού είναι:

      (ΙΒΑΝ) G R 5 6 0 1 1 0 6 6 2 0 0 0 0 0 6 6 2 0 0 2 2 8 7 0 9
      SYNDESMOS TON APANTAHOU KARYATON
      SWIFT (BIC) ETHNGRAA/ NATIONAL BANK OF GREECE

      ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην κατάθεση των ποσών είναι απαραίτητο το ονοματεπώνυμο σας. Αμέσως μετά την καταβολή του ποσού, θα ενημερώνεστε τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά για τους αριθμούς της λαχειοφόρου που αγοράσατε και με τους οποίους θα συμμετέχετε στην κλήρωση.

      Το όραμα δημιουργίας Κέντρου Μνήμης και Πολιτισμού, αρχίζει να παίρνει μορφή. Ένας χώρος που φιλοδοξεί να αφηγείται την ιστορία του τόπου, να προάγει τον πολιτισμό, να διατηρήσει τη μνήμη και να ενισχύσει τους δεσμούς με τους Καρυάτες ανά τον κόσμο. Η πορεία του έργου, καθώς και η μελέτες, υπάρχουν διαθέσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου Μνήμης και Πολιτισμού που φιλοξενείται στη διεύθυνση: http://www.karyes.gr/kmpk 

  • Ένα όμορφο λαογραφικό ταξίδι με την εκπομπή της ΕΡΤ «Αλάτι της Γης» (19.12.2021)
    • Την Κυριακή 19/12/2021 ώρα 13:00-15:00 μεταδόθηκε η εκπομπή της ΕΡΤ «Αλάτι της Γης» με γυρίσματα και αναφορά στις Καρυές Λακωνίας. Ένα οδοιπορικό στη Βόρεια Λακωνία με τις Καρυές, την Βαρβίτσα, την Βαμβακού, την Λογγάστρα και τους Σουστιάνους.

      Ξεναγός της εκπομπής ήταν ο ερευνητής και δάσκαλος του χορού Νίκος Μπαριάμης, μαζί με τα μέλη της Λαογραφικής Ομάδας Λακωνίας, που με πολλή αγάπη και σεβασμό ασχολούνται με την καταγραφή-διάσωση και προβολή-διδασκαλία της μουσικής και των χορών της ευρύτερης περιοχής. Επίσης παρουσιάζεται η τοπική γυναικεία και αντρική φορεσιά (επιμέλεια: Άγγελος Θεοδοσίου και Νίκος Σωτηρίου).

      Στην εκπομπή τραγουδούν κάτοικοι από τα χωριά Καρυές, Βαρβίτσα, Βαμβακού, Λογγάστρα και Σουστιάνοι, καθώς και οι: Κυριάκος Στρίφας, Παρασκευάς Κολαντζιανός, Σπύρος Τσολάκης, Πάνος Αρδάμης και Δημήτρης Καραχάλιος.

      Συμμετέχουν οι μουσικοί: Δήμος Κούτρης (φλογέρα), Παναγιώτης Αγγελάκος (κλαρίνο), Ηλίας Μαραγκός (νταούλι), Βασίλης Βήλος (κλαρίνο), Θάνος Καρανάσιος (βιολί), Χρήστος Λυκουρέντζος (νταούλι) και το μουσικό σχήμα «ΠΕΝΤΑΗΧΟΝ»: Χάρης Λύγκος (βιολί), Πάνος Σκουτέρης (κλαρίνο-τραγούδι), Αγγελική Παρδάλη (σαντούρι-τραγούδι), Παναγιώτης Σταθάκης (λαούτο) και Κώστας Καραμέσιος (νταούλι).

      Χορεύουν και τραγουδούν μέλη της Λαογραφικής Ομάδας Λακωνίας (συντονισμός: Αγγελική Κοκκίνη & Δέσποινα Γεωργακαράκου), καθώς και ομάδα από τη Βαμβακού (συντονισμός Σταματίνα Γαλάτα).

      Το επεισόδιο της εκπομπής είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα ERTFIX της ERT.

      Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.

  • Η εκπομπή της ΕΡΤ «Αλάτι της Γης» έκανε γυρίσματα στις Καρυές (17.11.2021)
    • Το Αλάτι της Γης είναι μία σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση και προβάλεται από την ΕΡΤ 1. Στόχος τους είναι να καταγράψουν και να προβάλουν στο πλατύ κοινό τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς, μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα.

      Μετά από πρωτοβουλία του Σωματείου Διαχείρισης του Καταπιστεύματος Παναγιώτη Κερχουλά βρέθηκαν στις Καρυές την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 και ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα γυρίσματα και σύντομα θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία προβολής.

      Το Σωματείου Διαχείρισης του Καταπιστεύματος Παναγιώτη Κερχουλά έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με το γεγονός αυτό.

      Ανακοίνωση Σωματείου Διαχείρισης του Καταπιστεύματος Παναγιώτη Κερχουλά

      Αποτελεί ιστορικό σημείο αναφοράς το γύρισμα στις Καρυές της σπουδαίας και καθιερωμένης εκπομπής της κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ1 "Το Αλάτι της Γης". 


      Η απήχηση της εκπομπής στον απανταχού Ελληνισμό και σε όλες τις ηλικίες των Ελλήνων που αισθάνονται στα κύτταρα τους τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής και τη χάρη των χορών της πατρίδας μας, προμηνύει τη διάσταση της προβολής των Καρυών απανταχού.


      Το ΣΩΜΑΤΕΊΟ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΎΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΆ, αναλαμβάνοντας τη χορηγία υποδοχής της εκπομπής στις Καρυές, ενισχύει τη φαρέτρα του για την επιτυχή προβολή των ΚΑΡΥΩΝ ως του τόπου καταγωγής των ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ με υπερτρισχιλιετή ιστορία και πολιτισμό και αφήνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές τα τραγούδια και τους χορούς του πανάρχαιου τόπου μας, προστατεύοντας τη διατήρησή τους στο διηνεκές.


      Το ΣΩΜΑΤΕΊΟ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΎΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΆ ανταποκρίνεται στην αποστολή που επωμίστηκε από τις αποφάσεις της ιστορικής Λαϊκής Συνέλευσης της 22ας Οκτωβρίου 2017 για την προβολή και ανάδειξη των ΚΑΡΥΩΝ ως γενέτειρας των ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών στο χωριό και τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου σε όλες τις εποχές του χρόνου.


      Παράγωγο των δράσεων του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, όπως είναι μεταξύ άλλων αυτό της ανάπτυξης του σηματοδοτημένου και υψηλών προδιαγραφών δικτύου των μονοπατιών CARYATIDES Trails και αυτό της μεθοδικής προβολής των ΚΑΡΥΩΝ, είναι «η δημιουργία οικονομικών ευκαιριών να παραμείνουν οι νέοι του χωριού στον τόπο τους»!


      Αυτό ακριβώς αποτελεί το επίκεντρο (την ψυχή) της διαθήκης και της τελευταίας επιθυμίας του αείμνηστου ευεργέτη ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΆ. 


      Είναι ήδη ορατές, από την παρατηρούμενη συρροή πεζοπόρων και εκδρομέων στο χωριό παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία, οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και τουριστικών υπηρεσιών στους επισκέπτες των ΚΑΡΥΩΝ και ως εκ τούτου οι ευκαιρίες για τους νέους να τις αξιοποιήσουν.


      Η πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, της 3ης Οκτωβρίου 2021, διέκρινε τα οφέλη και ενέκρινε ανεπιφύλακτα τη συγκεκριμένη δράση.


      Άπαντες οι συντελεστές της εκπομπής (παραγωγοί, παρουσιαστές, τεχνικοί, οργανοπαίκτες, χορευτές, τραγουδιστές κλπ) εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τις ομορφιές του τόπου και για τη φιλοξενία και τον πολιτισμό των Αραχωβιτών. Αναμένεται αυτό να τονιστεί προσεχώς, όταν προβληθεί η εκπομπή στην ΕΡΤ1 και να γεμίσει με υπερηφάνεια τους απανταχού συμπατριώτες μας.


      Αξίζουν συγχαρητήρια στις Αραχωβίτισσες και στους Αραχωβίτες που κατέθεσαν την ψυχή τους με τη συμμετοχή τους στην εκπομπή, καθώς και στα μέλη του ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν στη διαχείριση των απαιτήσεων των γυρισμάτων της εκπομπής και της φιλοξενίας των συντελεστών της. Αξίζει ένα μεγάλο εύγε στον Γιάννη Χάρακα, το μέλος του ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ που είχε την πρωτοβουλία και κατόρθωσε με τις ενέργειές του να λάβει μέρος το γύρισμα της εκπομπής στις ΚΑΡΥΕΣ. 


      Το ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ οφείλει να αναγνωρίσει και να επαινέσει τον βασικό συντελεστή της εκπομπής, την Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας, με επικεφαλής τον κ. Νίκο Μπαριάμη, η οποία έχει αφιερώσει χρόνο και ψυχικά αποθέματα για την επί μήνες προετοιμασία του υλικού της τοπικης παράδοσης, μέρος του οποίου θα προβληθεί στη συγκεκριμένη εκπομπή στην ΕΡΤ1. Τόσο ο Νίκος, όσο και τα νεαρά παιδιά της ομάδας του, έχουν ασπαστεί τις ΚΑΡΥΕΣ ως χωριό τους και θεωρείται δεδομένο ότι θα τους εχούμε μαζί μας σε πολλές εκδηλώσεις στην κατεύθυνση διασκέδασης των τουριστών/επισκεπτών  των ΚΑΡΥΩΝ.


      Με την ευκαιρία και εν αναμονή των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, καθώς και της προβολής της εκπομπής στην κρατική τηλεόραση ΕΡΤ1, το ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ στέλνει τους χαιρετισμούς του και τις ευχές του στα μέλη του και στους απανταχού Αραχωβίτες και φίλους των ΚΑΡΥΩΝ. 


      Χρόνια Πολλά, με Υγεία, με Ειρήνη και με Χαρούμενες Στιγμές!

  • Το 15ο Ράλλυ Δαναών περνά από τις Καρυές (06.11.2021)
    • O AC3 (Argolis Classic Car Club) συνδιοργανώνει με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Άργους-Μυκηνών με επίκεντρο την Αργολίδα, το 15ο ΡΑΛΛΥ ΔΑΝΑΩΝ το Σάββατο 06 και την Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2021. Το διήμερο Ράλλυ Δαναών, έχει ως έμβλημα την Πύλη των Λεόντων η οποία είναι η κυρία είσοδος της ακρόπολης των Μυκηνών και διεξάγεται αδιάλειπτα για 15 χρόνια, ως μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις ιστορικών αυτοκινήτων.

      Το 15ο ΡΑΛΛΥ ΔΑΝΑΩΝ θα εκκινήσει στις 11:00 της 06/11/2021 από το Ι.ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ AUTOVISION, προς τις ιστορικές, γραφικές διαδρομές του Δήμου Άργους-Μυκηνών, με κατεύθυνση προς Μύλους, Κιβέρι, Άστρος, Kαστάνιτσα, Πάρνωνα, Βαμβακού, Βαρβίτσα, θα διέλθει από Καρυές (στις 13:00), Καστρί, Αγ. Πέτρο Κυνουρίας, Πάρνωνα, Άστρος, επιστρέφει στη Νέα Κίο, για το τέλος της 1ης ημέρας και από το ίδιο σημείο για την επανεκκίνηση της επόμενης με διαδρομές και στην Κορινθία. Οι ασφάλτινες διαδρομές θα ικανοποιήσουν τα πληρώματα που θα απολαύσουν τα φθινοπωρινά τοπία και χρώματα, καταλήγοντας στο γραφικό Κεφαλάρι, για τερματισμό και γεύμα απονομής.

      Παρακολουθήστε την παρουσίαση των πληρωμάτων καθώς και όλες τις αναρτήςεις τησ εκδήλωσης στα:www.ac3.gr και https://www.facebook.com/pages/AC3/78582657598

  • Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επισκέφτηκε τα αιωνόβια δένδρα των Καρυών (02.11.2021)
    • Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος) και συγκεκριμένα οι καθηγητές Παπαδόπουλος Ανδρέας και Αναστασία Παντέρα επισκέφθηκαν το χωριό στα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά από ενέργειες και φιλοξενία του Σωματείου «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» Καρυών.

      Από την έκθεση που αναδημοσιεύεται παρακάτω φαίνεται ότι τα δένδρα στα οποία αναφέρονται παρουσιάζουν ενδιαφέρον και μάλιστα διαβεβαίωσαν ότι θα επανέλθουν στο χωριό την ερχόμενη άνοιξη για περεταίρω εξέταση και προσπάθεια χαρακτηρισμού κάποιων από αυτά ως μνημεία της φύσης. Ακολουθεί η έκθεση των καθηγητών.

      ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

      Εκθεση επίσκεψης αιωνόβιων δένδρων στις Καρυές Λακωνίας

       

      Στις 17-18/9/2021 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε υπεραιωνόβια δένδρα πλατάνου του ανατολικού (Platanus orientalis) και χνοώδους δρυός (Quercus pubescens) στις Καρυές Λακωνίας. Συγκεκριμένα, τα πλατάνια φέρουν την ονομασία «πλατάνια του Μενέλαου" και βρίσκονται στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου ή αλλιώς «Παναγία», ενώ οι δρύς βρίσκονται σε αγροδασικές θέσεις στο πέρασμα σημασμένων μονοπατιών που αποτελούν μέρος των πεζοπορικών διαδρομών του δικτύου "Caryatides Trails".

      Οι πλάτανοι είναι τρεις και βρίσκονται σε σειρά μπροστά στο ναό. Εχουν περίμετρο στο στηθιαίο ύψος (1,30 m από το έδαφος) που κυμαίνεται από 9,05–10,50 m και εσωτερικό άνοιγμα «κουφάλα» με μέση διάμετρο που κυμαίνεται από 1,40-2,30. Από τις δρύες, μια μικρή ομάδα 3-4 υπεραιωνόβιων δρυών βρίσκεται πάνω στην πεζοπορική διαδρομή Νο 2 - «μονοπάτι των βοσκών» και άλλη μια με το όνομα βαλανιδιά του «Αη Θανάση», πάνω στην πεζοπορική διαδρομή Νο 7 - «μονοπάτι της βαλανιδιάς». Οι δρυς έχουν περίμετρο στο στηθιαίο ύψος που κυμαίνεται από 4,30–5,60 m.

      Η κατάσταση υγείας των δένδρων είναι οπτικά καλή για την ηλικία τους και η εξωτερική τους διαμόρφωση δείχνει ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες παρεμβάσεις. Ισως για κάποια δένδρα να απαιτούνται περιορισμένοι καθαρισμοί και μερική διαμόρφωση της κόμης, πάντα με ιδιαίτερη προσοχή και χρήση σχολαστικά απολυμασμένων υλοτομικών εργαλείων για την αποφυγή της μετάδοσης νόσων και ιδιαίτερα του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου. Η ασθένεια αυτή απειλεί με νέκρωση τον πλάτανο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας περιλαμβανομένης και της Πελοποννήσου. Γι' αυτό απαιτείται μια ιδιαίτερη παρακολούθηση των αιωνόβιων αυτών πλατάνων αλλά και νεότερων που βρίσκονται γύρω από το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου για πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου (το πιο εμφανές είναι ο ξαφνικός μαρασμός και ξήρανση ενός τμήματος της κόμης) και ενημέρωση άμεσα της Δασικής Υπηρεσίας.

      Τα ιδιαίτερα δενδρομετρικά χαρακτηριστικά και η εκτιμωμένη πολύ μεγάλη ηλικία των παραπάνω υπεραιωνόβιων δένδρων πλατάνου και δρυός της Καρυάς, αλλά και η σύνδεση τους με την ιστορία του τόπου, προσδίνουν μεγάλη μνημειακή αξία σε αυτά. Επιπλέον η θέση τους πάνω σε μονοπάτια πεζοπορικών διαδρομών δίνει μια προστιθέμενη αξία στα δένδρα αυτά, με την αξιοποίηση τους στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού. Για τους παραπάνω λόγους προτείνεται η προστασία και ανάδειξη τους και η ανακήρυξη κάποιων από αυτά σε μνημεία της φύσης.

       

      Με εκτίμηση
      Ανδρέας Παπαδόπουλος Καθηγητής Γ.Π.Α.
      Αναστασία Παντέρα, Καθηγήτρια Γ.Π.Α.

  • Μια νέα γεώτρηση ως λύση στο πρόβλημα του νερού των Καρυών (01.11.2021)
    • Μια σημαντική είδηση το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν η επιτυχής γεώτρηση στη θέση «Καρβέλο» για εξασφάλιση των αναγκών υδροδότησης των Καρυών. Οι προσπάθειες γεώτρησης έγιναν με την επιτόπου παρουσία του ομογενή ευεργέτη Πάνου Κοψιαύτη, ο οποίος κατέθεσε το σημαντικό ποσό των 100.000,00 $ ΗΠΑ για την ενίσχυση των έργων ύδρευσης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ευεργέτης συμπατριώτης δωρίζει για 2η φορά χρηματικό ποσό για την εξασφάλισης της γενέτειράς του με επάρκεια του πολυτιμότερου αγαθού, του νερού.

      Η Διοίκηση του Σωματείου Καταπιστεύματος Κερχουλά αποτελεί εγγυητή του έργου της γεώτρησης, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα παραδοθεί στην ΔΕΥΑΣ. Παράλληλα το Σωματείο τίμησε τον μπάρμπα Πάνο Κοψιάυτη σε μία τελετή για την προσφορά του στον τόπο καταγωγής του.

      Αναφορικά με το θέμα της γεώτρησης στη θέση Καρβέλο, o Γεωλόγος Μηχανικός κ. Θανάσης Καπλάνης, συνεργάτης του ανάδοχου γεωτρυπανιστή κ. Σπύρου Σελλή πρόβλεψε τα ακριβή αποτελέσματα της γεώτρησης (ποσοτικά, ποιοτικά, σημείο και βάθος γεώτρησης), εξ' ου και η αποδοχή του όρου μηδενικού κόστους για το Σωματείο σε περίπτωση αποτυχίας της γεώτρησης.

      Η εν λόγω γεώτρηση και δοκιμαστική της άντληση έγινε στα μέσα Αυγούστου 2021. Δεδομένου της ξηράς περιόδου και της ανομβρίας, οι μετρήσεις παροχής των κυβικών μέτρων νερού ανά ώρα θεωρούνται ασφαλείς, με τη γεώτρηση να έχει υπερδιπλάσιες ποσότητες νερού σε ένα υδρολογικό έτος. Από τα γραφήματα των μετρήσεων της δοκιμαστικής άντλησης προκύπτει ότι η "κρίσιμη" παροχή άντλησης ανέρχεται στα 45 κ.μ./ώρα και προτείνεται να μην αντλείται σε αυτό το όριο.

      Βάσει του πληθυσμού των Καρυών σε περιόδους αιχμής {~1100 άτομα), με ημερήσιες ανά άτομο ανάγκες ~175 λίτρα νερού, οι ανάγκες του χωριού ανέρχονται σε περίπου 200 κ.μ./ημέρα και αν ληφθούν υπόψη απώλειες δικτύου και άλλων χρήσεων (πότισμα κήπων) η ποσότητα αυτή μπορεί να είναι > 250 κ.μ./ημέρα. 

      Λαμβανομένων υπόψη διαφόρων παραμέτρων (υφιστάμενη απόδοση πηγών και της σε λειτουργία γεώτρησης ΚΟΨΙΑΥΤΗ, την αποφυγή υπεράντλησης, τη διάρκεια περιόδου αιχμής, την αξιοποίηση της Βρύσης Σάκαλη για κτηνοτροφικές και καλλιεργητικές ανάγκες, όροι χρήσης ανάλογα του πληθυσμού κλπ) οι παραπάνω ανάγκες καλύπτονται άνετα από τη συγκεκριμένη γεώτρηση σε λίγες ώρες. Η πρόταση του μελετητή είναι η άντληση 20 - 25κ.μ./ώρα για τις ώρες που θα χρειαστεί.

      Αυτά ως προς τα ποσοτικά στοιχεία. Ως προς τα ποιοτικά στοιχεία, υπάρχει  η ανάλυση του νερού από ιδιωτικό πιστοποιημένο εργαστήριο και από αυτή την ανάλυση προκύπτει ότι το νερό είναι άριστης ποιότητας! Παράλληλα, έχει σταλεί στη ΔΕΥΑΣ δείγμα προς ανάλυση.

      Τα δύο άλλα σκέλη της γεώτρησης σχετίζονται το μεν πρώτο με την ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση στο σημείο της γεώτρησης (υποβρύχιο άντλησης, μεταφορά ρεύματος και τοποθέτηση πίνακα, κατασκευή οικίσκου, κατασκευή προστατευτικού τοιχίου, μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ), το δε δεύτερο με την προώθηση του νερού στην κυρία δεξαμενή ύδρευσης του χωριού (μελέτη, διάνοιξη για τοποθέτηση αγωγού, κατασκευαστικές εργασίες κλπ). Η εν λόγω μελέτη είναι υπό εκπόνηση, άνευ πρόσθετου κόστους για το Σωματείο, από τον ως άνω μελετητή που έχει πολυετή σχετική εμπειρία. Αυτή θα αξιολογηθεί από δεύτερο μελετητή επιλογής του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ, από την κα Γεωργία Λεβεντάκη εθελοντικά και από τη ΔΕΥΑΣ.

      Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.

  • Γενική Συνέλευση και Εκλογές για νέο Δ.Σ του Σωματείου Καταπιστεύματος Παναγιώτη Κερχουλά (20.10.2021)
    • Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν η Γενική Συνέλευσης και οι Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του Σωματείου Κερχουλά στον προαύλιο χώρο του Κοινοτικού Κτιρίου Καρυών.

      Θέματα της ημερήσιας διάταξης της Συνέλευσης ήταν:

      • Ο Αναλυτικός Απολογισμός Δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ),
      • Η Έγκριση της Έκθεσης της Ελεγκτικής Επιτροπής και απαλλαγή του Δ.Σ. και της Ελεγκτικής Επιτροπής του Σωματείου,
      • Ἡ Έγκριση του Προγράμματος Δράσης και Προϋπολογισμού του επόμενου έτους,
      • Οι Αρχαιρεσίες εκλογής των µελών της Διοίκησης του Σωματείου..

      Η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά, όπως αρμόζει στα Δημοκρατικά ήθη των Καρυών και με μεγάλη συμμετοχή.

      Για το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχθηκαν:

      • Γεώργιος Ντεβέκος
      • Ιωάννης Χάρακας
      • Γεώργιος Αρβανίτης
      • Γεώργιος Αθαναήλος
      • Βασίλειος Βαγενάς
      • Ανδρέας Βουκίδης
      • Δημήτριος Λεβεντάκης

      Αναπληρωματικά μέλη είναι οι:

      • Κωνσταντίνος Μαχαίρας
      • Κωνσταντίνος Σταμάτης
  • Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Κωσταλάς στη Νέα Υόρκη (13.10.2021)

    • Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 85 ετών την Κυριακή 10/10/2021, ο Γιάννης Κωσταλάς, ο «μπάρμπα Γιάννης», ένας σπουδαίος Έλληνας της διασποράς, ένας εξαιρετικός πατριώτης, ένας πραγματικός λάτρης του μπάσκετ και του αθλητισμού.

      Γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1936 στις Καρυές Λακωνίας και ήταν γιος του Ευστράτιου και της Παρασκευής Κωσταλά. Το 1952 μετανάστευσε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, ακολουθώντας το όνειρό τους για μια καλύτερη ζωή. Λάτρης του μπάσκετ από μικρό παιδί, έπαιξε στον Τυφώνα πριν φύγει για την Αμερική. Στα γυμνασιακά χρόνια του φοίτησε στο Taft High School, έπαιξε μπάσκετ και στη συνέχεια  στο City College της Νέας Υόρκης, όπου σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Εκεί αγωνίστηκε  στο αμερικανικό φούτμπολ, οδήγησε την ομάδα στο Final 4 του NCAA και ανακηρύχθηκε καλύτερος αμυντικός του τουρνουά για την σεζόν 1958-59.

       

      Σε νεαρή ηλικία έγινε συνέταιρος στο εστιατόριο The Waldorf και αργότερα μαζί με τα αδέλφια του άνοιγε το ένα μετά το άλλο επιτυχημένα εστιατόρια, όπως τα Munchtime USA, Socrates Pizza, Huckleberry FinnDonut Shop, Arachova Coffee shop, Essex I,  Essex II,  Essex III,  Vivia's Deli, Steve's Pizza, The Essex World και Bridge Deli.

      Για δεκαετίες διατηρούσε το καφέ/εστιατόριο Essex World Coffee Shop, απέναντι από τους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, στο World Trade Center στην καρδιά της Νέας Υόρκης, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες Έλληνες, άνθρωποι του πολιτισμού, του αθλητισμού, τους οποίους ο Γιάννης Κωσταλάς υποδεχόταν πάντα με ανοιχτή αγκαλιά. To κατάστημά του αποτέλεσε τον τόπο συνάντησης των Ελλήνων της διασποράς, στη Νέα Υόρκη, το πρώτο μέρος που επισκεπτόταν κάθε Έλληνας που πήγαινε στη Νέα Υόρκη, ειδικά εάν επρόκειτο για άνθρωπο του μπάσκετ. Εκεί υποδεχόταν με το τεράστιο χαμόγελο χιλιάδες Έλληνες αθλητές, προπονητές και ακόμα φιλάθλους. Βοήθησε πάρα πολλούς να βρουν υποτροφίες, δουλειές και γενικά ένα καλύτερο αύριο.

      Το Essex Cafe λειτούργησε για χρόνια ως σταθμός πρώτων βοηθειών μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, καθώς βρισκόταν ακριβώς κάτω από τους Δίδυμους Πύργους. Γι' αυτό και ο Γιάννης Κωσταλάς ήταν ένας ήρωας για τους Αμερικανούς, καθώς στο δικό του μέρος δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες χιλιάδες τραυματίες εκείνης της μαύρης ημέρας.

      Το Μουσείο του Μπάσκετ της ΧΑΝΘ εξέφρασαν με δήλωσή τους τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντα. Θυμίζουμε ότι το Μουσείο Basketball ΧΑΝΘ είχαν τιμήσει το 2016 τον Γιάννη Κωσταλά σε μια εκδήλωση στην οποία είχε δώσει το "παρών" πλήθος ανθρώπων του μπάσκετ όπως και μια αντιπροσωπεία της ομάδας του Ολυμπιακού. Στην εκδήλωση τότε είχαν μιλήσει για αυτόν άνθρωποι του αθλήματος που τον είχαν συναντήσει και γνωρίσει από κοντά.

      O Λάκης Τσάβας δήλωσε:

      «Ο Γιάννης είναι μια μεγάλη αγκαλιά για κάθε Έλληνα, αφιέρωσε όλη του την ζωή στο να βοηθάει συνανθρώπους του, το ρεπερτόριο μου είναι πολύ φτωχό για να περιγράψει το μεγαλείο της ψυχής του. Υπεραγαπάει τον αθλητισμό, το μπάσκετ είμαι χαρούμενος που τον γνώρισα και που έχω την τιμή να λέγομαι φίλος του».

      O Θόδωρος Ροδόπουλος με τη σειρά του δήλωσε:

      «Γνώρισα τον Γιάννη Κωσταλά το 1970, είναι ένας απίστευτα δοτικός άνθρωπος. Γνωρίζει πολύ μπάσκετ ασχολήθηκε με ομάδες Γυμνασίων, παρακολουθεί πολύ κολεγιακό και φυσικά ΝΒΑ. Τα τελευταία 25 χρόνια φροντίζω πάντα όταν πηγαίνω στην Αμερική να τον επισκέπτομαι, ώστε να ανταλλάσουμε απόψεις. Είναι μεγάλη μορφή, ένας Ελληνάρας που βοηθάει τους πάντες»,.

      Ο Τάκης Καρατζουλίδης από την πλευρά του είχε πει:

      «Συμπληρώθηκαν 37 χρόνια από τότε που γνώρισα τον Γιάννη, τον θυμάμαι να τρέχει να μας εξυπηρετήσει για μια σειρά από εκκρεμότητες που είχαμε πηγαίνοντας στην Αμερική. Όλα αυτά τα χρόνια ξέρω πως υπήρχαν άνθρωποι που τον αδίκησαν, που τον εκμεταλλεύθηκαν, όμως ουδέποτε τον άκουσα να λέει κακή κουβέντα για κανέναν. Έχει τρομερές γνώσεις στον αθλητισμό, στον στίβο και φυσικά στο μπάσκετ. Θυμάμαι ότι είχε διορθώσει κάποτε τον τζένεραλ μάνατζερ των Νιου Γιορκ Νικς λέγοντας του την σωστή 5άδα των Νικς του 1953»!

      Ειδικά για την εκδήλωση του Μουσείου μας είχε έρθει από την Ρωσία ο ανιψιός του, Στράτος Κωσταλάς:

      «Είμαστε από την Σπάρτη απ΄όπου και το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν, όμως στην περίπτωση του μπάρμπα Γιάννη αυτό δεν ισχύει. Θα σας πω μερικά βιογραφικά στοιχεία του. Σε ηλικία 9 ετών έκανε το δελτίο του με τον Τυφώνα ο οποίος είχε έδρα του τότε την Κυψέλη. Μετά το πόλεμο έφυγε για την Αμερική, ο παππούς μας γύρισε από την Γερμανία όπου βρίσκονταν αιχμάλωτος για ενάμιση χρόνο, πήρε την οικογένεια του, τα 5 παιδιά του και έφυγε για την Αμερική. Εκεί στα γυμνασιακά του χρόνια έπαιξε μπάσκετ, στο κολέγιο έπαιξε ποδόσφαιρο, η ομάδα του μάλιστα έφτασε στην τελική 4άδα και ψηφίστηκε καλύτερος αμυντικός.

      Λίγο πριν αποφοιτήσει άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο το οποίο στην συνέχεια πούλησε και το 1967 ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές. Στην Αθήνα γνώρισε τα παιδιά της ΑΕΚ στο μπάσκετ. Είδε ένα ματς για την Ευρώπη, είπε «θα μείνω μέχρι το επόμενο», η ΑΕΚ κέρδιζε κι αυτός έλεγε «θα μείνω μέχρι το επόμενο» και τελικά οι διακοπές του κράτησαν 6 μήνες. Τότε ήταν που με πήρε μαζί του στον τελικό στο Καλλιμάρμαρο στο ΑΕΚ –Σλάβια, εκείνο ήταν και το πρώτο παιχνίδι που παρακολούθησα στην ζωή μου και έτσι ερωτεύτηκα το μπάσκετ. Στον πατέρα μου οφείλω ότι ζω όμως στον θείο Γιάννη οφείλω το πώς ζω. Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για τον Γιάννη και καλά που δεν είναι εδώ ο Γκούμας ο οποίος σίγουρα θα είχε ατέλειωτες ιστορίες να διηγηθεί».

      Τόσο η ΕΟΚ όσο και ο ΕΣΑΚΕ αποφάσισαν την τήρηση ενός λεπτού σιγής στην επόμενη αγωνιστική των πρωταθλημάτων τους, ως ένδειξη σεβασμού στον εκλιπόντα, τον μεγάλο πατριώτη και μπασκετάνθρωπο.

      Εκτός από την απόφαση για ενός λεπτού σιγή, η ΕΟΚ και ο πρόεδρός της Βαγγέλης Λιόλιος εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους με την παρακάτω ανακοίνωση:

      «Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος και τα μέλη του Δ.Σ. εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιάννη Κωσταλά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή.

      Ο εκλιπών υπήρξε ένας άνθρωπος, ο οποίος έδειξε έμπρακτα την αγάπη του για το μπάσκετ στηρίζοντας το άθλημα, αθλητές και προπονητές.

      Στη μνήμη του θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στους αγώνες των Εθνικών Πρωταθλημάτων".

      Η ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ με τα συλλυπητήρια που εκφράζουν το ΔΣ και ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος:

      «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ και ο πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος εκφράζουν την βαθιά θλίψη τους για την απώλεια του Γιάννη Κωσταλά.

      Ο εκλιπών άνοιγε για δεκαετίες την ζεστή αγκαλιά του για να υποδεχθεί όλους τους προπονητές, τους αθλητές και τους ανθρώπους του ελληνικού μπάσκετ που ταξίδευαν στη Νέα Υόρκη και τους πρόσφερε απλόχερα την ηθική συμπαράσταση και την φιλοξενία του.

      Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ και ο πρόεδρος του κ. Ευάγγελος Γαλατσόπουλος εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στην οικογένεια και τους οικείους του Γιάννη Κωσταλά.

      Στην μνήμη του εκλιπόντος θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλες τις αναμετρήσεις της 3ης αγωνιστικής της κανονικής περιόδου της Stoiximan Basket League"

      Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, Παναγιώτης Γιαννάκης, αποχαιρετά τον Γιάννη Κωσταλά, με την ακόλουθη δήλωση:

      "Η απώλεια του Γιάννη Κωσταλά είναι μεγάλη, τεράστια. Υπήρξε ένας άνθρωπος που με χαρά βοηθούσε το ελληνικό μπάσκετ από τη Νέα Υόρκη. Όποια προσπάθεια κι αν γινόταν να βρεθεί κάποιος στις ΗΠΑ, προπονητής ή αθλητής, εκείνος ήταν πάντα δίπλα της και τη στήριζε με όλες τις δυνάμεις του.

      Σε όλη του τη ζωή, προσέφερε απλόχερα τη βοήθειά του σε όλους. Ήταν "εκεί" σε οτιδήποτε μπορούσε να στηρίξει τις ελληνικές προσπάθειες για επιτυχίες, κάνοντας τα πάντα με μια πρωτοφανή ανιδιοτέλεια. Δεν σταματούσε να προσφέρει απλόχερα βοήθεια σε κάθε άνθρωπο του αθλητισμού τη ζητούσε ή τη χρειαζόταν, ευρισκόμενος στις ΗΠΑ.

      Γι αυτό κιόλας, το σπίτι του ήταν το σπίτι όλων των ανθρώπων του αθλητισμού, όχι μόνο του μπάσκετ.

      Ο μπάρμπα Γιάννης είναι ένας θρύλος! Δεν θα σβήσει ποτέ από την μνήμη μας και η αγάπη που είχε για τον αθλητισμό είναι κάτι που θα βρίσκεται συνέχεια κοντά μας και θα μας ακολουθεί για πάντα.

      Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…".

      Στενός φίλος πολλών ανθρώπων του μπάσκετ στην Ελλάδα, θα λείψει για το χαμόγελο, την καλοσύνη και τη διάθεσή του να ευχαριστήσει και να βοηθήσει τους πάντες. Μπορεί να  μην απέκτησε δική του οικογένεια, όμως παιδιά του ήταν όλοι εκείνοι που τους φιλοξενούσε, τους τάιζε, τους βοηθούσε να βρουν τα πατήματα τους στη χώρα των μεγάλων ευκαιριών, είτε πήγαιναν για μόνιμη εγκατάσταση, είτε ήταν περαστικοί.

      Η απώλειά του βύθισε σε θλίψη την οικογένεια του και την οικογένεια του μπάσκετ στην Ελλάδα. Ξεκουράστηκε και πήγε να βρει τους γονείς του, Ευστράτιο και Παρασκευή και τα αδέλφια του Γιώργο, Αριστοτέλη και Παναγιώτη.

      Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021, 11:00 π.μ. στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Staten Island της Νέας Υόρκης.

      Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

      Πηγές:

      https://allstarbasket.gr/
      https://www.sport24.gr/

  • Γενική Συνέλευση Σωματείου Καταπιστεύματος Παναγιώτη Κερχουλά (29.09.2021)
    • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ, Καρυές, 20-9-2021


      Την Κυριακή, 3η Οκτωβρίου 2021 και ώρα 10:00 πρωινή, συγκαλείται η ετήσια Γενική Συνέλευση (ΓΣ) των µελών του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, σύµφωνα µε το άρθρο 12.1 του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, στον προαύλιο χώρο του Κοινοτικού Κτιρίου ΚΑΡΥΩΝ, µε προς συζήτηση τα ακόλουθα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

      1. Ο Αναλυτικός ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ),
      2. Η Έγκριση του Οικονομικού Ισολογισμού & Απολογισμού 1/1/2020 - 30/9/2021,
      3. Η Έγκριση της Έκθεσης της ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ και απαλλαγή του Δ.Σ. και της Ελεγκτικής Επιτροπής του Σωματείου,
      4. Η Έγκριση του Προγράμματος Δράσης και Προϋπολογισμού του επόμενου έτους και
      5. Οι Αρχαιρεσίες εκλογής των µελών της Διοίκησης του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ,

      ΠΡΟΣΟΧΗ

      Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στα όργανα Διοίκησης του Σωματείου (Δ.Σ. & Ελεγκτική Επιτροπή), παρακαλούνται να συμπληρώσουν την αντίστοιχη αίτηση και υπεύθυνη δήλωση που, υποδείγματά τους, είναι αναρτημένα δίπλα στην παρούσα ανακοίνωση και να την παραδώσουν στον Πρόεδρο του Σωματείου κ. Ντεβέκο, τηλ. 6975746870, το αργότερο μέχρι την 28-9-2021, προκειμένου να ετοιμαστούν τα ψηφοδέλτια.


      Έντυπα αίτησης και υπεύθυνης δήλωσης μπορούν να προμηθευτούν από τον Πρόεδρο του Σωματείου καθώς και από τα µέλη Ανδρέα Βουκίδη και Βασίλη Βαγενά.


      Προηγείται της συνεδρίασης 10:00 μέχρι 11:00


      α) Η προσέλευση των µελών και ο έλεγχος της ταµειακής τακτοποίησής τους,
      β) Η υποβολή ενυπόγραφων εξουσιοδοτήσεων για την αντιπροσώπευση µελών και
      γ) Καλωσόρισμα και κήρυξη έναρξης της συνεδρίασης της ΓΣ από τον Πρόεδρο του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ κ. Γιώργο Ντεβέκο.

       Ακολουθεί:


      δ) Η εκλογή από τα παρόντα µέλη του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, των Προέδρου και Γραμματέα της ΓΣ και
      ε) Ο έλεγχος της απαρτίας, κατά το άρθρο 13.5 του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

      Σε περίπτωση που δεν διαπιστωθεί απαρτία, η Επαναληπτική Γενική Συνέλευση ορίζεται την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο και αν και τότε δεν διαπιστωθεί απαρτία, σύµφωνα µε το άρθρο, 13.6 του Καταστατικού, η Επαναληπτική Γενική Συνέλευση ορίζεται την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021. την δια ώρα και στον ίδιο χώρο.

      ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

      Σε περίπτωση κακοκαιρίας θα ανακοινωθεί η αλλαγή της ώρας της σύγκλησης εντός της ίδιας ηµέρας ή η μετακίνηση όλων των ημερομηνιών κατά επτά (7) ηµέρες.

      Αυστηρές οδηγίες λόγω κορονοϊού:
      1. ΑΠΑΝΤΕΣ ΦΟΡΑΜΕ ΜΑΣΚΑ,
      2. ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ και
      3.ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ Ἡ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ, προτιμότερο να εξουσιοδοτήσουμε την αντιπροσώπευσή µας ή να απέχουμε συνειδητά.

      Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
      Γεώργιος Ντεβέκος

      Ο Γραμματέας του Δ.Σ.
      Παναγιώτης Καραχάλιος

  • O Α.Σ. «Ο Καρυάτης» δημιουργεί ένα κλειστό πολυχώρο άθλησης (17.09.2021)
    • Συνεχίζεται από τον Α.Σ. «Ο Καρυάτης» η προσπάθεια μετατροπής της αποθήκης του πρώην Αγροτικού Συνεταιρισμού σε πολυχώρο γυμναστικής, αθλητικής ψυχαγωγίας, αθλητικών εκδηλώσεων και συναθροίσεων. Αρχικά έχει ήδη ολοκληρωθεί μια αρχική διαμόρφωση της επιφανείας του χώρου με βιομηχανικό δάπεδο. Παράλληλα προχώρησε η προμήθεια εξοπλισμού γυμναστικής και αθλητικής ψυχαγωγίας, όπως όργανα βαρών, διάδρομος, πάγκοι, ποδήλατο, τραπέζια επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πιγκ-πογκ), τα οποία είτε δωρίθηκαν από συμπατριώτες είτε αγοράστηκαν από το Σωματείο.

      Ο Σύλλογος στη συνέχεια σχεδιάζει να προχωρήσει στον εν γένει εσωτερικό σχεδιασμό του χώρου και στην ολοκλήρωση των προδιαγραφών λειτουργίας του (κατασκευή χώρων υγιεινής, λήψη μέτρων ασφάλειας, έκδοση νόμιμων αδειών κλπ). Στα πλαίσια της πορείας του χώρου εξέδωσε την ακόλουθη ενημέρωση.

      Αγαπητά μέλη και φίλοι του Καρυάτη,

       

      Το καλοκαίρι πέρασε, οι διακοπές τελείωσαν, όμως ο σύλλογος συνεχίζει τα βήματα που θα οδηγήσουν στην αλλαγή χρήσης της αποθήκης και της αδειοδότησης ενός πολυχώρου άθλησης και ψυχαγωγίας.

       

      Βέβαια για ένα δεκαήμερο τον Αύγουστο, ο Σύλλογος δεν ήρθε σε αντίθεση με τον ενθουσιασμό των παιδιών για το χώρο και άφησε αγόρια και κορίτσια να απολαύσουν το πίνκ-πόνκ. Όμως επειδή σημειώθηκαν κάποια κρούσματα Covid-19 στο χωριό, το σωματείο μας αναγκάστηκε να κλείσει την αίθουσα για ευνόητους λόγους.

       

      Ας είναι σίγουροι όλοι ότι, όταν λειτουργήσει η αίθουσα, αυτοί που θα τα απολαύσουν ιδιαίτερα και όλο τον καιρό, θα είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού μας.

       

      Υπομονή λοιπόν !

      Θεόδωρος Μεντής

  • Αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας Sparta MTB XCO Races στις Καρυές (10.09.2021)
    • To αθλητικό γεγονός που έχει οργανωθεί με μεγάλη επιτυχία στις Καρυές επιστρέφει στις 8-10 Οκτωβρίου 2021. Στον αγώνα ορεινής ποδηλασίας με ονομασία Sparta MTB XCO Races – C1 – C2 της AlterBikeTours θα αγωνιστούν οι ακόλουθες κατηγορίες:

      • UCI XCO - C: Elite Ανδρών/Γυναικών, Junior Ανδρών/Γυναικών
      • UCI C XCO: Men Elite XCO - 4,5 χλμ x 7 γύροι
      • Women Elite XCO - 4,5 χλμ. x 6 γύροι
      • Ανδρών Juniors XCO - 4,5 χιλιόμετρα x 5 γύροι
      • Γυναίκες Juniors XCO - 4,5 χιλιόμετρα x 4 γύροι

      Οι κατηγορίες Men Elite, Women Elite, Junior Men and Junior Women θα λάβουν πόντους και χρηματικά έπαθλα σύμφωνα με το UCI Class Two (Europe 2).

      Χορηγοί του αγώνα οι: Alter Bike Tours, o Δήμος Σπάρτης, ο Αθλητικός Οργανισμός Σπάρτης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών και ο Σπαρτιατικός Γυμναστικός Σύλλογος.

      Εγγραφές

      Οι συμμετέχοντες μπορούν να εγγραφούν με τους ακόλουθους τρόπους: Online, E-mail, Η ηλεκτρονική εγγραφή λήγει στις 4 Οκτωβρίου 2021.

      Η εγγραφή των αναβατών (με διανομή πινακίδων αγώνων και τσιπ χρονισμού) μπορεί να γίνει μόνο στο γραφείο εγγραφής που θα βρίσκεται στο Κοινοτικό Κτίριο Καρυών κατά τις ακόλουθες ώρες εργασίας:

      • 7/10/2021-17.00-18.30
      • 9/10/2021-17.00-18.30

      Πρόγραμμα

      Πέμπτη 7/10/2021

      • 18.00 - 19.30 Εγγραφή και διανομή αριθμών Αγώνων στο Κοινοτικό Κτίριο Καρυών
      • 20.00 Συνάντηση διευθυντών στο Κοινοτικό Κτίριο Καρυών (ζωντανά και μέσω της πλατφόρμας ZOOM)

      Παρασκευή 8/10/2021

      • 10.15 Έναρξη Αγώνα Ανδρών/Γυναικών Νεανίδων XCO
      • 12.00 Έναρξη αγώνων Elite XCO ανδρών/γυναικών
      • 14.00 Τελετή απονομής κοντά στην περιοχή εκκίνησης/τερματισμού

      Σάββατο 9/10/2021

      • 18.00 - 19.30 Εγγραφή και διανομή αριθμών Αγώνων στο Κοινοτικό Κτίριο Καρυών
      • 20.00 Συνάντηση διευθυντών στο Κοινοτικό Κτίριο Καρυών (ζωντανά και μέσω της πλατφόρμας ZOOM)

      Κυριακή 10/10/2021

      • 9.00 Έναρξη Αγώνα Ανδρών/Γυναικών Νεανίδων XCO
      • 10.45 Έναρξη αγώνων Elite XCO ανδρών/γυναικών
      • 13.00 Τελετή απονομής κοντά στην περιοχή εκκίνησης/τερματισμού

      Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά στην ιστοσελίδα της AlterBikeTours:

      https://www.alterbiketours.gr/races/sparta-mtb-xco-races-8-10-oct-2021/

  • Συνοπτική ενημέρωση πεπραγμένων του Δ.Σ. Σωματείου Διαχείρισης Καταπιστεύματος Παναγιώτη Κερχουλά (07.09.2021)
    • Αγαπητοί Αραχωβίτες Απανταχού,

      Το ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ αποφάσισε να σας ενημερώσει πολύ συνοπτικά για τα πεπραγμένα της θητείας του, επειδή ορισμένα μέλη αδημονούν παρότι οι συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 δεν επιτρέπουν την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης.

      Στις 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017, σε Λαϊκή Συνέλευση, ομόφωνα οι κάτοικοι των Καρυών, αφού καταψήφισαν την υψηλού κινδύνου και επιπόλαια θεμελιωμένη επένδυση ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βιομάζας, αποφάσισαν τα (χωρίς τραπεζικό δανεισμό) κάτωθι έργα και δράσεις:

      1. Αξιοποίηση των υδάτινων πόρων των Καρυών (~500.000,00€),

      2. Στήριξη των τοπικών παραγωγών (~200.000,00€),

      3. Υλοποίηση έργων τουρισμού & πολιτισμού (~250.000,00€) και 

      4. Προβολή των Καρυών, ως γενέτειρας των ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ.

      Ως αποτέλεσμα μεθοδικών και επιδέξιων χειρισμών (έως 25η ΜΑΪΟΥ 2019) εκχωρήθηκε στο ΣΩΜΑΤΕΊΟ (ήτοι στους δικαιούχους κατοίκους των ΚΑΡΥΩΝ) το ενεργητικό του ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΎΜΑΤΟΣ ΚΕΡΧΟΥΛΆ ύψους 1.507.955,60 $ ΗΠΑ, μετά από 33 (!!!) χρόνια αναποτελεσματικών προσπαθειών. 

      "Επιτυχία είναι η προοδευτική πραγματοποίηση ενός σπουδαίου στόχου" 

      Nightingale

      ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΩΝ ΚΑΡΥΩΝ 

      Ολοκληρώθηκαν:

      1. Προδιαγραφές ολιστικής διερευνητικής μελέτης

      2. Αναγνωριστικές/Ενημερωτικές Προσεγγίσες (χωρίς κόστος),

      • με ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ,
      • με ειδικευμένες μελετητικές εταιρείες (ΡΟΪΚΌΣ, ENCODIA, ENVDES, GEOTECHNICS....) και,
      • με την πολύτιμη συμβολή του αείμνηστου Χρήστου Δρακόπουλου και της εταιρείας του ENVITEC.,

      3. Ενέργειες και Έργα Ενίσχυσης Δικτύου ΥΔΡΕΥΣΗΣ:

      • Προσπάθεια καλλιέργειας πηγών και ένταξης νέων στο δίκτυο, διαπιστώνοντας αισθητή έως δραματική μείωση της απόδοσής τους λόγω παρατεταμένης λειψυδρίας,
      • Νομιμοποίηση από ΔΕΥΑΣ του δικτύου ύδρευσης (πηγές, γεωτρήσεις, δεξαμενές, δίκτυα),
      • Ολοκλήρωση χωριστών συμβάσεων για τρεις γεωτρήσεις πέριξ των Καρυών (θέση Λαμπράκη, θέση στο δρόμο προς Θεοτόκο, θέση στην ευρύτερη περιοχή του Ι. Ν. Παναγίας),
      • Αδειοδότηση και επιτυχής γεώτρηση στη θέση Λαμπράκη, για την οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δρομολογημένες ενέργειες εγκατάστασής της σε λειτουργία επί σειρά ημερών και ο εν συνεχεία έλεγχος καταλληλότητας του νερού, εκ της ποιότητας του οποίου θα κριθεί η ήδη ληφθείσα απόφαση αξιοποίησής της είτε στο δίκτυο ύδρευσης, είτε στο δίκτυο άρδευσης, 
      • Αδειοδότηση και επιτυχής γεώτρηση στη θέση "Καρβέλο", με την επιτόπου παρουσία του ομογενή ευεργέτη ΠΑΝΟΥ ΚΟΨΙΑΥΤΗ, όστις κατέθεσε το σημαντικό ποσό των 100.000,00 $ ΗΠΑ για την ενίσχυση των έργων ύδρευσης και την εξασφάλιση (για 2η φορά) της γενέτειράς του με επάρκεια του πολυτιμότερου αγαθού (νερό), δείχνοντας την εμπιστοσύνη του στη Διοίκηση του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ του οποίου είναι εγγυητής,
      • Αξιοποίηση της βρύσης Σάκαλη, με εγκατάσταση δεξαμενής 12 κ.μ. (και με λήψη απόφασης για εγκατάσταση και δεύτερης παρόμοιας) για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων και καλλιεργητών, με θεαματική επίπτωση περιορισμού κατά ~2 χιλιάδες τόνους κατανάλωσης του πόσιμου νερού και
      • Έναρξη διερευνητικών μελετών, με την πολύτιμη συμβολή της κας Γεωργίας Λεβεντάκη, για εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος ποτισμού, στοχεύοντας στην περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης πόσιμου νερού σε καλλιέργειες κήπων.

      4. Ενέργειες και Έργα Ενίσχυσης Δικτύου ΑΔΡΕΥΣΗΣ 

      • Τοπογραφικές μελέτες (θέσεις: προς Μούσγα, Τσακώνου Ρέμα, Αγίου Μάμμου, Ρέμα Μηλιάς, υψομετρικά οικισμού, Βιολογικός...),
      • Μελέτη ENCODIA, βάσει της οποίας η κατασκευή φράγματος/υδατοδεξαμενής προϋποθέτει 

      πολυέξοδες ερευνητικές μελέτες εφικτότητας/καταλληλότητας, υπόκειται σε μακροχρόνιες/πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες με αμφίβολη έκβαση και δεν ενδείκνυται λόγω απαγορευτικού κόστους !!!,

      • Διερεύνηση των τοποθεσιών Αγίου Μάμμου και Τσακώνου Ρέμα, με προκαταρκτική μελέτη κατασκευής φράγματος στη θέση Τσακώνου Ρέμα και αναμονή τεκμηριωμένων πορισμάτων της καταλληλότερης επιλογής μεταξύ των δύο θέσεων για τη διενέργεια σειράς περαιτέρω οικονομοτεχνικών και περιβαλλοντολογικών μελετών και αξιολογήσεων, 
      • Εκπόνηση πλήρους σειράς μελετών για "Νέα Δέση" και αγωγού στο Ρέμα Μηλιάς (υδρολογική, περιβαλλοντολογική, κατασκευαστική, οικονομοτεχνική ...) κατόπιν διαδικασιών αποδοχής δωρεάς από Κοινότητα/Δήμο και διαπίστωσης δυνατότητας τροφοδοσίας με νερό των υποψηφίων θέσεων για υδατοδεξαμενή, πέραν της υφιστάμενης δεξαμενής ("Λίμνης"), καθώς και ενεργοποίηση των πολύπλοκων και εξαιρετικά χρονοβόρων διαδικασιών αδειοδότησης,
      • Πόρισμα υδρολογικής μελέτης περί μηδαμινής δυνατότητας αναπλήρωσης νερού της υπό μελέτη υδατοδεξαμενής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και προοπτική χρήσης της για ύδρευση λόγω απαισιόδοξων μακροπρόθεσμων προβλέψεων έντονης λειψυδρίας,
      • Εγκατάσταση υδατοδεξαμενής στη βρύση Σάκαλη και έναρξη διερευνητικών μελετών για κλειστό κύκλωμα ποτίσματος, ως προαναφέρθηκε και
      • Ανάληψη, εκπόνηση και υποβολή όλων των απαιτούμενων μελετών και δικαιολογητικών ένταξης στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" των έργων ολοκλήρωσης της αποχέτευσης και της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) των Καρυών, μέσω της ΔΕΥΑΣ και του Δήμου Σπάρτης κατόπιν αποδοχής εκ μέρους τους της δωρεάς εκπόνησης των μελετών, με τελικό αποτέλεσμα την ανεπανάληπτη επιτυχία ιεράρχησης του έργου (ένατο σε σειρά από τα δεκατρία στο σύνολο) προς χρηματοδότησή τους, με προϋπολογισμό ύψους ~1.400.000,00 € (!).

      ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

      1. Προτεραιότητα Επιμόρφωσης σε θέματα κυρίως πρωτογενούς παραγωγής, χωρίς ανταπόκριση.

      2. Ανάπτυξη πλαισίου στήριξης, υπό διαμόρφωση με την ενεργό και αποφασιστική συμμετοχή των τοπικών παραγωγών, το οποίο εξετάστηκε πολύπλευρα και με τη στήριξη εξειδικευμένων συμβούλων, χωρίς την ελάχιστη ανταπόκριση των ενδιαφερόμενων, παρά τη δέσμευσή τους.

      3. Ανακοίνωση πλατφόρμας στήριξης των τοπικών παραγωγών (με έδρα τις Καρυές),

      • με θεμελιώδες κριτήριο τη λήψη πρωτοβουλιών εκ μέρους των τοπικών παραγωγών και με πρόνοια ετήσιας αξιολόγησης του αλγόριθμου ή τρόπου στήριξής τους,
      • για Ατομική Πρωτοβουλία, κάλυψη βάσει αποδεικτικών στοιχείων, έως 10% της επένδυσης, με οροφή το ποσό των 2.500,00€,
      • για Ομαδική Πρωτοβουλία, κάλυψη βάσει αποδεικτικών στοιχείων, έως 10% της επένδυσης, με οροφή από 10 - 30 χιλιάδες ευρώ ανάλογα του αριθμού των συνεταιριζόμενων μελών και 
        • α) τεκμηριωμένης έκθεσης βιωσιμότητας της επένδυσης και 
        • β) κοινά αποδεκτούς κανόνες διαχείρισης της επιχείρησης υπογεγραμμένους από όλους ανεξαιρέτως τους συμμετέχοντες παραγωγούς και παράλληλα,
      • Ενίσχυση οικογενειών για κάθε τέκνο τους ηλικίας 6 έως 12 ετών με 1.000,00€/έτος, εφόσον η οικογένεια διαμένει μόνιμα στις Καρυές, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το Δημοτικό Σχολείο Καρυών.

      ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

      1. Έργο Ανάπτυξης Ολοκληρωμένου Δικτύου Μονοπατιών, μήκους 58 χιλιομέτρων, όλων των βαθμών δυσκολίας, παράλληλα με την ανασηματοδότηση του δικτύου των ποδηλατικών διαδρομών μήκους 52 χιλιομέτρων, επίσης όλων των βαθμών δυσκολίας, βάσει

      •  του πυρήνα της επιθυμίας του αείμνηστου ευεργέτη ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΆ για δημιουργία οικονομικών ευκαιριών ώστε να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο τους,
      •  του εμπλουτισμού των σπουδαίων υποδομών των Καρυών,
      •  της διάσωσης από την αφάνεια του ονόματος του αείμνηστου ευεργέτη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ, το οποίο προβάλλεται πλέον σε όλα τα σημεία της Αράχωβας και ευρύτερα στην υφήλιο,
      •  της ταυτότητας των Καρυών ως τουριστικού προορισμού,
      •  της προοπτικής αξιοποίησης του παγκοσμίου εμβέλειας ονόματος (brand name) των ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ,
      •  της σημαντικής διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου (από αρχές της Άνοιξης έως τέλη Φθινοπώρου !!! ),
      •  των διεθνώς δοκιμασμένων μορφών τουριστικής ανάπτυξης και εξέτασης έργων προσέλκυσης επισκεπτών σε ορεινά χωριά, με προεξέχοντα τα δίκτυα μονοπατιών και τα θεματικά πάρκα, 
      •  του σχετικά χαμηλού κόστους ανάπτυξης και συντήρησης, της σε σύντομο χρόνο παράδοσης, της εξασφάλισης αξιοποίησης τοπικού δυναμικού και της διάθεσης σημαντικού ποσοστού της δαπάνης (>20%) σε τοπικό επίπεδο,
      •  του συγκριτικά εύλογου κόστους, ~1.330€/χιλιόμετρο για το πεζοπορικό δίκτυο των Καρυών (με ενσωματωμένου στην τιμή το κόστος της πιστοποίησης του δικτύου) έναντι του υπερδιπλάσιου κόστους (~2.818€/χιλιόμετρο) για ανίστοιχο πεζοπορικό δίκτυο στον Υμηττό,
      •  της πρωτοποριακής στην Ελλάδα εγκατάστασης σε επιλεγμένα σημεία μικροεπεξεργαστών (NFC Tags) παροχής πλούσιων χρήσιμων πληροφοριών ανά μονοπάτι, μέσω 4G κινητού τηλεφώνου,
      •  της πιστοποίησης, προσεχώς, από διεθνή αναγνωρισμένο οργανισμό,
      • της έμφασης στην ποιότητα και καλαισθησία των παραδοτέων, στην άρτια δίγλωσση σήμανση (βασισμένη σε πληρέστατο φυλλάδιο αναλυτικών προδιαγραφών υλικών και εργασιών) και στην επιλογή άριστων και ανθεκτικών υλικών και
      • της ανάληψης και εκτέλεσης του έργου αποκλειστικά από τον κ. Στέφανο Ψημένο, κορυφαίο Έλληνα εκδότη απαράμιλλης ποιότητας χαρτών και ταξιδιωτικών οδηγών, με πολυετή εμπειρία και αναγνώριση στη σχεδίαση, χαρτογράφηση και ανάπτυξη πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων πεζοπορικών διαδρομών και δικτύων μονοπατιών σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και στην πείρα και ικανότητα που διαθέτει για την ολιστική εθνική και διεθνή προβολή τους ως καταξιωμένος διαφημιστής επί σειρά ετών στις πλέον διακεκριμένες εταιρείες της χώρας.

      Αξίζει να αναφερθεί η ανεπιφύλακτη έγκριση του έργου από την Τακτική Γενική Συνέλευση, τον Μάρτιο του 2020, με το ξεκίνημα ανάπτυξης του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών των Καρυών.

       

      2. Έγκριση δανειοδότησης από την Τακτική Γενική Συνέλευση, τον Μάρτιο του 2020, για την αποπεράτωση του κτιρίου στέγασης του Κέντρου Μνήμης και Πολιτισμού των ΚΑΡΥΩΝ !!!

      Η έγκριση αυτή ανετράπη στη συνέχεια, κατόπιν διαφοροποίησης του αρχικού αιτήματος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΥΑΤΩΝ, με αποτέλεσμα τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στην οποία τέθηκαν, κατόπιν αντιπαράθεσης επιχειρημάτων και σύγκλισης απόψεων μεταξύ των μελών του ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, όροι και προϋποθέσεις με αφορμή το διαφοροποιημένο αίτημα 

      • α) δανειοδότησης κατά τα 2/3 αφενός (65.000€) και
      • β) δωρεάς κατά το 1/3 αφετέρου (30.500€) του συνολικού αιτούμενου ποσού.

      Οι όροι και προυποθέσεις αφορούσαν 

      •  την αποδοχή εκ μέρους του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ συναποφάσεων χρήσης των ισογείων χώρων του κτιρίου, εκπροσωπώντας ευρύτερα όλο το χωριο, εξαιτίας μη αποδεκτών από την τοπική κοινωνία ενεργειών του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, όπως
        • α) της (υπό όποιες συνθήκες) εξαιρετικά πρόωρης απόφασης/ενέργειας έξωσης από την οικογενειακή και από την επαγγελματική στέγη ενός νέου οικογενειάρχη του χωριού, του κ. Πάνου Μεντή, δεδομένης της οικονομικής ανέχειας του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ και της συνεπαγόμενης ανετοιμότητάς του εγκατάστασης εργολάβου για έναρξη εργασιών στο κτίριο,
        • β) της επίσης πρόωρης και απαράδεκτης (ενόψει καλοκαιρινής περιόδου) ειδοποίησης άμεσης έξωσης από την επαγγελματική στέγη της κας Σοφίας Λάσσου, η οποία λειτουργεί επί χρόνια το παραδοσιακό καφενείο του χωριού, με παράλληλη αναζήτηση ενδιαφερόμενων για μελλοντική μίσθωσή του, δεδομένης (και σε αυτή την περίπτωση) της ανετοιμότητας εγκατάστασης εργολάβου για εκκίνηση εργασιών που τελικά έλαβε χώρα μετά την καλοκαιρινή περίοδο,
        • γ) της εργαλειοποίησης των μέσων ενημέρωσης των απανταχού Καρυατών, με ανύπαρκτη προβολή του αείμνηστου ευεργέτη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ καθώς και του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ στις αντίστοιχες στήλες προβολής των ευεργετών και των φορέων του χωριού (με φαιδρές προφάσεις), καθώς και 
        • δ) της εν γένει στάσης του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ προς το ΣΩΜΑΤΕΙΟ παρά τη συστράτευση της Διοίκησής του για την ήδη προδιαγεγραμμένη εκχώρηση του ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΟΣ ΚΕΡΧΟΥΛΑ στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ και 
      •  την αποδοχή εκ μέρους του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ αντιπροσφοράς του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ για την υπό αίρεση διερεύνηση της δυνατότητας εξαγοράς του ισογείου καταστήματος, όρος ο οποίος απεσύρθη από την επακόλουθη ψηφοφορία στη Έκτακτη Γενική Συνέλευση για μη δημοποιήσιμους λόγους αδυναμίας μεταγραφής του ακινήτου.

      Η εν απαρτία Έκτακτη Γενική Συνέλευση απέρριψε (με διαφορά ελάχιστων ψήφων, ενδεχομένως των ψήφων εγγεγραμμένων και στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ μελών του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ) το νέο διαφοροποιημένο αίτημα του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΥΑΤΩΝ.

      3. Βρίσκεται σε εξέλιξη, κατόπιν εκπόνησης αρχιτεκτονικής μελέτης φωτισμού, ο σύγχρονος αρχιτεκτονικός φωτισμός επιλεγμένων χώρων/μνημείων των Καρυών, ήτοι

      • Το Κοινοτικό Ρολόι,
      • Το Άγαλμα της Ελευθερίας,
      • Η Ρέπλικα του Ερεχθείου με τις Καρυάτιδες, 
      • Το Δημοτικό Σχολείο Καρυών και
      • Το Καμπαναριό της Αγίας Παρασκευής.

      ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΡΥΩΝ, ως γενέτειρας των ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ

      1. Αφιερώματα

      • Δημοσίευμα του κ. Στέφανου Ψημένου στο LIFO.
      • Αφιέρωμα στο κορυφαίο φυσιολατρικό περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, το οποίο ειναι 
        • α) στη διάθεση των απανταχού Καρυατών και επισκεπτών του χωριού,
        • β) προς αποστολή (με την λήξη των περιορισμών για την πανδημία του κορονοϊού) σε πεζοπορικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους, σε ταξιδιωτικά γραφεία και μέσα ενημέρωσης και
        • γ) προς καταχώρησή του προσεχώς στην ιστοσελίδα www.caryatidestrails.com
      • Στόχος η έκδοση παρεμφερών αφιερωμάτων σε ειδικευμένα περιοδικά / ένθετα εφημερίδων.

      2. Βίντεο

      • Εξαιρετική παραγωγή προβολής του μυθικού τόπου των Καρυών,
      • Αποτελεσματικό εργαλείο διαφήμισης της Αράχωβας Λακωνίας,
      • Στη διάθεση των απανταχού Καρυατών για προώθηση σε φίλους και γνωστούς τους και
      • Προς καταχώρησή του προσεχώς στην ιστοσελίδα www.caryatidestrails.com

      3. Χάρτες

      • Δίγλωσση πολυτελής έκδοση των σηματοδοτημένων πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών, ιδιαίτερης αντοχής σε ταλαιπωρίες και σε συνθήκες παντός καιρού.
      • Μεγάλες καλαίσθητες πινακίδες ενημέρωσης των επισκεπτών 
        • α) στην είσοδο της Κεντρικής Πλατείας, 
        • β) στην Πλατεία της Ράχης και 
        • γ) στον προάυλιο χώρο του εστιατορίου "Αρδάμης".
      • Μικρές καλαίσθητες πινακίδες στις αφετηρίες των διαδρομών.

      4. Ιστοσελίδα www.caryatidestrails.com 

      • Ποιοτική προβολή των Καρυών στον παγκόσμιο ιστοχώρο,
      • Εξαιρετικού σχεδιασμού και αισθητικής,
      • Στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσες,
      • Με στόχο τον σταδιακό εμπλουτισμό της και καθιέρωσής της ως μέσο ενημέρωσης των ΚΑΡΥΑΤΩΝ, των φίλων των ΚΑΡΥΩΝ και των αναγνωστών της φυσιολατρών και πεζοπόρων,
      • Με στόχο την αξιοποίησή της ως πλατφόρμα προώθησης των τοπικών προϊόντων / υπηρεσιών και
      • Με δυνατότητα προώθησής της στοχευμένα και μεθοδικά μέσω των τοπικών επιχειρήσεων και των ομογενών όπου γης.

      5. Ταξιδιωτικός / Τουριστικός Οδηγός των Καρυών

      • Θησαυρός ενημέρωσης 120 σελίδων, χωρίς διαφημίσεις, με ανάδειξη άγνωστων εν πολλοίς σημαντικών ιστορικών γεγονότων της υπερτρισχιλιετούς διαδρομής των Καρυών, εξαιρετικού σχεδιασμού και αισθητικής, αντάξιος της γενέτειρας των ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ,
      • Σε Ελληνική και σε Αγγλική έκδοση,
      • Θαυμάσιο δώρο για κάθε συγγενή, φίλο και γνωστό των ανά την υφήλιο Καρυατών,
      • Σπουδαίο εργαλείο προβολής των Καρυών σε εκθέσεις, φυσιολατρικούς και πεζοπορικούς συλλόγους, συλλόγους φίλων του βουνού, ταξιδιωτικά γραφεία, τουριστικά περίπτερα, τοπικά και πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης .... και
      • Μοναδικό αφιέρωμα στον αείμνηστο ευεργέτη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ.

      6. Σκέψεις για σχεδιασμό και προώθηση σειράς καλαίσθητων σουβενίρ, με το χρυσό σήμα των Caryatides Trails, προκειμένου οι επισκέπτες μας να φεύγουν από τις Καρυές παίρνοντας μαζί τους αναμνηστικά διαφήμισης της γενέτειρας των ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ.

      ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ

      1. Μελέτη διερεύνησης πλαισίου υλοποίησης ενεργειακών έργων με ευνοϊκούς όρους (π.χ. Ενεργειακής Κοινότητας, φωτοβολταϊκά πάρκα 0,4 MW) υπό προυποθέσεις (νομοθεσίας, επιχορηγήσεων, όρων κλπ) και αναμονή κυβερνητικής αναγγελίας για την υποβολή αιτήματος, βάσει της έκβασης του οποίου θα κληθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την αναλυτική ενημέρωση των μελών και τη λήψη τελεσίδικης απόφασης, βάσει οικονομοτεχνικών δεδομένων (κόστους εγκατάστασης, ετήσια καθαρά έσοδα μετά την πρόβλεψη απόσβεσης της επένδυσης κλπ), με την ευχή χρηματοδότησης της συγκεκριμένης επένδυσης από ομογενείς ευεργέτες/δωρητές για την εξασφάλιση μόνιμου εισοδήματος στους κατοίκους των Καρυών, δεδομένου ότι σήμερα εξασφαλίζεται η ίδια απόδοση ηλεκτροπαραγωγής σε φωτοβολταϊκό πάρκο με το περίπου ένα όγδοο (~1/8 !!!) του κόστους για το εργοστάσιο βιομάζας. 

      2. Τεχνολογική υποδομή & Στήριξη των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου 

      • Σύγχρονη TV 85', H/Y και πλείστες όσες δυνατότητες (τηλεδιάσκεψης, τηλεκπαίδευσης ......),
      • Φωτοτυπικό (Konica Bizhub),
      • Αντικατάσταση εξοπλισμού εξυπηρέτησης συνταγογράφησης στο τοπικό ιατρείο και
      • Ηλεκτρονικά σημειωματάρια (tablets) στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καρυών.

      3. Δίπλα σε συμπατριώτες σε έκτακτες περιστάσεις.

      4. Δίπλα σε συλλογικά σχήματα των ΚΑΡΥΩΝ, ασχέτως αρνητικής έκβασης.

      5. Μικρές βελτιώσεις Κτιρίου δωρεάς του αείμνηστου K. ΠΙΤΣΙΟΥ, προκειμένου να διευκολυνθεί και εξασφαλιστεί η εγκατάσταση στις Καρυές κλιμακίου της Πυροσβεστικής Σπάρτης, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος και ικανοποίησης της Υπηρεσίας για το οίκημα, με ατυχή εξέλιξη διορισμού του ως άνω κλιμακίου στην Βαμβακού.

      6. Πλατεία Ράχης (Κάλυψη Εξωσυμβατικών Εργασιών/Έργων)

      • Πρόνοια τοποθέτησης υποδοχών προς αποφυγή μελλοντικών επεμβάσεων/εκσκαφών και
      • Κάλυψη δεντροφύτευσης και τελειωμάτων της Πλατείας προς αποφυγή εικόνας ατελούς και μη άρτιου εργου.

      7. Σε εξέλιξη η εκπόνηση μελετών (τοπογραφική στέγης Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα, επεμβάσεων/εργασιών/υλικών αποκατάστασης στέγης, εκπόνησης προϋπολογισμού κλπ) για περαιτέρω ενέργειες του Σωματείου ενημέρωσης της Ιεράς Μητρόπολης στην κατεύθυνση ανάληψης και θεραπείας των ζημιών του περικαλλούς ναού.

      8.Αξιοποίηση Εθνικών/Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

      • Η επιτυχία ιεράρχησης στα υπό χρηματοδότηση έργα του Δήμου Σπάρτης (σε σειρά 9 από 13) του έργου ολοκλήρωσης της αποχέτευσης και της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων των Καρυών, προϋπολογισμού ύψους 1.400.000,00€, ποσού μεγαλύτερου από το ενεργητικό του ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ. 

      Όπως αναφέρθηκε εισαγωγικά, στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ εκχωρήθηκε προς διετίας το ενεργητικό του ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ ύψους.   1.507.955,60 $ ΗΠΑ.

      Τα υπόλοιπα στο Ταμείο του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ σήμερα ανερχονται σε  1.217.311,71 $ ΗΠΑ και  σε  47.908,68 

      Σε ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό έχει κατατεθεί το ποσό των 100.000,00 $ ΗΠΑ το οποιό δώρισε στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ ο ομογενής ευεργέτης "μπάρμπα" ΠΑΝΟΣ ΚΟΨΙΑΥΤΗΣ για την ενίσχυση των έργων ύδρευσης και εξασφάλισης επάρκειας πόσιμου νερού στη γενέτειρά του.

      Το αποτέλεσμα των πεπραγμένων της θητείας του ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ στη διετία, τηρώντας απαρέγκλιτα την αποστολή που επωμίστηκε και αξιοποιώντας με χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση κάθε σεντ του δολαρίου του ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΟΣ, όπως άλλωστε γίνεται εμφανές από τη σχέση υλοποιηθέντων έργων και δράσεων προς το δαπανηθέν ποσό (~1/5 του εκχωρηθέντος), αποτελεί πρωτόγνωρο και ανεπανάληπτο γεγονός για τις Καρυές και όχι μόνο !!!  

      Εύφημος μνεία

      1. Ο "μπάρμπα" ΠΑΝΟΣ ΚΟΨΙΑΥΤΗΣ,
        Εγγυητής του Καταπιστεύματος και
        Ευεργέτης των Καρυών,
        εξασφαλίζοντας το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό, στη γενετειρά του.
      2. Ο αείμνηστος ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
        Δωρητής, καλύπτοντας πλήρως την αμοιβή για τις πολύτιμες νομικές υπηρεσίες του κ. Κ. Κυριακάκη, φιλτράροντας κάθε μελέτη με τους συνεργάτες του στην εταιρεία του ENVITEC, εξασφαλίζοντας σειρά πολύτιμων συμβουλευτικών υπηρεσιών αφιλοκερδώς κ.ά..
      3. Ο κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΕΒΕΚΟΣ, Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ και της Κοινότητας ΚΑΡΥΩΝ
        Δωρητής, καλύπτοντας ανελλιπώς τα έξοδα δημοσίων σχέσεων, προσφέροντας το σπίτι του για τη διαμονή επί μήνες του κ. Σ. Ψημένου, δείχνοντας, με τη συμβολή και του κ. Τζίμη Χοντρόπουλου, δεκάδες χιλιόμετρα μονοπατιών για μελέτη και καταγραφή τους από τον κ. Ψημένο, συστρατεύοντας το Κοινοτικό Συμβούλιο στην εκχώρηση του ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΟΣ κ.ά..
      4. ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΡΥΩΝ, κ.κ. Γιώργος Ντεβέκος, Πάνος Μεντής και Αχιλλέας Σιούτος
        Προτρέποντας την Ιερά Μητρόπολη Μ&Σ να εκχωρήσει το ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑ στο ΣΩΜΑΤΕΙΟ.
      5. Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΥΑΤΩΝ
        για συστράτευση να εκχωρηθεί το ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑ.
      6. ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ διατελέσαντα ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ και της ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ αυτού (κ.κ. Δήμος Λεβεντάκης, Βασίλης Βουκίδης και Σπύρος Βλάχος) για τις άοκνες προσπάθειές τους στην εκπλήρωση της αποστολής που επωμίστηκαν και πολύ πέραν αυτής.
      7. Ο Αρχιτέκτων Μηχανικός κ. Γιάννης Καραχάλιος για την εθελοντική του προσφορά, φιλοτεχνώντας τα σήματα του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ και των πεζοπορικών διαδρομών (CARYATIDES Trails) και επιβλέποντας, με επεμβάσεις του, το σχεδιασμό και την αισθητική (εξωφύλλου/πινακίδων) των χαρτών, της ιστοσελίδας και του ταξιδιωτικού οδηγού.
      8. Ο κ. Φώτης Φωτόπουλος της εταιρείας ENCODIA για την εκπόνηση εμπεριστατωμένης μελέτης   περί κατασκευής φράγματος/υδατοδεξαμενής (προς Μούσγα κλπ), την οποία δεν χρέωσε εξαιτίας της φιλίας του με τον Καρυάτη ομογενή κ. Στράτο Κωσταλά.
      9. Η Πολιτικός Μηχανικός κα Γεωργία Λεβεντάκη (Hydroment Consulting Engineers SA) για την εθελοντική της προσφορά σε υπό εξέλιξη εκπόνηση μελέτης προσέγγισης του στόχου για Κλειστό Κύκλωμα Ποτισμού.
      10. Ο Τοπογράφος Μηχανικός κ. Γιάννης Καρύγιαννης για την εθελοντική του προσφορά εκπόνησης τοπογραφικής μελέτης (στη θέση προς Μούσγα), καθώς και για την άμεση ανταπόκρισή του στις απαιτήσεις του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ για σειρά απαιτούμενων τοπογραφικών μελετών με περίπου συμβολικές χρεώσεις.
      11. Οι γνωστοί φίλοι και συνεργάτες που διευκόλυναν, με συμβουλές και/ή παρεμβάσεις, την επιτάχυνση γραφειοκρατικών διαδικασιών και προσκομμάτων, όταν και όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο.

       Το ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ βρίσκεται σε ετοιμότητα για παρουσίαση στη Γενική Συνέλευση:

      1. Του Αναλυτικού Απολογισμού Δράσης του ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ,
      2. Του Αναλυτικού Οικονομικού Απολογισμού,
      3. Του Προγράμματος Δράσης της περιόδου 2022 και 
      4. Tου Προϋπολογισμού υλοποίησης του άνω Προγράμματος Δράσης 

       Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

      1. Γιώργος Ντεβέκος, Πρόεδρος
      2. Παναγιώτης Καραχάλιος, Γραμματέας
      3. Βασίλης Βαγενάς, Ταμίας
      4. Ανδρέας Βουκίδης, Μέλος
      5. Μιχάλης Χικάρας, Μέλος
      6. Γιάννης Χάρακας, Μέλος
  • Η Ετήσια Δεξίωση προς τιμήν των ομογενών (28.07.2021)
    •  

      Οι πρόεδροι και τα μέλη του Δ.Σ του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών, του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών, του Αθλητικού Συλλόγου Καρυών, του Συλλόγου Αιμοδοσίας, του Συλλόγου Πυρασφάλειας και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας Αγ. Ανδρέα καλούν όλους τους ομογενείς που θα έλθουν φέτος στο χωριό στην καθιερωμένη δεξίωση που γίνεται για το καλωσόρισμα τους, την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021, στις 8:00 μμ. Είναι καλεσμένοι επίσης όλοι οι συμπατριώτες, μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες, έτσι ώστε όλοι μαζί να καλωσορίσουμε τους νεοφερμένους ομογενείς μας, σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, έξω από την ισόγεια αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος.

      Σας περιμένουμε όλους

      Με τιμή

      Τα Δ.Σ. των Συλλόγων

  • Εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος Καρυών (27.07.2021)
  • Πρωταθλητής Ελλάδας στην Ορεινή Ποδηλασία MTB για το 2021 στους παίδες ο Σταμάτης Εγγλέζος (11.07.2021)
    •  

      Μεγάλη διάκριση για τον Σταμάτη Εγγλέζο, ο οποίος στέφθηκε Πρωταθλητής Ελλάδας στην Ορεινή Ποδηλασία (ΜΤΒ) στην κατηγορία παίδων για το 2021, εκπροσωπώντας την ομάδα του τον ΣΥ.Φ.Α.ΓΕ. Μετά τη νίκη του στο Πρωτάθλημα Αττικής, όπου και εκεί βγήκε Πρωταθλητής, πέτυχε μια ακόμη νίκη αυτή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, το οποίο έλαβε χώρα στην Ξάνθη 9, 10 και 11 Ιουλίου.

      Η εργατικότητα και η συνέπεια στην ενασχόλησή του με το άθλημα που τόσο αγαπά, σε συνδυασμό με το έμφυτο ταλέντο του απέδωσαν τους καλύτερους καρπούς. Θυμίζουμε ότι στους αγώνες επίσημων διεθνών αγώνων ορεινής ποδηλασίας με την επωνυμία Sparta Races XCS κατηγορίας 2 που διεξήχθησαν στις Καρυές το 2019, ο Σταμάτης είχε αγωνιστεί και όσοι βρέθηκαν εκείνες τις ημέρες τον είδαν αγωνιζόμενο να κατακτά την 2η θέση στην κατηγορία του. Ο Σταμάτης Εγγλέζος είναι γιος της Στέβης Βλάχου και εγγονός του Σπύρου Βλάχου και της Ελένης Καρδαρά.

      Παρακολουθήστε το βίντεο με την απονομή:

       
       
      Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.

  • Σύσταση νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών (21.06.2021)
    •  

      Αθήνα 10 Ιουνίου 2021
       

      ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΥΑΤΩΝ ΤΗΣ  31ης  Μαίου 2021


      Τη Δευτέρα 31 Μαίου 2021  και ώρα 19.00 στο ζαχαροπλαστείο ΒΑΡΣΟΣ της Κηφισιάς, συγκεντρώθηκαν, κατόπιν νομίμου προσκλήσεως του πλειοψηφήσαντος κατά τις αρχαιρεσίες της 23ης Μαίου 2021 συμβούλου Μιχαήλ Ρέπουλη, τα κάτωθι νεοεκλεγέντα μέλη του Δ.Σ. του Σ.Α.Κ.:
      Ρέπουλης Μιχαήλ, Πρεκεζέ Αννίτα, Λάτση Λευκοθέα, Μέρμηγκα Δήμητρα, Κωνσταντόπουλος Χαράλαμπος, Κοψιαύτη Ευαγγελία. Aπόντες, αν και εκλήθησαν,  οι Τράκας Νικόλαος, Τράκα Ελένη, Παπασταύρου Δήμητρα και Πρεκεζές Χρήστος.

      Διαπιστωθείσης απαρτίας, υπό την προεδρία του πρώτου προαναφερόμενου συμβούλου τέθηκε ως πρώτο θέμα η συγκρότηση του νέου Δ.Σ. Μετά από σχετική συζήτηση αποφασίστηκε παμψηφεί η κάτωθι μορφή:

      1. Πρόεδρος: Ρέπουλης Μιχαήλ
      2. Α΄ Αντιπρόεδρος: Πρεκεζέ Αννίτα
      3. Β΄ Αντιπρόεδρος: Μέρμηγκα Δήμητρα
      4. Γραμματέας: Κωνσταντόπουλος Χαράλαμπος
      5. Ταμίας: Λευκοθέα Λάτση
      6. Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχέσεων:  Λάτση Λευκοθέα-Κοψιαύτη Ευαγγελία
      • Μέλος: Τράκας Νικόλαος
      • Μέλος: Τράκα Ελένη
      • Μέλος: Πρεκεζές Χρήστος κατόπιν παραιτήσεως της Δήμητρας Παπασταύρου

      Όλα τα μέλη του Δ.Σ. αποδέχτηκαν τα νέα τους καθήκοντα. Οσον αφορά την Εξελεγκτική Επιτροπή, πρόεδρος αναδείχθηκε ομόφωνα ο Μιχαήλ Μπίνης και μέλη οι Πρεκεζέ-Μπουλούτα Ελένη και Θωμάς Παπαδόπουλος.

      Με την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, ο επανεκλεγείς πρόεδρος κος Ρέπουλης ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Δ.Σ. και καλωσορίζοντας τα νέα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα τους. Εν  συνεχεία δε έκανε μία σύντομη ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα του Συνδέσμου.

      Μη υπάρχοντος άλλου θέματος λύεται η συνεδρίαση.

       

      Ο Πρόεδρος

      Οι Αντιπρόεδροι

      Ο Γενικός Γραμματέας

      Μιχ. Ρέπουλης Αν. Πρεκεζέ
      Δήμ. Μέρμηγκα
      Χαρ. Κωνσταντόπουλος

       

       

      Τα Μέλη

       

       

      Λευκ. Λάτση  
      Ευαγ. Κοψιαύτη
       
  • Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση από τον Σύνδεσμο των Απανταχού Καρυατών (11.05.2021)
    •  

      Προς τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου


      Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου κατά τη συνεδρίασή του στις 18-4-2021 αποφάσισε την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

      Κατόπιν αυτού ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝΤΑΙ  όλα τα μέλη του Συνδέσμου σε Γεν. Συνέλευση που θα γίνει στην Αίθουσα του Ματαλείου Καθιδρύματος, οδός Χάμιλτον 6Δ, την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021 και ώρα 11 π.μ.

      Σε περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί η υπό του καταστατικού προβλεπόμενη απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί οριστικά, ασχέτως αριθμού μελών, στις 23 Μαΐου ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 πμ, στον αυτό τόπο και με τα ίδια θέματα.

      ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

      1. Έκθεση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου.
      2. Απολογισμός εσόδων και εξόδων.
      3. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.
      4. Απαλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου πάσης ευθύνης.
      5. Εκλογή νέου Διοικητικού συμβουλίου
      6. Εκλογή νέας Εξελεγκτικής  Επιτροπής.
      7. Έγκριση λήψεως ανακυκλούμενου δανείου ατόκου ή εντόκου μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ από νομικά ή φυσικά πρόσωπα για την ολοκλήρωση του έργου «Δημιουργία Κέντρου Μνήμης και Πολιτισμού Καρυών Λακωνίας» και διάρκειας έως τρία έτη
      8. Διάφορες ανακοινώσεις.

      Παρακαλούνται οι επιθυμούντες να περιληφθούν στον κατάλογο των υποψηφίων (άρθρον 10 του καταστατικού) να το δηλώσουν εγκαίρως στο Διοικητικό  Συμβούλιο του Συνδέσμου.

      Η παρουσία όλων των μελών του Συνδέσμου είναι απολύτως απαραίτητη. Μπορείτε να ψηφίσετε δι' αντιπροσώπου με εξουσιοδότηση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής σας από Κ.Ε.Π., Αστυνομικό Τμήμα ή άλλη Δημόσια Αρχή, ή μέσω αντίστοιχης ηλεκτρονικής Υπεύθυνης Δήλωσης μέσω GOV.GR.

      Για πληροφορίες:
      Μιχάλης Ρέπουλης 6944784563

      Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

      Ο Πρόεδρος

      Οι Αντιπρόεδροι

      Ο Γενικός Γραμματέας

      Ο Ταμίας

      Μιχ. Ρέπουλης

      Αν. Πρεκεζέ
      Δήμ. Μέρμηγκα

      Χαρ. Κωνσταντόπουλος

      Χρ. Πρεκεζές

      Τα Μέλη

           

      Λευκ. Λάτση  

      Ευαγ. Κοψιαύτη Νικ. Τράκας   Γρηγ. Ματάλας
  • Η Σπηλιά του Καλού στις Καρυές (21.02.2021)
    • Πηγή δημοσίευσης: Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος - speleo.gr - 14.10.2019

      Η ύπαρξη ενός σπηλαίου στις Καρυές ήταν μια ιστορία που είχα ακούσει από τον παππού μου, ο οποίος ανέφερε ότι ήταν δύσβατο μεν, αλλά είχε πανέμορφο διάκοσμο δε. Πάντα υπήρχε μια απορία για την εικόνα αυτού του σπηλαίου.

      Σχετική ανάρτηση του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου δηλώνει ότι όχι μόνο υπάρχει σπήλαιο αλλά είναι πράγματι πολύ όμορφο. Όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν την ανάρτηση και τις οποίες αναδημοσιεύουμε πρόκειται για ένα σπήλαιο περίπου 50 μέτρων με εντυπωσιακό φυσικό διάκοσμο. Η εξερεύνηση του σπηλαίου πραγματοποιήθηκε από τον Σπηλαιολογικό Ελληνικό Εξερευνητικό Όμιλο το τελευταίο Σαββατοκύριακο των αποκριών, 9-11 Μαρτίου του 2019.

      Το σπήλαιο είναι κατακόρυφο και αναπτύσσεται σε βάθος σε δύο κλάδους κατά μήκος διάκλασης. Ο ένας είναι μονοκόμματος και έχει βάθος 10μ, ενώ το άλλος συνεχίζει σε μικρά τμήματα με συνεχή αλλαγή κατεύθυνσης και εναλλαγές σαρών και κάθετων τμημάτων, ουσιαστικά προχωρώντας κάθετα κάτω από την είσοδο. Κατεβαίνοντας το σπήλαιο αλλάζει μορφή, συναντάμε ασβεστιτικούς σχηματισμούς, γίνεται πιο στενό και λιγότερο άγριο.

      Το σπήλαιο έχει βάθος 50 μέτρα και χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό και εκπαίδευση για να το επισκεφτεί κάποιος. Παρόλα αυτά επειδή είναι αρκετά στενό και κάθετο, θα πρέπει όσοι το επιχειρήσουν να κατεβαίνουν ένας-ένας για να αποφευχθεί η πτώση πετρών. Η ομάδα πραγματοποίησε χαρτογράφηση και φωτογράφηση, όπου και οι εικόνες που αναδημοσιεύουμε.

      Την ομάδα οδήγησε το σπήλαιο ο συμπατριώτης Μιχάλης Αρδάμης, ενεργό μέλος του ΕΟΔ Αρκαδίας.

      Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.

  • Ο Σκιρίτης Λόχος και οι αρχαίες Καρυές (10.02.2021)
    • Αναδημοσίευση από Έθνος: www.ethnos.gr - 02.02.2021 - Δημήτρης Καναβαράκης

      «Σκιρίτης Λόχος»: Οι ειδικές δυνάμεις της Σπάρτης που πήγαν να αλλάξουν την ιστορία των Θερμοπυλών

      Οι πιο σκληροί της περίφημης Σπαρτιατικής Φάλαγγας ήταν… Αρκάδες.

      Σε σχέση με τα μέσα και την τεχνογνωσία της κάθε εποχής, η Σπαρτιάτικη Φάλαγγα ήταν πιθανότατα η αρτιότερη πολεμική μηχανή που έδρασε ποτέ στον κόσμο, συγκρινόμενη πάντα με τον «ανταγωνισμό».

      Υπό τον αέναο φόβο εξέγερσης των απείρως περισσότερων Ειλώτων, οι Σπαρτιάτες τελούσαν διαρκώς υπό πολεμική ετοιμότητα και ήταν καίριο για αυτούς να εξελίξουν στρατηγικές που θα επέτρεπαν σε λίγους να τιθασεύσουν πολλούς. Κάθε αρσενικό παιδί που γεννιόταν ήταν εν δυνάμει ένας από τους πιο σκληρά εκπαιδευμένους πολεμιστές του αρχαίου κόσμου.

      Η στρατιωτική παιδεία ήταν το σήμα κατατεθέν της πόλης – κράτους και η υποβολή στην κουλτούρα ότι η ανώτερη τιμή ήταν η διάκριση στο πεδίο της μάχης τρόπος ζωής. Η σιδηρά πειθαρχία και ο βαρύτατος εξοπλισμός της Φάλαγγας ολοκλήρωναν το προφίλ ενός στρατιωτικού σχηματισμού, που πλεονεκτούσε από όλους τους υπόλοιπους διότι ήταν ουσιαστικά δομημένος σε άκρως επαγγελματικά» πρότυπα.  

      Κι όμως, υπήρχαν μαχητές που ήταν υπέρτεροι, ως αυτόνομες μονάδες, από τους Σπαρτιάτες. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι στη σύνθεση της φάλαγγας των Σπαρτιατών συμπεριλαμβάνονταν κάποιοι ξεχωριστοί πολεμιστές, των οποίων οι μαχητικές ικανότητες και τα στρατιωτικά προσόντα ξεπερνούσαν ακόμη και αυτά του Λακεδαιμόνιου πολεμιστή.

      Ουσιαστικά ήταν η επίλεκτη ομάδα της Φάλαγγας, κάτι σαν η «Δύναμη Δέλτα» αυτής, η οποία αποτελούνταν από ορεσίβια φυλών Αρκάδων, που κατοικούσαν στην αρχαία Σκιρίτιδα της νότιας Αρκαδίας. Η Σκιρίτιδα υπαγόταν στην Σπάρτη, οι πολίτες της όμως είχαν διατηρήσει αρκετές από τις ελευθερίες τους. Επρόκειτο για μια ορεινή, δύσβατη και αφιλόξενη περιοχή, στα βόρεια της Λακωνίας, ανάμεσα στους ποταμούς Οινούντα και Ευρώτα. Η στρατηγική θέση της Σκιρίτιδας ήταν καμβική για την άμυνα και την ασφάλεια της Λακεδαίμονος οδήγησε στην από νωρίς ενσωμάτωσή της στο κράτος της Σπάρτης. Από τη στενωπό της Σκιρίτιδας διέρχετο η αμαξιτή οδός που συνέδεε, μέσω Τεγέας, το Άργος με τη Σπάρτη και χάρη στους Σκιρίτες πολεμιστές ασφάλισε τα βόρεια σύνορά της από τους εχθρούς της, Αρκάδες και Αργείους.

      Όταν η περιοχή προσαρτήθηκε, δόθηκε στους κατοίκους της η ιδιότητα του «περίοικου», δηλαδή του ελεύθερου πολίτη χωρίς πολιτικά δικαιώματα. Οι περίοικοι ήταν κατά βάση οι κάτοικοι των λακωνικών περιχώρων και δεν λάμβαναν στρατιωτική εκπαίδευση του επιπέδου ενός πολίτη της Σπάρτης. Ασχολούνταν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την ξυλουργία. Δεν μετείχαν στα κοινά και οικονομικά και  βρίσκονταν υπό την αυστηρή κηδεμονία των Σπαρτιατών. Ωστόσο οι Σκιρίτες ήταν πολύ σκληροί άνθρωποι, με αξιομνημόνευτη ανδρεία και αποστροφή στην… υποδούλωση. Ποιώντας έξυπνα οι Σπαρτιάτες, τους έκαναν συμμάχους τους, καλώντας τους επανδρώσουν τη σπαρτιατική φάλαγγα. Σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, ήταν άντρες με σπάνια δύναμη και αντοχή, ικανοί να φέρουν εις πέρας τις πιο απαιτητικές αποστολές.

      Παρόλο που οι κάτοικοί της ήταν Αρκάδες στην καταγωγή, η ορεινή αυτή περιοχή ταυτίστηκε απολύτως, πολιτικά και στρατιωτικά, με τη Σπάρτη, αναλαμβάνοντας ρόλο «φρουρού» της.

      Η μοίρα των Σκιριτών ονομαζόταν αρχικά «Σκιρίτης Λόχος» και θεωρούταν η «ελίτ» της σπαρτιατικής φάλαγγας. Σύμβολο τους ήταν ένα άσπρο γεράκι σε μαύρο φόντο. Αποτελείτο από 600 άνδρες, επιλεγμένους για τη σωματική τους δύναμη και αντοχή. Ο Θουκυδίδης μας πληροφορεί ότι στη μάχη κατείχαν το αριστερό πλευρό της παράταξης, δίπλα στον Βασιλιά, ενώ το δεξιό κατείχαν οι Σπαρτιάτες.

      Σύμφωνα με τις αναφορές των ιστορικών, όταν η Σπαρτιατική Φάλαγγα προέλαυνε προς εμπλοκή με τον εχθρό, οι Σκιρίτες ήταν το μοναδικό τμήμα που κινείτο μπροστά από το βασιλιά. Ενεργούσαν ως εμπροσθοφυλακή και ορισμένες φορές βρίσκονταν ακόμη πιο μπροστά και από τους έφιππους ανιχνευτές.

      Τις νύχτες αναλάμβαναν εξ ολοκλήρου τη φύλαξη, ήταν υπεύθυνοι για την ανίχνευση του εδάφους και στρατοπέδευαν σε σημεία από όπου μπορούσαν να διακρίνουν από μακριά τους εχθρούς και τις κινήσεις τους.

      Εκτός από ρόλο φρουρών, ιχνηλατών και εμπροσθοφυλακής, είχαν και αυτόν του «προσκόπου» στο σπαρτιατικό στρατό. Στην αρχαιότητα οι πρόσκοποι ήταν στρατιωτικά τμήματα που αναλάμβαναν δύσκολες αποστολές, κάτι σαν τις σημερινές ειδικές δυνάμεις. Ένα χαρακτηριστικό που τους προσομοιάζει με τους σύγχρονους καταδρομείς είναι ότι στις νυχτερινές καταδρομικές επιχειρήσεις έβαφαν το πρόσωπο και το σώμα τους μαύρο, με σκόνη από κάρβουνο για απόκρυψη-παραλλαγή.

      Αν και ελάχιστα πράγματα έχουν σωθεί για τη δράση τους, γνωρίζουμε ότι η σημαντικότερη καταδρομική επιχείρηση ενός αποσπάσματος Σκιριτών έλαβε χώρα κατά τη μάχη των Θερμοπυλών και είχε ως στόχο τη δολοφονία του ίδιου του Ξέρξη!  

      Και θα το είχαν πιθανότατα καταφέρει, αλλάζοντας τον ρου της Ιστορίας, αν ήταν λίγο πιο… τυχεροί. Σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, η μικρή ομάδα ανδρών κατάφερε να τρυπώσει στο αντίπαλο στρατόπεδο και να φτάσει έως τη σκηνή του Πέρση βασιλιά, τον οποίο ωστόσο δεν βρήκε μέσα. Εντός της βασιλικής σκηνής ήταν δύο αδελφοί του Ξέρξη, οι στρατηγοί Αβροκόμης και Υπεράνθης, οι οποίοι και δολοφονήθηκαν από τους Σκιρίτες. Το απόσπασμα εξοντώθηκε τελικά από τη δύναμη των επίλεκτων Περσών «Αθανάτων», όταν αργότερα έγινε αντιληπτό, ωστόσο το ηθικό πλήγμα που είχε προκαλέσει στον εχθρό ήταν βαρύτατο.

      Σύμφωνα με μια άλλη πηγή δε, ο διοικητής της μοίρας των Σκιρίτων ήταν αυτός που σκότωσε τον αρχιστράτηγο των Περσών, Μαρδόνιο κατά τη μάχη των Πλαταιών.

      Οι μεγαλύτεροι οικισμοί της Σκιρίτιδας ήταν το Οίον και οι Καρυές, ο τόπος καταγωγής των διάσημων Καρυάτιδων. Το Οίον ονομάζεται σήμερα Κερασιά, ενώ η περιοχή της αρχαίας Σκιρίτιδας εντάσσεται στο δήμο Τρίπολης. Στην απογραφή του 2001 είχε 1.600 κατοίκους. Στην ιστορική απογραφή όμως της Ελλάδας κατέχει σαφώς μεγαλύτερη… έκταση από την εδαφική και πληθυσμιακή της.

  • Πορεία εργασιών ανάπλασης της πλατείας Ράχης (29.01.2021)
    • Αν και διανύουμε έναν δύσκολο χειμώνα λόγω των περιορισμών της πανδημίας, η πορεία των έργων για την ανάπλαση της πλατείας Ράχης συνεχίζεται με βάση το προγραμματισμό της. Μετά από μια μικρή παύση εργασιών μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα συνεργεία του κ. Δημήτρη Δήμα ξεκίνησαν τις εργασίες. Όπως έχουμε προαβαφέρει σε παλαιότερη δημισεύση, ο συμπατριώτης μας έχει αναλάβει την υπεργολαβία του έργου από την εταιρία ΑΤΤΕΚΕ με έδρα τον Πειραιά Αττικής.

      Όπως φαίνεται από τις εικόνες που αναδημοσιεύουμε, η νέα πλατεία έχει αρχίσει να παίρνει την τελική μορφή και εικόνα με τις πλακοστρώσεις που ολοκληρώνονται. Προηγήθηκε η αντικατάσταση όλων των σωληνώσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, η αποξήλωση της ασφάλτου και τα υφιστάμενα παρτέρια απομακρύνθηκαν. Τα οχήματα θα περνούν μόνο από την βορειανατολική πλευρά, ενώ όλη η υπόλοιπη θα αποδοθεί στους πεζούς και στα καταστήματα.

      Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις εργασίες όπως τις δημοσίευσε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Δημήτρης Δήμας.

      Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.

  • Στα λευκά ντύθηκαν οι Καρυές λόγω χιονόπτωσης (16.01.2021)
    • Η επέλαση της κακοκαιρίας με την ονομασία Λέανδρος στόλισε στα λευκά τις Καρυές. Η χιονόπτωση ήταν έντονη και δυσκόλεψε τις μετακινήσεις, άλλα όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που αναδημοσιεύουμε, το θέαμα ήταν πανέμορφο.

      Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.

  • Ευχές για ένα νέο και ελπιδοφόρο Έτος από τον δικτυακό τόπο karyes.gr (08.01.2021)
    • Η δικτυακή πύλη karyes.gr ευχαριστεί όλους όσους έστειλαν ευχές και με τη σειρά της εύχεται σε όλους Χρόνια Πολλά, Καλή Χρόνια με Υγεία και Ελπίδα για όλο τον κόσμο σε μια χρονιά δοκιμασίας που όλοι ευχόμαστε να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον!

      Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος δημοσιεύουμε τις ευχετήριες κάρτες που λάβαμε, είτε ως δικτυακή πύλη είτε ως εκπρόσωποι του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών.

      Kάντε κλικ για να προβάλετε τις ευχετήριες κάρτες σε μεγέθυνση.