Καρυές Παυσανίας

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

2024

Αρχείο 2014

(12 Δημοσιεύσεις)

Κάντε κλίκ στους Τίτλους Ειδήσεων για την Προβολή των Άρθρων.


  • Ευχές από τον ιστότοπο Karyes.gr (22.12.2014)
    • Με την ευκαιρία των εορτών που πλησιάζουν ο ιστότοπος karyes.gr και ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2015 γεμάτο με Υγεία, Ελπίδα και Αγάπη!

      Με την ευκαιρία παραθέτουμε τις χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες που λάβαμε (κάνετε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε):

      Οι υπάλληλοι από τα Γενικά Αρχεία Κράτους - Νομού Λακωνίας μας έστειλαν μια πολύ όμορφη και γεμάτη νεοκλασική Ελλάδα χριστουγεννιάτικη κάρτα και τους ανταποδίδουμε με τις καλύτερες ευχές μας, ώστε να συνεχίσουν το ωραίο έργο που παρουσιάζουν κάθε χρόνο.

      Η βουλευτής Λακωνίας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου μας έστειλε τις ολόθερμες ευχές της για Υγεία και Δύναμη, Προσωπική και Οικογενειακή, και Πίστη ώστε το 2015 να είναι καλύτερη χρονιά για την Πατρίδα μας και για όλους μας, μαζί με μια όμορφη ζωγραφιστή κάρτα από τον Δημουλή.

      Ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Ιωάννης Γρυπιώτης μας έστειλε με τέσσερεις λέξεις χίλιες ευχές, για Υγεία, Αγάπη, Ελπίδα και Ειρήνη, και το 2015 να χαρίσει σε όλους μια πορεία γεμάτη δημιουργία και αισιοδοξία.

      Επίσης ευχετήρια κάρτα λάβαμε από την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ)

      Τέλος Ν.Π Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης μας έστειλε μια όμορφη κάρτα με μορφή παρουσίασης, γεμάτη ευχές και εικόνες Χριστουγέννων.

      Εμείς, με τη σειράς μας, τους ευχαριστούμε για τις ευχές που μας έστειλαν με τις όμορφες χριστουγεννιάτικές ψηφιακές κάρτες τους, τους ευχόμαστε να συνεχίσουν με μεράκι και δύναμη το έργο που ο καθένας τους ξεχωριστά έχει αναλάβει, και στο νέο έτος 2015 που μας έρχεται να είναι περιστοιχισμένοι από υγεία, ομόνοια και ελπίδα.

  • Αποτίμηση Συμμετοχής των Καρυών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού "Greek Tourism Εxpo '14" (15.12.2014)
    • Τελικά οι Καρυές Λακωνίας συμμετέχοντας συλλογικά και ομαδικά στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Greek Tourism Εxpo '14», εξέπληξαν σε πολλούς τομείς τους παρευρισκόμενους στην έκθεση αυτή. Καταρχήν, ήταν η μοναδική εκπροσώπηση της Λακωνίας, την οποία κατά γενική ομολογία εκπροσώπησε επάξια. Επίσης το γεγονός της συλλογικής συμμετοχής των παραγωγών και επιχειρηματιών τουρισμού και εστίασης των Καρύων σε ένα περίπτερο, χωρίς τη βοήθεια και συμπαράσταση χορηγών και δημόσιων φορέων, ήταν για τους γνώστες παρόμοιων δραστηριοτήτων μια ευχάριστη έκπληξη, που δεν άφησε ασυγκίνητους τους επιχειρηματίες του τουρισμού που επισκέφτηκαν το περίπτερο των Καρυών στην έκθεση.

      Στόχος της δυναμικής παρουσίασης του χωριού στην έκθεση, που διοργάνωσε η LeaderExpo στο Metropolitan expo στις 5 - 7 Δεκεμβρίου 2014, δεν ήταν μόνο η προβολή και η προώθησή του στην τοπική και διεθνή αγορά, αλλά και η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για τις πολυποίκιλες δραστηριότητες στο ορεινό τοπίο, την εξέλιξη και τη διατήρηση της ιστορίας, της παράδοσης και το κάλος του τόπου. Στην παρουσίαση του περιπτέρου, τα τοπικά προϊόντα συνδέθηκαν αρμονικά με τα εκθέματα και εναρμονίστηκαν πλήρως με την φυσική παραγωγή του Πάρνωνα, τα αξιοθέατα του χωριού και τις Καρυάτιδες. Το αποτέλεσμα της πρώτης επίσημης παρουσίας των Καρυών σε έκθεση τουρισμού, αποδείχθηκε πολύ θετικό και ελπιδοφόρο, με μάρτυρα το βιβλίο εντυπώσεων των επισκεπτών και οι πολλαπλές συναντήσεις με εμπορικούς και τουριστικούς διεθνείς αντιπροσώπους.

      Πηγή:
      www.apela.gr
  • Παρουσίαση Τουριστικού Χάρτη Καρυών (03.12.2014)
    • Μετά από πολύμηνο σχεδιασμό και συνεργασία μεταξύ των φορέων των Καρυών, ολοκληρώθηκε το έργο έκδοσης Τουριστικού Χάρτη των Καρυών Λακωνίας. Τα τελευταία χρόνια η αύξηση της επισκεψιμότητας του χωριού από κόσμο που επιθυμεί να γνωρίσει τις ομορφιές και τα αξιοθέατα του χωρίου, έκανε επιτακτική την ανάγκη μιας τέτοιας κίνησης, ώστε να καταστεί ο οικισμός πιο φιλικός στους επισκέπτες και τα αξιοθέατα γνωστά και προσβάσιμα σε όλους.

      Η μία όψη του περιλαμβάνει την κάτοψη του οικισμού με αναφορά στα σημεία ενδιαφέροντος και η άλλη παρουσιάζει σε ένα χάρτη ολόκληρη την περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Καρυών, καθώς σε έναν ακόμη χάρτη τις ποδηλατικές και πεζοπορικές διαδρομές. Παράλληλα, υπάρχουν και στις δύο όψεις σχετικά κείμενα με ιστορικά στοιχεία για το χωριό, την περιγραφή των μνημείων του καθώς και των κυριότερων σημείων ενδιαφέροντος με φωτογραφίες.

      Ο πολυτελής χάρτης, την επιμέλεια του οποίου ανέλαβε ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών, συγχρηματοδοτήθηκε τόσο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών, όσο και από τον Αθλητικό Σύλλογο «Ο Καρυάτης». Επίσης, αρκετοί ήταν και οι επαγγελματίες, κυρίως του χωριού μας, οι οποίοι μέσω διαφημιστικής καταχώρισης συνέβαλαν στην υλοποίησή του.

  • Με μεγάλη συμμετοχή στις Καρυές ο εορτασμός του πολιούχου Αποστόλου Ανδρέα (02.12.2014)
    • Ο Ναός του Απόστολου Ανδρέα γέμισε από κόσμο που παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Μητροπολίτης Σπάρτης και Μονεμβασίας κ. Ευστάθιος.

      Μετά το πέρας της, ακολούθησε η ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών στην ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Καταστήματος, η οποία είχε στολιστεί χριστουγεννιάτικα με πρωτοβουλία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας κ. Γεωργίου Ντεβέκου. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο, προσφέρθηκαν καφές και πλούσια γλυκίσματα, ενώ έγιναν και οι καθιερωμένες ενημερώσεις των παρευρισκομένων από τους φορείς τους χωριού.
      Φωτογραφίες της εκδήλωσης μπορείτε να δείτε εδώ.

      Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ. Μιχάλης Ρέπουλης καλωσόρισε τον Δήμαρχο Σπαρτιατών κ. Ευάγγελο Βαλιώτη, τους βουλευτές του Νομού μας κ. Φεβρωνία Πατριανάκου και κ. Αθανάσιο Δαβάκη, καθώς και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Καρρά οι οποίοι και τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.

      Παράλληλα, παρουσιάστηκε από τον Γραμματέα του Συνδέσμου κ. Χάρη Κωνσταντόπουλο και μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους ο νέος τουριστικός Χάρτης Καρυών, ο οποίος επίσης συγχρηματοδοτήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών και τον Αθλητικό Σύλλογο «Ο Καρυάτης». Η άψογη εκδήλωση που χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη και έντονη παρουσία του κόσμου, συνοδεύτηκε και από ξενάγηση στα τουριστικά σημεία του χωριο, Mνημείο Καρυάτιδων, Υπεραιωνόβια Πλατάνια Μενελάου, Άλσος Κοινοτικού Ωρολογίου, καθώς και από γεύμα που παρέθεσε ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών προς τιμήν των επίσημων καλεσμένων.

  • Οι Καρυές Λακωνίας συμμετέχουν στη διεθνή έκθεση "GREEK TOURISM EXPO '14" (05.11.2014)
    • Οι Καρυές Λακωνίας επιδιώκουν να ξεπεράσουν τα σύνορα της Ελλάδας στον τουρισμό συμμετέχοντας στη διεθνή έκθεση "GREEK TOURISM EXPO '14" που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 ως τις 7 Δεκεμβρίου 2014 στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα. Η έκθεση απευθύνεται στους επιχειρηματίες και επαγγελματίες του εξωτερικού ώστε να ανακαλύψουν την όμορφη Ελλάδα, την υπέροχη χώρα του πολιτισμού, του ήλιου και της θάλασσας, να γνωρίσουν την μεγάλη αγκαλιά της Ελληνικής φιλοξενίας, να γευθούν τα προϊόντα και τις γεύσεις της Ελληνικής κουζίνας και να συμμετέχουν στην ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού. Η έκθεση θα παρουσιάσει όλες τις μορφές κλασσικού και εναλλακτικού τουρισμού σε μια γιορτή για τον Ελληνικό Τουρισμό με το σύνθημα: Come to meet the Greeks !!! Παράλληλα με την έκθεση θα λάβει χώρα και το Διεθνές Συνέδριο "Ο Ελληνικός Τουρισμός στη νέα εποχή".

      Οι επαγγελματίες και οι Σύλλογοι του χωριού κινητοποιήθηκαν και έτσι το χωριό θα συμμετέχει με δικό του περίπτερο. Καλούνται λοιπόν όλοι οι συμπατριώτες μας να το επισκεφτούν μαζί με φίλους τους για να τους γνωρίσουν τις όμορφες Καρυές Λακωνίας μας και να απολαύσουν τα τοπικά προϊόντα.

  • Εκδήλωση με θέμα «Αθανάσιος Ματάλας: Από την Αράχοβα Λακωνίας στην Ανατολική Ρωμυλία (1836-1922)» (02.11.2014)
    • Τα Γενικά Αρχεία Κράτους (Γ.Α.Κ.)-Αρχεία Νομού Λακωνίας και το Καθίδρυμα Αθανασίου Ματάλα του Λακεδαιμονίου διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Αθανάσιος Ματάλας: Από την Αράχοβα Λακωνίας στην Ανατολική Ρωμυλία (1836-1922)». Ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η Δρ. Πέπη Γαβαλά, Ιστορικός-Αρχειονόμος και προϊσταμένη των Γ.Α.Κ.-Αρχείων Νομού Λακωνίας. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από έκθεση αρχειακού υλικού που επιμελήθηκαν οι Μιχάλης Σόβολος, Αρχειονόμος, και Μαρία Στελλάκου, Εκπαιδευτικός.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 7.00 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων Καθιδρύματος Ματάλα, Χάμιλτον 6Δ Αθήνα, 10434 , Τηλ. 2108218160.

      Ο Αθανάσιος Ματάλας υπήρξε ένας άνθρωπός με φωτεινό μυαλό και πλούσια αισθήματα, στη διάρκεια της ζωής του προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες τόσο στο Ελληνικό κράτος όσο και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, αποτελώντας έναν από τους μεγάλους ευεργέτες του χωριού.

  • Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Rally Sprint "ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ" (20.10.2014)
    • Με τη συμμετοχή 39 πληρωμάτων, με πολύ θέαμα και πολλούς θεατές, ολοκληρώθηκε το Rally Sprint "ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ" που διοργάνωσε η Λέσχη Αυτοκινήτου Σπάρτης σε μια φανταστική διαδρομή μέσα στον Πάρνωνα. Ο αγώνας διεξήχθη στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2014. Το πρόγραμμα του αγώνα περιλάμβανε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, 15:00-18:00, τον τεχνικό έλεγχο στη Ford Γεωργακόπουλος στο 4ο χιλιόμετρο Σπάρτης Γυθείου, και στις 20:30 έγινε η πανηγυρική εκκίνηση στην πλατεία Σπάρτης.

      Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στης 10:30 το πρωί ξεκίνησε ο αγώνας με αφετηρία των ειδικών διαδρομών τη Βαρβίτσα και τερματισμό στις Καρυές, όπου έγινε στην κεντρική πλατεία και η απονομή των επάθλων στους νικητές. Πρώτοι ήρθαν οι Γιάννης και Βαγγέλης Άκρατος με Mitsubishi EVO, οι οποίοι πρώτευσαν σε όλες τις κατηγορίες. Στον αγώνα παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος κ. Δημήτριος Μιχελακάκης.

      Τα αποτελέσματα του αγώνα εδώ.

      Πηγές:
      www.politiaradio.gr
      www.omae-epa.gr
      www.racing-news.gr
      www.isports.gr
  • Κάλεσμα του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών για τη γιορτή του πολιούχου Αγίου Ανδρέα (03.10.2014)
    • Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών καλεί όλους τους συμπατριώτες στις Καρυές την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014, με την ευκαιρία της εορτής του πολιούχου του χωριού Αγίου Ανδρέα, στην εκδήλωση που θα λάβει μέρος στην ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Καταστήματος, αμέσως μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας. Θα προσφερθεί καφές και γλυκίσματα, ενώ θα γίνει και η καθιερωμένη ενημέρωση των συμπατριωτών και επισκεπτών από τους φορείς τους χωριού.

  • Έτοιμες οι μελέτες για το Λαογραφικό Κέντρο του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών στις Καρυές (22.09.2014)
    • Μετά από συστηματικές προσπάθειες του Δ.Σ. του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την ανακατασκευή του κτιρίου ιδιοκτησίας του Σ.Α.Κ. στην κεντρική πλατεία Καρυών. Τα μέλη του Δ.Σ. αισθανόμενα την υποχρέωση απέναντι σε όλους τους συμπατριώτες που επί σειρά ετών προσέφεραν σημαντικά ποσά για την αγορά του κτιρίου, προχώρησαν με προσοχή στην προετοιμασία αυτής της μελέτης.

      Πρώτον, προχώρησαν στην αποξήλωση της επιφάνειας του κτιρίου προκειμένου αυτή να αποκαλυφθεί. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβεβαιωθεί το γεγονός ότι το κτίριο αυτό εξ΄ αρχής είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ως «νεοκλασικό», δηλαδή με σοβά και ειδικές περίτεχνες προμετωπίδες γύρω από την σκεπή και τα παράθυρα και όχι ως πέτρινο που σοβατίστηκε σε μεταγενέστερο χρόνο, όπως σχεδόν όλα υπόλοιπα τα κτίρια του χωριού. Ως εκ τούτου δεν προκρίθηκε η ιδέα της «αποκάλυψης» και διατήρησης της πέτρινης επιφανείας, αφενός λόγω της ποιότητας της και αφετέρου για να μην αλλοιωθεί ο αρχικός χαρακτήρας του κτιρίου.

      Δεύτερον, προχώρησαν στην ανακατασκευή της σκεπής του κτιρίου, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της υγρασίας.

      Πλέον οι μελέτες προκρίνουν τη δημιουργία μουσείου οίνου και δοκιμαστήριου στο υπόγειο, παραδοσιακού καφενείου και εμπορικού καταστήματος στο ισόγειο, και αίθουσα εκθεμάτων στον όροφο. Επιπλέον, στα δύο εφαπτόμενα κτίρια σχεδιάζεται:

      • στο πρώην σιδηρουργείο, η δημιουργία στο ισόγειο ενός πολυχώρου που θα λειτουργεί ως αίθουσα διαλέξεων-προβολών και γενικότερα πολλαπλών εκδηλώσεων και στον όροφο αναγνωστήριο και
      • στο πρώην κτίριο του αστυνομικού σταθμού, στο ισόγειο να είναι η είσοδος της έκθεσης με πρατήριο αναμνηστικών και στον όροφο τα γραφεία του Σ.Α.Κ.
      Κατόψεις σχεδίου ορόφων Λαογραφικού Κέντρου Καρυών

      Όλα τα παραπάνω θα ενώνονται μεταξύ τους και με ανελκυστήρα, ενώ θα υπάρχουν και τουαλέτες (και για Α.Μ.Ε.Α.). Με απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου, πλήρες αντίγραφο της μελέτης θα αποσταλεί σε όλους τους φορείς και τους συλλόγους των συμπατριωτών.

  • Απολογισμός Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων (10.09.2014)
    • Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την άψογη διοργάνωση από τον Α.Σ. «Ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ» του 2ου Ημιμαραθωνίου Πάρνωνα «Τα Καρυάτεια» στις 21 Ιουνίου προς τιμήν του ευεργέτη Γ. Θ. Σκιούρη, με την συμμετοχή 500 δρομέων. Ο αγώνας φέτος περιλάμβανε πλην του ημιμαραθωνίου, το «Δρόμο των Μουσών» (6.000 μέτρων), τον «Παιδικό Αγώνα» (2.000 μέτρων), καθώς και την «Περιπατητική βόλτα» 10.000 μέτρων στη διαδρομή των 3 αγώνων.

      Επίσης, να σημειωθεί ότι στις 19 Ιουλίου πέρασε από τα χωριό μας ο αγώνας υπεραποστάσεων 70χλμ. «ΚΡΟΝΙΟΝ ΠΕΡΑΣΜΑ» (με αφετηρία και τερματισμό τον Άγιο Πέτρο).

      Στις 26 και 27 Ιουλίου όπως κάθε χρόνο διοργανώθηκαν από το Τοπικό Συμβούλιο Καρυών τα ετήσια πανηγύρια του χωριού, στην Πλατεία της Ράχης και στην Κεντρική Πλατεία (Αγίου Ανδρέα) αντίστοιχα, με τη γνωστή επιτυχία.

      Στις 2 Αυγούστου διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος από τον Σ.Α.Κ., τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τη Λέσχης Ανάγνωσης «Ο Καρυοθραύστης», παιδική γιορτή και έκθεση ζωγραφικής στην κεντρική πλατεία με θέμα το καρύδι. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε το απόγευμα με την «ΠΑΡΑΜΥΘΟΥ» και με μουσικό πάρτυ που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ. Όλα τα παιδιά που βρίσκονταν στο χωριό διασκεδάσαν με την καρδιά τους και ζητήσαν η εκδήλωση αυτή να καθιερωθεί κάθε χρόνο.
      Φωτογραφίες της παιδικής γιορτής μπορείτε να δείτε εδώ.

      Την Κυριακή 3 Αυγούστου διοργανώθηκε η ετήσια εκδήλωση του Σ.Α.Κ. προς τιμή των ομογενών και των επισκεπτών του χωριού στο χώρο εκδηλώσεων του Κοινοτικού Καταστήματος. Ο πρόεδρος κος Ρέπουλης και τα μέλη του Δ.Σ. καλωσόρισαν όλους και ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες του Συνδέσμου και κυρίως για την ολοκλήρωση της μελέτης για το κτίριο του Σ.Α.Κ. στην Κεντρική Πλατεία Καρυών. Στην εκδήλωση παρέστησαν το σύνολο των φορέων του χωριού, το απερχόμενο και το νεοεκλεγέν Τοπικό Συμβούλιο, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Αθλητικού Συλλόγου, του Πολιτιστικού Συλλόγου, του Συλλόγου Αιμοδοσίας, της Λέσχης Ανάγνωσης «ο Καρυοθραύστης», του Εκκλησιαστικού συλλόγου, το Ιδρύματος Σκιούρη, καθώς και της νεοσύστατης Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας της «Διαθήκης Κερχουλά», οι οποίοι με την σειρά τους πήραν τον λόγο και ενημέρωσαν για τις δραστηριότητές τους. Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ ωραία συγκέντρωση στην οποία όσοι συμμετείχαν ενημερώθηκαν ουσιαστικά για το σύνολο των θεμάτων του χωριού.
      Φωτογραφίες της εκδήλωσης μπορείτε να δείτε εδώ.

      Στις 4 Αυγούστου στην κεντρική Πλατεία διοργανώθηκε μια μικρή μουσική εκδήλωση με ζωντανή ορχήστρα από την Βαμβακού προσφορά του τοπικού πολιτιστικού συνδέσμου «ΝΕΑ ΖΩΗ».

      Στις 8 Αυγούστου επίσης στην Κεντρική Πλατεία δόθηκε για τους μικρούς, αλλά και μεγάλους φίλους παράσταση «θεάτρου σκιών» - Καραγκιόζη προσφορά του Δήμου Σπάρτης.
      Φωτογραφίες της εκδήλωσης μπορείτε να δείτε εδώ.

      Στις 10 Αυγούστου στο προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Κοίμησης της Θεοτόκου (Παναγία), κάτω από τους πλάτανους του Μενελάου διοργανώθηκε για τέταρτη φορά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών το γνωστό πλέον σε ολόκληρη τη Λακωνία και την Αρκαδία «ΠΑΡΤΥ» που φέτος είχε τον τίτλο Party Allios. Πραγματικά άψογη εκδήλωση με DJ προσέλκ,υσε όπως κάθε χρόνο εκατοντάδες κό.σμο που χόρεψε μέχρι το πρωί.

      Στις 12 Αυγούστου στην κατάμεστη από κόσμο ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Καταστήματος έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του Σ.Α.Κ. μια πραγματικά σπάνια, για τα δεδομένα της ελληνικής επαρχίας, πολιτιστική εκδήλωση. Πρόκειται για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του συμπατριώτη συγγραφέα-δημοσιογράφου και ποιητή κ. Ιατρόπουλου με τίτλο «ΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ», η οποία συνοδεύτηκε από μια παρουσίαση του διαχρονικού του έργου με προβολή ντοκιμαντέρ, καθώς και από την ερμηνεία από μια ομάδα μουσικών γνωστών τραγουδιών του.

      Στις 14 Αυγούστου, στην αγροτουριστική μονάδα τα Tα Αραχωβίτικα Καλύβια, διοργανώθηκε μουσική βραδιά με τίτλο «4 όργανα, 4 φωνές» με σημαντική επιτυχία, αφού η προσέλευση του κόσμου (κατοίκων και επισκεπτών) ήταν μεγάλη. Παράλληλα από 26/7 ως 25/8 στην ίδια αγροτουριστική μονάδα φιλοξενήθηκε η έκθεση ζωγραφικής του Τάκη Πετρίδη.

      Στις 15 Αυγούστου τελέστηκε όπως κάθε χρόνο στον Ι.Ν. της Κοίμησης της Θεοτόκου η θεία λειτουργία παρουσία όλου του χωριού και των επισκεπτών. Στην λειτουργία χοροστάτησε και ο επίσκοπος Ατλάντα ΗΠΑ Αλέξιος, ενώ διοργανώθηκε όπως κάθε χρόνο και λαχειοφόρος αγορά με τα έσοδα να πηγαίνουν στην ενίσχυση της ενορίας των Καρυών.

      Το Σαββάτο 16 Αυγούστου έλαβε χώρα ο ετήσιος θερινός χορός του Σ.Α.Κ. στο πανέμορφο άλσος της Αγίας Παρασκευής. Με ζωντανή ορχήστρα που τραγούδησε λαϊκορεμπέτικα και τραγούδια από τον παλιό Ελληνικό κινηματογράφο, καθώς και με παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια με D.J. τον Λεωνίδα Χονδρόπουλο. Να σημειωθεί ότι διοργανώθηκε και λαχειοφόρος αγορά με πολλά και πλούσια δώρα με τα έσοδα να πηγαίνουν στην ενίσχυση του Συνδέσμου.

      Την Κυριακή 17 Αυγούστου στην ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Καταστήματος πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο Γεώργιο Τσιβιλή και τα μέλη του Δ.Σ. της νεοσυσταθείσας «Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΚΕΡΧΟΥΛΑ», ενημέρωση αφενός για την εταιρεία (σκοπός και τρόπος λειτουργίας, καταστατικό) και αφετέρου για την σχεδιαζόμενη επένδυση κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση βιόμαζας. Σύμφωνα με αυτά που ανακοινώθηκαν, η πορεία του σχεδιασμού του έργου είναι σε καλό δρόμο και υπάρχει αισιοδοξία ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του.

      Τέλος οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στις 31 Αυγούστου με την προβολή στην Κεντρική Πλατεία της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη με τίτλο "Η Μικρά Αγγλία", βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη. Η προβολή ήταν ελεύθερη για το κοινό.

  • Ολοκληρώθηκε το Έργο Ψηφιοποίησης της Εφημερίδας «Καρυές» (01.07.2014)
    • Η Εφημερίδα "Καρυές, Η Αράχοβα Λακωνίας και τα χωριά του τ. Δήμου Οινούντος" ξεκίνησε να εκδίδεται τον Οκτώβριο του 1986 και συνέχισε αδιάκοπτα για 24 χρόνια, ως το Μάιο του 2010, όπου και σταμάτησε η έκδοση της με το 99ο φύλλο. Η έκδοσή της ξεκίνησε ως μηνιαία, για να μετατραπεί σε διμηνιαία και μετέπειτα τριμηνιαία, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης περισσότερης ύλης.

      Αποτέλεσε το προσωπικό όραμα και μεράκι της κ. Αννίτας Γκλέκα-Πρεκεζέ, η οποία μετά από πολύ σκέψη αποφάσισε τότε την έκδοση μιας τοπικής εφημερίδας. Ο στόχος αυτής της εφημερίδας ήταν η ενημέρωση των κατοίκων του χωριού και των πατριωτών, που βρίσκονταν στο εξωτερικό, για τα τρέχοντα πολιτιστικά και κοινωνικά νέα του τόπου, εμπλουτίζοντας παράλληλα την ύλη της με θέματα ιστορίας, λαογραφίας και πολιτισμού, τόσο των Καρυών (Αράχοβας) Λακωνίας, όσο της ευρύτερης πριοχής και των γύρω χωριών.

      Η κ. Γκλέκα-Πρεκεζέ κατάφερνε με κόπο, αλλά πάντα με το γνωστό της μεράκι, να συλλέγει τα νέα του χωρίου, κρατώντας παράλληλα τα περιεχόμενα της εφημερίδας μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αν και η εφημερίδα ήταν ως επί τω πλείστον συνδρομητική, ώστε να καλύψει τα πολυδάπανα έξοδα εκτύπωσής της, η απήχηση της έφτασε και στις 5 ηπείρους, χάρη στη δίψα των μεταναστών πατριωτών για νέα της πατρίδας και του τόπου καταγωγής τους

      Η ψηφιοποίηση του αρχείου της Εφημερίδας "Καρυές" ήταν ιδέα που συνέλαβαν από κοινού τα αδέρφια Χάρης και Μάρτζη Κωνσταντόπουλοι, όταν κατά την προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τον εμπλουτισμό του δικτυακού τόπου των Καρυών Λακωνίας (www.karyes.gr), μελέτησαν το καλοδιατηρημένο αρχείο με τα φύλλα της Εφημερίδας "Καρυές" που τηρούσε η μητέρα τους, Καίτη Κωνσταντοπούλου-Καρδαρά.

      Στόχος της ψηφιοποίησης, κατά την άποψή τους, ήταν η κατ' αρχή διατήρηση του αρχείου στο χρόνο, καθώς λόγω του ευαίσθητου υλικού του χαρτιού, ήδη είχαν παρατηρήσει τη φθορά των ετών στο τηρούμενο αρχείο τους. Επιπροσθέτως, επιθυμία τους ήταν η μετέπειτα διαθεσιμότητα των αξιόλογων περιεχομένων της εφημερίδας σε ακόμα ευρύτερο κοινό μέσω του διαδικτύου, καθώς η εφημερίδα όταν εκδιδόταν ήταν συνδρομητική και πολλοί συμπατριώτες αλλά και οι νεότερες γενιές δεν είχαν πρόσβαση στην πλούσια αυτή πηγή πληροφοριών, για τον τόπο των Καρυών και των γύρω χωριών.

      Η ιδέα έτυχε θερμής υποδοχής από τα μέλη του Δ.Σ. του Σ.Α.Κ. και η κ. Αννίτα Γκλέκα-Πρεκεζέ αποδέχθηκε την πρόταση ψηφιοποίησης της εφημερίδας της, συμβάλλοντας παράλληλα στον έλεγχο πληρότητας και συμπλήρωσης του προαναφερόμενου έντυπου αρχείου της εφημερίδας.

      Το έργο ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2014 και αναρτήθηκε μέσω του www.karyes.gr στο διαδίκτυο ως ξεχωριστός κόμβος πληροφοριών, με την ονομασία Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδας "Καρυές, Η Αράχοβα Λακωνίας και τα χωριά του τ. Δήμου Οινούντος", ώστε να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

  • Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο Ημιμαραθώνιος Πάρνωνα "Τα Καρυτάτεια" (28.06.2014)
    • Με πολύ μεγάλη επιτυχία – μεγαλύτερη από όση αναμενόταν - πραγματοποιήθηκε ο 2ος Ημιμαραθώνιος Πάρνωνα – Τα Καρυάτεια και οι παράλληλοι αγώνες 6χλμ.-Δρόμος των Μουσών, και αγώνας 2χλμ. για παιδιά.

      Περίπου στην αφετηρία στήθηκαν 500 δρομείς περίπου – 270 στον Ημιμαραθώνιο, 80 στον αγώνα των 6χλμ. "Δρόμος των Μουσών", 100 περίπου παιδιά στον αγώνα των 2χλμ. και 50 περιπατητές. Από νωρίς η πανέμορφη πλατεία των Καρυών γέμισε με εκατοντάδες δρομείς, καθώς είχαν έρθει οργανωμένα 5 πούλμαν δρομικών συλλόγων – του ΣΔΥ Ελευσίνας, του ΣΔΥ Αθηνών, του ΣΔΥ Μεσσηνίας, του Τελμησσού Νέας Μάκρης και φυσικά του Α.Π.Σ. Απόλλων Δυτ. Αττικής. Πρώτοι από τους άνδρες στον Ημιμαραθώνιο βγήκε ο συνήθης ύποπτος Τανούς Αμπντάλα του Εθνικού Γ.Σ. με 1.14.19 (κάνοντας ρεκόρ διαδρομής), μετά ακολούθησε ο Γιάννης Χαμόδρακας του Μεσσηνιακού με 1.18.17 και 3ος ο Βλάσσης Καραβασίλης του Τελμησσού Νέας Μάκρης με 1.19.05.

      Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Μάτα Κλείσαρη του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Αργολίδας με 1.35.42, δεύτερη η Αναστασία Δεβετζή – Ανεξάρτητη και 3η η Αντιγόνη Θεοδώρου και αυτή ανεξάρτητη. Στον αγώνα των 6χλμ. ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ, 1ος ανακηρύχτηκε ο Ιωάννης Πασχάλης του Ολυμπιακού και 1η η Ζουριδάκη Ζέτα, ανεξάρτητη.

      Μετά τον αγώνα και τις απονομές η διοργάνωση είχε τη χαρά να περιποιηθεί με την παροιμιώδη λακωνική φιλοξενία τους αθλητές και τους συνοδούς τους με γλέντι που στήθηκε στην πλατεία του χωριού με d.j. που κράτησε αμείωτο το κέφι ως τα ξημερώματα.

      Πολλοί ήταν οι φορείς που συνέβαλαν και εργάστηκαν αδιάκοπα για να απολαύσουν οι συνάδελφοι-δρομείς το τελικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα στο στήσιμο του αγώνα πρωτοστάτησε ο Αθλητικός Σύλλογος Καρυών «Ο Καρυάτης», ο Ο.Ν.Α. Σπάρτης – από τους βασικούς χορηγούς του αγώνα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών, ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών, η Τράπεζα Αίματος Καρυών, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Καρυών, ο ιστότοπος www.karyes.gr, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Σπάρτης, ο Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης, το Σώμα Οδηγισμού Σπάρτης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασσαρά και τέλος ο σύλλογος δρομέων Α.Π.Σ. Απόλλων Δυτ. Αττικής που είχε την τεχνική υποστήριξη του αγώνα.

      Για αναλυτικά τα αποτελέσματα, το δελτίο τύπου, φωτογραφικό υλικό και βίντεο του 2ου Ημιμαραθωνίου "Τα Καρυάτεια", επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του αθλητικού γεγονότος.