Καρυές Παυσανίας

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

2024

Αρχείο 2017

(37 Δημοσιεύσεις)

Κάντε κλίκ στους Τίτλους Ειδήσεων για την Προβολή των Άρθρων.


  • Τα Χριστούγεννα των Μύθων και των Παραμυθιών στη Βαμβακού Λακωνίας (30.12.2017)
    • Συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις «Χριστούγεννα στο χωριό των παραμυθιών» στη Βαμβακού Λακωνίας.

      Με μεγάλη συμμετοχή παιδιών και ενηλίκων ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις «Χριστούγεννα στο χωριό των παραμυθιών» στη Βαμβακού Λακωνίας. Στην καρδιά του Πάρνωνα μέσα σε ένα χριστουγενιάτικο περιβάλλον λειτουργούν 7 χειροποίητα θεματικά πάρκα που καλλιεργούν τη φαντασία και το νόημα των ημερών.

      Οι επισκέπτες έχουν τη χαρά να δουν:

      1. Το πάρκο των χιονανθρώπων κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από κορμούς δέντρων.
      2. Το σπίτι των μαγισσών όπου έχουν χρησιμοποιηθεί δύο μεγάλα ομοιώματα μαγισσών, 50 κούκλες χειροποίητες καθώς και παλιά αντικείμενα που έχουν αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, για να δώσουν έναν πλήρη παραμυθιακό χαρακτήρα και έμπνευση για νέα παραμύθια.
      3. Τη φάτνη της γέννησης όπου οι μάγοι και η Αγία Οικογένεια έχουν αγιογραφηθεί με βάση όλα τα ιστορικά-θρησκευτικά πρότυπα τς παράδοσής μας.
      4. Το καλλιτεχνικό εργαστήρι με δημιουργίες παιδιών με βασικό θέμα «τα Χριστούγεννα μέσα απ' την τέχνη».
      5. Το έλκηθρο φυσικού μεγέθους και οι τάρανδοι όπου μπορούν οι επισκέπτες να φωτογραφίζονται.
      6. Το δέντρο των καλικάντζαρων όπου αποτελείται από κούκλες, φυσικά υλικά και παραδοσιακά εργαλεία που συντηρούν το μύθο του δωδεκαήμερου.
      7. Το εργαστήρι του Καραγκιόζη με τρεις φωτεινούς μπερντέδες όπου παρουσιάζονται σκηνές από παραδοσιακές παραστάσεις του Καραγκιόζη, όπως «Το Στοιχειωμένο Δεντρί» και «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το Καταραμένο Φίδι».
      8. Ένα εντυπωσιακό χειροποίητο έκθεμα είναι τα κόκκινα πουλιά που στολίζουν το χωριό από το Σταθμό Συγκινήσεως μέχρι την Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού.
      9. Την είσοδο της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού κοσμεί ένας υπερμεγέθης καλικάντζαρος με τον κουμπαρά του.
      10. Σε όλο το χωριό έχουν τοποθετηθεί πινακίδες με σοφές ρήσεις και αποσπάσματα ποιημάτων που αφορούν το παραμύθι και την ποίηση.

      Τις ημέρες αυτές συνεχίζονται τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας μεγάλου μήκους «η Βαμβακού».

      Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα ακουστούν στα δρομάκια του χωριού από ομάδες παιδιών τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

      Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν για να ανακαλύψουν την ιστορία του χωριού μέσα από παραδόσεις, ποιήματα και παραμύθια.

      Τις όλες δράσεις πλαισιώνουν παραμυθάδες που αφηγούνται χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά παραμύθια καθώς και ο θίασος σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» παρουσιάζοντας την Χριστουγεννιάτικη παράσταση «Τα Κάλαντα του Καραγκιόζη».

      Μπορείτε να ενημερώνεστε και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο https://www.facebook.com/academy.vamvakou

      Στόχος των όλων προσπαθειών μας είναι να δημιουργηθεί στη Βαμβακού το Παγκόσμιο Κέντρο Μύθων και Παραμυθιών.

      Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε

      Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού «Η Βαμβακού»

      Τηλ. 6983642825, 6976491598

      http://www.pf-academy.gr/

      pf.academy@yahoo.com

      Πηγή:
      Δελτίο τύπου Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού «Η Βαμβακού»
  • Χριστούγεννα χιονισμένα στις Καρυές (23.12.2017)
    • Μπορεί η κακοκαιρία που έπληξε σχεδόν όλη τη χώρα να επιφύλαξε μια μεγάλη ταλαιπωρία στους εκδρομείς των Χριστουγέννων, ωστόσο οι επισκέπτες και οι κάτοικοι των Καρυών θα απολαύσουν λευκά Χριστούγεννα. Η χιονόπτωση ήταν αρκετή, ώστε να στρώσει με αρκετούς πόντους χιόνι το χωριό. Το θέαμα ήταν όμορφο και θυμηθήκαμε έστω και για λίγο τις διηγήσεις των παππούδων μας, που μας μιλούσαν για σκληρούς χειμώνες με πολύ χιόνι.

      Θα πρέπει να τονίσουμε όμως ότι ο παγετός που ακολουθεί απαιτεί μεγάλη προσοχή, όπου το χιόνι δεν μαζεύτηκε ή δεν πρόλαβε να λιώσει και θα δυσκολέψει σίγουρα τη ζωή των κατοίκων για τις επόμενες μέρες. Όμως οι ντόπιοι είναι μαθημένοι και σίγουρα θα ανταπεξέλθουν των δυσκολιών του χειμώνα. Αξίζει όμως το χιόνι αυτό, που έπεσε και όποιο άλλο επακολουθήσει αυτό το χειμώνα, γιατί είναι σίγουρα ευεργετικό για να γεμίσουν με δροσερό νερό οι πηγές και τα ποτάμια που πηγάζουν από τον Πάρνωνα. Οι φωτογραφίες που συλλέξαμε είναι από μόνες τους μάρτυρες της χειμερινής ομορφιάς της φύσης.

      Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε

      Φωτο:
      Μ. Ρέπουλης
  • Ευχές από τον ιστότοπο Karyes.gr (22.12.2017)
    • Με την ευκαιρία των εορτών που πλησιάζουν ο ιστότοπος karyes.gr και ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2018 γεμάτο με Υγεία, Ελπίδα και Αγάπη!

      Με την ευκαιρία παραθέτουμε τις εορταστικές ηλεκτρονικές ευχετήριες κάρτες που λάβαμε (κάνετε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε):

  • Αποτελέσματα Γενικής Συνέλευσης του Αθλητικού Συλλόγου «Ο Καρυάτης» (14.12.2017)
    • Στις 10 Δεκεμβρίου 2017, ημέρα Κυριακή και ώρα 8 μ.μ. στην αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση, όπου δόθηκε συνοπτικός οικονομικός απολογισμός και ακολούθησαν εκλογές, των οποίων τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

      ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

      • Μεντής Θεόδωρος
      • Αρβανίτης Νικόλαος
      • Μεντής Πάνος του Γ.
      • Σιούτος Σπύρος
      • Κουτσόγιωργας Ιωάννης

      ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

      • Λεβεντάκης Πάνος του Χρ.
      • Ντεβέκος Γεώργιος
      • Κολαντζιανός Παρασκευάς

      ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

      • Λεβεντάκης Δήμος του Χρ.
      • Κολοβός Δημοσθένης
      • Κολοβός Πάνος

      Το νέο Δ.Σ. δεσμεύτηκε να δώσει το καλοκαίρι του 2018 ενώπιον των μελών του, αλλά και όλου του χωριού όχι μόνον οικονομικό απολογισμό της τελευταίας τριετίας, αλλά και πίσω σε βάθος χρόνου, για όπου και όποτε επιθυμήσει οποιοσδήποτε κάτοικος Καρυών.

      Επίσης θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τη μέχρι σήμερα δράση, τις ενέργειες και το σχεδιασμό των έργων του Συλλόγου.

      Και τέλος σε εκείνη τη Γ.Σ. μπορούν να συζητηθούν σκέψεις και προτάσεις, ώστε να σχεδιαστεί επωφελέστερα για το χωριό μας η αδιάλειπτη δραστηριότητα του Αθλητικού Συλλόγου Ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ.

      Με τιμή
      Για το Διοικητικό Συμβούλιο

      Μεντής Θεόδωρος

  • Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις «Χριστούγεννα στο χωριό των παραμυθιών» στη Βαμβακού Λακωνίας (10.12.2017)
    • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

       

      Πρόσκληση στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις «Χριστούγεννα στο χωριό των παραμυθιών» στη Βαμβακού Λακωνίας.

      Το παραδοσιακό δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων αναβιώνει σαν άλλοτε στην καρδιά του Πάρνωνα, «στο χωριό των Παραμυθιών» στη Βαμβακού. Τα πλάσματα της φαντασίας, οι μύθοι, τα παραμύθια, η κατανυκτική θρησκευτική μας παράδοση, τα έθιμα του τόπου μας, βρίσκουν εδώ το φυσικό τους περιβάλλον για τα Χριστούγεννα που όλοι ονειρευτήκαμε στην παιδική μας ψυχή.

      Ένα χειροποίητο χωριό φορά τα καλά του και έρχεται μέσα απ' τους αιώνες να τονίσει με τη δύναμη του προφορικού λόγου το «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ, καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία». Οι κάτοικοι του χωριού, δεκάδες φορείς, εθελοντές, επαγγελματίες αφηγητές παραμυθιών, καραγκιοζοπαίκτες, παιδαγωγοί, ξεναγοί σαν έτοιμοι από καιρό προσμένουν αυτά τα Χριστούγεννα να ανοίξουν τα σπίτια τους και τις καρδιές τους και να υψώσουν την ελληνική λέξη "φιλοξενία" στο ακριβές νόημα της.

      Η Βαμβακού, το χωριό των 10 μόνιμων κατοίκων, φέτος είναι έτοιμο να υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες που με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον θα πάρουν δύναμη για έναν ολόκληρο χρόνο και με νου υγιή θα βαδίσουν στα μονοπάτια της σκέψης, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, των φώτων της ψυχής, της γέννησης νέων δρόμων.

      Η Βαμβακού θα γίνει το παράδειγμα που χρειάζεται η χώρα μας. Όταν οι άνθρωπο θέλουν, η νέα ζωή είναι μόνο μία απόφαση. Στη Βαμβακού αυτά τα Χριστούγεννα τα κάνουμε πράξη για «χρόνια πολλά».

      Τα «Χριστούγεννα στο χωριό των παραμυθιών» στη Βαμβακού θα πλαισιωθούν από τις εξής δράσεις:

      1. Αφηγήσεις Παραμυθιών: Όλη την ημέρα θα υλοποιούνται αφηγήσεις παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων παραμυθιών του τόπου μας. Οι αφηγήσεις αυτές θα λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία του χωριού και στο Διδασκαλείο της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού.
      2. Παραστάσεις θεάτρου σκιών: Θα παρουσιάζεται κάθε μέρα η παράσταση θεάτρου σκιών «Τα κάλαντα του Καραγκιόζη» η οποία συνδέει το χριστουγεννιάτικο έθιμο των καλάντων με τις παραδοσιακές δοξασίες των καλικάντζαρων.
      3. Εργαστήριο τέχνης για παιδιά: Στη διάρκειά του, τα παιδιά αναβιώνουν τα Χριστούγεννα μέσα από σημαντικούς πίνακες ζωγραφικής Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και δημιουργούν ένα δικό τους παραμύθι ή ένα έργο τέχνης. Μέσω της παρατήρησης και της ανάλυσης ενός έργου τέχνης, τα παιδιά καλλιεργούν τη φαντασία, τη δημιουργικότητά τους, το λόγο τους και μαθαίνουν να οδηγούνται στην κριτική σκέψη με ένα διασκεδαστικό παράλληλα τρόπο.
      4. Παραμυθο-ξεναγήσεις για παιδιά και ενήλικες. Στη διάρκεια των ξεναγήσεων αυτών οι συμμετέχοντες θα μάθουν για την ιστορία της Βαμβακούς , «του χωριού των παραμυθιών», αλλά και θα ακούσουν παραμύθια εμπνευσμένα από την ιστορία και τα μνημεία του χωριού, γραμμένα ειδικά για τις ξεναγήσεις αυτές.
      5. Εργαστήριο θεάτρου σκιών για παιδιά. Στη διάρκεια του εργαστηρίου αυτού οι επισκέπτες θα έρχονται σε επαφή με το παραδοσιακό θέατρο του Καραγκιόζη. Θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την έκθεση θεάτρου σκιών που φιλοξενείται στο Διδασκαλείο της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού. Σε αυτόν το χώρο θα μπορούν τα παιδιά να κατασκευάζουν μια φιγούρα την οποία θα παίρνουν μαζί τους σαν αναμνηστικό της επίσκεψής τους.

      Στο «χωριό των παραμυθιών» θα υπάρχουν χαρακτηριστικά μέρη που ο καθένας θα μπορεί να επισκεφθεί και να φωτογραφηθεί:

      1. Το δέντρο των καλικαντζάρων στην κεντρική πλατεία της Βαμβακούς.
      2. Η πλατεία των χιονανθρώπων, στο σταθμό συγκινήσεως.
      3. Το εκθεματικό πάρκο μαγισσών.
      4. Το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη.
      5. Το σπήλαιο της Γέννησης, που χωροθετείται στην είσοδο πραγματικού σπηλαίου!
      6. Το Διδασκαλείο της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού, το οποίο και αποτελεί στολίδι για το χωριό.
      7. Το εκθετήριο δώρων, όπου 120 σχολεία, ειδικά σχολεία και ΚΑΠΗ απ' όλη την Ελλάδα εκθέτουν σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο χριστουγεννιάτικα στολίδια που κατασκευάζουν προς ανταλλαγή.

      Οι επισκέπτες των Χριστουγέννων στο χωριό των παραμυθιών θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δωρεάν παραδοσιακά εδέσματα του τόπου, ενώ σε όλους θα δοθούν διπλώματα συμμετοχής. Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις στο «χωριό των παραμυθιών» είναι δωρεάν.

      Κινηματογραφική Ταινία μεγάλου μήκους «Η Βαμβακού»

      26, 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα γίνουν τα πρώτα γυρίσματα της ταινίας. Σύλλογοι, φορείς και ιδιώτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια, μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα και το e-mail που δίνονται παρακάτω.

      Στόχος των όλων προσπαθειών μας είναι να δημιουργηθεί στη Βαμβακού το Παγκόσμιο Κέντρο Μύθων και Παραμυθιών

      Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού «Η Βαμβακού»

      Τηλ. 6983642825, 6976491598

      http://www.pf-academy.gr/

      pf.academy@yahoo.com

      Πηγή:
      Δελτίο τύπου Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού «Η Βαμβακού»
  • Τα επίσημα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης της Τοπικής Κοινότητας Καρυών με θέμα το «Καταπίστευμα Παναγιώτη Κερχουλά» (09.12.2017)
    • Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 έλαβε μέρος στο κτίριο της Κοινότητα Καρυών η προκαθορισμένη ανοιχτή Γενική Συνέλευση, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Καρυών, κ. Γεωργίου Ντεβέκου. Θέμα της συνέλευσης ήταν το «ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ» και η πρόταση κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής & θερμικής ενέργειας με παράλληλη ανάπτυξη θερμοκηπίων.

      Τα επίσημα πρακτικά από την Γενική Συνέλευση Κατοίκων Καρυών είναι διαθέσιμα σε αρχείο.

      Για λήψη του αρχείου κάντε κλικ ΕΔΩ.

      Πηγή:
      karyes.blogspot.gr
  • Ένα ποίημα για τον Πλάτανο (08.12.2017)
    • Αναδημοσιεύουμε ένα ποίημα της Νίτσας Μελετίου Μελεχέ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ομάδας KARYES LAKONIAS στο facebook.

      Πάντοτε συλλογίζομαι στα μακρινά τα ξένα

      την όμορφη πατρίδα μου το ιστορικό μου το χωριό

      Μα πιο πολύ εσένα ιστορικέ μου Πλάτανε με την κορμοστασιά σου

      που με λαχτάρα καρτερείς να 'ρθουνε τα παιδιά σου

      να κάτσουνε στον ίσκιο σου να 'δούνε τους δικούς τους

      να μοιραστούνε τις χαρές και όλους τους καημούς τους

       

      Αν κάποτε μας έλεγες όλα τα μυστικά σου

      ξεχώριζες τον πόνο σου για όλα τα παιδιά σου

      ποιο θα 'τα 'ναι πιο τρομερό που σκίρτησε η καρδιά σου ..

       

      ΠΛΑΤΑΝΟΣ.

      Σαν με ρωτάτε να σας πω δεν ξέρω που ν' αρχίσω

      είμαι ένας γεροπλάτανος δεν ξέρω να δακρύσω

      Αν θα μπορούσα κάποτε να χτίσω Ανδριάντα

      στις ρίζες μου που στέκεστε

      θα 'νε για τους ΛΕΒΕΝΤΕΣ μας στα χρόνια του 40 !

       

      Όταν Νεκρούς τους ξάπλωσαν κάτω απ' τη σκιά μου

      και τότε ήταν που σκότωσαν τη δόλια την Καρδιά μου

      Νίτσα Μελετίου Μελεχέ
  • Κάλεσμα του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών για τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Ανδρέα (21.11.2017)
    • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

      Το Δ.Σ. του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών αποφάσισε να εορτάσει και εφέτος την μνήμη του πολιούχου και προστάτη του χωριού μας Αγίου Ανδρέα Καρυών την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 με θεία λειτουργία και αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών του Συνδέσμου μας και όλου του χωριού.

      Θα ακολουθήσει δεξίωση στο ισόγειο του Κοινοτικού Κτιρίου Καρυών με προσφορά καφέ και γλυκισμάτων για όλο το εκκλησίασμα.

      Ευχόμαστε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας και και να μας δώσετε την ευλογία σας και να αξιωθούμε όλοι να παραβρεθούμε στο χωριό μας και να εορτάσουμε την σεπτή μνήμη του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.

      Με φιλικούς χαιρετισμούς

      O Πρόεδρος Η αντιπρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας Ο Ταμίας                     Τα μέλη

      Μιχάλης Ρέπουλης 

      6944784563

      Αννίτα Πρεκεζέ Χάρης Κωνσταντόπουλος Κ. Δημήτρουλας
  • Rally Sprint «Μολών Λαβέ» 2017 (16.11.2017)
    • Ο τελευταίος αγώνας του Κυπέλλου Χώματος για το 2017 θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 18-19 Νοεμβρίου στις Καρυές. Ο καθιερωμένος τα τελευταία χρόνια αγώνας sprint «Μολών Λαβέ» διοργανώνεται από την Λέσχη Αυτοκινήτου Σπάρτης με την υποστήριξη της ΑΛΑΚορινθίας.

      Η όμορφη ειδική των 10 χιλιομέτρων του αγώνα σε χωμάτινη διαδρομή έχει εκκίνηση στον δρόμο Καρυών - Αγίου Πέτρου, στην περιοχή Ζυγός και ακολουθεί τη δασική διαδρομή που ενώνει την περιοχή αυτή με τη Βαρβίτσα όπου είναι και ο τερματισμός. Στη συνέχεια τα αυτοκίνητα διασχίζουν τον δρόμο Καρυών - Βαρβίτσας, διέρχονται από τις Καρυές, και συνεχίζουν στο δρόμο προς Άγιο Πέτρο, ώστε να ξαναφτάσουν στον σημείο εκκίνησης της ειδικής διαδρομής.

      Τα 36 πληρώματα καλούνται να δώσουν θέαμα στους φίλους του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού ενώ στην μεγάλη κατηγορία C2 έχουμε 11 πληρώματα και αν και ο νικητής του κυπέλου έχει ήδη κριθεί, η μάχη για την 2η & 3η θέση του Κυπέλλου χώματος κρατά ψηλά το ενδιαφέρον. Στην C3 και C5 υπάρχουν από 7 συμμετοχές και ο τίτλος στην Γενική F2 θα κριθεί εδώ. Τέλος ξεχωριστό ενδιαφέρον με τα περάσματα τους θα δώσουν τα 4 αυτοκίνητα της κατηγορίας των τζιπ.

      Οι Συμμετοχές.

  • Γενική Συνέλευση Αθλητικού Συλλόγου «Ο Καρυάτης» (15.11.2017)
    • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

      Λόγω της μη συμπλήρωσης της απαραίτητης απαρτίας στο περασμένο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 στο αρχικά προγραμματισμένο κάλεσμα, η Γενική Συνέλευση του Αθλητικού Συλλόγου «Ο Καρυάτης» θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή.

      Έτσι λοιπόν την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 20:00 στην ισόγεια Αίθουσα Εκδηλώσεων του πρώην Κοινοτικού Καταστήματος Καρυών θα λάβει χώρα Γενική Συνέλευση του Αθλητικού Συλλόγου «Ο Καρυάτης» με θέματα:

      A OIKONOMIKOΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
      Β. ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΔΙΟΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

      Ο πρόεδρος του Δ.Σ.

      Θεόδωρος Μεντής

  • Βαμβακού, Το Χωριό των Παραμυθιών (04.11.2017)
    • Η Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού «Η Βαμβακού» εγκαινιάζει το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 στις 17:00 το Διδασκαλείο της στη Βαμβακού Λακωνίας.

      Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

      Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

      15:00 - Παράσταση αφήγησης παραμυθιών από συνεργάτες της Ακαδημίας.
      16:00 - Παράσταση Καραγκιόζη «Οι τρεις καλές συμβουλές» από το Θίασο Σκιών «Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη».
      17:00 - Εγκαίνια του Διδασκαλείου.
      18:00 – Διάλεξη

      • «Από την ποίηση στην ιατρική» - Κονιδιτσιώτη Νατάσα, Ψυχολόγος
      • «Το σπίτι του Καραγκιόζη στο χωριό των παραμυθιών» – Δομτζίδης Απόστολος, Καραγκιοζοπαίκτης – Εκπαιδευτικός
      • «Η αξιοποίηση της τέχνης στην εκπαίδευση: Η πινακοθήκη των παραμυθιών» - Καραχάλιου Ρούλα, Νηπιαγωγός
      • «Παραμυθοξεναγήσεις στη Βαμβακού» - Μιχαηλίδου Νατάσα, Αρχαιολόγος- Ξεναγός
      • «Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού. Γιατί η Βαμβακού;» - Αβούρης Δημήτρης, Ποιητής – Πρόεδρος της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού
      • Συζήτηση: «Λειτουργία και στόχοι του χωριού των παραμυθιών στη Βαμβακού»

      Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

      11:00 - Παράσταση αφήγησης παραμυθιών από συνεργάτες της Ακαδημίας.
      12:00 - Παράσταση Καραγκιόζη «Οι τρεις καλές συμβουλές» από το Θίασο Σκιών «Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη».

      Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

      Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού «Η Βαμβακού»

      http://www.pf-academy.gr/

      pf.academy@yahoo.com

      Τηλ.2107750653, 6983642825, 6976491598

      Πηγή:
      Δελτίο τύπου Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού «Η Βαμβακού»
  • Αποτελέσματα γενικής συνέλευσης στην Τοπική Κοινότητα Καρυών με θέμα το «Καταπίστευμα Παναγιώτη Κερχουλά» (24.10.2017)
    • Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 12.00 έλαβε μέρος στο κτίριο της Κοινότητα Καρυών η προκαθορισμένη ανοιχτή Γενική Συνέλευση ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Καρυών, κ. Γεωργίου Ντεβέκου.

      Θέμα της συνέλευσης ήταν το «ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ» και η πρόταση κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής & θερμικής ενέργειας με παράλληλη ανάπτυξη θερμοκηπίων. Συγκεκριμένα επί μέρους ζητήματα ήταν:

      1. Λήψη απόφασης κατασκευής ή όχι εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής & θερμικής ενέργειας με παράλληλη ανάπτυξη θερμοκηπίων.

      2. Παρουσίαση προτάσεων δέσμης έργων για αξιοποίηση του ποσού των 1.400.000 δολαρίων ΗΠΑ».

      Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης σχετικά το θέμα κατασκευής ή όχι εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής & θερμικής ενέργειας ήταν ομόφωνα αρνητική. Επίσης συζητήθηκε και αποφασίστηκε δέσμη έργων για την αξιοποίηση του ποσού ΗΠΑ$ 1.400.000.

      Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της δέσμης μέτρων εκλέχθηκε επιτροπή που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας τις αποφάσεις της συνέλευσης αυτής. Η Επιτροπή Διαχείρισης του "Καταπιστεύματος Κερχουλά" αποτελείται απο τους:

      Βαγενάς Βασίλης
      Βλάχος Σπύρος (α.μ. αναπληρωματικό μέλος)
      Βουκίδης Βασίλης
      Δρακόπουλος Χρήστος (α.μ.)
      Καραχάλιος Τάκης (α.μ.)
      Κοψιαύτης Γιάννης
      Μαχαίρας Κώστας
      Μεντής Πάνος
      Ντεβέκος Γιώργος
      Παπασταύρος Φώτης (α.μ.)
      Σιούτος Αχιλλέας
      Χάρακας Γιάννης (α.μ.)

      Η επιτροπή θα ανακοινώσει την προτεραιότητα δραστηριοτήτων μετά τη συνεδριασή των μελών της.

      Το παρακάτω βίντεο περιέχει οπτικό υλικό από τη γενική συνέλευση.
      Πηγή:
      Karyes.blogspot
  • Ανοιχτή γενική συνέλευση στην Τοπική Κοινότητα Καρυών με θέμα το «Καταπίστευμα Παναγιώτη Κερχουλά» (10.10.2017)
    • ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

      Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Καρυών έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου του ν. 3852/2010

      Προσκαλεί

      Όλους τους κατοίκους και τους φορείς της Τοπικής Κοινότητας Καρυών σε ανοιχτή Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017, ημέρα ΚΥΡΙΑΚΗ και ώρα 12:00 στην ισόγεια αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος Καρυών για συζήτηση και λήψη απόφασης επί του θέματος

      «Καταπίστευμα Παναγιώτη Κερχουλά»

      1. Απόφαση κατασκευής ή όχι εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής & θερμικής ενέργειας με παράλληλη ανάπτυξη θερμοκηπίων

      2. Προτάσεις δέσμης έργων για αξιοποίηση του ποσού των 1.400.000 δολαρίων ΗΠΑ»

      Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καρυών
      Γεώργιος Ντεβέκος
  • Υποτροφίες καθιδρύματος «Αθανασίου Ματάλα του Λακεδαιμονίου» (23.09.2017)
    • Το Καθίδρυμα Ματάλα του Λακεδαιμονίου προκηρύσσει διαγωνισμό πρόσληψης υποτρόφων 2017-2018 ο οποίος θα διεξαχθεί στις 23 Δεκεμβρίου 2017 ημέρα Σάββατο και ώρα 08:30 στο Εσπερινό Λύκειο Σπάρτης. Διαβάστε την προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού εδώ

      Ο Αθανάσιος Ματάλας

      Του Πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Κ. Μπλάθρα
      Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης και
      Γραμματέως του Διοικητικού Συμβουλίου του Καθιδρύματος ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΤΑΛΑ ΤΟΥ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΥ

      Ο Αθανάσιος Ματάλας, γεννήθηκε στην όμορφη γη των Καρυών (Αράχωβα) της Λακεδαίμονος, στις 30 Ιανουαρίου 1836, από τη μεγάλη γενιά των Ματαλαίων που οι ρίζες της κρατούσαν από το Βυζάντιο και οι βλαστοί της έφθαναν μέχρι τον αγώνα του 1821, στον οποίο οι Ματαλαίοι πήραν μέρος και απέδειξαν την ευγένεια της καταγωγής τους και το μεγαλείο της δικής τους προσωπικής δημιουργίας.

      Πατέρας του ήταν ο Αναγνώστης Ματάλας. Στο χωριό του έμαθε τα πρώτα γράμματα και συνέχισε στο Ελληνικό Σχολείου Αγίου Πέτρου Κυνουρίας και Σπάρτης ως και στο Γυμνάσιο της Τρίπολης. Το ανήσυχο πνεύμα του δίψαγε για ανώτερη μόρφωση και ευρύτερες σπουδές. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατά το διαστημα των ετών 1859-1863, με Καθηγητές τους Παπαρηγόπουλο, Καλλιγά, Σούτσο, Ράλλη, Ιωάννου, Στρούμπο και πολλούς άλλους.

      Σε ηλικία μόλις 26 ετών, ο Αθανάσιος Ματάλας έχει αρχίσει τη δημόσια ζωή του σε μια θέση περίοπτη, που οι νέοι της εποχής του, αλλά και της δική μας, δικαιολογημένα θα τη ζήλευαν.

      Επί είκοσι χρόνια, 1862-1882, ο Αθανάσιος Ματάλας εργάσθηκε στην Ελληνική Προξενική Υπηρεσία. Έγινε Γραμματέας Προξενείου στην αρχή, έπειτα Υποπρόξενος και τελευταία Πρόξενος με έντονη παρουσία και σημαντική δράση στην ιστορία του διπλωματικού σώματος. Στις θέσεις αυτές, που για μια εικοσαετία κόσμησε με το υψηλό του ήθος, ο Αθανάσιος Ματάλας, άφησε τη σφραγίδα της δυναμικής του προσωπικότητας, του ακατάβλητου δυναμισμού του και της υπέρμετρης φιλοπατρίας του. Το Έθνος, αναγνωρίζοντας τη γόνιμη δράση του, τον τίμησε με το παράσημο των Εθνικών Υπηρεσιών.

      Υπηρέτησε για λίγο ως Γραμματέας και Υποπρόξενος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και μετά στην όμορφη Θεσσαλονίκη (1862-1863). Εκεί, η εθνική δράση του Αθανασίου Ματάλα κορυφώθηκε γιατί, αφ΄ ότου βρέθηκε στη Νύμφη του Θερμαϊκού, εργάσθηκε ασταμάτητα στο πλευρό των υπόδουλων ακόμη Ελλήνων για να συγκροτήσουν αμιγείς Ελληνικές Κοινότητες, να αυτοδιοικηθούν, να ενισχυθούν και να ετοιμασθούν με κάθε τρόπο για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού αλλά και για τη διατήρηση του εθνικού φρονήματος, που απειλείτο θανάσιμα από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες. Πέτυχε την άδεια να αλληλογραφεί με τις τοπικές αρχές στην Ελληνική γλώσσα και κατέβαλε προσπάθειες για να εξουδετερώσει τις βουλγαρικές ενέργειες στην περιφέρεια του Ελληνικού Προξενείου και να αποκρούσει τη σλαβική προπαγάνδα. Στον ελληνικό βορρά, λοιπόν, σαν βρέθηκε ο Αθανάσιος Ματάλας, συνέχιζε τους αγώνες που καθαγίασαν με το αίμα τους οι Ματαλαίοι στο μεγάλο ξεσηκωμό του Γένους του 1821.

      Το 1864 υπηρέτησε στα Προξενεία Χανίων και Ηρακλείου Κρήτης και κατόπιν, 1864-1866, στο Προξενείο Κωνσταντινούπολης. Τον Αύγουστο του 1866, ο Αθανάσιος Ματάλας, διορίστηκε Υποπρόξενος στον Σουλινά της Ανατολικής Ρωμυλίας, όπου υπήρχε μεγάλη ελληνική Κοινότητα. Εκεί, πέτυχε απαλλαγές φορολογίας για τα ελληνικά πλοία, πράγμα το οποίον ωφέλησε πολύ την ελληνική ναυτιλία. Με ενέργειες του Αθανασίου Ματάλα, κτίσθηκε ελληνική Εκκλησία στην πόλη αυτή και έγινε μεταξύ των Ελλήνων παροίκων έρανος για την ενίσχυση του Κρητικού Αγώνα (1866-1869).

      Ο Αθανάσιος Ματάλας τερμάτισε τη θητεία του στην Προξενική Υπηρεσία στη Φιλιππούπολη (1874-1881, την πόλη με το αρχαίο ελληνικό όνομα και με το νέο ελληνισμό σε ακμή και ζέση δημιουργική. Στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877, η πόλη του Φιλίππου κινδύνευε. Ο Αθανάσιος Ματάλας με τους επιδέξιους διπλωματικούς ελιγμούς του, κατόρθωσε να αποτρέψει την είσοδο του ρωσικού στρατού στην πόλη, με αποτέλεσμα να απαλλάξει τον άμαχο πληθυσμό από το αιματοκύλισμα και την καταστροφή. Αργότερα, σε μια από τις κεντρικές οδούς της πόλης, δόθηκε το όνομα του Αθανασίου Ματάλα, για να τιμηθεί άλλη μια φορά, ελάχιστα, το ανώτερο ήθος και η αδάμαστη θέληση του διπλωμάτη, που υπηρετεί σωστά τον άνθρωπο.

      Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Αθανάσιος Ματάλας και για τα γενικότερα προβλήματα του Ελληνισμού. Έτσι, πλην της δράσης του στην Ανατολική Ρωμυλία, έχει στο ενεργητικό του δραστηριότητες υπέρ του Μακεδονικού ζητήματος για τις οποίες ο «ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ» του απένειμε το 1905 τιμητικό δίπλωμα.

      Εξάλλου, το 1910 μαρτυρείται ότι απηύθυνε προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο υπόμνημα «Περί των ληπτέων μέτρων προς βελτίωσιν της καταστάσεως του Κράτους».

      Ο Αθανάσιος Ματάλας, παραλλήλως προς την προξενική του υπηρεσία, ασχολήθηκε επιτυχώς με εμπορικές επιχειρήσεις. Ήδη, όταν υπηρετούσε στη Φιλιππούπολη, επέτυχε την εισαγωγή ελληνικών νημάτων στη Βουλγαρία και την Ανατολική Ρωμυλία, συγχρόνως δε έκανε εμπόριο καπνού, ξυλείας και σιτηρών.

      Τις εμπορικές τους επιχειρήσεις συνέχισε και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα το 1882 και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά.

      Στο εξής, όμως, ο Αθανάσιος Ματάλας, ο οποίος εντωμεταξύ είχε αποκτήσει μεγάλη περιουσία, περιορίστηκε στην επιχείρηση αλευρόμυλου του, ευρισκομένου στο Ναύπλιο και έστρεψε την δραστηριότητά του σε κοινωφελή έργα.

      Αργότερα, το Έθνος χρειάστηκε και πάλι τις πολύτιμες υπηρεσίες του και ο Αθανάσιος Ματάλας βρέθηκε για πολλά έτη (1895-1899) να υπηρετεί αλληλοδιαδόχως Νομάρχης Αργολιδοκορινθίας, Φθιωτιδοφωκίδας και Αρκαδίας, όπου άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της διάβασής του από τις περιοχές αυτές, τις οποίες υπηρέτησε με ιεραποστολικό ζήλο και θαυμαστή αξιοπρέπεια, ώστε το παράδειγμά του, σαν Δημοσίου Λειτουργού, να απασχολήσει τη Βουλή των Ελλήνων, όπου ο αείμνηστος Κερκυραίος Πρωθυπουργός Γεώργιος Θεοτόκης, από το επίσημο βήμα του Βουλευτηρίου, έπλεξε το εγκώμιο του ακάματου και επιτυχημένου Νομάρχη.

      Του έμεναν ακόμη και χρόνια δυνάμεις και διάθεση να υπηρετήσει και τη γενέθλια γη, την οποία περίσσια αγάπησε και πολύ νοστάλγησε στα χρόνια της αθέλητης αποδημίας του.

      Στα 1900, εκλέγεται Δήμαρχος Οινούντος και υπηρετεί τον τόπο για μια τετραετία. Εδώ, η δημιουργική του πνοή, αγκάλιασε όλους τους τομείς, σε τέτοιο βαθμό, που όλα να μαρτυρούν και σήμερα το ευεργετικό του πέρασμα, αφού επέδειξε μεγάλη δραστηριότητα για ολόκληρο το Δήμο, ιδιαίτερα δε για τη γενέτειρά του την Αράχωβα της Λακεδαίμονος.

      Οι κυριότεροι τομείς της δραστηριότητάς του ήταν η συγκοινωνία, η εκπαίδευση, η γεωργία, κυρίως η δασοκαλλιέργεια και η τοπική αυτοδιοίκηση.

      Έτσι, επί δημαρχίας του κατασκευάστηκαν με προσωπική εργασία των κατοίκων του Δήμου Οινούντος, δρόμοι τριάντα περίπου χιλιομέτρων, όπως οι δρόμοι Βρέσθενα – Αράχωβα, Βασαράς – Βέροια, Αράχωβα –Μπαρμπίτσα – Βαμβακού, Αράχωβα – Μπακούρου Χάνι (είναι από τους πρώτους αμαξιτούς δρόμους που έγιναν στη Λακωνία).

      Το 1882, ο Αθανάσιος Ματάλας φρόντισε να ιδρυθεί στην Αράχωβα Ελληνικό Σχολείο, το οποίο συντήρησε επί ένα χρόνο με δικά του έξοδα. Σ΄ αυτό το σχολείο άρχιζε η διδασκαλία στοιχείων της αρχαίας Ελληνικής. Ήταν τριετούς φοίτησης μεταξύ του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου. Το 1886, εξάλλου, ενήργησε να κτισθεί Διδακτήριο Δημοτικού Σχολείου στην Αγία Παρασκευή της Αράχωβας.

      Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Αθανασίου Ματάλα για τα δάση και την δενδροκαλλιέργεια γίνεται φανερό και από τις προσπάθειές του να πείσει τους κατοίκους της Μπαρμπίτσας Λακεδαίμονος να φυτέψουν καστανιές στον τόπο τους και από το διορισμό φύλακα του δάσους της Αράχωβας, τον οποίον ο αείμνηστος Ματάλας μισθοδοτούσε κατά το διάστημα 1898-1909 και πράττει έκτοτε το Ίδρυμα του μέχρι και σήμερα.

      Στη δική του πρωτοβουλία ανήκει, επίσης, η σύσταση επιτροπών αυτοδιοίκησης στις Κοινότητες και τους Οικισμούς του Δήμου Οινούντος, Βρέσθενα- Αράχωβα – Βαρβίτσα – Βαμβακού – Μεγάλη Βρύση – Βασαρά – Βέροια και Κουλούρι, κατά το 1900.

      Ο Αθανάσιος Ματάλας, ο οποίος – όπως είπαμε – είχε υπηρετήσει ως προξενικός υπάλληλος σε κοινότητες του αλύτρωτου ελληνισμού και του ελληνισμού της διασποράς, πίστευε απόλυτα στον θεσμό της αυτοδιοικούμενης κοινότητας, όπως προκύπτει από επιστολή του Ίωνα Δραγούμη, θερμού θιασώτη της αυτής ιδέας, προς τον βουλευτή Λακωνίας Γεώργιο Φυκιώρη, ο οποίος πίστευε επίσης στον θεσμό της αυτοδιοίκησης. Κατά το 1905, ο Αθανάσιος Ματάλας είχε υποβάλει στο Υπουργείο Εσωτερικών σχέδιο νόμου περί Κοινοτήτων.

      Ο Αθανάσιος Ματάλας διακρίθηκε και ως ιδιώτης σε πολλούς τομείς δραστηριότητας επ΄ αγαθώ της πατρίδας του Λακεδαίμονος. Φρόντισε για την καλλιέργεια υφαντικής τέχνης ταπήτων στην περιοχή Οινούντος, υπήρξε ιδρυτής και επί 15 χρόνια (1898-1912) ο αθλοθέτης των ετήσιων αγώνων του Γυμναστικού Συλλόγου Σπάρτης και έκανε πολλές ενέργειες αλλά χωρίς επιτυχία για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Σπάρτης με την Τρίπολη.

      Το 1909 έγινε Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΝΩΣΙΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΤΤΙΚΗ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΩΝ». Το 1910 έλαβε μέρος ως εκπρόσωπος της Αράχωβας στον Πανελλήνιο σύνδεσμο των παραγωγικών σωματείων, ο οποίος συνεκροτήθη στις 28 Μαρτίου αυτού του έτους.

      Το επιστέγασμα των προσπαθειών του Αθανασίου Ματάλα και το αποκορύφωμα της αγάπης του προς την Λακεδαίμονα, υπήρξε η Διαθήκη του (27 Μαρτίου 1919) (4). Με τη Διαθήκη του αυτή, που είναι ένα εξαίσιο κήρυγμα αγάπης για τον άνθρωπο και τη νεότητα, ο αείμνηστος Διαθέτης, συνέστησε το «ΚΑΘΙΔΡΥΜΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΤΑΛΑ ΤΟΥ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΥ» και όρισε, με τους πόρους της μεγάλης του περιουσίας, τη χορήγηση υποτροφιών, για την εκπαίδευση σε όλους τους κλάδους της επιστήμης, προκειμένου να μορφώνονται οι νέοι από τη Λακεδαίμονα και όσοι κατάγονται από την οικογένεια των Ματαλαίων. Καθόρισε ακόμα και επιχορηγήσεις στον Ιατρό, στον Εφημέριο, και στο Δασοφύλακα του Δάσους της Κοινότητας Καρυών, θέλοντας έτσι να βοηθήσει τη γενέτειρά του και τους συμπατριώτες του.

  • Στις Καρυές η επόμενη συνάντηση του Timed Rally Challenge & Dirt Games Challenge (08.09.2017)
    • Στις Καρυές θα διεξαχθεί ο 5ος γύρος του Επάθλου TRC Timed Rally Challenge και DGC DIRT GAMES CHALLENGE από την ΛΕΣΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017.

      Ο ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ, ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, το Τοπικό Συμβούλιο των Καρυών, αλλά και οι Αθλητικοί και Πολιτιστικοί σύλλογοι, είναι αρωγοί στην διεξαγωγή του αγώνα.

      Ο θεσμός του Επάθλου θα γίνει σε μια έκταση 400 στρεμμάτων όπου έχει διαμορφωθεί διαδρομή μήκους 2 χιλιομέτρων και φάρδος 10 μέτρα, έχοντας όλων των μορφών τις στροφές, με γνώμονα την ασφάλεια αγωνιζομένων και θεατών αλλά και το ελάχιστο κόστος από πλευράς φθορών των οχημάτων.

      Όλη η διαδρομή είναι επίπεδη, με άριστο οδόστρωμα και ο θεατής βλέπει συνεχώς το αυτοκίνητο. Ο αγώνας θα διεξαχθεί σε δυο σκέλη και το κάθε σκέλος έχει μήκος 3,75 χλμ. Στον αγώνα μετρά ο χρόνος και των τεσσάρων περασμάτων. Σε περίπτωση εγκατάλειψης στο 1ο σκέλος ο αγωνιζόμενος έχει την δυνατότητα συμμετοχής στο 2ο χωρίς όμως χρόνο κατάταξης.

      Η εκκίνηση των αυτοκινήτων θα δοθεί στις 09:30 το πρωί της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου 2017.

      Η πίστα του αγώνα (κάντε κλικ για μεγέθυνση)

      Πηγή:
      TRChallenge
  • Τα αποτελέσματα της κλήρωσης της λαχειοφόρου αγοράς του Συνδέσμου Απανταχού Καρυατών (23.08.2017)
    • Οι τυχεροί λαχνοί από την κλήρωση της 12ης Αυγούστου 2017 στον ετήσιο χορό του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών είναι οι ακόλουθοι:.

      Α/Α Δώρα Λαχνός Προσφορά
      1. ΕΝΑ (1) ΠΟΔΗΛΑΤΟ MOUNTAIN BIKE 1147 Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών
      2. ΜΕΤΡΗΤΑ 100 ΕΥΡΏ 0674 Σταύρος Μέρμηγκας
      3. ΜΕΤΡΗΤΑ 100 ΕΥΡΏ 1224 Σταύρος Μέρμηγκας
      4. ΜΕΤΡΗΤΑ 50 ΕΥΡΏ 0232 Γεώργιος Βαστής
      5. ΜΕΤΡΗΤΑ 50 ΕΥΡΏ 1180 Γεώργιος Βαστής
      6. ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΗ 50 ΕΥΡΏ 1171 Μιχάλης Μπίνης
      7. ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΗ 50 ΕΥΡΏ 0012 Μιχάλης Μπίνης
      8. Καφετιέρα 1325 Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών
      9. Σετ βάζο-κηροπήγιο 0278 Δήμητρα Μέρμηγκα
      10. Σετ κορνίζες 0107 Δήμητρα Μέρμηγκα
      11. Κρυστάλινη σαλατιέρα 1315 Ανίτα Πρεκεζέ
      12. Σετ φλυτζάνια τσαγιού 8 τεμαχίων 0689 Ανίτα Πρεκεζέ
      13. Χειροποίητο κόσμημα λαιμού 1081 Ελένη Τράκα
      14. Χειροποίητο κόσμημα λαιμού 0013 Ελένη Τράκα
      15. Χειροποίητο κόσμημα λαιμού 0066 Ελένη Τράκα
      16. Χειροποίητο κόσμημα λαιμού 0636 Ελένη Τράκα
      17. Χειροποίητο κόσμημα λαιμού 1025 Ελένη Τράκα
      18. Ασημένια σκουλαρίκια 0191 Ελένη Τράκα
      19. Ασημένια σκουλαρίκια 0090 Ελένη Τράκα
      20. Ασημένια σκουλαρίκια 0736 Ελένη Τράκα
      21. Χειροποίητο Βραχιόλι 0236 Ελένη Τράκα
      22. Χειροποίητο Βραχιόλι 1422 Ελένη Τράκα
      23. Λουκάνικα 1,5 κιλό 0455 Κρεοπωλείο Αγης Σπάρτη
      24. Λουκάνικα 1,5 κιλό 1009 Κρεοπωλείο Αγης Σπάρτη
      25. Φανάρι κήπου 1270 Δήμητρα Μέρμηγκα
      26. Καλυντικά μπάνιου 1164 Μιχάλης Μπίνης
      27. Καλυντικά μπανιου 0525 Μιχάλης Μπίνης
      28. Μπλούζες γυναικείες 1156 Λευκή Λάτση
      29. Ασημένια εικόνα 1024 Ντίνα Τράκα
      30. Χυλοπίτες τραχανάς 0845 Βούλα Δαλακούρα

       

      Η εκτύπωση των λαχνών είναι προσφορά του τυπογραφείου Μαζαράκου, Σπάρτη.

      Τα κεράσματα ήταν προσφορά των μελών του Δ.Σ. Δήμητρας Κάκαρη-Ρέπουλη και Ευαγγελίας Κοψιαύτη.

      Ο Σύνδεσμος επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά όλους τους δωρητές για τις προσφορές τους και όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση της 12ης Αυγούστου.

  • Πρόσκληση της ΑμΚ «Καταπίστευμα Π. Κερχουλα» και Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (04.08.2017)
    • Πρόσκληση

      Καλούνται όλοι οι δημότες Καρυών, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος, να παραστούν την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017, ώρα 19:00, στην αίθουσα της Κοινότητας.

      Θα γίνει αναλυτική, εφ' όλης της ύλης, ενημέρωση από το Δ.Σ. της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας για τις εξελίξεις στην υπόθεση του Καταπιστεύματος και θα ακολουθήσει συζήτηση.

      Δεδομένης της σοβαρότητας της υπόθεσης για το χωριό, η παρουσία όλων είναι απαραίτητη.

      Το Δ.Σ. της ΑμΚ «ΚΕΡΧΟΥΛΑΣ»

      Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων

      Η ιστοσελίδα karyes.gr προβαίνει επίσης σε ανάρτηση της Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου, όπως αυτή στάλθηκε από το Δ.Σ. της ΑμΚ.

      Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων

  • Οικονομικά στοιχεία της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Καταπίστευμα Π. Κερχουλα» (25.07.2017)
    • Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Καταπίστευμα Π. Κερχουλα», απέστειλε προς δημοσίευση τα οικονομικά της στοιχεία και συγκεκριμένα τον ισολογισμό του έτους 2016, την απόδειξη πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και αντίγραφα τιμολογίων και παραστατικών πληρωμής.

      Η ιστοσελίδα karyes.gr προβαίνει σε ανάρτηση των ανωτέρω στοιχείων, όπως αυτά στάλθηκαν προς δημοσίευση για την ενημέρωση όλων των Καρυατών.

      1. Ισολογισμός 2016

      Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

      2. Βεβαίωση πληρωμής οφειλών φόρου

      Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

      3. Απόδειξη ΔΕΔΗΕ

      Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

      4. Τιμολόγιο ΛΔΚ Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.

      Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

      5. Τιμολόγιο Λακωνικός Τύπος

      Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

  • Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στις Καρυές του 2017 (07.07.2017)
    • Όπως κάθε χρόνο ανακοινώνονται οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στις Καρυές για το καλοκαίρι από τους συλλόγους και τους επιχειρηματίες τις περιοχής. Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν είναι οι ακόλουθες, ενώ η λίστα θα εμπλουτίζεται σε κάθε νέα ενημέρωση:

      Νέο: Αναβολή εκδήλωσης «Βραδιά Αστροπαρατήρησης»

      Την Παρασκευή 21 Ιουλίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών σε συνεργασία με σε συνεργασία με την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την «Βραδιά Αστροπαρατήρησης». Φέτος η εκδήλωση θα γίνει στο Ρολόι αντί της κεντρικής πλατείας. Η αλλαγή της τοποθεσίας της εκδήλωσης γίνεται ώστε το σκοτάδι να βοηθήσει στην καλύτερη παρατήρηση των άστρων.

      Στις 26 Ιουλίου στην πλατεία της Ράχης και στις 27 Ιουλίου στην Κεντρική πλατεία θα λάβουν χώρα όπως κάθε χρόνο τα φημισμένα Πανηγύρια των Καρυών λόγω του εορτασμού της μνήμης της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα αντίστοιχα.

      Στις 26 Ιουλίου, στις 18:45, στο γήπεδο Καρυών θα γίνει φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου νέων.

      Στις 30 Ιουλίου στις 19:30, στην ισόγεια αίθουσα του κτίριου της Κοινότητα Καρυών θα γίνει η ετήσια δεξίωση προς τιμή των ομογενών του Συνδέσμου Απανταχού Καρυατών. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών, καλούν όλους τους ομογενείς που θα έλθουν εφέτος στις Καρυές και τους μόνιμους κατοίκους, στην καθιερωμένη δεξίωση που γίνεται για το καλωσόρισμά τους.

      Την Τετάρτη 12 Ιουλίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών διοργανώνει ημερήσια εκδρομή στην Αργολίδα (Μυκήνες, Ναύπλιο και Τολό). Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στις κυρίες Εύα Δρίτσα και Μαρία Πουλοκέφαλου.

      Την Παρασκευή 4 Αυγούστου, ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών και ο Δήμος Σπάρτης καλούν μικρούς και μεγάλους για να παρακολουθήσουν μια παράσταση κουκλοθέατρου στην κεντρική πλατεία.

      Την Κυριακή 6 Αυγούστου, στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καρυών (άλσος της Αγίας Παρασκευής) ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών διοργανώνει μουσική βραδιά με το γνωστό ερμηνευτή-συνθέτη Πάνο Μπούσαλη, ο οποίος θα ερμηνεύσει τόσο δικά του τραγούδια, όσο και ελαφρολαϊκά. Είσοδος: 7€

      Ο καθιερωμένος ετήσιος θερινός χορός του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Αυγούστου, επίσης στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καρυών, στο άλσος της Αγίας Παρασκευής.

      Το Savas Cafe στην κεντρική πλατεία πραγματοποιεί καλοκαιρινό πάρτυ ανήμερα της γιορτήε της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου το βράδυ. Το Summer Party ξεκινά στις 11:00 και την μουσική επιμέλεια της βραδιας θα έχει ο DJ Mike Poisidis.

  • Μνημείο Καρυάτιδων: Οι συγχρονοι Καρυάτες για τις Αρχαίες Καρυάτιδες
    Caryatids Monument: The modern Karyates for the ancient Caryatids (28.06.2017)
    • Η ολοκλήρωση της ανακαίνισης του μνημείου των Καρυάτιδων είναι υπόθεση ΟΛΩΝ ΜΑΣ!! The restoration of the Caryatids Monument should be an effort of all of us!

      Συμπληρώνονται περίπου 40 χρόνια από την έναρξη κατασκευής και περίπου 35 χρόνια από τα εγκαίνια του όμορφου μνημείου το οποίο εμπνεύστηκαν και υλοποιήσαν Καρυατές που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το χωριό είτε στην Αθήνα, είτε στη ξενιτιά. Οι συμπατριώτες αυτοί -που σχεδόν όλοι έχουν φύγει από αυτή τη ζωή- όχι μόνο δεν το ξέχασαν, αλλά την αγάπη τους για αυτόν τον τόπο θέλησαν να την μετουσιώσουν σε ένα μνημείο το οποίο θα σηματοδοτούσε τη σχέση ανάμεσα στις Αρχαίες και τις σύγχρονες Καρυές, κάνοντας όλους εμάς υπερήφανους και ταυτόχρονα το χωριό γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Και πράγματι τέσσερεις δεκαετίες μετά το συμπέρασμα είναι ότι τα κατάφεραν. Το λαμπρό μνημείο είναι πλέον το σημείο αναφοράς των Καρυών. Δεκάδες τουριστικοί οδηγοί το αναφέρουν και εκατοντάδες επισκέπτες έρχονται να το δουν από κοντά.

      Ο Σύνδεσμος Απανταχού Καρυατών, στον οποίο και ο χώρος ανήκει, έχει αναλάβει την υποχρέωση να το φροντίζει και να το συντηρεί. Μια υποχρέωση την οποία τα μέλη του Δ.Σ. την θεωρούν ως το ελάχιστο απέναντι στους πρωτεργάτες του έργου, οι οποίοι έδωσαν ότι μπορούσαν σε χρόνο και χρήμα, κινητοποιώντας όλους τους Καρυάτες προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους. Έτσι ο Σύνδεσμος Απανταχού Καρυατών προχωρήσε:

      • στη συντήρηση του προαύλιου χώρου,
      • στη στεγανοποίηση του οροφής και
      • στην αποκατάσταση φθορών και συντήρηση της μαρμαροδομής όλου του μνημείου.

      Παράλληλα, ετοιμάστηκε και ολοκληρώθηκε η μελέτη για:

      • την αποκατάσταση των αγαλμάτων του μνημείου, καθώς και
      • των αγαλμάτων των μουσών τα οποία βρίσκονται στην είσοδο του χωριού.

      Η τελευταία εξέλιξη αφορά στην ετοιμασία της τελικής μελέτης για την κατασκευή του μονοπατιού που θα οδηγεί από την κεντρική οδό στο μνημείο. Αυτό το μονοπάτι προβλεπόταν στην αρχική εικόνα του κτιρίου και με την κατασκευή του ολοκληρώνεται πλέον η τελική εικόνα και μορφή του.

      Ο Συνδεσμός Απανταχού Καρυατών καλεί όλους, μικρούς, μεγάλους, μόνιμους κάτοικους και ομογενείς για τη συντήρηση, αλλά και την ολοκλήρωση του όμορφου Μνημείου. Ο Σ.Α.Κ. δεν επιθυμεί να καλυφθεί το κόστος από λίγους με πολλά, αλλά από πολλούς με λίγα. Για το σκοπό αυτό ο Σύνδεσμός άνοιξε ένα τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα προκειμένου να συμμετέχουν όλοι με μικρά ποσά. Μια μικρή εισφορά €10 με €20 είναι αρκετή, αρκεί να βοηθήσουν όλοι. Ευνόητο, ότι όσοι πατριώτες θέλουν να προσφέρουν περισσότερα είναι καλοδεχούμενοι. Όλες οι προσφορές θα ανακοινωθούν τόσο στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα των Καρυών, στο facebook, όσο και στο Ενημερωτικό Δελτίο του συνδέσμου.

      Ο αριθμός λογαριασμού είναι (ΙΒΑΝ):

      G R 5 6 0 1 1 0 6 6 2 0 0 0 0 0 6 6 2 0 0 2 2 8 7 0 9

      ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΥΑΤΩΝ
      SWIFT (BIC) ETHNGRAA
      ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

      ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΚΑΡΥΩΝ

      It's been nearly 40 years since the beginning of the construction, and about 35 years since the opening of the brilliant monument which was inspired and carried out by the Κaryates who had been forced to flee their village either to Athens or to some foreign land. These compatriots – most of whom are not alive anymore – not only did they not forget, but they wanted to transform their love for this place into a monument that would mark the relationship between the ancient and the modern Κaryes, thus making us proud and at the same time our village known throughout Greece. And indeed, four decades later, the conclusion is that they achieved their goal. The brilliant monument is now a point of reference for our village. Dozens of travel guides mention it and hundreds of visitors come to see it in person.

      The Karyates Association, to which the site belongs, is committed to take care and maintain it. The board members consider this the minimum obligation towards the project's initiators, who devoted a lot of time and money to motivate the Karyates in order to accomplish their goal.

      As we have mentioned in previous issues, in the last years we have contributed:

      • to the maintenance of the courtyard area
      • to the waterproofing of the ceilings
      • to the renovation (restoration of damages, maintenance of marble structure) of the monument

      At the same time, we prepared and completed a study on:

      • the restoration of the monument's statues, as well as
      • the statues of the Muses, which in our opinion are now part of the archeological site of our village.

      The latest development concerns the preparation of the final study for the construction of the trail that leads from the main road to the monument. This path was foreseen in the original image of the building, and with its construction its final image and form will be completed. It is time for all of us, younger and older, local residents and expatriates to contribute to the maintenance, and the completion of our magnificent monument.

      The board members of the Karyates Association believe that the monument should be a concern of all Karyates and for this reason, they would like to see as many people as possible involved. They believe the cost should not be covered by a few individuals with a lot of money, but by many people with little money. Therefore, the association opened a bank account in the National Bank of Greece to make it easy for everyone to deposit the amount they wish. A small contribution of €10 to €20 would be enough, if everyone would be willing to make a donation. Any contribution, of any amount is more than welcome. All contributions will be announced both on the Internet (website of our village, Facebook groups), as well as in the Associations's news bulletin.

      The account number is (IBAN).

      G R 5 6 0 1 1 0 6 6 2 0 0 0 0 0 6 6 2 0 0 2 2 8 7 0 9

      SYNDESMOS TON APANTACHOU KARYATON
      SWIFT (BIC) ETHNGRAA
      NATIONAL BANK OF GREECE

      LETS ALL CONTRIBUTE IN THIS IMPORTANT PROJECT IN KARYES
  • Πρόσκληση του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών για δημιουργία Εκθέσεων και Πολιτιστικών Δράσεων (15.06.2017)
    • Ανακοίνωση του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών

      Ασχολείσαι με τις τέχνες (εικαστικά, ζωγραφική, μουσική, τραγούδι, χορός, θέατρο, φωτογραφία, βίντεο, ανθοκομική, χειροτεχνία κ.α.);

      Ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών σε προσκαλεί να επικοινωνήσεις μαζί του προκειμένου να παρουσιάσεις την δουλειά σου στους συμπατριώτες μας (μόνιμους και παραθεριστές) και στους επισκέπτες του χωριού μας το καλοκαίρι, είτε μέσω μιας έκθεσης των δημιουργημάτων σου, είτε μέσω μιας πολιτιστικής δράσης.

      Επικοινώνησε τώρα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του χωριού μας info@karyes.gr, είτε στα τηλέφωνα 6944-784563, 6974-720909.

      Το Δ. Σ. του ΣΑΚ
  • Ο 3ος γύρος του Επάθλου TRC της Λέσχης Αυτοκινήτου Σπάρτης στις Καρυές (14.06.2017)
    • Αναδημοσίευση από TRChallenge

      Ο 3ος γύρος του Επάθλου TRC θα διεξαχθεί από τη Λέσχη Αυτοκινήτου Σπάρτης στην περιοχή των Καρυών στις 2 Ιουλίου 2017.

      Ο Δήμος Σπάρτης, ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου, το Τοπικό Συμβούλιο των Καρυών, αλλά και οι Αθλητικοί και Πολιτιστικοί σύλλογοι, είναι αρωγοί στη δημιουργία της διαδρομής και τη διεξαγωγή του αγώνα.

      Ο νεοσύστατος θεσμός θα γίνει σε μια έκταση 400 στρεμμάτων και έχει διαμορφωθεί μια διαδρομή μήκους 2 χιλιομέτρων, έχοντας όλων ο μορφών στροφές, με γνώμονα την ασφάλεια αγωνιζομένων και θεατών αλλά και το ελάχιστο κόστος από πλευράς φθορών των οχημάτων.

      Όλη η διαδρομή είναι επίπεδη, με άριστο οδόστρωμα και ο θεατής βλέπει συνεχώς το αυτοκίνητο. Ο αγώνας θα διεξαχθεί σε δυο σκέλη και το κάθε σκέλος έχει μήκος 3,75 χλμ.

      Η εκκίνηση των αυτοκινήτων με τον τερματισμό είναι σε διαφορετικά σημεία και μάλιστα η εκκίνηση εντελώς εκτός διαδρομής και έτσι δίνεται η δυνατότητα όταν το ατυοκίνητο Νο 1 είναι στη μέση της διαδρομής να ξεκινά το Νο 2 και με τον τερματισμό του Νο 1 να παίρνει εκκίνηση το Νο 3, με συνεχή ροή των συμμετοχών. Στον αγώνα μετρά ο χρόνος και των τεσσάρων περασμάτων. Σε περίπτωση εγκατάλειψης στο 1ο σκέλος ο αγωνιζόμενος έχει την δυνατότητα συμμετοχής στο 2ο, χωρίς όμως χρόνο κατάταξης.Λόγω του ότι ο χώρος έχει παραχωρηθεί μόνο για τον αγώνα, απαγορεύονται οι δομικές με αγωνιστικό αυτοκίνητο, αλλά μόνο με ΙΧ ακολουθώντας το γενικό κανονισμό ράλι.

      Η πίστα του αγώνα με λήψη από drone

      Πηγή:
      TRChallenge
  • Πρωτοφανείς καταστροφές από το χαλάζι στον κάμπο των Καρυών & Βουρβούρων (13.06.2017)
    • Xωρίς προηγούμενο, χαρακτήρισαν την χαλαζόπτωση που έπληξε τον κάμπο των Καρυών, των Βουρβούρων και των γύρω χωριών, οι κάτοικοι, κάνοντας λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή της πατάτας, των κάστανων, κερασιών και των άλλων δέντρων και κηπευτικών που υπάρχουν στην περιοχή.

      Την Κυριακή 11 Ιουνίου υπήρξε η μεγάλη χαλαζόπτωση η οποία διήρκησε 3 ώρες και στο πέρασμά της δεν άφησε τίποτα όρθιο.Όπως ανέφεραν οι παραγωγοί, η καταστροφή είναι ολική και δυστυχώς η πατάτα των Βουρβούρων η οποία είναι πολύ φημισμένη, για εφέτος δεν θα έχει επαρκής παραγωγή, με τους παραγωγούς να έχουν έρθει σε απόγνωση. 

      Στα Βούρβουρα την Δευτέρα 12 Ιουνίου βρέθηκε ο Ηλίας Αγγελόπουλος, προϊστάμενος του καταστήματος ΕΛΓΑ Τρίπολης, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει αποζημίωση στους παραγωγούς που έχουν καστανιές.Κοντά στους παραγωγούς βρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο αντιδήμαρχος δήμου Τρίπολης Γιώργος Μπένος, ο αντιδήμαρχος Σ. Παπαδημητρίου, οι οποίοι από την θέση τους ανέφεραν ότι η περιφέρεια και ο δήμος θα επέμβουν στους δρόμους οι οποίοι έχουν επίσης πάθει ζημιές και θα ασκήσουν τις όποιες πιέσεις μπορούν για να αποζημιωθούν οι αγρότες.

      Εικόνες από τις καταστροφές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση.

      Πηγή:
      arcadiaportal.gr
  • Εκδρομή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας και στις Καρυές από το Σύνδεσμο Απανταχού Καρυατών (17.05.2017)
    • Ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών διοργανώνει την 28η Μαίου 2017, ημέρα Κυριακή ημερήσια εκδρομή στην Τεγέα και τις Καρυές Λακωνίας.

      Η εκδρομή περιλαμβάνει επίσκεψη στο βραβευμένο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας έχει τιμηθεί «με την ύψιστη αναγνώριση για εξέχοντα επιτεύγματα» από την Κριτική Επιτροπή του European Museum Forum στο San Sebastian/Donostia της Ισπανίας. Αποτελεί ένα μικρό κόσμημα της περιφέρειας που αφηγείται την ιστορία της γέννησης και της εξέλιξης της ισχυρότερης πόλης της αρχαίας Αρκαδίας, της Τεγέας.

      Στη συνέχεια περιλαμβάνετε άφιξη στις Καρυές, γεύμα με τοπικές παραδοσιακές νοστιμιές και ξενάγηση στα αξιοθέατα και πολιτιστικά μνημεία του χωριού.

      Τιμή εισιτηρίου 15 Ευρώ. Ωρα αναχώρησης 8.30 από το σταθμό «Μεταξουργείο» του Μετρό.

      Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους:
      Δήμητρα Ρέπουλη τηλ. 2106211610, 6977090348,
      Λευκή Λάτση τηλ. 6951632375 και
      Ευαγγελία Κοψιαύτη 210 9884276 και 6944 192316

  • Η ιστορία των Καρυών στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας (15.05.2017)
    • Κείμενο: Ταμπάκη Κωνσταντίνα

      Στην Καλαμάτα, μεταξύ 5-7 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας. Ήταν ένα τριήμερο ταξίδι στον κόσμο της αρχαιολογίας και οι εισηγήσεις κάλυψαν αρκετά πεδία της επιστήμης και μάλιστα διέπονταν από πρωτοτυπία και διεπιστημονικότητα. Ανάμεσα σ' αυτά υπήρξε και μια ενδιαφέρουσα εισήγηση που αφορούσε το χωριό μας, Καρυές Λακωνίας, και συγκεκριμένα έγινε αναφορά στην ιστορική πορεία του τόπου, στον αρχαιολογικό του πλούτο και ολοκληρώθηκε και πρόταση μουσειολογικής μελέτης προς το μουσείο του πολιτιστικού συγκροτήματος «Κέντρο Μνήμης και Πολιτισμού Καρυών».

      Συγκεκριμένα, η τελειόφοιτη, στον κλάδο της Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Ταμπάκη Κωνσταντίνα, όπου μελετά την ιστορία και το αρχαιολογικό παρελθόν του τόπου, καθώς επίσης ασχολείται με το «Κέντρο Μνήμης και Πολιτισμού Καρυών», αναφέρθηκε διεξοδικά στα παραπάνω. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνες η αρχαία πολίχνης Καρυαί αποτέλεσε ένα σημαντικό θρησκευτικό κέντρο κατά την αρχαιότητα, με επίκεντρο το ιερό της Άρτεμις Καρυάτις, του οποίου γνωρίζουμε την ύπαρξη χάρη στον περιηγητή Παυσανία. Το ιερό θα πρέπει να είχε τα χαρακτηριστικά ενός αγροτικού ιερού, στο οποίο μάλιστα κάθε χρόνο τελούσαν μια θρησκευτική εορτή προς τιμήν της θεάς, τα Καρυάτεια. Οι ιέρειες χορεύτριες της Άρτεμις φέρεται να μάγεψαν με την ομορφιά και την κορμοστασιά τους τους καλλιτέχνες της κλασικής περιόδου, καθώς ήδη από τον 6ο αι. π. Χ συναντάμε τον αρχιτεκτονικό τύπο της Καρυάτιδας σε σημαντικά κτίσματα της περιόδου, με αποκορύφωμα την πρόσταση των Κόρων στο Ερέχθειο της Ακρόπολης.

      Ιστορικά οι Καρυές παρουσιάζουν μια αδιάκοπη πορεία ζωής, δράσης και συμμετοχής σε σημαντικά γεγονότα, ήδη από τα ομηρικά χρόνια μέχρι και σήμερα. Ήταν ένας αρκετά δραστήριος και περήφανος λαός. Ο οικισμός, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, τοποθετείται κατά μήκος του ποταμού Δειρού και επεκτεινόταν δυτικά, προς τον λόφο του Αη Λια.

      Με την πρόταση μουσειολογικής μελέτης αναφέρθηκαν επιδερμικά γενικοί κανόνες έκθεσης, ανάδειξης, συντήρησης και προστασίας των μουσειακών αντικειμένων, που μπορούν να εφαρμοστούν μελλοντικά στο «Κέντρο Μνήμης και Πολιτισμού Καρυών», καθώς επίσης και μέθοδοι που μπορούν να κάνουν το μουσείο κατανοητό στους επισκέπτες και συνάμα ελκυστικό.

      Πρόκειται, λοιπόν, για μια ουσιαστική ανάδειξη και διάδοση του πολιτισμικού πλούτου των Καρυών και παρόμοια πρέπει να γίνεται συχνά, ώστε να κρατάμε ζωντανή την ιστορία και την παράδοση του τόπου, την οποία μάλιστα οφείλουμε να την κοινοποιούμε.

  • Το Πάσχα 2017 στις Καρυές (24.04.2017)
    • Οι μέρες κατάνυξης της Μεγάλης Εβδομάδας και της γιορτής του Πάσχα κύλησαν όμορφα και με εξαίσιο ανοιξιάτικό καιρό φέτος στις Καρυές. Πολλά σπίτια άνοιξαν τα παράθυρά τους από τους συμπατριώτες που επισκέφτηκαν το χωριό τις Άγιες αυτές μέρες.

      Φέτος ο επιτάφιος ακολούθησε τη διαδρομή από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα προς την ράχη και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τους πιστούς να τον συνοδεύουν με αναμμένα κεριά και φαναράκια. Έτσι όπως είναι καθιερωμένο, η Λειτουργία της Ανάστασης έγινε στον περίβολο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής σε κατανυκτική ατμόσφαιρα.

      Ο καιρός που ήταν αρκετά καλός για την εποχή, βοήθησε την Κυριακή του Πάσχα στο παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία με γλέντια που κράτησαν μέχρι το βράδυ.

      Kάνετε κλικ στις φωτογραφίες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

  • Ο αγώνας Rally Sprint αυτοκινήτων «Μολών Λαβέ» για το 2017 στις Καρυές (14.04.2017)
    • Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Λ.Α.Σ. το rally sprint ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ στις 29-30/4 2017 δεν θα γίνει λόγω μικρού αριθμού συμμετοχών.

      Παλιότερη ανάρτηση:

      Ανακοινώθηκε από τη Λέσχη Αυτοκινήτου Σπάρτης (ΛΑΣ) η ημερομηνίας διεξαγωγής του αγώνα μηχανοκίνητων αυτοκινήτων «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ», η οποία ορίστηκε το διήμερο 29-30 Απριλίου 2017. Ο ετήσιος αγώνας τείνει να καθιερωθεί στην όμορφη διαδρομή στην κορυφογραμμή του Πάρνωνα και στο δρόμο που ενώνει τα χωριά της Λακωνίας, Καρυές και Βαρβίτσα.

      Η όμορφη ειδική των 10 χιλιομέτρων του αγώνα σε χωμάτινη διαδρομή έχει εκκίνηση στον δρόμο Καρυών - Αγίου Πέτρου, στην περιοχή Ζυγός και ακολουθεί τη δασική διαδρομή που ενώνει την περιοχή αυτή με τη Βαρβίτσα όπου είναι και ο τερματισμός. Στη συνέχεια τα αυτοκίνητα διασχίζουν τον δρόμο Καρυών - Βαρβίτσας, διέρχονται από τις Καρυές, και συνεχίζουν στο δρόμο προς Άγιο Πέτρο, ώστε να ξαναφτάσουν στον σημείο εκκίνησης της ειδικής διαδρομής.

      Η αίτηση συμμετοχής.

      Για οποιαδήποτε νέα πληροφορία σχετικά να το πρόγραμμα του αγώνα θα ακολουθήσει νέα ανάρτηση.

      Πηγή:
      Λέσχη Αυτοκινήτου Σπάρτης (ΛΑΣ)
  • Τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης των κατοίκων των Καρυών για τη χωρoθέτηση Κ.Δ.Α.Υ στις Καρυές (10.04.2017)
    • Την Κυριακή 9 Απριλίου 2017 στις Καρυές Λακωνίας πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των κατοίκων μετά από πρόσκληση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Καρυών Γεωργίου Ντεβέκου.

      Η συνέλευση είχε ως θέμα την πρόταση του Δήμου Σπάρτης για δημιουργία και λειτουργία μονάδας Κ.Δ.Α.Υ. (Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) και μονάδας κομποστοποίησης στη θέση «Σκούπα», εντός ορίων Καρυών.

      Για τη Γενική Συνέλευση προτάθηκε ως πρόεδρος ο Δημήτριος Πρεκεζές κάτοικος των Καρυών και στη συνέχεια το λόγο πήραν ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γεώργιος Ντεβέκος, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Θεόδωρος Σταθάκης και ο Δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης.

      Ακολούθησε ψηφοφορία δια ανατάσεως της χειρός όπου ελήφθη ομόφωνα αρνητική απόφαση για το συγκεκριμένο έργο.

      Μεταβείτε στην ιστοσελίδα του Ράδιο Πολιτεία 90,7 για να ακούσετε όλη την ηχογραφημένη Γενική Συνέλευση εδώ.

      Πηγή:
      www.politiaradio.gr
  • Πρόσκληση του Προέδρου της Κοινότητα Καρυών για τη Χωρoθέτηση Κ.Δ.Α.Υ στις Καρυές (05.04.2017)
    • Ο Πρόεδρος του συμβούλιου της Tοπικής Kοινότητας Καρύων προσκαλεί όλους τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας Καρύων σε ανοιχτή γενική συνέλευση στις 9 Απριλίου 2017, ημέρα Κυριακή και ώρα 12 στην ισόγεια αίθουσα του κοινοτικού καταστήματος Καρυών για συζήτηση και απόφαση επί του θέματος:

      «Χωροθέτησης Μονάδας Μηχανικής Διαλογής Κ.Δ.Α.Υ. και μονάδα παρασκευής εδαφοβελτιωτικών από μη επικίνδυνα απόβλητα στη θέση Σκούπα Καρυών».

  • Ένας ομογενής Καρυάτης έπαιξε μπουζούκι στο Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της 25η Μαρτίου (25.03.2017)
    • Στα χρώματα της γαλανόλευκης "ντύθηκε" την Παρασκευή (24/3), ο Λευκός Οίκος στις Η.Π.Α, προκειμένου να προϋπαντήσει εκπροσώπους της ομογένειας, τις διπλωματικές Αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και σημαντικούς επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα για να γιορτάσουν όλοι μαζί την 196η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τους άλλους Έλληνες επισήμους υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο Ελληνοαμερικανός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους.

      Η εκδήλωση είναι η πρώτη που γίνεται από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ προς τιμήν της ομογένειας και της Ελλάδας, ωστόσο ο Λευκός Οίκος τιμά την 25η Μαρτίου εδώ και 31 χρόνια.

      Στην είσοδο του Λευκού Οίκου, τους υψηλούς προσκεκλημένους καλωσόριζε με ελληνικές παραδοσιακές μελωδίες, τριμελής ορχήστρα. Στο μπουζούκι ήταν ο ομογενής Γιάννης Μπάρλας με καταγωγή από τις Καρυές.

      Φωτο:
      Λ. Χονδρόπουλος
      Πηγή:
      lakonikos.gr
  • Η Χριστούλα Χάρακα σε μια ξεχωριστή παράσταση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (11.03.2017)
    • Η συμπατριώτισσα Χριστούλα Χάρακα (Hristoula Harakas), διακεκριμένη χορεύτρια και χρόνια εγκατεστημένη στη Νέα Υόρκη, έρχεται στην Ελλάδα για μια ξεχωριστή παράσταση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Η παράσταση STAGED περιλαμβάνει μια χορογραφία της Μαρίας Χασάπη (Maria Hassabi) με τέσσερις από τους καλύτερους Νεοϋορκέζους χορευτές, όπου σώματα-γλυπτά έχουν μια διαφορετική σχέση με το χρόνο. Η χορογραφία είναι προγραμματισμένη για 4 παραστάσεις στις 7-8 Απριλίου 2017, ώρα 20:30, και στις 9 Απριλίου 2017, ώρες 17:30 & 20:30, στην Κεντρική Σκηνή.

      Λίγα λόγια για τη Χριστούλα Χάρακα

      H Χριστούλα Χάρακα (Hristoula Harakas) είναι μια καλλιτέχνης σύγχρονου χορού με έδρα τη Νέα Υόρκη. Mεγάλωσε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Χορού Niki Kontaxaki. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1996 ως υπότροφος τόσο του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, όσο και του Ιδρύματος χορού Merce Cunningham. Είναι αποδέκτης του βραβείου επιδόσεων "Bessie" του 2006 και έχει συνεργαστεί με εμπνευσμένους καλλιτέχνες όπως οι Maria Hassabi, Donna Uchizono, Jodi Melnick, Mikhail Baryshnikov, Judith Sánchez Ruíz, chameckilerner, Levi Gonzalez, Amanda Loulaki, Jeremy Nelson και Luis Lara Malvacías. H Χριστούλα Χάρακα είναι ανώτερος εκπαιδευτής Pilates και ήταν τακτικό μέλος του διδακτικού προσωπικού του Merce Cunningham Studio την περίοδο 2002-2012.

      Λίγα λόγια για τη δημιουργό Μαρία Χασάπη και την παράσταση

      H κυπριακής καταγωγής Μαρία Χασάπη (Maria Hassabi) ακολουθεί εδώ και χρόνια μια προσωπική και εντελώς ξεχωριστή πορεία στη σκηνή της Νέας Υόρκης. Η γραφή της αντλεί στοιχεία από τη χορογραφική της παιδεία, αλλά και από την εικαστική ματιά της, τοποθετώντας το έργο της στα όρια μεταξύ χορού και περφόρμανς – γι' αυτό άλλωστε έχει παρουσιαστεί τόσο σε μουσεία, όσο και σε θέατρα. Το καλλιτεχνικό της ιδίωμα και η προσήλωσή της σε αυτό έγιναν τα τελευταία χρόνια το διαβατήριό της για τα πιο σημαντικά φεστιβάλ, θέατρα και μουσεία Ευρώπης και Αμερικής, όπως πρόσφατα το MoMA της Νέας Υόρκης. Τα έργα της έχουν κάτι το σαγηνευτικό, κάτι που αποκαλύπτει τις μυστικές σχέσεις του ανθρώπινου σώματος με το χώρο και το χρόνο.

      Στο STAGED, τοποθετεί στη σκηνή τέσσερις από τους καλύτερους Νεοϋορκέζους χορευτές, ξαναστρέφοντας το βλέμμα στους σταθερούς άξονες της δουλειάς της: το σώμα ως έργο τέχνης στο χώρο, η πλοκή των παράλληλων σόλο σε μια ενιαία σύνθεση που μοιάζει με μεγάλο κινούμενο γλυπτό, ο χρόνος που διαστέλλεται μέσα στην παράσταση ζητώντας από τους θεατές να ακολουθήσουν το έργο στον αργό και καταλυτικό του ρυθμό και να βυθιστούν σε μια ενατένιση, οι «ενδιάμεσες» κινήσεις και οι ποιότητές τους που παίρνουν το χώρο τους και γίνονται το κέντρο της χορογραφίας, καθώς και μια ζεστή εκφραστικότητα που σιγά σιγά αναδύεται από τα κινούμενα σώματα.

      Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στην ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

      Συντελεστες.

      Σκηνοθεσία: Maria Hassabi
      Ερμηνεύουν: Simon Courchel, Hristoula Harakas, Oisín Monaghan
      Πρωτότυπη Ηχητική Σύνθεση: Marina Rosenfeld
      Σχεδιασμός Φωτισμών: Zack Tinkelman, Maria Hassabi
      Κοστούμια: Victoria Bartlett
      Δραματουργική επεξεργασία: Scott Lyall
      Διεύθυνση: Alexandra Rosenberg
       
      Συμπαραγωγή: Dance4 (Νόττινχαμ, Μεγάλη Βρετανία), Crossing the Line Festival του FIAF's (Νέα Υόρκη), High Line Art (Νέα Υόρκη), The Keir Foundation με την υποστήριξη των Dancehouse (Μελβούρνη), The Kitchen (Νέα Υόρκη), Kunstenfestivaldesarts (Βρυξέλλες), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Αθήνα) και Summer Stages Dance @ ICA (Βοστόνη)

      Το STAGED δημιουργήθηκε μέσα από φιλοξενίες στο Bard College (Νέα Υόρκη), στο Camargo Foundation με χρηματοδότηση από το Jerome Foundation (Κασσίς, Γαλλία) και στο Robert Rauschenberg Foundation (Φλόριντα, ΗΠΑ)

      Το STAGED υποστηρίχθηκε, εν μέρει, με τις συνεισφορές από τους Randi και Jeff Levine, καθώς και από τους Leo Koenig και Maggie Clinton.

      Πηγές:
      Onassis Στέγη
      Movement Research
  • Πρόσκληση στην ετήσια κοπή πίτας του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών (02.03.2017)
    • Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η προς τα μέλη του Σ.Α.Κ.

      Αγαπητοί συμπατριώτες και μέλη του Συνδέσμου μας

      Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών σας ευχόμαστε το νέο έτος 2017 να φέρει κάθε καλό σε εσάς, την οικογένειά σας, το αγαπημένο μας χωριό και σε όλους τους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

      Με ευχαρίστηση σας ανακοινώνουμε ότι το Δ.Σ. του Συνδέσμου αποφάσισε να πραγματοποιήσει το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας στις 12 Μαρτίου 2017, ημέρα Κυριακή και ώρα 13.00 στην κοσμική ταβέρνα  «BARBA LAZAROS» που βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο, οδός Συνταγματάρχου Ζησιμοπούλου αρ. 24, τηλ. 210 9403 003 και 210 9410 333, www.barbalazaros.gr.

      Η ταβέρνα είναι άνετη, με μοντέρνα πολυτελή διακόσμηση που δημιουργεί μία ευχάριστη ατμόσφαιρα. Διαθέτει μεγάλη πίστα χορού και ευρύχωρο χώρο στάθμευσης. Για τη διασκέδαση μας θα φροντίσει μουσικό συγκρότημα αποτελούμενο από πέντε μουσικούς και τραγουδιστές.

      Θα προσφερθεί πλήρες γεύμα. Η τιμή του γεύματος είναι € 20 το άτομο και € 10 για παιδιά κάτω των 12 ετών με ελεύθερη κατανάλωση οίνου και αναψυκτικών.

      Σας περιμένουμε όλους οικογενειακώς και με τους φίλους σας.

      Η έγκαιρη δήλωση της συμμετοχής σας, ως και η προσφορά οποιουδήποτε δώρου για την λαχειοφόρο αγορά μας θα συμβάλλει στα μέγιστα την επιτυχία της εκδήλωσή μας. Σας ευχαριστούμε για την πρόθυμη συμμετοχή μας σε όλες τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου μας.

      Όλες μας οι προσπάθειες μαζί με την δική σας συμπαράσταση, σκοπό έχουν αποκλειστικά, την δημιουργική λειτουργία του Συνδέσμου μας προς όφελος του αγαπημένου μας χωριού.

      ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΑΝΤΑΜΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΜΕ

      Πρόεδρος Ρέπουλης Μιχαήλ 210 6211610
      Αντιπρόεδρος Πρεκεζέ Ανίτα 210 8076778
      Αντιπρόεδρος Μέρμηγκα Δήμητρα 210 6130078
      Γενικός Γραμματέας Κωνσταντόπουλος Χαράλαμπος 210 9963368
      Ταμίας Δημήτρουλας Κωνσταντίνος 210 5056648
      Δημόσιες Σχέσεις Λάτση Λευκοθέα 210 9316134
      Δημόσιες Σχέσεις Κοψιαύτη Ευαγγελία 6944192316
      Μέλος Διαντζίκης Παναγιώτης 210 8002694
      Μέλος Τράκας Νικόλαος 210 8045967
  • Οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας (20.02.2017)
    • Δύο αποκριάτικες εκδηλώσεις - Πάρτυ Μασκέ - θα γίνουν στις Καρυές το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Η πρώτη το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 22:00, διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών και θα γίνει στο κτίριο της Κοινότητα Καρυών.

      Η δεύτερη εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 22:00, στο ξενοδοχείο "Το αρχοντικό του Πάρνωνα".

      Και στις δύο εκδηλώσεις υπάρχει μουσικό πρόγραμμα από γνωστούς DJs και αναμένονται δύο βραδιές γεμάτες χαρά και κέφι.

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δημιουργία Σκουπιδότοπου στα όρια της Κοινότητας Καρυών (19.02.2017)
    • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΥΩΝ

      Καλούνται οι κάτοικοι των Καρυών, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017, στις 7:00 μ.μ., να παραστούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Σπάρτης για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στο «ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ» που προτείνει ο Δήμαρχος να γίνει στα όρια της Αράχοβας, χωρίς πρώτα να έχουν αποφασίσει οι κάτοικοι του χωριού.

      Το Θέμα συνεδρίασης στο Δ.Σ. Σπάρτης Έγκριση χωροθέτησης «ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ – Κ.Δ.Α.Υ. ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΜΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ» στη θέση "Σκούπα" Καρυών και υποβολή αιτήματος παραχώρησης στο Δασαρχείο.

      Εισηγητής: κ. Δήμαρχος

      ΟΛΟΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 7:00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ

      - Ο Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου
      - Η Συντονιστική Επιτροπή

  • Ο συμπατριώτης αρχιτέκτονας κ. Γιάννης Καραχάλιος στην έκθεση GR80s (30.01.2017)
    • Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, με θέμα GR80s, η Ελλάδα του Ογδόντα, με πρόγραμμα παράλληλων δράσεων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Η έκθεση είναι μια πρωτότυπη ιστορική και πολιτισμική αναδρομή στην δεκαετία του '80, η οποία έχει στόχο να προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική αναβιωτική εμπειρία μέσα από τα 18 περίπτερα και ένα συνδυασμό άμεσης πληροφορίας, οπτικοακουστικών εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών.

      Στην έκθεση συμμετέχει ο συμπατριώτης αρχιτέκτονας κ. Γιάννης Καραχάλιος, ο οποίος επιμελήθηκε μαζί με την συνεργάτιδά του κ. Ελισάβετ Πλαΐνη, το σχεδιασμό της αναπαράστασης του εσωτερικού ενός τυπικού ελληνικού διαμερίσματος της δεκαετίας του '80. Το έκθεμα έχει τίτλο «Διαμέρισμα 1987» και εντάσσεται στο περίπτερο «Κατοικία και Δημόσιος Χώρος».

      Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 12 Μαρτίου 2017 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι με ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12.00 – 20.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 22.00.

      Σχετική αναφορά για το έκθεμα μπορείτε να διαβάσετε στο περιοδικό Lifo, στο άρθρο με τίτλο: Μπήκαμε πρώτοι στο '80s διαμέρισμα που «χτίστηκε» για τις ανάγκες της έκθεσης GR80s στην Τεχνόπολη.

      Επίσης σχετικό ρεπορτάζ έκανε και η εκπομπή "Τώρα" του σταθμού ΣΚΑΪ με την Άννα Μπουσδούκου, στις 30.01.2017. Όσοι επιθυμούν να δουν την εκπομπή μπορούν να την παρακολουθήσουν διαδικτυακά κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο. Το ρεπορτάζ ξεκινά στο 48:20 λεπτό, όπου παρουσιάζει ο ίδιος ο κ. Καραχάλιος με συντομία το διαμέρισμα στην έκθεση.
      "Τώρα", με την Άννα Μπουσδούκου, ΣΚΑΪ, 30.01.2017.

  • Η Λέσχη Ανάγνωσης «Ο Καρυοθραύστης» αναστέλλει οριστικά τη λειτουργία της (17,01.2017)
    • Με λύπη πληροφορηθήκαμε την αναστολή λειτουργίας της Λέσχης Ανάγνωσης «Ο Καρυοθραύστης» από τους υπεύθυνους.

      Συγκεκριμένα η σχετική ανάρτηση του υπεύθυνου της Λέσχης Ανάγνωσης, κ. Μιχάλη Χικάρα, στο κοινωνικό δίκτυο facebook αναφέρει:

      Τίτλοι τέλους για τον "Καρυοθραύστη" και μία υπέροχη γυναίκα.
      Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε όταν ήρθαμε να ζήσουμε μόνιμα στο μικρό χωριό των Καρυών της Λακωνίας το Σεπτέμβριο του 2013 ήταν να φτιάξουμε μία Λέσχη Ανάγνωσης, τον "Καρυοθραύστη", με ένα τμήμα Ενηλίκων το οποίο θα αναλάμβανα εγώ και ένα Σχολικό τμήμα του οποίου την ευθύνη θα είχε η γυναίκα μου.
      Στην αρχή σχεδόν όλοι μας θεωρούσαν παλαβούς. "Μα καλά; Λέσχη Ανάγνωσης στα 1000 μέτρα;" μας έλεγαν. Ο σκοπός ο δικός μας όμως ήταν να καλλιεργήσουμε την αγάπη για το βιβλίο και το διάλογο. Την ανοχή στο διαφορετικό. Το σεβασμό της άλλης άποψης.
      Το ξεκίνημα θυμάμαι μας βρήκε με 3 συμμετοχές σε κάθε τμήμα. Κι ενώ η ιδέα για τη Λέσχη ήταν δική μου, το τμήμα Ενηλίκων δεν "περπάτησε" ποτέ καθώς δεν διέθετα τελικά την απαραίτητη υπομονή & θέληση για ένα τέτοιο εγχείρημα.
      Η Εύα όμως δεν τα παράτησε ποτέ.
      Τα 3 παιδιά έγιναν 5, τα 5 αυξήθηκαν σε 7 και κάποτε έφθασαν τα 12! Σχεδόν κάθε Σάββατο ή Κυριακή το πρωί η Κοινότητα του χωριού γέμιζε ζουζούνια που για 2 ώρες που κρατούσε η συνάντηση περνούσαν εμφανώς υπέροχα και το βασικότερο δημιουργικά!
      Χθες, Κυριακή 15/1/2017, ήταν η τελευταία φορά.
      Είμαι υπερήφανος για εσένα καμάρι μου και εσύ μπορείς να είσαι για το ουσιαστικό έργο που πρόσφερες με τον "Καρυοθραύστη".

      Ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες πολιτισμού και παιδείας από τις Καρυές, όπως αυτή της Λέσχης Ανάγνωσης «Ο Καρυοθραύστης».

  • Το ρεπορτάζ της εκπομπής "Ιστορίες" της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ για το καταπίστευμα Κερχουλά (11.01.2017)
    • Την Τρίτη 10.01.2017, στις 23:30, η γνωστή ενημερωτική εκπομπή έρευνας και ρεπορτάζ "Ιστορίες" των δημοσιογράφων Παπαχελά, Τσίμα, Κοσιώνη και Τέλλογλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ασχολήθηκε με την ιστορία του καταπιστεύματος Κερχουλά και την προοπτική κατασκευής μονάδας βιομάζας στις Καρυές Λακωνίας.

      Όσοι επιθυμούν να δουν την εκπομπή μπορούν διαδικτυακά να την παρακολουθήσουν κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=283854.