Καρυές Παυσανίας

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

Αρχείο 2016

(43 Δημοσιεύσεις)

Κάντε κλίκ στους Τίτλους Ειδήσεων για την Προβολή των Άρθρων.


 • Το Mουσείο Mπάσκετ της Χ.Α.Ν.Θ. τιμάει τον συμπατριώτη Γιάννη Κωσταλά (16.12.2016)
  • Μια ακόμα βράβευση για την προσφορά του θα δεχθεί ο συμπατριώτης, Γιάννης Κωσταλάς, λίγους μήνες μετά την βράβευσή του από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου και παρέλαβε τιμητική πλακέτα ως «σύμβολο» του ελληνικού μπάσκετ στην Αμερική. Τότε η Ε.Ο.Κ. τίμησε τον Έλληνα ομογενή της Διασποράς που για δεκαετίες στηρίζει, οικονομικά και ηθικά, πρωτοβουλίες και προσπάθειες που προβάλλουν και αναδεικνύουν την Ελλάδα, τον πολιτισμό της και τους ανθρώπους της, ενώ είναι γνωστό ότι έχει φιλοξενήσει στο σπίτι του σχεδόν ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ.

   Τώρα ήρθε η σειρά του Μουσείου Μπάσκετ της Χ.Α.Ν.Θ. να τιμήσει τον συμπατριώτη της Διασποράς για τη μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό και το μπάσκετ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17.12.2016 στις 11.30 π.μ, στο κλειστό γυμναστήριο της Χ.Α.Ν.Θ. «Μίμης Τσικίνας» στο χώρο του Μουσείου. Τον Γιάννη Κωσταλά θα εκπροσωπήσει ο ανιψιός του Στράτος Κωσταλάς, τζένεραλ μάνατζερ της Σπάρτακ Μόσχας Περιχώρων. Για την προσφορά του 80χρονου σήμερα Γιάννη Κωσταλά και τις εμπειρίες τους από τη συναναστροφή μαζί του θα μιλήσουν στην διάρκεια της εκδήλωσης διεθνείς βετεράνοι καλαθοσφαιριστές, ενώ θα ακολουθήσει και ξενάγηση στο Μουσείο.

   Λίγα λόγια για τον Γιάννη Κωσταλά

   Ο Γιάννης Κωσταλάς γεννήθηκε το 1936 στις Καρυές και το 1951 πήγε μετανάστης στην Αμερική, μιας και η φτώχεια και το κατεστραμμένο χωριό από τους Γερμανούς δεν του άφηνε περιθώρια παρά το δρόμο της ξενιτειάς. Στην Αμερική σπούδασε αλλά στο τέλος κατάληξε με τα τρία του αδέλφια στην ενασχόλησή του με εστιατόρια, με τα δύο αδέλφια του όμως να επιστρέφουν τελικά στην Ελλάδα. Από το 1968 είναι ιδιοκτήτης του «Essex World Cafe» στη γειτονιά του Ground Zero, δίπλα στην Wall street, σερβίροντας καθημερινά πρόγευμα και μεσημεριανό, το οποίο έμεινε σχεδόν δυόμιση χρόνια κλειστό μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, βοηθώντας την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης περιοχής. Σήμερα, μόνιμος κάτοικος και επιχειρηματίας της Νέας Υόρκης, αν και 80 χρονών, συνεχίζει και εργάζεται και είναι το ίδιο δραστήριος.

   Πηγές:
   www.sportit.gr
   Ο Φιλελέυθερος
   mignatiou.com
 • Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα 2016 του Δήμου Σπάρτης (15.12.2016)
  • Ανακοινώθηκε από τον Δήμο Σπάρτης το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα 2016. Οι συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων είναι τα Νομικά Πρόσωπα Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας, ενώ αρωγοί είναι οι εργαζόμενοι του Δήμου, τα μέλη των ΚΑΠΗ, το 300ο Σύστημα Προσκόπων Σπάρτης, τα Σχολεία η Δημοτική Αστυνομία και εθελοντές του Δήμου. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου με το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην κεντρική πλατεία Σπάρτης.

   Δυστυχώς δεν προβλέπεται στο πρόγραμμα του Δήμου κάποια εκδήλωση στις τοπικές κοινότητες και επομένως όποια εκδήλωση λάβει χώρα στις Καρυές από τους Συλλόγους θα ανακοινωθεί σε άλλη ανάρτηση.

   Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα όπως αυτό βρίσκεται στο φυλλάδιο του Δήμου Σπάρτης.

   Kάντε κλικ στις εικόνες για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων.

 • Η εκδήλωση του Συνδέσμου Απανταχού Καρυατών για τον εορτασμό του πολιούχου των Καρυών Αγίου Ανδρέας (10.12.2016)
  • Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016 στην εκκλησία του Αγ Ανδρέα στις Καρυές τελέστηκε η ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατων στη μνήμη του πολιούχου Αγ. Ανδρέα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Χορωδία του Ωδείου Σπάρτης η οποία έψαλε με μοναδικό τρόπο τα τροπάρια και τους ύμνους της ημέρας. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκαν στο εκκλησίασμα, στα μέλη της χορωδίας και τους επισκέπτες του χωριού, καφές και γλυκίσματα στο κτίριο της Κοινότητας Καρυών και με ανταλλαγή ευχών για την γιορτή.

   Μέσα σε μία ζεστή ατμόσφαιρα ο πρόεδρος του Δ.Σ κ. Μιχάλης Ρέπουλης έκανε μία σύντομη ενημέρωση για τις πρόσφατες δραστηριότητες του Συνδέσμου. Παρέστησαν τα μέλη του Δ.Σ. Αννίτα Πρεκεζέ, Δήμητρα Μέρμηγκα, Νίκος Τράκας και Λευκή Λάτση και μέλη των τοπικών συλλόγων. Χαιρετισμό απήυθυναν ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Παν. Καρράς, ο εκπρόσωπος των Lakonistas κ. Πανος Παπαδολιάς και η κ. Μαρία Κολοβού. Και του χρόνου.

   Kάντε κλικ στις φωτογραφίες της εκδήλωσης για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

 • Πρόσκληση εγγραφής μελών στην ΑμΚ «Καταπίστευμα Παναγιώτη Μ. Κερχουλά» (08.12.2016)
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

   Το Δ.Σ της ΑμΚ «Π.Κερχουλάς» σας ενημερώνει ότι ξεκίνησε η διαδικασία κατάρτισης του Μητρώου Μελών της ΑμΚ, σε υλοποίηση της σχετικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της ΑμΚ.

   Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει από το Δ.Σ της ΑμΚ αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής, σε ανοικτή συνάντηση, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 20:00 μ.μ., στην Αίθουσα του Κοινοτικού Κτιρίου Καρυών.

   Για το Δ.Σ της ΑμΚ «Π.Κερχουλάς»
   Ο Πρόεδρος
   Γιώργος Τσιβιλής

   ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

   Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑμΚ) «ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Μ. ΚΕΡΧΟΥΛΑ», σε υλοποίηση σχετικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της ΑμΚ της 4ης Νοεμβρίου 2016, προβαίνει στην κατάρτιση του Μητρώου Μελών της ΑμΚ. Για το σκοπό αυτό,

   ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ

   όλοι οι ενήλικες και νόμιμα εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια του Δήμου Σπαρτιατών Λακωνίας - Τοπικής Κοινότητας Καρυών, αφού λάβουν γνώση του Καταστατικού της ΑμΚ, να εγγραφούν ως Μελή της ΑμΚ, υποβάλλοντας σχετική Αίτηση μέχρι την καταληκτική προθεσμία της 17ης Φεβρουαρίου του έτους 2017, ημέρα Παρασκευή.

   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

   Τα βήματα της διαδικασίας για την εγγραφή είναι τα εξής:
   1. Παραλαβή του Καταστατικού της ΑμΚ και της Αίτησης Εγγραφής, με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:
   α) από τα μέλη του Δ.Σ. της ΑμΚ κ. Μεντή Θεόδωρο ή κ. Αρβανίτη Δημήτριο, στις Καρυές, κάθε Παρασκευή, ώρες 17:00 - 21:00 και Κυριακή, ώρες 10:00 - 13:00 ή κ. Πουλοκέφαλο Φίλιππο, στη Σπάρτη, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 8:00 - 13:00.
   β) από τον διαδικτυακό τόπο νννννν.karyes.gr.
   2. Συμπλήρωση της Αίτησης Εγγραφής και υποβολή της στο Δ.Σ. της ΑμΚ, με εναν από τους ακόλουθους τρόπους:
   α) από τα μέλη του Δ.Σ. της ΑμΚ κ. Μεντή Θεόδωρο ή κ. Αρβανίτη Δημήτριο, στις Καρυές, κάθε Παρασκευή, ώρες 17:00 - 21:00 και Κυριακή, ώρες 10:00 - 13:00 ή κ. Πουλοκἑφαλο Φίλιππο, στη Σπάρτη, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 8:00 - 13:00.
   β) αποστολή στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΑμΚ npokerhoulas@karyes.gr
   3. Καταβολή ποσού πέντε (5) ευρώ, που είναι η εισφορά εγγραφής σύμφωνα με το Καταστατικό της ΑμΚ, με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:
   α) στα μελή του Δ.Σ. της ΑμΚ, κατά την υποβολή της Αίτησης Εγγραφής.
   β) στον λογαριασμό της ΑμΚ, υπό τα στοιχεία: ΙΒΑΝ GR2801103320000033200121300 της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας.

   Για το Δ.Σ. της ΑμΚ «Π. ΚΕΡΧΟΥΛΑΣ»
   Ο Πρόεδρος
   Γιώργος Τσιβιλής

   ΛΗΨΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ

   Στα πλαίσια της ενημέρωση των πολιτών των Καρυών, διατίθονται για λήψη τα αρχεία του καταστατικού και η αίτηση εγγραφής μέλους στην ΑμΚ «ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Μ. ΚΕΡΧΟΥΛΑ».

   Λήψη καταστατικού ΕΔΩ.

   Λήψη αίτησης ΕΔΩ.

 • Εκδηλώσεις το διήμερο 8 & 9 Δεκεμβρίου 2016 στις Καρυές (07.12.2016)
  • Ενημέρωση για τις πυρκαγιές από την Πυρασφάλεια Καρυών και το Πυροσβεστικό Σώμα Σπάρτης

   Η Πυρασφάλεια Καρυών σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα Σπάρτης και τον Διοικητή της υπηρεσίας τον Πύραρχο κ. Ζαγκανά Ανδρέα, σας καλούν την Πέμπτη 08.12.2016 στις 18:30 μ.μ. στο κτίριο της Κοινότητας Καρυών σε μια ενημέρωση για τις πυρκαγιές.

    

   Πρόσκληση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών

   Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών και η Λέσχη Αυτοκινήτου Σπάρτης, σας καλούν την Παρασκευή 09.12.2016 και ώρα 20:30 μ.μ. κτίριο της Κοινότητας Καρυών για την προβολή του αγώνα «Μολών Λαβέ» που διεξήχθη στις Καρυές την 19η -20η Νοεμβρίου 2016.

   Θα ακολουθήσει έκθεση φωτογραφίας του αγώνα.

   Είσοδος ελεύθερη.

 • Ετήσιο κάλεσμα του Συνδέσμου Απανταχού Καρυατών στις Καρυές για τον εορτασμό του πολιούχου Αποστόλου Ανδρέα (28.11.2016)
  • Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών καλεί όλους τους συμπατριώτες στις Καρυές την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016, με την ευκαιρία της εορτής του πολιούχου του χωριού Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου. Η εκδήλωση θα λάβει μέρος στην ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Κτιρίου, αμέσως μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον I.N. του Αγίου Ανδρέα. Προσκλήσεις έχουν λάβει επίσης ο Δήμαρχος Σπάρτης κ Βαγγέλης Βαλιώτης και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης. Θα προσφερθεί καφές και γλυκίσματα, θα γίνει και η καθιερωμένη ενημέρωση των συμπατριωτών και επισκεπτών από το Δ.Σ. του Συνδέσμου ενώ τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης την έχει αναλάβει ο συμπατριώτης Λεωνίδας Χονδρόπουλος.

 • «Δεκαπέντε Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας» από την καθηγήτρια (ΕΚΠΑ) Μαρία Δ. Ευθυμίου (23.11.2016)
  • Το Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, με τη συνεργασία της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς/Μουσείου Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού, του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος και της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λακωνίας, οργανώνει σειρά μαθημάτων, με διδάσκουσα την καθηγήτρια (ΕΚΠΑ) Μαρία Δ. Ευθυμίου, με το γενικό τίτλο «Δεκαπέντε Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας», και με τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

   ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ

   ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥΣ

   Η  ΕΞΕΤΑΣΗ  ΤΟΥ  ΚΟΣΜΟΥ
   ΤΑ  ΚΥΡΙΑ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  ΤΗΣ  ΙΣΤΟΡΙΑΣ  ΤΩΝ  ΚΟΜΒΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ  ΤΗΣ   ΓΗΣ:
   Η ΙΝΔΙΑ - Η  ΚΙΝΑ  - Η  ΙΑΠΩΝΊΑ -  Η  ΡΩΣΙΑ  -  Η  ΕΥΡΩΠΗ - Η ΑΜΕΡΙΚΗ.

   Το πρόγραμμα των μαθημάτων έχει ως εξής:

   25,26,27  Νοεμβρίου 2016
   2,3,4,    Δεκεμβρίου 2016
   9,10,11   Δεκεμβρίου 2016
   16,17,18  Δεκεμβρίου 2016

   & 13,14,15  Ιανουαρίου 2017

   Τα μαθήματα θα διδάσκονται την Παρασκευή και το Σάββατο 6.00μ.μ.-9.30μ.μ. μμ. στην Πνευματική Εστία Σπάρτης (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου) & το Σαϊνοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο (πεζόδρομος Κλεομβρότου), και την Κυριακή, 10.00πμ.  - 13.30μμ. στο Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού (Όθωνος-Αμαλίας 129).

   Ειδικά για το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, λόγω της εκδήλωσης τιμής και μνήμης για τους 118 εκτελεσμένους στο Μονοδέντρι μάρτυρες, που οργανώνει ο Δήμος Σπάρτης και το Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (ισόγειο Βιβλιοθήκης) στις 6μμ, το μάθημα θα γίνει στις 3.006μμ – 6.00μμ.

    Τα μαθήματα δεν είναι ανεξάρτητα, αλλά η γνώση των προηγουμένων μαθημάτων θεωρείται βάση κατανόησης για τα επόμενα. Ειδικά για τους ενδιαφερόμενους να λάβουν Βεβαιώσεις Συμμετοχής, διευκρινίζεται πως προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να μην έχουν χάσει συνολικά περισσότερα από δύο τρίωρα μαθήματα.

   Μαρία Δ. Ευθυμίου - Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

   Γεννήθηκε στην Λάρισα το 1955. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ολοκλήρωσε τους κύκλους των Μεταπτυχιακών της Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι. Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες.

   Από το 1981 ανήκει στο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του ΕΚΠΑ. Στην τρέχουσα περίοδο κατέχει τον τίτλο της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας. Χρημάτισε Διευθύντρια του Τομέα Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε πολυάριθμα Διεθνή Συνέδρια Ιστορίας. Έχει μετάσχει σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

   Κατά την τελευταία δεκαετία διδάσκει στο ευρύ κοινό, δωρεάν, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση, σε ολόκληρη την Αττική και την Ελλάδα, κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Μέχρι στιγμής έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα αυτά περί τα 45.000 άτομα. Έχουν κυκλοφορήσει τρία βιβλία της. Έχουν δημοσιευθεί περισσότερα από πενήντα άρθρα της σε περιοδικά Ιστορίας, σε Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, σε ένθετα Ιστορίας. Έχουν δημοσιευθεί παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της -περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά- στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού».

   Είναι μητέρα δύο ξεχωριστών νεαρών ανδρών, του Γιωργή και του Ρήγα Χατζηλάκου, και δύο υπέροχων νυφών, της Claudia Marota και της Isaure Maiza. Είναι γιαγιά της Μάγιας και της Έλενας.

   Είχε την ευλογία να είναι θυγατέρα δύο ακέραιων ανθρώπων, της Χριστίνας και του Δημήτρη Ευθυμίου˙ αδελφή ενός αγαπημένου αδελφού, του Πέτρου˙ μαθήτρια ενός σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου και χαλκέντερου ιστορικού, του Βασ. Βλ. Σφυρόερα. Τέλος, έχει την τιμή να συγκαταλέγεται στον κύκλο των φίλων δεκάδων ζεστών, ουσιαστικών, αυθεντικών, ταλαντούχων, δοτικών και φωτεινών ανθρώπων-φίλων, συγγενών, συνορειβατών, συν-κωπηλατών, συγχορευτών, συντραγουδιστών, συνοραματιστών, συν-συζητητών, συναδέλφων.

 • Ο αγώνας ταχύτητας αυτοκινήτων Rally Sprint «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» και πάλι στις Καρυές (04.11.2016)
  • Μετά από τρεις αναβολές της ημερομηνίας διεξαγωγής του αγώνα μηχανοκίνητων αυτοκινήτων «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» της Λέσχης Αυτοκινήτου Σπάρτης (ΛΑΣ), ορίστηκε η τελική ημερομηνία του αγώνα και αυτή είναι το διήμερο 19-20 Νοεμβρίου 2016.

   Η όμορφη ειδική των 10 χιλιομέτρων του αγώνα σε χωμάτινη διαδρομή έχει ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζεται από ειδικά μηχανήματα. Η πορεία του αγώνα έχει εκκίνηση στον δρόμο Καρυών - Αγίου Πέτρου, στην περιοχή Ζυγός και ακολουθεί τη δασική διαδρομή που ενώνει την περιοχή αυτή με τη Βαρβίτσα όπου είναι και ο τερματισμός. Στη συνέχεια τα αυτοκίνητα διασχίζουν τον δρόμο Καρυών - Βαρβίτσας, διέρχονται από τις Καρυές, και συνεχίζουν στο δρόμο προς Άγιο Πέτρο, ώστε να ξαναφτάσουν στον σημείο εκκίνησης της ειδικής διαδρομής.

   Κάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Το πρόγραμμα.

   Ο χάρτης της διαδρομής.

   Οι συμμετοχές.

   Πηγή:
   ΛΕΣΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ @ Facebook
 • Η 1η Γιορτή Βραστού και το Καλωσόρισμα του Χειμώνα στις Καρυές (01.11.2016)
  • Οι Καρυές υποδέχθηκαν τον χειμώνα του άστατου καιρού και της βροχής, με άφθονο κρασί και βραστό, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου. Η 1η Παραδοσιακή Γιορτή Βραστού του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών ξεκίνησε, όπως είχε προγραμματιστεί, το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία των Καρυών, παρά τη βροχή που έπεφτε από το πρωί. Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου είχαν στήσει τα καζάνια που ετοίμαζαν το βραστό, ενώ τα τραπέζια ήταν έτοιμα να υποδεχθούν όλους στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της κοινότητας συνοδεία μουσικής. Το σκηνικό του καιρού ήταν πραγματικά χειμωνιάτικο σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, με την ομίχλη που ακολούθησε τη βροχή, να καλύπτει το χωριό και την πλατεία προσφέροντας ένα μαγευτικό χειμωνιάτικο τοπίο σε όσους ήταν εκεί.

   Η εκδήλωση, ο χορός και η μουσική τελείωσαν αργά το απόγευμα και σε όλο αυτό το διάστημα ντόπιοι και επισκέπτες έρχονταν για να γευτούν βραστό και κρασί με αμείωτο κέφι.

   Kάντε κλικ στις εικόνες της εκδήλωσης για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Πηγές εικόνων:
   Αρχείο karyes.gr
   Λεωνίδας Χονδρόπουλος
 • Καλωσόρισμα του Χειμώνα με γιορτή βραστού στις Καρυές (22.10.2016)
  • Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στις 12:00 το μεσημέρι, διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών η 1η Παραδοσιακή Γιορτή Βραστού στην Κεντρική Πλατεία των Καρυών. Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου καλούν όλους να γλεντήσουν παρέα με άφθονο βραστό, κρασί και μουσική, ενώ διοργανώνεται παράλληλα Λαχειοφόρος Αγορά με πλούσια δώρα.

 • 4ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας & Καρυδιού στη Βαμβακού (21.10.2016)
  • Στις 23 Οκτωβρίου στις 11:00 π.μ., στη Βαμβακού, διοργανώνεται το 4ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας & Καρυδιού, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαμβακούς Νέα Ζωή. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο κτίριο του Σχολείου που βρίσκεται κοντά στο Δασονομείο. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει συμβουλές γαστρονομίας, εκτέλεση συνταγών, αφηγήσεις, καλλιτεχνική έκθεση, ενώ οι γυναίκες του χωριού θα προσφέρουν στους παραβρισκόμενους γλυκά κεράσματα από καρύδι.

   Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι το ακόλουθο:

   Κάντε κλικ στο πρόγραμμα για να το προβάλετε σε μεγέθυνση.

 • Τμήματα Παραδοσιακού Χορού και η Λέσχη Ανάγνωσης «Ο Καρυοθραύστης» στις Καρυές (10.10.2016)
  • Ο φετινός χειμώνας αποδεικνύεται δραστήριος για τους Καρυάτες, χάρη στις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών και της Λέσχης Ανάγνωσης «Ο Καρυοθραύστης». Ο μεν Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών ανακοίνωσε πρωτοβουλία αναβίωσης των παραδοσιακών χορών, σε συνεργασία με τον κ. Θεόδωρο Μεντή. Έτσι κάθε Παρασκευή θα λειτουργούν 2 τμήματα για εκμάθηση παραδοσιακών χορών, ένα για παιδιά από τις 18:00 ως τις 19:00 και ένα με για ενήλικες από τις 19:00 ως τις 20:00 στο κτίριο της Κοινότητας Καρυών. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους κ. Θεόδωρο Μεντή (6974487967) και κ. Εύα Δρίτσα (6982923140).

   Αντίστοιχα η Λέσχη Ανάγνωσης «Ο Καρυοθραύστης», ύστερα από απουσία λίγων μηνών, επιστρέφει ανακοινώνοντας την ημέρα των συναντήσεων για ανάγνωση τον φετινό χειμώνα. Αυτές θα λαμβάνουν χώρα κάθε Σάββατο από τις 10:30 ως τις 12:30 στο κτίριο της Κοινότητας Καρυών. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την κ. Εύα Δρίτσα (6982923140) ή μπείτε στο facebook στη διεύθυνση www.facebook.com/LAKARYO/.

 • Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης για το έργο δημιουργίας εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στις Καρυές (04.10.2016)
  • Εκτεταμένη συζήτηση έγινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σπάρτης, στις 3.10.2016, σχετικά με το έργο εγκατάστασης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βιομάζας στις Καρυές της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Καταπίστευμα Π. Κερχουλα». Αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου ήταν μόνο η έκφραση θέσης περί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), αφού υπεύθυνη για την αδειοδότηση είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

   Η επένδυση που διαχειρίζεται η Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία Καταπιστεύματος και θα χρηματοδοτηθεί από το κληροδότημα Κερχουλά συνδυαστικά με τραπεζικό δανεισμό, όπου τα διαθέσιμα χρήματα του κληροδοτήματος είναι περίπου 1.400.000 δολάρια. Το τοπικό συμβούλιο του χωριού έχει ταχθεί με πλειοψηφία 2:1 υπέρ της επένδυσης, με τον πρόεδρό του Γ. Ντεβέκο να μειοψηφεί και να προσκομίζει εισήγηση στην οποία εκφράζει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του εργοστασίου.

   Επίσης επιφυλάξεις εκφράστηκαν τόσο από πλευράς συμβούλων για τα τεχνοοικονομικά στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου, όσο και κατοίκους των Καρυών, οι οποίο εξέφρασαν απόψεις και προβληματισμούς είτε για το έργο καθεαυτό, είτε για τον τρόπο υλοποίησής του. Ωστόσο από πλευράς του δημάρχου και της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου υπήρξε θετική εισήγηση περί έγκρισης της μελέτης. Το δημοτικό συμβούλιο τάχθηκε κατά πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης της ΜΠΕ. "Παρών" ψήφισαν οι κ.κ. Στρίφας, Βλήτας, Καπετανάκης, Καρμοίρης και Λεβεντάκης, ενώ καταψήφισαν οι κ.κ. Κουμουνδούρος και Βουνάσης.

   Από πλευράς της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας παρέστη στη συνεδρίαση και έλαβε το λόγο ο κ. Γ. Τσιβιλής, ο οποίος ανέτρεξε στο ιστορικό της επένδυσης, ανέλυσε στο Σώμα διάφορα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία του έργου, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι υλοποιήσιμο, με μακροχρόνια προοπτική και πως δεν θα προκαλέσει περιβαλλοντική επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής.

   Να σημειωθεί ότι το χρονικό όριο που είχε ορίσει ο διαθέτης για αξιοποίηση του κληροδοτήματος ήταν τα σαράντα έτη, από τα οποία έχουν παρέλθει τα τριάντα δύο.

   Ακολουθεί το βίντεο της συνεδρίασης, όπου η συζήτηση για το έργο ξεκινά στο 33:25 λεπτό.

   Πηγές:
   Laconialive.gr
   Photoreporter.gr
 • Σύνοδος Κορυφής στις Καρυές Λακωνίας για την Καινοτομία στην ΥΓΕΙΑ (24.09.2016)
  • Αναδημοσίευση από το Επιμελητήριο Αρκαδίας

   Η Σύνοδος Κορυφής για την ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ στην ΥΓΕΙΑ (W.H.I.S.) είναι μια ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ για όλους να εμπνευστούν, να καινοτομήσουν και να μοιραστούν γνώση έτσι ώστε να καλυτερεύσουν τον τομέα της ΥΓΕΙΑΣ. Ο στόχος της είναι να βοηθήσει τις τοπικές κοινότητες να δουλέψουν μαζί για ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ και την ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ και παράλληλα να τονώσει την οικονομική  ανάπτυξη της περιοχής που γίνεται η ΣΥΝΟΔΟΣ.

   Κατά την διάρκεια του Σ/Κ της Μπλε Οικονομίας στον Αγιάννη Κυνουρίας Αρκαδίας τον Σεπτέμβρη του 2015 ο Κος Gareth Presch Ιδρυτής της WHIS και η Κα Χριστιάνα Γαρδικιώτη δημιουργός της ομάδας «the MERAKI PEOPLE», αποφάσισαν να φέρουν την ΣΥΝΟΔΟ (W.H.I.S.) στην Ελλάδα κυρίως για να βοηθήσουν τα 24 χωριά του Πάρνωνα προσδοκώντας το βουνό να γίνει μια παραγωγική εστία ξανά. Οι άνθρωποι εκεί θα δουλεύουν ΣΤΗΝ και ΓΙΑ την ΦΥΣH. Ευελπιστούν το αποτέλεσμα να είναι  η συλλογική ευημερία με αφετηρία και προορισμό την ΥΓΕΙΑ.

   Η W.H.I.S. GREECE θα λάβει χώρα στις ΚΑΡΥΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ υπό την ΑΙΓΙΔΑ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & της ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ στις 21 – 22 – 23 Οκτωβρίου 2016. Εμπνευσμένοι έλληνες και διεθνείς ομιλητές θα παρουσιάσουν την πλατφόρμα συνεργασίας του W.H.I.S  όπου γιατροί, ασθενείς επαγγελματίες υγείας, τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικές κοινότητες συν-σχεδιάζουν προγράμματα και ΔΡΑΣΕΙΣ για ένα καλύτερο, πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό σύστημα υγείας, ώστε όλοι να ωφελούνται. Περισσότερες πληροφορίες για την W.H.I.S μπορείτε να βρείτε πατώντας τον σύνδεσμο εδώ.

   Ανάμεσα στους  διακεκριμένους ομιλητές του W.H.I.S GREECE είναι :

   ο Dr Gunter Pauli, ο  Δρ. Ammid Hannan – Γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της W.H.I.S., ο Sheridan Tatsuno – Επιχειρησιακός Στρατηγός Silicon Valley,η Désirée Driesenaar – Blue Economy Μηχανικός και σύμβουλος τοπικής ανάπτυξης, η Ivanka Milenkovic Ιδρύτρια του σχολείου “Ekofungi”,  ο Δρ. Νίκος Κατσαρός π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και πληθώρα Ελλήνων και ξένων Ιατρών και επαγγελματιών υγείας.

   Παράλληλες  δράσεις και  εκπλήξεις θα τονίσουν ιδιαιτέρως την Πολιτισμική κληρονομιά  του ΠΑΡΝΩΝΑ και θα υποστηριχθούν από τους ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ και ΜΕΛΗ των ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ της περιοχής.

   Λίγα λόγια για το «W.H.Ι.S» 

   Η Υγεία αγγίζει κάθε τομέα: Εκπαίδευση, μεταφορές,  γεωργία, στέγαση, απόβλητα, ενέργεια, βιομηχανία, αστικοποίηση, νερό, ακτινοβολία, διατροφή.

   Η πρώτη εκδήλωσή πραγματοποιήθηκε στο Καρλάιλ της Βρετανίας και είχε πάνω από 25 τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς ομιλητές, περισσότερες από 23.700.000 εμφανίσεις στο twitter και πολλές πρωτοβουλίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Για παράδειγμα, η πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε σε αυτή την πρώτη ΣΥΝΟΔΟ  «Παγκόσμιο Χωριό Ψυχικής Υγείας» προώθησε την έρευνα, τη θετικότητα, την ευγένεια, την υποστήριξη και τη συνεργασία στον τομέα της ψυχικής υγείας (@GlobalVillageMH) από Soni Cox (@sonicox), εμπνευσμένο από Deirdre Munro (@deirdremunro), Patron Josh Quigley (@Tartan_Explorer)

   ΠΡΑΞEIΣ  ΜΕΤΑ  ΤΗΝ   ΣΥΝΟΔΟ

   H Ka Desiree Driesenaar θα κάνει ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΠΛΕ – ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ που θα διαρκέσουν μία εβδομάδα στοχευμένα για να ενημερώσουν και να δραστηριοποιήσουν  τους ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ  ώστε να δημιουργήσουν επιχειρηματικές δράσεις μετά το πέρας της ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ.

   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΛΛΑΣ - Health, Wellness & Mindfulness PROGRAM

   EΙΣΗΤΗΡΙΑ:  https://www.eventora.com/en/Events/whis–greece-2016

   ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ : * 20 ευρώ την ημέρα (χωρίς φαγητό)

 • Παρουσίαση του Κέντρου Μνήμης και Πολιτισμού Καρυών Λακωνίας (19.09.2016)
  • Φέτος τον Αύγουστο, στην ετήσια δεξίωση του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών στις 6.9.2016 στις Καρυές, έγινε η πρώτη παρουσίαση του Κέντρου Μνήμης και Πολιτισμού Καρυών Λακωνίας, αφήνοντας μια νότα ενθουσιασμού τους παραβρισκόμενους. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε η αρχιτεκτονική μελέτη του συμπλέγματος των κτιρίων ιδιοκτησίας του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών, που βρίσκεται επί της κεντρικής πλατείας Καρυών. Η παρουσίαση της μελέτης, η οποία περιελάμβανε πλήθος ιστορικών και αρχιτεκτονικών αναφορών της Λακωνικής και Καρυάτικης γης, έγινε από τον ίδιο τον υπεύθυνο αρχιτέκτονα και συμπατριώτη, Γιάννη Καραχάλιο.

   Όπως είχαμε υποσχεθεί σε προηγούμενη ανάρτηση, θα παρουσιάσουμε τα βασικά στοιχεία της μελέτης, ειδικά για όσους δεν κατάφεραν να βρεθούν στο ετήσιο καλοκαιρινό ραντεβού του Συνδέσμου. Ο κ. Καραχάλιος μας έστειλε υλικό από την παρουσίασή του αυτή, το οποίο και ακολουθεί. Αποφασίσαμε να παραθέσουμε αυτούσιο το υλικό, χωρίς περικοπές, ώστε να μπορέσουν όλοι να έχουν μια πλήρη εικόνα της ολοκληρωμένης αρχιτεκτονικής μελέτης του συμπλέγματος των κτιρίων.

   Το Κέντρο Μνήμης και Πολιτισμού Καρυών Λακωνίας

   Το συγκρότημα των δύο κτιριών, ιδιοκτησίας του Συνδέσμου από το 2006, προορίζεται για μικτή χρήση. Θα υπάρχουν καταστήματα προς ενοικίαση στο ισόγειο, ενώ στον όροφο θα φιλοξενηθεί ένα χώρος που θα αφηγείται την ιστορία του τόπου. Αυτό το χώρο τον ονομάζουμε «Κέντρο Μνήμης και Πολιτισμού Καρυών». Η όλη προσπάθεια έχει σκοπό να αναζωογονήσει το χωριό, να προάγει τον πολιτισμό, να διατηρήσει τη μνήμη, να ενισχύσει τους δεσμούς με τους Καρυάτες ανά τον κόσμο, αλλά και να ανοίξει ένα διάλογο επικοινωνίας ευρύτερο και υπερτοπικό.

   Κάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Α. ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ

   Η βασική στρατηγική της πρότασης έχει ως εξής: Το κάτω γωνιακό κτίριο διατηρεί την χρήση των καταστημάτων, όμως τα wc και οι αποθήκες και για τα δύο μαγαζιά συγκεντρώνονται σε ενιαία περιοχή. Το παλιό κτίριο της αστυνομίας διατηρεί τις δύο εισόδους και τη θέση της σκάλας. Το παλιό σιδηρουργείο ενοποιείται με την σκάλα της κατοικίας και γίνεται η είσοδος της έκθεσης. Η πιο σημαντική ωστόσο επέμβαση είναι η απελευθέρωση του κεντρικού σημείου συμπλοκής των κτιρίων, εκεί όπου σήμερα βρίσκονται αποθήκες και το wc του καφενείου, και η μετατροπή του σε αυλή. Αυτή η αυλή δίνει φως στο πίσω μέρος του μηχανουργείου και το συνδέει με την πλατεία του χωριού.

   Πιο συγκεκριμένα στο ισόγειο, οι βοηθητικοί χώροι στα καταστήματα που προορίζονται για ενοικίαση συγκεντρώνονται και επιλύονται με ενιαίο τρόπο. Στην ίδια περιοχή και εκμεταλλευόμενοι το ύψος του χώρου τοποθετούμε μέσα σε ψευδοροφές τις απαραίτητες μηχανολογικές εγκαταστάσεις θέρμανσης, ψύξης και αερισμού.

   Στρατηγική της Πρότασης - Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Στον όροφο κρατάμε τη γενική διάταξη ως έχει. Το πρόσκτισμα πάνω από το παλιό μηχανουργείο διατηρεί τις βοηθητικές χρήσεις στο χώρο που ήταν, προβλέποντας φυσικά την πλήρη αντικατάσταση των ειδών υγειινής, των δαπέδων και των επενδύσεων. Το κυρίως σπίτι όμως, που στεγάζεται στο ιστορικό γωνιακό κτίριο, διατηρεί τα υλικά του, όπως τα μωσαϊκά στα δάπεδα τα οποία και συντηρούνται. Αυτός είναι ο χώρος που θα φιλοξενήσει τη μελλοντική έκθεση. Στον όροφο του κτιρίου της παλιάς αστυνομίας προτείνουμε τη δημιουργία βιβλιοθήκης με άμεση και ξεχωριστή είσοδο από την πλατεία.

   Άποψη από πλατεία - Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Στο υπόγειο τέλος, το μέρος προς την πλατεία παραμένει αποθηκευτικός χώρος, ενώ το μέρος προς τον κεντρικό δρόμο μετατρέπεται σε βοηθητική αίθουσα για τις ανάγκες του Κέντρου Μνήμης και Πολιτισμού.

   Β. ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ

   Ένα σημαντικό κεφάλαιο αφορά τις εξωτερικές όψεις και την αρχιτεκτονική κατεύθυνση του συγκροτήματος. Το γωνιακό κτίριο, το κτίριο της αστυνομίας και το κτίριο που βρίσκεται το μηχανουργείο είναι κατασκευές τριών διαφορετικών εποχών και ως εκ τούτου έχουν και διαφορετική αρχιτεκτονική γλώσσα. Το κτίριο της αστυνομίας είναι των αρχών του 20ου αιώνα, το γωνιακό κτίριο τοποθετείται περίπου στο μεσοπόλεμο, ενώ το μηχανουργείο αποτελεί μεταπολεμική προσθήκη. Επιλέξαμε τα τρία κτίρια να είναι απόλυτα διακριτά ως όγκοι και ως ύφος και να σέβονται την εποχή και το ιδίωμα που εκφράζουν, όπως άλλωστε προστάζουν και οι διεθνώς αποδεκτοί κανόνες διατήρησης. Οι εργασίες για τις όψεις του κτιρίου της αστυνομίας έχουν ολοκληρωθεί από το 2015 με δαπάνες του Συνδέσμου και πράγματι η αποκατάσταση του εκφράζει την ιστορία του κτιρίου, ενός δηλαδή τυπικού δείγματος χωρικής αρχιτεκτονικής της Πελοποννήσου με ενιαία αντίληψη του όγκου και πλαίσια σε όλα τα ανοίγματα.

   Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Η περίπτωση του γωνιακού κτιρίου είναι ωστόσο πιο περίπλοκη. Ιστορικά υπήρξε ένα κτίριο με προθέσεις νεοκλασικές και αστικές. Είχε εξ αρχής απόλυτα γεωμετρική διάταξη ανοιγμάτων με ενδιαφέροντα πλαίσια στον όροφο. Τα μεγάλα όμως ανοίγματα του ισογείου και η λιγότερο αυστηρή διάταξη τους υπονόμευσε την αστική δομή του κτιρίου. Το πρόβλημα εντάθηκε με την μεταπολεμική προσθήκη γραμμικού μπαλκονιού και την περαιτέρω εξωτερική διαφοροποίηση των δύο καταστημάτων. Σεβόμενοι την νεοκλασική πρόθεση του κτιρίου εισαγάγουμε την έννοια της οριζόντιας διάρθρωσης, τυπικό στοιχείο της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Εκεί η διάρθρωση είναι ξεκάθαρη: βάση-κορμός-στέψη. Ανάλογα αντιμετωπίζουμε και το κτίριο στις Καρυές, το οποίο αποκτά ενιαία βάση που ομαδοποιεί τα τυχαία ανοίγματα, αφήνοντας έτσι τη γεωμετρική οργάνωση του ορόφου να αναδειχθεί.

   Ανάλυση όψεων κτιρίων - Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Θέλαμε επίσης να τονίσουμε το κτίριο της έκθεσης ως σημαντικό και να δημιουργήσουμε στον επισκέπτη μια πρώτη υπόνοια της σύνδεσης του χωριού με τις ιστορικές Καρυάτιδες. Έτσι στα έξι παράθυρα του ορόφου αποδίδουμε γραφιστικά τις έξι διαφορετικές και περίτεχνες κόμες από τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου, αποτείοντας φόρο τιμής στην υψηλή καλλιτεχνική αξία του μνημείου, που άλλωστε πιστό του αντίγραφο υπάρχει και στο χωριό. Τέλος το μηχανουργείο, ένα τυπικό δείγμα βιομηχανικού χώρου της δεκαετίας του '50 το χειριζόμαστε με όρους μεγάλων ανοιγμάτων και σύγχρονης κατασκευής, σαν κτίριο σαφώς μεταγενέστερο.

   Γ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

   Υπάρχουν τρεις σημαντικοί εσωτερικοί χώροι που χρειάζονται ειδική αναφορά. Καταρχάς είναι η είσοδος του Κέντρου που τοποθετείται στο χώρο του παλιού σιδηρουργείου. Ο χειρισμός είναι ενοποιητικός, λευκός και ουδέτερος, με φωτισμό πιο θεατρικό και δραματικό. Εκτός από είσοδος μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος μαθημάτων, εκδηλώσεων, προβολών ή παραστάσεων. Τα ανοίγματα πίσω οδηγούν στην καινούρια αυλή και από εκεί κατευθείαν στην πλατεία του χωριού. Μπροστά τοποθετείται ξύλινη κατασκευή με σκαλοπάτια και πλατύσκαλο-σκηνή που ενοποιείται με την υπάρχουσα σκάλα η οποία οδηγεί στον όροφο.

   Είσοδος - Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Έπεται ο χώρος της αυλής που δημιουργεί ένα φίλτρο ιδιωτικότητας σε αυτά που συμβαίνουν μέσα στην είσοδο του Κέντρου Μνήμης και Πολιτισμού. Την ίδια στιγμή επιτυγχάνει να κάνει την σύνδεση με την πλατεία άμεση και τη ροή της κίνησης ανάμεσα στους δημόσιους χώρους απρόσκοπτη.

   Η αυλή - Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Τέλος προτείνουμε στον όροφο του κτιρίου της αστυνομίας τη δημιουργία ενός χώρου του Συνδέσμου για ανάγνωση στη βιβλιοθήκη του, για συζητήσεις ή για συνεδριάσεις. Είναι άξιο αναφοράς ότι το χωριό διαθέτει καταγεγραμμένη λέσχη ανάγνωσης, τον «Καρυοθραύστη» αλλά και Πολιτιστικό Σύλλογο. Η ύπαρξη οργανωμένων δομών στέγασης σαν αυτό το χώρο, βοηθάει, υπογραμμίζει και ενισχύει τέτοιες προσπάθειες.

   Αίθουσα βιβλιοθήκης - Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Το επίκεντρο, ωστόσο της όλης προσπάθειας, είναι ο χώρος της έκθεσης και ο τρόπος που θα τον προσεγγίσουμε μουσειολογικά.

   Δ. ΕΚΘΕΣΗ

   Όλοι μας έχουμε κάποια προσωπική εμπειρία από μουσεία πολλών ειδών, είτε αυτά είναι αρχαιολογικά, λαογραφικά, εθνικά, πινακοθήκες ή ιδιωτικές συλλογές. Κάθε έκθεση διαφέρει τόσο λόγω είδους όσο και λόγω φιλοσοφίας. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη συζήτηση διεθνώς για το μέλλον των μουσείων και τη σύνδεση τους με το πλατύ κοινό. Πώς δηλαδή από γενικές και απρόσωπες ιστορικές καταγραφές μπορούν να μετατραπούν σε βιωματικές εμπειρίες που αποδίδουν προσωπικό νόημα στον επισκέπτη. Ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Ορχάν Παμούκ έχει συμβάλλει με τον πιο καθοριστικό τρόπο σε αυτό το διάλογο, αφού μετουσίωσε ένα από τα βιβλία του, «Το Μουσείο της Αθωότητας», σε ένα υπαρκτό βιωματικό μουσείο. Η ευαισθησία με την οποία ο Παμούκ αντιλαμβάνεται το σύγχρονο μουσείο είναι ένας οδηγός για εκθέσεις και αφηγήσεις σας αυτές που ορματιζόμαστε για το Κέντρο Μνήμης και Πολιτισμού Καρυών. Όπως λέει και ο συγγραφέας στο μανιφέστο του, το μουσείο της εποχής μας καλείται να διαβάσει την ιστορία με άλλο τρόπο. Η επική μυθολογία των εθνών μετατρέπεται σε προσωπικό βιωματικό μυθιστόρημα. Η αναπαράσταση γίνεται έκφραση, το μνημειώδες οικείο, η ιστορία γίνεται αφήγημα, από τα έθνη πάμε στα άτομα και από τις ομάδες στα πρόσωπα. Αποτέλεσμα αυτής της ανάγνωσης είναι τα μεγάλα και ακριβά μουσεία του παρελθόντος να δίνουν τη θέση τους σε πιο προσωπικά μικρά και φθηνά μουσεία. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Παμούκ το μέλλον των μουσείων είναι τα ίδια μας τα σπίτια.

   Κοιτώντας και μεις το δικό μας σπίτι, τις Καρυές, αναζητήσαμε τις δικές μας ιστορίες και τα δικά μας αφηγήματα. Και πράγματι κάποιοι πρόγονοι μας, σε εποχές πολύ δυσκολότερες και με μέσα δραματικά πιο περιορισμένα από σήμερα, ξόδεψαν χρόνο και κόπο για να καταγράψουν με εντυπωσιακό τρόπο την ιστορία και τα έθιμα του χωριού. Όπως ο Ορχάν Παμούκ ξεκίνησε με ένα βιβλίο έτσι και μεις επιλέξαμε σαν οδηγό ένα ιστορικό εκδοτικό έργο, τα Καρυάτικα. Πρόκειται για έκδοση του 1950 της αδελφότητας της Γκαστόνιας και σε επιμέλεια Παρασκευά και Γιάννη Μεϊντάνη.

   Οι Αίθουσες - Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Όπως αναφέρθηκε η έκθεση φιλοξενείται στην παλιά κατοικία του ορόφου. Διατηρούμε τα δωμάτια ακριβώς όπως ήταν και οργανώνουμε την έκθεση ως εξής: Κάθε δωμάτιο εκπροσωπεί ενα ξεχωριστό κεφάλαιο του βιβλίου. Το πρώτο δωμάτιο αναφέρεται στο αφήγημα της έκθεσης, για την ιδέα δηλαδή ότι η έκθεση στηρίζεται στις πληροφορίες, τις ιστορίες και τους μύθους των Καρυών όπως αυτοί έχουν καταγραφεί σε πλήθος συγγραμάτων. Το δεύτερο δωμάτιο μιλάει για την ονομασία των Καρυών και το πώς αυτές σχετίζονται ιστορικά με τις παγκοσμίως αναγνωρίσιμες μορφές των Καρυάτιδων. Το τρίτο και το τέταρτο δωμάτιο αφηγούνται τη συνεχή και αδιάλειπτη ιστορική παρουσία του χωριού από τα αρχαία χρόνια. Το πέμπτο και το έκτο δωμάτιο καταγράφουν στοιχεία της τοπογραφίας και της λαογραφίας του χωριού. Και τέλος η έκθεση ολοκληρώνεται στο έβδομο δωμάτιο που αναφέρεται στη μετανάστευση και τις αδελφοτήτες ανά τον κόσμο.

   Αίθουσες και Σύνδεσμοι - Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Το κάθε κεφάλαιο και η αντίστοιχη βιωματική εμπειρία υπογραμμίζεται από ένα κυρίαρχο χρώμα σε κάθε δωμάτιο βάσει του οποίου στήνονται τα επιμέρους εκθέματα με αισθητική και γραφιστική συνέπεια. Επίσης κάθε αίθουσα αφιερώνεται, και δυνητικά χορηγείται, από τις διάφορες ενώσεις των Αραχωβιτών. Ο αριθμός και το ιστορικό βάθος αυτών των ενώσεων είναι άλλο ένα στοιχείο που υπογραμμίζει στον επισκέπτη το επίπεδο οργάνωσης και τους ισχυρούς δεσμούς που διατηρούν οι άνθρωποι των Καρυών.

   Μια επιγραμματική προσέγγιση του τρόπου έκθεσης για κάθε αίθουσα ξεχωριστά είναι η εξής:

   α) Το Αφήγημα της Έκθεσης
   Πρόκειται για την αίθουσα – εκκίνηση μέσα στην οποία θα υπάρχουν σε φυσική μορφή όλες οι εκδόσεις που προέρχονται από τις Καρυές ή έχουν σημαντικές αναφορές για το χωριό. Βασικός κορμός θα αποτελούν η «Χρυσή Βίβλος Καρυών» του 1927, το «Πανηγυρικό Λεύκωμα Αδελφότητος», το «Καρυαί Λακεδαίμονος» του Κώστα Πίτσιου και τα «Καρυάτικα» Α και Β. Επίσης θεωρούμε σημαντική την παρουσία των αναφορών του Ξενοφώντα, του Παυσανία και άλλων αρχαίων ιστορικών και περιηγητών, καθώς και της εφημερίδας «Καρυές» που επί χρόνια καταγράφει τις ειδήσεις της ευρύτερης περιοχής.

   Αίθουσα 1 - Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   β) Οι Καρυές και οι Καρυάτιδες
   Η αίθουσα αυτή στόχο έχει να επιβεβαιώσει στον επισκέπτη το γεγονός ότι το χωριό αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς παγκόσμια γνωστό. Οι Καρυές έχουν καταγραφεί στο συλλογικό υποσυνείδητο ως τόπος που έλκουν την καταγωγή τους οι Καρυάτιδες, ένα στοιχείο τέχνης και αρχιτεκτονικής που πρωτοεμφανίζεται στο μνημείο των Δελφών, φτάνει στο απόγειο στο μνημείο του Ερεχθείου και απαντάται έκτοτε σε πλήθος κτιρίων και μορφών σε όλο τον κόσμο. Θεωρούμε σημαντική και την άμεση σύνδεση αυτής της προσπάθειας με το ίδιο το Μουσείο της Ακρόπολης, που φιλοξενεί τα πρωτότυπα αγάλματα.

   Αίθουσα 2 - Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   γ) Ιστορικά: Από το Απώτερο Παρελθόν στα Νεώτερο Χρόνια
   Το βασικό μήνυμα για τον επισκέπτη της έκθεσης είναι ότι οι Καρυές είναι ένας τόπος που έχει συνεχή ανθρώπινη και ιστορική παρουσία από τα αρχαϊκά χρόνια. Οι ρίζες αυτής της ιστορίας φτάνουν στο βάθος του χρόνου, όπως άλλωστε και τα υπεραιωνόβια πλατάνια της Παναγίας, που ο μύθος λέει ότι τα φύτεψε ο Μενέλαος. Βλέπουμε λοιπόν την ιστορία ως έναν πλάτανο, τα κλαδιά του οποίου αποτελούν τα ξεχωριστά κεφάλαια των ιστορικών περιόδων, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας και ως τέτοιο βίωμα θέλουμε να το αντιληφθεί ο επισκέπτης.

   Αίθουσα 3 - Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   δ) Τοπογραφικά και Λαογραφικά
   Για την αίθουσα αυτή αναζητήσαμε αναφορές στις απαρχές των μουσείων στην Αναγέννηση και τις λεγόμενες «Συλλογές Περιέργων Αντικειμένων». Κάπως έτσι φανταζόμαστε και το δωμάτιο αυτό, ως πολυάριθμες προθήκες που θα πλημμυρίσουν από εικόνες του Πάρνωνα, των μνημείων και των γειτονιών αλλά και από στοιχεία παράδοσης, αντικείμενα λαϊκής τέχνης, ενδυμασίες, παροιμίες και ήχους παραδοσιακών τραγουδιών. Μία ολιστική αίσθηση του τόπου και των εθίμων.

   Αίθουσα 4 - Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   ε) Μετανάστες και Αδελφότητες
   Η τελευταία αίθουσα έχει συνάμα μια πικρή και μια ευχάριστη γεύση. Πικρή, γιατί αναφέρεται στο νόστο και τον ξεριζωμό των προγόνων που αναζήτησαν καλύτερη τύχη σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Αλλά και ευχάριστη γιατί αυτοί οι άνθρωποι εκτός του ότι πέτυχαν σε προσωπικό επίπεδο, δεν ξέχασαν τον τόπο καταγωγής, αλλά διατήρησαν τη μνήμη, οργάνωθηκαν, δημιούργησαν δομές και αδελφότητες, βοήθησαν έμπρακτα τον τόπο τους όποτε υπήρξε ανάγκη και τελικά το δικό τους παράδειγμα ήταν εκείνο που υπογράμμισε ότι η πατρίδα μπορεί να είναι μεν μια έννοια χωρική αλλά είναι πρωτίστως μια έννοια πνευματική.

   Αίθουσα 5 - Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Ε. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

   Συμπερασματικά είναι σημαντικό να τονιστεί πως βλέπουμε τα κτίρια όχι απλά σαν κελύφη για να καλύψουμε λειτουργικές ανάγκες, αλλά σαν αποτυμώματα της εξέλιξης του χωριού. Σεβόμαστε την ιστορία τους και την αρχιτεκτονική τους γλώσσα και τα χειριζόμαστε με τέτοιο τρόπο που να τιμούμε τις αρχικές τους προθέσεις.

   Ο χώρος έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στο κτίριο του Συνδέσμου θέλουμε να γίνει αναφορά για τους ανθρώπους του χωριού. Θέλουμε να γίνει σύμβολο μνήμης και σύνδεσης για τους Καρυάτες που έφυγαν από τον τόπο τους και ζουν στο εξωτερικό αλλά και αφορμή ανακάλυψης για τις νέες γενιές που μεγαλώνουν στην Αμερική, τον Καναδά ή την Αυστραλία και για τις οποίες οι Καρυές είναι μια αφήγηση των γονιών ή των παππούδων τους. Και τέλος θέλουμε οι Καρυές να συνεχίσουν να γίνονται γνωστές σε όλη την Ελλάδα και παραπέρα, για το μοναδικό πράγμα που αντιστέκεται στο ισοπεδωτικό πέρασμα του χρόνου και αυτό είναι η μνήμη και ο πολιτισμός.

   Νυχτερινές Απόψεις - Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

   ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ
   ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:

   Plaini and Karahalios Architects
   -Γιάννης Καραχάλιος
   -Ελισάβετ Πλαΐνη
   www.plainiandkarahalios.com

   ΜΕΛΕΤΗ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ:

   Γιάννης Δημάκης

   ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΑΤΙΚΩΝ:

   Καλλίεργος Ο.Τ.Μ. Α.Ε.

 • Τα οικονομικά στοιχεία της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Καταπίστευμα Π. Κερχουλα» (13.09.2016)
  • Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Καταπίστευμα Π. Κερχουλα», απέστειλε προς δημοσίευση τα οικονομικά της στοιχεία και συγκεκριμένα τους ισολογισμούς των ετών 2014 και 2015, την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης του έτους 2015, τις κινήσεις λογαριασμών 2015 και 2016, καθώς και αντίγραφα τιμολογίων και παραστατικών πληρωμής.

   Η ιστοσελίδα karyes.gr προβαίνει σε ανάρτηση των ανωτέρω στοιχείων, όπως αυτά στάλθηκαν προς δημοσίευση για την ενημέρωση όλων των Καρυατών.

   1. Ισολογισμοί 2014 και 2015

   Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

   2. Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης

   Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   3. Στοιχεία Λογαριασμού

   Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   4. Κίνηση Λογαριασμού από 14/10/2015 - 31/12/2015

   Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   5. Κίνηση Λογαριασμού από 01/01/2016 - 09/09/2016

   Kάντε κλικ στην εικόνα για να την προβάλετε σε μεγέθυνση.

   6. Αντίγραφα Τιμολογίων και Παραστατικών Πληρωμής

   Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση. • Ενημέρωση Πολιτών για την Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας (09.09.2016)
  • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών σας προσκαλεί στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει με αντικείμενο την Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας/Τμήμα Βιομάζας) και την ADVANTAGE AUSTRIA, τo Εμπορικό Τμήμα της Αυστριακής Πρεσβείας.

   Η Εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Κτίριο Κοινότητας Καρυών Λακωνίας την Παρασκευή 23.09.2016 και ωρα 19:00.

   KΑΠΕ : www.cres.gr

   ADVANTAGE AUSTRIA : www.advantageaustria.org/gr

   Πηγή:
   Πολιτιστικός Σϋλλογος Καρυών
 • Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη Εγκατάστασης Ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση Βιομάζας ισχύος 500kW» (02.09.2016)
  • Από τις 18/08/2016, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να παραλάβουν σε έντυπη μορφή τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του προτεινόμενου, προς κατασκευή στη θέση «Αγορά» των Καρυών, έργου με τίτλο «Ανάπτυξη Εγκατάστασης Ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση Βιομάζας ισχύος 500kW» της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Καταπίστευμα Π. Κερχουλα», από το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας (τηλ.: 27313 63232) που βρίσκεται στη Σπάρτη.

   Επίσης οι πολίτες μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους γραπτώς έως και τις 21/09/2016 (ημερομήνια λήξης της προθεσμίας για την κατάθεση των απόψεων του ενδιαφερόμενου κοινού) ενόψει της επικείμενης επί του θέματος συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

   Ο κ. Μιχάλης Χικάρας ανέβαση στο διαδίκτυο τη μελέτη και σε ηλεκτρονική μορφή, η οποία είναι διαθέσιμη για λήψη ΕΔΩ.

   Πηγή:
   Καρυές Λακωνίας / Karyes Lakonias / facebook
 • Τα εγκαίνια του Φαρμακείου Καρυών (29.08.2016)
  • Την Κυριακή 28 Αυγούστου, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του φαρμακείου που πλέον εδώ και ένα μήνα λειτουργεί στις Καρυές. Κάτοικοι και παραθεριστές παραβρέθηκαν στα εγκαίνια του καταστήματος και στον Αγιασμό που τέλεσε ο ιερέας του χωριού, πάτερ Ευστράτιος. Μετά τον Αγιασμό ο κόσμος δέχθηκε κέρασμα και συνεχάρη προσωπικά τον κ. Περικλή Τζανετάκη, στον οποίο ανήκει και το φαρμακείο, αφού τον γνώριζαν πλέον καλά, καθώς τους ήδη τους καλοκαιρινούς μήνες εξυπηρέτησε τις ανάγκες τους σε φάρμακα, καλλυντικά, παραϊατρικά είδη κ.ά.

   Έτσι λοιπόν και επίσημα, η επιθυμία και ανάγκη των κατοίκων και επισκεπτών των Καρυών έγινε πραγματικότητα. Υπενθυμίζουμε ότι το φαρμακείο στεγάζεται στο κτίριο που παλιότερα βρισκόταν το ταχυδρομικό υποκατάστημα και βρίσκεται στην κεντρική οδό, μετά την κεντρική πλατεία, στο δρόμο προς τη Ράχη. Το τηλέφωνο επικοινωνίας του φαρμακείου είναι 2731095166.

   Επίσης το ωράριο του φαρμακείου είναι :

   ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
   Δευτέρα & Τετάρτη 09:00 - 14:00  
   Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 09:00 - 14:00 17:00 - 20:00

   Εμείς να ευχηθούμε καλές δουλειές στον κ. Τζανετάκη και μακροημέρευση στο νέο του φαρμακείο.

   Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

 • Οι Εκδηλώσεις του Αυγούστου στις Καρυές (18.08.2016)
  • Οι Εκδηλώσεις του Αυγούστου στις Καρυές

   Μετά τα πανηγύρια του Ιουλίου και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον ίδιο μήνα από τους δραστήριους συλλόγους των Καρυών, συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις και τον Αύγουστο με την ίδια επιτυχία.

   Οι δύο πρώτες εκδηλώσεις του Αυγούστου έλαβαν χώρα το Σάββατο 6 Αυγούστου. Οι εκδηλώσεις εκείνης της ημέρας ξεκίνησαν με την καθιερωμένη δεξίωση του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών για όλους τους κατοίκους και παραθεριστές, ομογενείς και μη. Το απόγευμα του Σαββάτου στις 19.30, πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Κτιρίου Καρυών, όπου προσφέρθηκαν στους παραβρισκόμενους γλυκά και καφές από τα μέλη του Συνδέσμου. Αν και τα προηγούμενα χρόνια παρουσιάζονταν ποικίλα θέματα που αφορούσαν το χωριό, φέτος όλη η συζήτηση επικεντρώθηκε στην Η ολοκληρωμένη παρουσίαση της αρχιτεκτονικής μελέτης του κτιρίου ιδιοκτησίας του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών που βρίσκεται επί της κεντρικής πλατείας Καρυών. Η παρουσίαση της μελέτης, η οποία περιελάμβανε πλήθος ιστορικών και αρχιτεκτονικών αναφορών της Λακωνικής και Καρυάτικης γης, έγινε από τον ίδιο τον υπεύθυνο αρχιτέκτονα/μηχανικό και συμπατριώτη, Γιάννη Καραχάλιο, η οποία ενθουσίασε τους παραβρισκόμενους. Το κτίριο-πολυχώρος θα ονομάζεται Κέντρο Μνήμης και Πολιτισμού Καρυών Λακωνίας και στην αρχιτεκτονική μελέτη του οποίου θα αναφερθούμε στο προσεχές μέλλον με αναλυτικότερο άρθρο.

   Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Την ίδια μέρα το βράδυ στις 22:00 πραγματοποιήθηκε στο δίπλα στο αλσύλλιο του Αγίου Ιωάννη και κάτω από το Ρολόι η Μουσική Βραδιά υπό τη διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού, με καταπληκτική πανοραμική θέα, μαζεύτηκε πλήθος κόσμου και διασκέδασε με μουσική από το συγκρότημα που αποτελούταν από τους Βάνα & Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, Μπάμπη Κυπριωτάκη, Γιάννη Ιατρίδη και Βασίλη Γεωργακόπουλο. Η είσοδος ήταν ελεύθερη, ενώ υπήρχαν τραπεζοκαθίσματα και υπαίθριο μπαρ για διάθεση ποτών. Η βραδιά ήταν γλυκιά, με λίγη ψύχρα, που όμως ο χορός την έκανε ανεπαίσθητη. Συγχαρητήρια στο νέο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την εκλογή του κατάφερε να διοργανώσει μια τέτοια εκδήλωση. Και του χρόνου!

   Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Όμως οι άμεση ενεργοποίηση των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου δεν περιορίστηκε μόνο στη μουσική βραδιά στο Ρολόι, αλλά την Παρασκευή 12 Αυγούστου, στις 21:00, διοργάνωσε βραδιά αστροπαρατήρησης για πρώτη φορά στις Καρυές. Σε συνεργασία με την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης πραγματοποιήθηκε μια σύντομη προβολή στην πλατεία για τα άστρα, τους αστερισμούς, τα βασικά στοιχεία του σύμπαντος που μας περιβάλει, το προνόμιο της έλλειψης φωτορύπανσης που Πάρνωνα για ιδανικές αστρικές παρατηρήσεις και αναφορές τόσο στη 10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων που πραγματοποιήθηκε στον Πάρνωνα το τριήμερο 29-31 Ιουλίου με τεράστια επιτυχία, όσο και στις εκδρομές ανά τον κόσμο που έχει κάνει η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης για να παρατηρήσει αστρικά φαινόμενα. Στη συνέχεια οι παραβρισκόμενοι μεταφέρθηκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα, όπου με χρήση μεγάλων τηλεσκοπίων έγινε παρατήρηση του πλανήτη Κρόνου και της Σελήνης, καθώς και εντοπισμός αστερισμών με ειδικό λέιζερ. Τα μέλη της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης πρόθυμα απάντησαν σε ερωτήσεις μικρών και μεγάλων και η πρωτότυπη αυτή εκδήλωση άφησε όμορφα συναισθήματα θαυμασμού για το σύμπαν και τα άστρα.

   Μάλιστα ο κ. Σταύρος Χίος έδωσε μια υπέροχη φωτογραφία για την αφίσα της εκδήλωσης με το μνημείο των Καρυάτιδων υπό το φως του γαλαξία μας και των άστρων.

   Η εικόνα του κ. Σταύρου Χίου.

   Kάντε κλικ στις εικόνες της εκδήλωσης για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 13 Αυγούστου έγινε ο ετήσιος χορός του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών στις Καρυές για αντάμωμα και διασκέδαση κάτω από τα πεύκα και τα αστέρια. Η βραδιά συνοδευόταν με παραδοσιακή μουσική από τον συμπατριώτη DJ και μουσικό παραγωγό Λεωνίδα Χονδρόπουλο. Αν και ο καιρός είχε αλλάξει και το κρύο ήταν τσουχτερό για καλοκαιρινή βραδιά, ο κόσμος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του, γευμάτισε και χόρεψε στον προαύλιο χώρο της εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και του Δημοτικού Σχολείου μέχρι αργά το βράδυ.

   Kάντε κλικ στις εικόνες της εκδήλωσης για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Παραμονή της γιορτής της Παναγίας το βράδυ έγινε στα Αραχωβίτικά Καλύβια εκδήλωση με ζωντανή μουσική με συμμετοχή των μουσικών Μαρίνου Δελή, Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και Μπάμπη Κυπριωτάκη. Η αίθουσα της ξενοδοχειακής μονάδας γέμισε κόσμο που διασκέδασε μέχρι τις πρωινές ώρες.

   Ανήμερα της γιορτής της Κοιμήσεων της Θεοτόκου η Θεία Λειτουργία έγινε στην εκκλησία της Παναγίας, με τον περίβολο των πλατάνων του Μενελάου και της μικρής εκκλησίας να γεμίζει από πιστούς. Μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας ο κόσμος πλημμύρισε της πλατεία των Καρυών για τον καθιερωμένο καφέ.

   Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

   Εμείς να ευχηθούμε το επόμενο καλοκαίρι να είναι το ίδιο δημιουργικό και γεμάτο εκδηλώσεις όπως το φετινό για όλους τους Καρυάτες και το όμορφο χωριό.

   Πηγές εικόνων:
   facebook
 • Η προστασία των πλατάνων από το «Μεταχρωματικό έλκος» (14.08.2016)
  • Δελτίο Τύπου της Δ/νσης Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης

   Την προσεχή Δευτέρα, τον Δεκαπενταύγουστο, θα εορταστεί η γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Θα γίνουν πολλές εκδηλώσεις, γιορτές και πανηγύρια σε πολλά χωριά, εξωκκλήσια, πηγές και άλλες θέσεις ιδιαίτερης ομορφιάς. Στις περισσότερες τοποθεσίες όπου θα γίνουν οι εκδηλώσεις για την Παναγία, κάπου φυτρώνει κι ένας -τουλάχιστον- Πλάτανος, το μεγαλειώδες και σκιερό δέντρο που κατά πολλούς θεωρείται το εθνικό μας δέντρο.

   Ο Ελληνικός (Ανατολικός) Πλάτανος προαιώνια φυτρώνει κοντά σε κάθε βρύση και στο κέντρο κάθε χωριού, όπως ακριβώς μας διηγείται στην αρχαιότητα ο Όμηρος στην Ιλιάδα: «κρήνη … υπό πλατανίστω όθεν ρέεν αγλαόν ύδωρ» («μια βρύση έρεε κάτω απ' ωραίο πλάτανο τα όμορφα νερά της»). Είναι ένα δέντρο που χαρακτηρίζει τη χώρα μας, αφού δεν υπάρχει σε τέτοια έκταση σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης.

   Όμως η προετοιμασία για τις γιορτές και εκδηλώσεις που θα γίνουν κοντά και κάτω από Πλατάνια, κρύβει ένα μεγάλο κίνδυνο για τα πανέμορφα αυτά δέντρα μας: Κάθε μικρο-κλάδεμα ή κόψιμο κλαδιού ή πλήγωμα του κορμού π.χ. για να καρφωθεί ένα φωτιστικό ή πλήγωμα της ρίζας με κάποιο χωματουργικό μηχάνημα, μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε θάνατο του Πλατανιού. Διότι στην περιοχή μας, στα όρια του Δήμου, έχει εξαπλωθεί ραγδαία τα τελευταία 2-3 χρόνια μια εξαιρετικά θανατηφόρα και καταστροφική ασθένεια που προσβάλλει τα Πλατάνια. Η ασθένεια λέγεται «Μεταχρωματικό έλκος του Πλατανιού» και προκαλείται από έναν μικροσκοπικό μύκητα που αναπτύσσεται μέσα στο ξύλο των δένδρων και προσβάλλει τις ρίζες, τον κορμό και τα κλαδιά των δένδρων.

   Τα συμπτώματα της ασθένειας:
   Στα αρχικά στάδια τα προσβεβλημένα πλατάνια εμφανίζουν μειωμένη βλάστηση, μικροφυλλία ή/και χλώρωση (κιτρίνισμα) των φύλλων.
   Στα μεγάλα δένδρα παρατηρούνται νεκρά κλαδιά συνήθως στη μία πλευρά του δένδρου, ενώ στη συνέχεια η προσβολή επεκτείνεται και στα υπόλοιπα κλαδιά.
   Σε μικρότερα δένδρα παρατηρείται ολική νέκρωση του δένδρου μέσα σε μία βλαστική περίοδο.
   Στις εστίες προσβολής διακρίνονται συνήθως νεκρά δένδρα και δίπλα τους άλλα δένδρα σε διάφορα στάδια προσβολής, με νεκρούς κλάδους και κιτρινισμένα φύλλα. Στα προσβεβλημένα δένδρα που δεν έχουν νεκρωθεί ακόμα, όταν αφαιρεθεί ο φλοιός, παρατηρείται μεταχρωματισμός του ξύλου σε μορφή λωρίδων χρώματος κυανόμαυρου έως καστανόμαυρου.

   Η ασθένεια είναι θανατηφόρα. Ο θάνατος όσων Πλατανιών προσβληθούν από την ασθένεια είναι –με τα σημερινά δεδομένα- αναπόφευκτος. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φάρμακο ή ίαση για την ασθένεια αυτή. Ο μόνος τρόπος να την περιορίσουμε και να την καθυστερήσουμε, ο μόνος τρόπος να διατηρήσουμε τα Πλατάνια μας, είναι η πρόληψη.

   Ο μύκητας που προκαλεί την ασθένεια εισβάλλει στο δένδρο από πληγές στα κλαδιά, τον κορμό ή τις ρίζες. Η ασθένεια μεταφέρεται με δύο κυρίως τρόπους:

   1. Με μολυσμένα εργαλεία: με πριόνια, αλυσοπρίονα, τσεκούρια αλλά και μαχαιράκια, σουγιάδες κ.λπ., που έχουν χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένα δένδρα και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται σε υγιή.
   2. Με εκσκαπτικά και χωματουργικά μηχανήματα (μπουλντόζες, εκσκαφείς, φρέζες κ.λπ.) που έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με προσβολές και στη συνέχεια μεταφέρονται σε άλλες περιοχές.

   Αρκεί ένα μολυσμένο κομμάτι πριονίδι ή ένα μικρό μολυσμένο κομμάτι ρίζας να μεταφερθεί με πλήγωση σε υγιές Πλατάνι, για να αρρωστήσει και να πεθάνει κι αυτό!

   Επειδή η αρρώστια έχει παρατηρηθεί σε πάρα πολλά σημεία στην περιοχή του Δήμου μας, είναι σοφό να θεωρήσουμε, ενόψει των προετοιμασιών για τη γιορτή της Παναγίας, ότι κάθε εργαλείο κοπής ξύλου και κάθε χωματουργικό μηχάνημα που δεν έχει απολυμανθεί, είναι πολύ πιθανό να κουβαλάει το μόλυσμα! Για το λόγο αυτό, εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους πολίτες, καταστηματάρχες, εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων καθώς και στους ιερείς των Εκκλησιών.

    • Ο καλύτερος τρόπος να προλάβουμε την ασθένεια είναι η αποφυγή παρεμβάσεων. Δηλαδή είναι καλύτερο να αποφύγουμε την υλοτομία, κλάδευση και την με οιονδήποτε τρόπο πλήγωση των δένδρων Πλατάνου. Να αποφύγουμε την είσοδο μηχανημάτων και τις πάσης φύσεως χωματουργικές εργασίες σε περιοχές που φύονται πλατάνια.
    • Στην περίπτωση που δεν μπορεί να αποφευχθεί η παρέμβαση, πρέπει οπωσδήποτε να έχει γίνει νωρίτερα απολύμανση των εργαλείων ή/και μηχανημάτων που ενδέχεται να πληγώσουν τα Πλατάνια. Εκσκαπτικά μηχανήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές με πλατάνια θα πρέπει να πλένονται με επιμέλεια και να απολυμαίνονται. Επίσης, όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε πλατάνια πρέπει να απολυμαίνονται πριν και μετά τη χρήση τους. Για την απολύμανση εργαλείων να χρησιμοποιείται διάλυμα χλωρίνης 20% ή πράσινο οινόπνευμα. Επίσης, για την απολύμανση μηχανημάτων να χρησιμοποιούνται απλά απολυμαντικά σκευάσματα με τεταρτοταγή άλατα του αμμωνίου. Ο καθαρισμός και η απολύμανση των εργαλείων και μηχανημάτων πριν και μετά τις εργασίες σε περιοχές με Πλατάνια πρέπει να είναι σχολαστικός, γιατί μικρή ποσότητα μολύσματος αρκεί για να μεταφερθεί η αρρώστια.

    Το Μεταχρωματικό Έλκος του Πλατάνου είναι η πιο καταστρεπτική ασθένεια των δέντρων της Ελλάδας που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της αρρώστιας, θα δούμε να πεθαίνουν πάρα πολλά από τα πολύ όμορφα και σημαντικά δένδρα Πλατάνου στα χωριά και τις πλατείες μας, ενώ στις πηγές και στα ποτάμια μας τα νεκρά δέντρα θα αριθμούνται σε χιλιάδες.

    Κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για τις γιορτές και εκδηλώσεις της Παναγίας, πρέπει να λάβουμε κάθε μέτρο ώστε να μην μεταφέρουμε την αρρώστια σε υγιή δέντρα Πλατανιού.

    Για σχετικές πληροφορίες και για την επισήμανση ασθενών δέντρων, μπορείτε να απευθύνεστε στα κατά τόπους Δασαρχεία, στη Δ/νση Δασών, στη ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και στους Γεωπόνους Πρασίνου του Δήμου (Δ/νση Τ.Ο.Α. Τμ. Ε.Σ.& Πρασίνου: 2731361133 και Δ/νση Περιβάλλοντος, Τμ. Περιβάλλοντος: 2731089300).

    Εξειδικευμένες πληροφορίες παρέχονται στην ειδική ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Δασικής Παθολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα», στο: http://www.fria.gr/platanos/index.html

    Πηγή:
    Δ/νση Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης
  • Ρεκόρ στο αστρονομικό ραντεβού στον Πάρνωνα (03.08.2016)
   • Κάθε προηγούμενο ρεκόρ έσπασε η συμμετοχή στη 10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής 29-31 Ιουλίου 2016, στο όρος Πάρνωνας, φυσικό σύνορο των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές, παρότι οι αιτήσεις συμμετοχής που είχαν υποβληθεί ανήλθαν στις 600, στο πανέμορφο βουνό έδωσαν το «παρών» πάνω από 800 άτομα! Πρόκειται για το σπάνιας ομορφιάς Ελατόδασος, σε ύψος 1.450 μέτρων, όπου -πέραν ορισμένων εξαιρέσεων- δίνουν κάθε χρόνο... ραντεβού οι λάτρεις των πλανητών, του ηλίου, των αστρικών σμηνών, των νεφελωμάτων και των γαλαξιών! Ο λόγος που το επιλέγουν είναι ότι αποτελεί ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα μέρη με μηδενική φωτορύπανση (φαινόμενο που κορυφώνεται πέριξ των αστικών κέντρων και εμποδίζει την αστροπαρατήρηση), αλλά και με αξεπέραστο φυσικό κάλλος.

    Οπως κάθε άλλη χρονιά έτσι και φέτος οι μικροί και οι μεγάλοι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από πλήθος τηλεσκοπίων τον νυχτερινό ουρανό, να κάνουν πεζοπορία, ορειβασία, να μετέχουν σε σεμινάρια, να παρακολουθήσουν ομιλίες, ακόμη και να κατασκευάσουν νεροπυραύλους!

    Να σημειωθεί ότι τη διοργάνωση ανέλαβε η Αστρονομική Ενωσης Σπάρτης, με τον πολυπράγμονα πρόεδρό της Παναγιώτη Κατσίχτη, με συνδιοργανωτές το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης και τον πολιτιστικό σύλλογο Βαμβακούς «Νέα Ζωή», και αρωγούς πολλούς ακόμη συλλόγους ερασιτεχνών αστρονόμων από την Πάτρα (ΩΡΙΩΝ), την Αθήνα και τη βόρεια Ελλάδα.

    Πηγή:
    www.dimokratianews.gr
  • Οι Εκδηλώσεις του Ιουλίου στις Καρυές (01.08.2016)
   • Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου σε όλες τις εκδηλώσεις του Ιουλίου στις Καρυές το 2016. Τόσο στα καθιερωμένα πανηγύρια του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα, όσο και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή.

    Η πρώτη εκδήλωση του Ιουλίου διοργανώθηκε από το ξενοδοχείο «Αρχοντικό του Πάρνωνα». Σε συνεργασία με το Ωδείο Μελοποιία διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά ένα 2ήμερο φεστιβάλ τραγουδιού στις 18 & 19 Ιουλίου 2016, στους εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου. Με στίχους ελληνικός και λαικό-έντεχνο μουσικό πρόγραμμα διασκέδασαν τους παραβρισκόμενους δύο όμορφες βραδιές.

    Στην εκδήλωση για τον Μεγάλο Ευεργέτη του χωριού και της Λακωνίας Αθανάσιο Ματάλα στο άλσος της Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής το βράδυ της Κυριακής 24 Ιουλίου, μίλησαν για τη ζωή και το έργο του η κ. Πέπυ Γαβαλά, Προϊστάμενη των Γ.Α.Κ. Λακωνίας και ο κ. Μιχάλης Σόβολος, Αρχειονόμος, ενώ ο Λαογραφικός - Χορευτικός Σύλλογος Σπάρτης χόρεψε χορούς των Καρυών (Αράχοβας) και της Ανατολικής Ρωμυλίας. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με προσφορά γλυκισμάτων.

    Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

    Στα ετήσια πανηγύρια, στις 26 & 27 Ιουλίου, πλήθος κόσμου από τις Καρυές και τα γύρω χωριά ήρθε για να γευτεί τους παραδοσιακούς μεζέδες και να χορέψει τραγούδια παραδοσιακά με τους ήχους της ζωντανής μουσικής μέχρι το πρωί. Ο εορτασμός είχε ξεκινήσει από το πρωί με τη Θεία Λειτουργία και την περιφορά των εικόνων και ολοκληρώθηκε με τη βραδυνή διασκέδαση.

    Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

    Τέλος οι εκδηλώσεις του Ιουλίου ολοκληρώθηκαν με την Εκδήλωση Οινογνωσίας στην κεντρική πλατεία των Καρυών. Ο Δήμος Σπάρτης και ο Σύνδεσμος Απανταχού Καρυατών διοργάνωσαν μια βραδιά αφιερωμένη στον Οίνο. Οι Λάκωνες οινοποιοί Γ. Τσιμπίδης και το κτήμα Θεοδωρακάκου παρουσίασαν τα κρασιά τους σε μια όμορφη εκδήλωση, η οποία θα συνοδεύεται από ένα δρώμενο με συνδυασμό ζωντανού τραγουδιού και βιντεοπροβολής ταινίας με θέμα τον Οίνο, εμπνευσμένα από την μακρόχρονη σχέση του λαού μας με την άμπελο. Το πρόγραμμα παρουσίασαν ο οινολόγος Δημήτρης Χατζηνικολάου και ο τραγουδιστής και ερμηνευτής Βασίλης Χατζηνικολάου.

    Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

    Το καλοκαίρι όμως δεν τελειώνει ακόμα, έρχεται και ο Αυγουστός γεμάτος και αυτός με εκδηλώσεις στις Καρυές. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ενημερώνεται συνεχώς.

    Πηγές:
    Apela.gr
    facebook
    Πηγή:
    Πολιτιστικός Σϋλλογος Καρυών
  • Νέο κατάστημα στην Πλατεία Καρυών (31.07.2016)
   • Μετα το φαρμακείο, άλλο ένα κατάστημα άνοιξε αυτό το καλοκαίρι στις Καρυές. Πρόκειται για το καφέ-μπαρ με το όνομα SAVAS, ιδιοκτησίας του Κωνσταντίνου Βαστή. Το κατάστημα βρίσκεται στην είσοδο της κεντρικής πλατείας του χωριού και είναι ένα πραγματικό στολίδι χτισμένο από πέτρα και ξύλο. Επίσης εκτός από τα τραπεζοκαθίσματα στην πλευρά την πλατείας, έχει μια βεράντα με θέα το πανέμορφο δάσος του Πάρνωνα. Το καφέ-μπαρ σερβίρει τα καθιερωμένα καφέ, ποτά, αναψυκτικά, αλλά ακόμα πίτσες, club sandwich κ.ά.

    Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

  • Οι Καρυές απέκτησαν Φαρμακείο (30.07.2016)
   • Με μεγάλη χαρά πληροφορήθηκαν οι Καρυάτες τη δημιουργία φαρμακείου στο χωριό. Μια σκέψη που τόσα χρόνια είχε συζητηθεί και εκφραστεί ως επιθυμία και ανάγκη, έγινε τελικά πραγματικότητα. Στο κτίριο που στέγαζε παλιότερα το ταχυδρομικό υποκατάστημα, υπάρχει πλέον ένα σύγχρονο φαρμακείο. Το φαρμακείο εξυπηρετεί πλέον κανονικά τις ανάγκες φαρμάκων, εκτελεί συνταγές και παραγγελίες.

    Το φαρμακείο βρίσκεται στην κεντρική οδό, μετά την κεντρική πλατεία στο δρόμο προς τη Ράχη και ανήκει στον κ. Περικλή Τζανετάκη. Το τηλέφωνο επικοινωνίας του είναι 2731095166.

    Το ωράριο του φαρμακείου:

    ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
    Δευτέρα & Τετάρτη 09:00 - 14:00  
    Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 09:00 - 14:00 17:00 - 20:00
  • Αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος Καρυών (30.07.2016)
  • Συμμετοχή της Μαρίας Ματάλα στην Έκθεση Αφίσας των μελών του ΕΕΤΕ για το Μεταναστευτικό πρόβλημα (26.07.2016)
   • Με μεγάλη επιτυχία έληξε η Έκθεσης Αφίσας των μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ για το μεταναστευτικό πρόβλημα στον Εκθεσιακό χώρο του 1ου και 2ου ορόφου του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, στην οποία συμμετείχε και η συμπατριώτισσα Μαρία Ματάλα. Η Έκθεση Αφίσας διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος) από την Παρασκευή 3 έως και την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016 με 72 έργα 40 μελών του, για το μεταναστευτικό πρόβλημα, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης.

    Για την Έκθεση γράφει το ΕΕΤΕ: Οι εικαστικοί καλλιτέχνες δημιουργούν αφίσες με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, των εργαζόμενων, πάνω σε αυτό το τόσο μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης.

    Έργα τους παρουσίασαν οι: Αθανασίου Εύη, Αλεξίου Σώτος, Αραβαντινού-Λευκοκίλου 'ννα, Βαρελάς Παναγιώτης, Βαρνάς Κωνσταντίνος, Βουτσινά Μαριάννα, Γεράκη-Φερράν Ιωσηφίνα, Γιαβασιάν Άννυ, Γούναρη Ελένη, Δουραμάνης Περικλής, Δρακόπουλος Παναγιώτης, Ζαχάρωφ Μαρίβα, Ζερβάκη Ντιάνα, Ζωγραφάκη Μαρίνα, Ζωΐδη Πόπη, Κέφαλος Σταμάτης, Λαμπρέτσα Δήμητρα, Μαντζούκα Αντωνία, Μαραγκού Νίκη, Ματάλα Μαρία, Μελά Εύα, Μορφογένη Λένα, Μπαλή Χριστίνα και Ιωάννα, Μποκέας Νικόλαος, Νασιοπούλου Ντιάνα, Ξενάκη Μαριάννα, Οικονομίδου Ελένη, Πεζά-Ψαρώνη Ευγενία, Πετροπούλου-Δημητράκη Μιμή, Σαμουηλίδου Βασιλική, Σίμα Ιλίριαν, Σκεπετζή Χρυσούλα, Σπύρου Βασιλική, Στεργιοπούλου Νάνα, Στόικου Ελεάνα, Τουλιάτου-Θεοφανίδου Κερασία, Τσαμάνδουρας Ζαχαρίας, Φαράντου Πέγκη, Φούνκ Έφη, Χανδέλη Όλγα.

    Πηγή:
    Ίδρυμα Μηχάλης Κακογιάννης
  • Επιτυχημένη για 3η χρονιά η αθλητική διοργάνωση του αγώνα υπεραπόστασης Κρόνιο Πέρασμα στα χωριά του Πάρνωνα (22.07.2016)
   • Δελτίο Τύπου

    Με δεκάδες αθλητές από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκε ο αγώνας υπεραπόστασης Κρόνιο Πέρασμα που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου 2016 στον Πάρνωνα, με αφετηρία και τερματισμό τον Αγ. Πέτρο Αρκαδίας.

    Μετά την εκδήλωση έναρξης της αθλητικής διοργάνωσης και υπό τις επευφημίες κατοίκων και επισκεπτών του Αγίου Πέτρου, οι δρομείς ξεκίνησαν να καλύψουν μια κυκλική απόσταση 70 χλμ. μέσα από τα χωριά Βαμβακού, Βαρβίτσα, Καρυές και Βούρβουρα. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε ύστερα από περίπου έντεκα ώρες, με μια συγκινητική τελετή για τους 12 πρώτους αθλητές στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών, καθώς και την απονομή βραβείων και αναμνηστικών σε όλους τους συμμετέχοντες. Οι κάτοικοι του Αγίου Πέτρου προσέφεραν και φέτος ένα συμβολικό κέρασμα σε όλους τους αθλητές, ενώ προηγήθηκε ο καθιερωμένος αγώνας για τα παιδιά εντός του χωριού.

    Το «Κρόνιον Πέρασμα -Τρέξιμο στο ιερό βουνό του Κρόνου, του πατέρα των θεών» διοργανώθηκε για 3η συνεχή χρονιά από τους, Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, Τοπική Κοινότητα Αγίου Πέτρου και τοπικούς φορείς , με την ευγενική συμμετοχή του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Απόλλων Δυτ. Αττικής ως τεχνικός σύμβουλος του αγώνα και χορηγό επικοινωνίας το www.ultrarunning.gr. Ο Φορέας Διαχείρισης έλαβε και φέτος τιμητική διάκριση για τη συνδρομή του στη διοργάνωση από την Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα.

    Ευχαριστούμε θερμά όλους τους χορηγούς του αγώνα καθώς και τους εθελοντές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Φορέα Διαχείρισης για την οργάνωση και τη στελέχωση των σταθμών ανεφοδιασμού των αθλητών. Για να ενημερωθείτε για την τελική κατάταξη των αθλητών και αθλητριών που τερμάτισαν πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.facebook.com/kronionperasma/posts/595962150585595.

    Τοπικοί Φορείς: 3ος Κυνηγετικός Σύλλογος Άστρους, Μορφωτικός & Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών, Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Γκοριτσάς, Φυσιολατρική Ομάδα Ερμιόνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Βαμβακούς, Πολιτιστικός Σύλλογος Βαρβίτσας, Αθλητικός Σύλλογος «Σπαρτιάτες Δρομείς», Ετοιμοκλής Σύλλογος Πολιτιστικών Δράσεων, Αθλητικός Σύλλογος Βουρβούρων, Αθλητικός Σύλλογος Αγ. Πέτρου.

    Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
    Άστρος Αρκαδίας, 22001
    Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
    Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

    Kάντε κλικ στις εικόνες για να τις προβάλετε σε μεγέθυνση.

    Πηγή:
    Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μούστου
  • Πρόγραμμα Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων στις Καρυές & στα γύρω χωριά (19.07.2016)
   • Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος, οι σύλλογοι του χωριού και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης διοργανώνουν ένα πλήθος εκδηλώσεων για το καλοκαίρι του 2016. Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής ως εξής:

     • Κυριακή 24 Ιουλίου, 8:30 μ.μ.: Εκδήλωση για τον Μεγάλο Ευεργέτη Αθανάσιο Ματάλα στο άλσος της Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής-Σχολείου.
      Η εκδήλωση περιλαμβάνει την τέλεση μνημόσυνου υπέρ του μεγάλου ευεργέτη του χωριού και της Λακωνίας και θα συνοδεύεται από ομιλίες για την ζωή του και την δράση του.
      Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
      • Έκθεση αρχειακού υλικού από τα Γ.Α.Κ. Λακωνίας, Επιμέλεια: Δρ. Πέπυ Γαβαλά – Προϊστ. Γ.Α.Κ. Λακωνίας & Μιχάλης Σόβολος – Αρχειονόμος.
      • Ομιλία με τίτλο: «Από την Αράχωβα στην Ανατολική Ρωμυλία, 1836 -1922», Δρ. Πέπυ Γαβαλά – Προϊστ. Γ.Α.Κ. Λακωνίας.
      • Χοροί & τραγούδια της Ανατολικής Ρωμυλίας & της Αράχωβας. Με ζωντανή μουσική και την συμμετοχή χορευτικού τμήματος του Λαογραφικού Συλλόγου Σπάρτης.
      Την διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, με την συμπαράσταση της Τ.Κ. Καρυών, του Αθλητικού Συλλόγου Καρυών "Ο Καρυάτης", του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών, της Τράπεζας Αίματος Καρυών, της Πυρασφάλειας Καρυών, του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών και του Λαογραφικού Συλλόγου Σπάρτης.
     • Τρίτη 26 Ιουλίου: Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής στην πλατεία της Ράχης.
     • Τετάρτη 27 Ιουλίου: Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα στην Κεντρική Πλατεία Καρυών.
      Τα καλύτερα πανηγύρια της Λακωνίας και φέτος περιμένουν τους συμπατριώτες για να ανταμώσουν και τους επισκέπτες για να απολαύσουν τις Καρυές διασκεδάζοντας μέχρι το πρωϊ.
     • Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 29, 30, 31 Ιουλίου: 10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων.
      Στην περιοχή του Καταφυγίου του Πάρνωνα, "Γ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ" Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης (Ε.Ο.Σ.).
      Ένα από τα μεγαλύτερα αστροπάρτυ της Ευρώπης θα στηθεί στον Πάρνωνα από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου 2016, υπό τις διοργανωτικές οδηγίες της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης Διός Κούροι και τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου ''Νέα Ζωή''. Το πρόγραμμα της 10ης ΠΕΕΑ θα περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες με κεντρική τη νυχτερινή αστρονομική παρατήρηση στους κατασκότεινους ουρανούς του Πάρνωνα, αλλά και ηλιακή παρατήρηση, πρακτικά εργαστήρια, μαθήματα ουρανογραφίας, ομιλίες προσκεκλημένων, πεζοπορία στα μονοπάτια του Πάρνωνα, δημιουργική απασχόληση παιδιών αστρονομικού περιεχομένου, bazaar μεταχειρισμένων αστρονομικών ειδών και πολλά ακόμη. Για περισσότερες πλροροφορίες κάντε κλικ εδώ.
     • Σάββατο 30 Ιουλίου, 19.30: Εκδήλωση Οινογνωσίας στην Κεντρική Πλατεία Καρυών.
      To απόγευμα στις 19.30 ο Δήμος Σπάρτης και ο Σύνδεσμος Απανταχού Καρυατών προσκαλεί όλους τους μόνιμους κατοίκους και τους παραθεριστές τόσο του χωριού, όσο και των γειτονικών χωριών, σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Οίνο. Οινοποιοί από την Λακωνία και την Αρκαδία θα παρουσιάσουν τα κρασιά τους σε μια όμορφή εκδήλωση, η οποία θα συνοδεύεται από βιντεοπροβολή ταινίας με θέμα τον Οίνο, ζωντανή μουσική με τραγούδια εμπνευσμένα από την μακρόχρονη σχέση του λαού μας με την άμπελο.
     • Κυριακή 31 Ιουλίου, 11.00 π.μ.: Τιμητική Εκδήλωση στη μνήμη του ΚΑΠΕΤΑΝ ΖΑΧΑΡΙΑ του Μπαρμπιτσιώτη
      Εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία της Βαρβίτσας στη μνήμη του ΚΑΠΕΤΑΝ ΖΑΧΑΡΙΑ του Μπαρμπιτσιώτη. Μια συνδιοργάνωση του Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Βαρβίτσας, "Ο ΜΕΤΕΡΙΖΙ του ΠΑΡΝΩΝΑ" και του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης,
     • Κυριακή 31 Ιουλίου, 8.30 μ.μ.: Η αρχιτεκτονική των οικημάτων της Βαμβακούς. Ημερίδα - Παρουσίαση Έρευνας ΕΜΠ στην Κεντρική Πλατεία Βαμβακούς.
      Τη μελέτη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με θέμα «Η αρχιτεκτονική της Βαμβακούς» θα παρουσιαστεί από την ομάδα γυναικών που ανέλαβε να την εκπονήσει.
     • Σάββατο 6 Αυγούστου, 19:30: Δεξίωση Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών στο Κοινοτικό Κτίριο Καρυών.
      Ο Σύνδεσμός των Απανταχού Καρυατών καλεί το απόγευμα στις 19.30 όλους τους κατοίκους και παραθεριστές, Ομογενείς και μη, στη συνάντησή όλου του χωριού. Θα προσφερθούν γλυκά και καφές και θα συζητηθούν οι δράσεις του Συνδέσμου και γενικά θέματα που απασχολούν το χωριό.


     • Σάββατο 6 Αυγούστου, 22:00: Μουσική Βραδιά στις Καρυές από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυών.
      Ο Πολιτιστικός Σύλλογός των Καρυών διοργανώνει την καθιερωμένη καλοκαιρινή του μουσική βραδιά στο χώρο του Κοινοτικού Ρολογιού. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού, με καταπληκτική πανοραμική θέα, ο Πολιτιστικό Σύλλογος καλεί όλους τους Καρυάτες και μη, να διασκεδάσουν με μουσική και να χορέψουν ως το πρωϊ. Με τους Βάνα & Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, Μπάμπη Κυπριωτάκη, Γιάννη Ιατρίδη και Βασίλη Γεωργακόπουλο. Είσοδος ελεύθερη.
     • Παρασκευή 12 Αυγούστου, 21:00: Βραδιά αστροπαρατήρησης στην κεντρική πλατεία Καρυών.
      Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει σε συνεργασία με την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης στην πλατεία του χωριού. Είσοδος ελεύθερη.
     • Σάββατο 13 Αυγούστου, 21:00: Καλοκαιρινός χορός Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών στο άλσος της Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής-Σχολείου.
      Ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών καλεί όλους στον ετήσιο χορό του Συνδέσμου για αντάμωμα και διασκέδαση κάτω από τα πεύκα και τα αστέρια. Η βραδιά θα συνοδεύεται με παραδοσιακή μουσική από τον συμπατριώτη DJ και μουσικό παραγωγό Λεωνίδα Χονδρόπουλο.
     • Κυριακή 14 Αυγούστου, 22:00: H Μουσική Τριανδρία ξαναχτυπά στα Καλύβια.
      Μουσική Βραδιά στον ξενώνα «Αραχωβίτικα Καλύβια» με ζωντανή μουσική.
     • Σάββατο 20 Αυγούστου 2016, 08.00 π.μ.: Ι.Ν. Αγίου Εφραίμ του Νέου Επέτειος Θυρανοιξίων.
      Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν του Αγίου Εφραίμ του Νέου. Θα ακολουθήσει υπαίθρια συνεστίαση στον προαύλιο χώρο του Ναού.
     • Κυριακή 21 Αυγούστου 2016, 08.00 π.μ.: Παραδοσιακό Ολοήμερο Γλέντι στο Παλαιό Καταφύγιο του Πάρνωνα.
      Τέλος του κύκλου εκδηλώσεων τιμής στην εκκλησιαστική κορυφή του Πάρνωνα, τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο -τον επονομαζόμενο "Κούρο", λόγω της θρησκευτικής παράδοσης που τον ήθελε προστάτη των κτηνοτρόφων- όπου θα πραγματοποιηθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Μπλάθρα. Μετά το πέρας της Λειτουργίας, οι πιστοί θα συγκεντρωθούν στο χώρο του Παλαιού Καταφυγίου [θέση Ακριαλού] όπου ακολουθεί συνεστίαση και παραδοσιακό ολοήμερο γλέντι.

     Σε περίπτωση νέας ενημέρωσης από τους συλλόγους, θα ενημερώνεται άμεσα η ιστοσελίδα με τα νέα στοιχεία.

   • Εκλέχθηκε το νέο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών (18.07.2016)
    • Μετά από μια αναβολή της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών, λόγω μη εκπλήρωσης της απαιτούμενης απαρτίας, εκλέχθηκε τελικά την Κυριακή 17.07.2016 το νέο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου το νέο Δ.Σ. αποτελείται από τους:

      • Πρόεδρος: ΔΡΙΤΣΑ ΕΥΑ
      • Αντιπρόεδρο: ΒΕΛΩΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
      • Γεν. Γραμματέα: ΠΟΥΛΟΚΕΦΑΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
      • Ταμία: ΔΡΙΤΣΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
      • Μέλος: ΜΑΧΑΙΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ

      Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο τους και η ιστοσελίδα θα είναι αρωγός στις δραστηριότητες και τους στόχους του πολύτιμου Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών.

      Πηγή:
      ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΥΩΝ
    • Επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών (16.07.2016)
     • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1975. Σκοπός του σύμφωνα με το καταστατικό (άρθρο 2) είναι η συσπείρωση των κατοίκων των Καρυών σε μια κοινή προσπάθεια ανύψωσης της καλλιτεχνικής, πνευματικής και γενικά της πολιτιστικής στάθμης του χωριού.

      Το 2007, ύστερα από αρκετά χρόνια αδράνειας, ενεργοποιήθηκε εκ νέου, σε μία προσπάθεια εκπλήρωσης του σκοπού και συνέχισης του σημαντικού έργου που είχε υλοποιηθεί μέχρι τότε. Από το 2007 και μέχρι σήμερα ο σύλλογος έχει να παραθέσει ένα αξιόλογο έργο το οποίο περιγράφεται παρακάτω:

      2007
       • Xορηγία για το Λαογραφικό Μουσείο €1000.
       • Δωρεά CD player στο Δημοτικό Σχολείο Καρυών.
       • Εκδήλωση με το χορευτικό Καρυών και ζωντανή ορχήστρα.
       • Καλοκαιρινό Πάρτυ.
       • Κατάθεση φακέλου για ένταξη σε επιδοτούμενο πρόγραμμα με τίτλο «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΥΩΝ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΠΑΡΝΩΝΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ».
       • Ρεβεγιόν με ζωντανή μουσική.
       2008
       • Εκδρομή στην Καλαμάτα για τον εορτασμό της Υπαπαντής του Κυρίου.
       • Έγκριση και αρχή υλοποίησης του έργου των ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ.
       • Εκδήλωση με το χορευτικό Καρυών.
       • Καλοκαιρινό Πάρτυ.
       • Μουσικό αφιέρωμα στο ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ με καταξιωμένους μουσικούς (SIMFONIETΤA ΑΘΗΝΩΝ).
       • Δωρεά βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο Καρυών.
       2009
       • Εκδηλώσεις Αποκριών.
       • Εκδρομή σε Μυκήνες – Ναύπλιο.
       • Μουσικό αφιέρωμα στον ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ με καταξιωμένους μουσικούς (SIMFONIETΤA ΑΘΗΝΩΝ).
       • Μουσικό – Χορευτικό αφιέρωμα στις ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ σε συνεργασία με το ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ.
       • Καλοκαιρινό Πάρτυ.
       2010
       • Εκδηλώσεις Αποκριών.
       • Θέατρο Σκιών.
       • Καλοκαιρινό Πάρτυ.
       • Δώρα στο Δημοτικό Σχολείο Καρυών για τη γιορτή των Χριστουγέννων.
       2011
       • Ολοκλήρωση του έργου των ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ.
       • Εκδήλωση στον Αι Γιώργη.
       • Μουσικό – Χορευτικό αφιέρωμα ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ σε συνεργασία με το ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
       • Καλοκαιρινό Πάρτυ.
       • Πληρωμή του 50% του κόστους Ίδρυσης του Συλλόγου «ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΡΥΩΝ»
       • Εκδρομή Δημοτικού Σχολείου Καρυών και Δωρεά Βιβλίων
       2012
       • Εκδηλώσεις Αποκριών.
       • Αγώνες Αυτοκινήτου σε συνεργασία με τη ΛΕΣΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ.
       • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινής Ποδηλασίας σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης, την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας και το Σπαρτιατικό Γ.Σ.
       • Μουσική Εκδήλωση με ζωντανή ορχήστρα.
       • Καλοκαιρινό Πάρτυ.
       • Χρηματοδότηση αναγκών Τοπικής Κοινότητας Καρυών με το ποσό των 1255€.
       • Εκδρομή στο Μουσείο της Ακρόπολης.
       • Γιορτή Καρυδιού.
       2013
       • Χρηματοδότηση αναγκών Τοπικής Κοινότητας Καρυών με το ποσό των 1500€.(50% των τοπογραφικών απαραίτητα για την ολοκλήρωση μελετών και την υποβολή τους για ένταξη σε Ευρωπαϊκά προγράμματα).
       • Μουσική Εκδήλωση με ζωντανή ορχήστρα.
       • Αγώνες Αυτοκινήτου σε συνεργασία με τη ΛΕΣΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ.
       • Γιορτή Χειμώνα.
       2014
       • Εκδηλώσεις Αποκριών.
       • Αγώνες Μηχανών σε συνεργασία με τη ΛΕΣΧΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ και Μουσική εκδήλωση με ζωντανή ορχήστρα την ώρα των απονομών.
       • Καλοκαιρινό Πάρτυ.
       • Αγώνες Αυτοκινήτου σε συνεργασία με τη ΛΕΣΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ.
       • Πληρωμή του 50% των εξόδων της καλοκαιρινής γιορτής των παιδιών.
       • Πληρωμή του 1/3 του κόστους του Τουριστικού Χάρτη του χωριού.
       2015
       • Αγώνες Μηχανών σε συνεργασία με τη ΛΕΣΧΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ.
       • Αγώνες Αυτοκινήτου σε συνεργασία με τη ΛΕΣΧΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ.
       • Μουσική εκδήλωση με dj, αφιέρωμα στον ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ.
       • Εκδρομή σε Πύλο- Μεθώνη.
       • Μουσική εκδήλωση με ζωντανή ορχήστρα .

       Αρωγοί όλης αυτής της προσπάθειας ήταν η Κοινότητα Καρυών και μερικοί χορηγοί τα πρώτα χρόνια, και ο Δήμος Σπάρτης στη συνέχεια. Δεν θα είχε γίνει όμως τίποτα από τα παραπάνω εάν δεν υπήρχαν ορισμένοι σύλλογοι – λέσχες κλπ, που όλα αυτά τα χρόνια μας τιμούν και επιλέγουν το χωρίο μας για να κάνουν σημαντικές εκδηλώσεις και λιγοστοί δυστυχώς εθελοντές που βοηθούν σε κάθε μας δραστηριότητα.

       Σε όλους αυτούς ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ένα μεγάλο ευχαριστώ.

       Θα ήταν επίσης άδικο να μην αναφέρουμε όλους εσάς που με την συμμετοχή σας συμβάλατε στην επιτυχία των εκδηλώσεων και μας δίνατε την δύναμη να συνεχίζουμε την προσπάθεια.

       Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε είναι κοινώς αποδεκτό ότι η λειτουργία των συλλόγων είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε να παραμείνουν ΖΩΝΤΑΝΕΣ.

       Εύλογα λοιπόν γεννώνται τα παρακάτω ερωτήματα:

       • Θέλουμε να συνεχίσουν να υπάρχουν οι Σύλλογοι;
       • Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία που έχει η ύπαρξή τους και τα οφέλη που αποκομίζει η τοπική μας κοινωνία από την εύρυθμη λειτουργία τους;

       Οι απαντήσεις θεωρούμε ότι είναι αυτονόητες.

       Απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη και συνέχιση λειτουργίας των συλλόγων είναι:

       • Ενεργά μέλη.
       • Μέλη που έχουν την διάθεση να αφιερώσουν χρόνο, που δεν περισσεύει από κανέναν μας και να αναλάβουν τις τύχες των συλλόγων.
       • Εθελοντές, που από μόνοι τους εκδηλώνουν το ενδιαφέρον να βοηθήσουν και προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, ο καθένας όσο και όπου μπορεί.

       Είναι πολύ λυπηρό ότι στην τακτική Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών, το Σάββατο 09/7/2016 παραβρέθηκαν μόνο 15 άτομα. Οι περισσότεροι προτίμησαν να απολαμβάνουν τον καφέ και το φαγητό τους στην πλατεία του χωριού ή να μείνουν στα σπίτια τους. Ακόμη πιο τραγικό είναι να ακούς από μερικούς να λένε, γιατί να ασχοληθούμε αφού δεν έχουμε κανένα συμφέρον. Ας προβληματιστούμε λοιπόν όλοι, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

       Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αρκεί μόνο η συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις – δραστηριότητες των συλλόγων διότι πολύ απλά αν δεν ενεργοποιηθούμε δεν θα υπάρξουν σύλλογοι να τις κάνουν. Το τίμημα δε αυτής της εξέλιξης θα είναι καταστροφικό και μας αφορά όλους.

       Το απερχόμενο Δ.Σ., ως ύστατη προσπάθεια να υπάρξει επόμενη μέρα, σας καλεί όλους να συμμετέχετε ως υποψήφιοι και ως ενεργά μέλη στην Γενική Συνέλευση για την εκλογή νέου Διοικητικού συμβουλίου. Μέλος μπορεί να γίνει κάποιος αν έχει συμπληρώσει το 18Ο έτος της ηλικίας του και κατάγεται από τις Καρυές, είτε κατοικεί μόνιμα στο χωριό, είτε όχι.

       Με τιμή
       Το απερχόμενο ΔΣ του Συλλόγου.

       Πηγή:
       ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΥΩΝ
     • Τακτική Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών (26.06.2016)
      • ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

       Το ΔΣ καλεί τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυών σε τακτική Γενική Συνέλευση το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016 και ώρα 20:00 στην αίθουσα της Τοπικής Κοινότητας Καρυών, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κάτωθι θέματα:

       ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

       1. Έκθεση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου και απολογισμός Εσόδων και Εξόδων.
       2. Εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής και η διενέργεια αρχαιρεσιών για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής.

       Σε περίπτωση που δεν υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την Κυριακή 17 Ιουλίου 2016 και ώρα 11:00 στην αίθουσα της Τοπικής κοινότητας Καρυών.

       Καρυές 25/06/2016

       Πρόεδρος του Δ.Σ
       Μεντής Ιωάννης

       Πηγή:
       ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΥΩΝ
     • Ο Δήμος Σπάρτης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (02.06.2016)
      • Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και με αφορμή την ημέρα αυτή, o Δήμος Σπάρτης πραγματοποιεί ποικίλες δράσεις με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση αλλά και την κινητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Ο Δήμος Σπάρτης προσκαλεί όλους τους κάτοικους να συμμετέχουν σε μία σειρά δράσεων και εκδηλώσεων θέτοντας τις βάσεις για μία εποικοδομητική συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες για ένα πιο καθαρό και όμορφο Δήμο όπου όλοι μπορούν να συμβάλλουν και να συμμετέχουν. Την διοργάνωση των δράσεων - εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει αναλάβει η Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

       Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

        • Τετάρτη, 1 Ιουνίου, ώρα 7.30 μμ
         ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
         ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ» & ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ
         Τόπος: Ξηροκάμπι (πεζόδρομος πλατείας Δημαρχείου)
        • Πέμπτη, 2 Ιουνίου, ώρα 12.00 πμ
         Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Σπάρτης για τη διαχείριση των απορριμμάτων
         Τόπος: Χ.Α.Δ.Α. Αφυσσού
        • Παρασκευή, 3 Ιουνίου, ώρα 7.00 μμ
         Ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων της περιοχής του κενοταφίου Λεωνίδα για συζήτηση-ενημέρωση με θέμα «Διαλογή στην Πηγή - Αποκομιδή Πόρτα-Πόρτα»
         Τόπος: Σπάρτη (πλατεία κενοταφίου Λεωνίδα)
        • Κυριακή, 5 Ιουνίου, ώρα 10.00 πμ - 12.00 πμ
         «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΕ» Εθελοντική δενδροφύτευση, ενημερώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για το αστικό πράσινο και άλλα περιβαλλοντικά θέματα.
         Τόπος: Σπάρτη «Άλσος Αθαν. Π. Γουδέ» (Πάρκο Γουδέ)
        • Κυριακή, 5 Ιουνίου, ώρα 7.30 μμ
         «ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ - ΒΟΛΤΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ»
         Τόπος: Σπάρτη «Άλσος Αθαν. Π. Γουδέ» (Πάρκο Γουδέ)
        • Κυριακή, 5 Ιουνίου, ώρα 8.30 μμ
         «ΜΕΤΑΧΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΚΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ: ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
         Τόπος: Σπάρτη «Άλσος Αθαν. Π. Γουδέ» (Πάρκο Γουδέ)
        • Κυριακή, 5 Ιουνίου, ώρα 8.30 μμ
         «Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ»
         Τόπος: Καστόρειο (Πολιτιστικό Κέντρο Μπακή)
        • Δευτέρα, 6 Ιουνίου, ώρα 8.30 πμ
         «Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΠΑΡΤΗ
         Τόπος: Σπάρτη (Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού - αίθριο)
        • Τρίτη, 7 Ιουνίου, ώρα 9.00 μμ «ΣΠΑΡΤΗ: Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Τόπος: Σπάρτη (Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού & Λαϊκού Βίου - αίθριο)
        • Τετάρτη, 8 Ιουνίου, ώρα 7.30-8.30 μμ
         Πορεία παρατήρησης στις όχθες του Ευρώτα, στην περιοχή της Σκούρας
        • Τετάρτη, 8 Ιουνίου, ώρα 8.30 μμ
         «ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΤΑ: ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»
         Τόπος: Σκούρα (πλατεία)
        • Πέμπτη, 9 Ιουνίου, ώρα 9.00 μμ
         ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» & ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ (The 11th Hour, 2007)
         Τόπος: Σπάρτη (πλατεία κενοταφίου Λεωνίδα)
        • Παρασκευή, 10 Ιουνίου, ώρα 9.00 μμ
         « ΠΟΛΗ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ »
         Τόπος: Σπάρτη (Κήπος Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης)
        • Σάββατο, 11 Ιουνίου, ώρα 8.00 μμ
         «Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΜΑΣ»
         Τόπος: Καρυές (Πλατεία)

        Από το Γραφείο Δημάρχου

        Πηγή:
        www.apela.gr
      • Αγώνας Υπεραπόστασης «ΚΡΟΝΙΟΝ ΠΕΡΑΣΜΑ» στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας (20.05.2016)
       • Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα υπεραπόστασης «ΚΡΟΝΙΟΝ ΠΕΡΑΣΜΑ - ΤΡΕΞΙΜΟ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ - ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ» για Σάββατο 16 Ιουλίου 2016 με στόχο να έχει την ίδια επιτυχία και πλήθος συμμετοχών με την προηγούμενη χρονιά. Φορείς της διοργάνωσης είναι ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, η Κοινότητα Αγίου Πέτρου Βόρειας Κυνουρίας, ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα – Υγρότοπου Μουστού, ο ιστότοπος www.ultrarunning.gr και ο Σύλλογος Α.Π.Σ. Απόλλων Δυτ.Αττικής, ως τεχνικός σύμβουλος του αγώνα. Στον αγώνα συμμετέχει ως εμπλεκόμενος φορέας και ο Αθλητικός Σύλλογος Καρυών "Ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ"

        Ο αγώνας ξεκινάει από τον Αγ. Πέτρο Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας και κατευθύνεται προς το καταφύγιο Πάρνωνα, περνάει μέσα από τα χωριά Βαμβακού - Βαρβίτσα - Καρυές - Βούρβουρα και τερματίζει πάλι στον Αγ. Πέτρο, πραγματοποιώντας μία κυκλική διαδρομή μήκους 70χλμ. Ο αγώνας αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα τελευταίο προπονητικό τεστ, για τους δρομείς που θα τρέξουν στο Φειδιππίδειο Δρόμο ή στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ τον προσεχή Σεπτέμβρη και όχι μόνο, καθώς απευθύνεται σε όλους τους δρομείς που θέλουν να λάβουν μέρος σε έναν αγώνα υπεραπόστασης 70χλμ. .

        Πληροφορίες διαδρομής: Ο αγώνας διεξάγεται όλος σε άσφαλτο, η οποία σε κάποια σημεία είναι αρίστης ποιότητας. Το μοναδικό σημείο όπου δεν είναι άσφαλτος είναι στο 64ο χλμ. της διαδρομής, όπου για ένα περίπου χιλιόμετρο οι δρομείς θα εισέλθουν σε πολύ βατό χωματόδρομο και στην συνέχεια θα εξέλθουν πάλι στον κεντρικό δρόμο. Ο αγώνας πραγματοποιείται όλος σε μία περιοχή απείρου κάλλους, περνώντας κάτω από έλατα, πλατάνια και άλλα δέντρα, με συνέπεια οι δρομείς να τρέξουν κατά το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής υπό σκιά, ενώ για λίγα χιλιόμετρα θα φανερώνεται στα αριστερά η θάλασσα και συγκεκριμένα ο Αργολικός Κόλπος.

        Δικαίωμα συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αθλητές και αθλήτριες που έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον σε έναν Μαραθώνιο ή σε οποιονδήποτε αγώνα υπεραπόστασης τα τελευταία 3 χρόνια, και που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι αθλητές καλούνται να είναι σε καλή φυσική κατάσταση, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο των χιλιομέτρων. Επίσης θα πρέπει οι αθλητές να έχουν περάσει πρόσφατα από ιατρικές εξετάσεις. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στον αγώνα μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα εγγραφής εδώ.

        Όσο για τη διαμονή, εκτός από τα ξενοδοχεία και τους ξενώνες της περιοχής, υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν διαμονής στο Δημοτικό σχολείο του Αγίου Πέτρου την παραμονή (Παρασκευή 15/07/2016) και την ημέρα του αγώνα μετά την τέλεση του (Σάββατο 16/07/2016) με μέσα ύπνου των συμμετεχόντων.

        Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αγώνα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του αγώνα www.kronionperasma.com.

        Πηγή:
        www.kronionperasma.com
      • Άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς στις Καρυές (14.05.2016)
       • Την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 και ώρα 09:00 πραγματοποιήθηκε με μέριμνα του Πυροσβεστικού Σώματος, υπό την επίβλεψη του κ. Υπαρχηγού Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου ΠΣ Αθανασίου Σερεντέλλου και του Διοικητή Περ/κής Πυρ/κής Διοίκησης Πελ/σου Αρχιπυράρχου Χαραλάμπους Χιώνη, άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης σε πραγματικές συνθήκες, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2016», στην περιοχή ευθύνης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης και συγκεκριμένα στη θέση «Τσούκα-Μαυρογιάννη» Τοπικής Κοινότητας Καρυών Δήμου Σπάρτης, Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

        Η περιοχή επελέγη λόγω του έντονου φυσικού ανάγλυφου που παρουσιάζει, της γειτνίασής της με καταφύγιο άγρια ζωής και το δρυοδάσος των Καρυών, καθώς και της κτηνοτροφίας που αναπτύσσεται σ' αυτή κατά τους θερινούς μήνες. Στην άσκηση συμμετείχαν 7 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης με 15 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος από την ΠΕ.ΠΥ.Δ. Πελ/σου, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Παράρτημα Λακωνίας, η εθελοντική ομάδα «ΕΤΟΙΜΟΚΛΗΣ» και η Πυρασφάλεια Καρυών Δ. Σπάρτης.

        Την άσκηση παρακολούθησαν ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελ/σου κ. Βασίλειος Παπαδουλάκης, ο Λοχαγός Εφοδιασμού & Μεταφορών κ. Μαργιώλης Νικόλαος ως εκπρόσωπος του Κ.Ε.ΕΜ., ο Υπαστυνόμος Α΄ κ. Σπυριδάκος Παναγιώτης Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Σπάρτης ως εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., η Προϊσταμένη Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Εκτάκτων Αναγκών Δ. Σπάρτης κ. Αναστασία Δρίβα, ο Υπεύθυνος επιχειρήσεων & εκπαιδεύσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Παραρτήματος Λακωνίας κ. Δημοσθένης Κακούρος και ο Πρόεδρος της Εθελοντικής Οργάνωσης «ΕΤΟΙΜΟΚΛΗΣ» κ. Γεώργιος Βασίλαρος.

        Πηγή:
        Apela.gr
      • Πάσχα και Πρωτομαγιά στις Καρυές (06.05.2016)
       • Χριστός Ανέστη!

        Με σύμμαχο τον καλό καιρό και το διπλό εορτασμό του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, επισκέπτες γέμισαν τις Καρυές αυτές τις μέρες, συγκεντρώνοντας πολύ περισσότερο κόσμο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές τέτοια εποχή. Όλη τη μεγάλη εβδομάδα ηχούσε η καμπάνα της εκκλησίας, καλώντας κατοίκους και επισκέπτες να συμμετάσχουν στα Άγια Πάθη του Κυρίου μέσω της Θείας Λειτουργίας. Η Περιφορά του Επιταφίου φέτος ακολούθησε τη διαδρομή από την Αγία Παρασκευή και τη Ράχη προς την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στο πάνω μέρος του χωριού, με πλήθος πιστών να ακολουθεί. Τα σπίτια του χωριού φωταγωγημένα με φώτα και κεριά και το λιβάνι που έκαιγε σε αναμμένα κάρβουνα, πάνω σε κεραμίδια, ευωδίαζε την ατμόσφαιρά. Η Αναστάσιμη Λειτουργία τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, όπου και ήχησε η είδηση της Ανάστασης του Κυρίου με το «Χριστός Ανέστη».

        Τη Δευτέρα του Πάσχα και γιορτή του Αγίου Γεωργίου, στο εκκλησάκι του κάμπου των Καρυών, έγινε η Θεία Λειτουργία με πλήθος πιστών να συρρέουν από τις Καρυές και τα Βούρβουρα. Αν και ο καιρός ετοιμαζόταν για βροχή, τελικά δεν έβρεξε πριν το μεσημέρι, και επομένως μπόρεσαν όσοι ήρθαν να απολαύσουν το πανηγύρι του κάμπου. Έτσι μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε πανηγύρι με κρασί, σουβλάκια και μουσική που φρόντισε να οργανώσει η Τοπική Κοινότητα Καρυών. Το βράδυ της ίδιας μέρας διοργανώθηκε μουσική βραδιά με ζωντανή μουσική στα «Αραχωβίτικα Καλύβια» και πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες πέρασαν μια όμορφη βραδιά με πολύ χορό και τραγούδι μέχρι τις πρωινές ώρες.

        Λόγω της μεταφοράς του εορτασμού της εργατικής πρωτομαγιάς, οι περισσότεροι επισκέπτες παρέμειναν μέχρι και την Τρίτη το απόγευμα στις Καρυές, γεμίζοντας τα καφενεία και τις ταβέρνες με κόσμο.

        Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.

        Μεγάλη Πέμπτη με τον Εσταυρωμένοα

        Περιφορά Επιταφίου

        Αναστάσιμη Ακολουθία στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα

        Εορτασμός και πανηγύρι στον Άγιο Γεώργιο στον κάμπο των Καρυών

        Μουσική βραδιά στα Αραχωβίτικα Καλύβια

      • Εορτασμός εθνικής γιορτής 25ης Μαρτίου στις Καρυές Λακωνίας (27.03.2016)
       • Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στις Καρυές, τιμήθηκε η διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η επέτειος από την έναρξη της επανάστασης των Ελλήνων το 1821 ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό. Στον ιερό ναό του Αποστόλου Ανδρέα τελέστηκε η Δοξολογία και στη συνέχεια λόγω της βροχής η γιορτή συνεχίστηκε εντός του ιερού ναού με τη συμμετοχή των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Καρυών. Τα παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές απάγγειλαν ποιήματα, κείμενα και τραγούδησαν με θεματολογία την επανάσταση του 1821 και του αγώνα των Ελλήνων. Η γιορτή ολοκληρώθηκε γύρω από το Ηρώον με το Άγαλμα της Ελευθερίας, κάτω από τη βροχή, με την κατάθεση στεφάνων και την απαγγελία του Εθνικού Ύμνου από μαθητές και παραβρισκόμενους.

        Μετά την ολοκλήρωση της γιορτής, κάτοικοι και επισκέπτες πλημμύρησαν το εσωτερικό των καφενείων της πλατείας για ένα καφέ με παρέα και κουβεντούλα, καθώς η βροχή συνεχίστηκε σχεδόν όλη την ημέρα.

        Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.

        Βίντεο με συλλογή φωτογραφιών από εκείνη την ημέρα.
        Πηγή βίντεο:
        Υoutube - Panos A. Darmos
      • Αποκριάτικο πάρτυ στο «Αρχοντικό του Πάρνωνα» (15.03.2016)
       • Ο καιρός δεν έκανε τελικά τη χάρη σε όσους ήρθαν στις Καρυές για το εορταστικό τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, καθώς η βροχή που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, δεν επέτρεψε σε κατοίκους και επισκέπτες του χωριού να χαρούν όπως θα ήθελαν την παραμονή τους στην εξοχή και το βουνό αυτές τις γιορτινές μέρες. Όμως το αποκριάτικο πάρτυ στο ξενοδοχείο «Αρχοντικό του Πάρνωνα», το βράδυ της Κυριακής, έδωσε το στίγμα στον εορτασμό της απόκριας για φέτος και το σύνθημα για κέφι και ξεφάντωμα.

        Η μουσική, ο χορός και το κέφι ήταν αμείωτα, οι μασκαράδες πολλοί και ο κόσμος συνέχιζε να έρχεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου που γινόταν το πάρτυ, ακόμα και αργά το βράδυ. Η εκδήλωση συνέχισε μέχρι τις πρωινές ώρες και έδωσε με το παραπάνω μια γιορτινή και κεφάτη νότα στην τελευταία Κυριακή του εορτασμού της αποκριάς.

        Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.

        Πηγή φωτογραφιών:
        www.facebook.com
      • Εκδηλώσεις Αποκριών 2016 στο Δήμο Σπάρτης και στις Καρυές (26.02.2016)
       • Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος ο Δήμος Σπάρτης διοργανώνει πλούσιες αποκριάτικες εκδηλώσεις, μέσω του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του δήμου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά από το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Μαρτίου και συνεχίζει με την μεγάλη παρέλαση την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016, ώρα 12:00. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με το έθιμο της μουτζουροδευτέρας την Καθαρά Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016, στο Καστόρι. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Μασκαράτας 2016.

        Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.

        Οι εκδηλώσεις όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς στις Καρυές την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016, μετά την περσινή του επιτυχιά, διοργανώνετε και φέτος πάρτυ μασκέ από το ξενοδοχείο "Το Αρχοντικό του Πάρνωνα", με DJ τον Λεωνίδα Χονδρόπουλο και είσοδο ελευθερη.

        Kάντε κλικ για να προβάλετε την εικόνα σε μεγέθυνση.

      • Μια ενδιαφέρουσα άποψη για την προέλευση του ονόματος Αράχοβα στον ελλαδικό χώρο (22.02.2016)
       • Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο «Τοπωνύμια οβα, όβο, ιστα, ιτσα» μας έστειλε ο κ. Στάθης Ασημάκης, από την Αράχοβα του Παρνασσού, ο οποίος μάλιστα έχει επισκεφτεί τις Καρυές Λακωνίας τον Σεπτέμβρη του 1984, στα πλαίσια της έρευνας του σχετικά με το τοπωνύμιο Αράχοβα. Στο βιβλίο που εξέδωσε παρουσιάζει μια διαφορετική άποψη σχετικά με την προέλευση του ονόματος Αράχοβα στον ελλαδικό χώρο, η οποία έχει επικρατήσει να θεωρείται σλάβικη.

        Σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Ασημάκη, υπάρχουν έντεκα (11) τοπωνύμια στον Ελλαδικό χώρο με το όνομα Αράχοβα και η προέλευση του ονόματος Αράχοβα είναι βλάχικη και όχι σλάβικη, από τους Βλάχους νομάδες κτηνοτρόφους που κατοίκησαν την Πελοπόννησο πολύ πριν τον 13ο αιώνα. Οι Βλάχοι κτηνοτρόφοι σε συνδυασμό με τα σλάβικα φύλα που κατοίκησαν την περιοχή μετά τον 8ο αιώνα δημιούργησαν την «Μεγάλη Αράχοβα» της Φραγκοκρατίας, τις σημερινές Καρυές Λακωνίας. Μάλιστα τονίζει ότι η σύνδεση του ονόματος με τις παλαιοσλαβικές λέξεις орех (ορεχ) = καρύδι και орахов (oράχοβ) = καρυδένιο, και συνεπώς Αράχοβα σημαίνει καρυδότοπος, είναι αναπόδεικτη και πιθανώς λανθασμένη, χωρίς να συνδέονται τα τοπωνυμία με το χαρακτηριστικό του καρυδιού, αλλά αντίθετα με το χαρακτηριστικό της ράχης του βουνού σε μεγάλο υψόμετρο.

        Στη βλάχικη γλώσσα υπάρχει η λέξη ρέχα που είναι η ράχη βουνού - δάνειο από την ελληνική γλώσσα - μπορεί να σχετίζεται με τη λέξη ραχάς - ραχάδος (Ησύχιος, 5ος αιώνας), που συχνά χαρακτήριζε τοποθεσίες στον ελληνικό χώρο κατά τη ρωμαϊκή εποχή και σήμαινε “χωρίον σύνδενδρον και μετέωρον”, σύμφωνα με το λεξικό του Μέγα Φωτίου (9ος αιώνας) και ραχάδας είναι τα δενδρώδη χωρία. Άλλο ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει τη βλάχικη προέλευση του τοπωνυμίου Αράχοβα είναι το αρχικό φωνήεν άλφα (Α), το οποίο είναι χαρακτηριστική προσθήκη της γλώσσας των Βλάχων στην αρχή των λέξεων που χρησιμοποιούνται δανικές από άλλες γλώσσες και ειδικότερα αυτές που αρχίζουν από «ρ». Αντίθετα αν υποτεθεί ότι η λέξη έχει προέλευση από τη σλάβικη λέξη орахов (oράχοβ) = καρυδένιος, δεν μπορεί λογικά να εξηγηθεί η εξαφάνιση του αρχικού γράμματος όμικρον (Ο) και στα δεκαέξι σχετικά τοπωνύμια, μια ανεξήγητη γλωσσική μεταβολή σε μια τόσο εκτεταμένη γεωγραφική έκταση. Ενώ παράλληλα όλα τα τοπωνύμια Orehovica στην Βαλκανική Χερσόνησο εξακολουθούν να υπάρχουν.

        Μάλιστα ο συγγραφέας εικάζει ότι η λάθος θεώρηση της προέλευσης της λέξης και η συσχέτισή του με τη λέξη καρυδιές και καρύδια, ξεκίνησε μάλλον από την Αράχοβα Οινούντος ή αλλιώς Αράχοβα η Μεγάλη του «Χρονικού του Μορέως», δηλαδή τις σημερινές Καρυές Λακωνίας, στην τοποθεσία της οποίας βρίσκονταν οι αρχαίες Καρυές. Οι ιστορικοί προσπάθησαν να συνδέσουν την ονομασία Αράχοβα με τις αρχαίες Καρυές, όμως οι έποικοι της περιοχής εκείνης της περιόδου ήταν πιθανό μη ελληνόφωνοι και λογικά αγνοούσαν τα τοπωνύμια της αρχαίας Λακωνίας.

        Εμείς θα συμπληρώσουμε ότι το λογικό συμπέρασμα της μελέτης αυτής έρχεται να συνδεθεί με την ύπαρξη του οικισμού στις Καρυές Λακωνίας με την ονομασία "Ράχη", η οποία βρίσκεται μορφολογικά σε ράχη του βουνού.

        Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάζονται αναλυτικά στο βιβλίο του κ. Στάθη Ασημάκη και είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση για ιστορική μελέτη. Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.

      • Πρόσκληση για τον Πρωτοχρονιάτικο χορό του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών (15.02.2016)
       • Ανακοινώθηκε η ημερομηνία του ετήσιου χορού του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών. Ο Πρωτοχρονιάτικος χορός θα γίνει στις 6 Μαρτίου 2016, ημέρα Κυριακή και ώρα 13.00, στην Αίθουσα εκδηλώσεων «ΕΛΙΖΑ». Παρακάτω ακολουθεί η ανακοίνωση-πρόσκληση του Συνδέσμου, καθώς και τα στοιχεία πρόσβασης στην αίθουσα εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί ο χορός.

        Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

        Αγαπητοί συμπατριώτες και μέλη του Συνδέσμου μας

        Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών σας ευχόμαστε το νέο έτος 2016 να φέρει κάθε καλό σε εσάς, την οικογένειά σας, το αγαπημένο μας χωριό και σε όλους τους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

        Με ευχαρίστηση σας ανακοινώνουμε ότι το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας αποφάσισε να πραγματοποιήσει το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας στις 6 Μαρτίου 2016, ημέρα Κυριακή και ώρα 13.00, στην Αίθουσα εκδηλώσεων "ΕΛΙΖΑ" που βρίσκεται στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης αρ. 511 (παράδρομος Ηλιούπολης) (στάση metro Ηλιούπολης), τηλ. 210 9914580 και 6948 582354.

        Η αίθουσα είναι εξ ίσου άνετη με την περυσινή, μοντέρνα, με ευχάριστη ατμόσφαιρα και άνετο χώρο στάθμευσης στον παράδρομο. Θα μας διασκεδάσει νεανικό συγκρότημα με ποικιλία μουσικών και χορευτικών ρυθμών.

        Θα προσφερθεί πλήρες γεύμα. Η τιμή του γεύματος είναι € 20 το άτομο και € 10 για παιδιά κάτω των 12 ετών με ελεύθερη κατανάλωση οίνου, μπύρας και αναψυκτικών. Σας περιμένουμε όλους οικογενειακώς και με τους φίλους σας.

        Η έγκαιρη δήλωση της συμμετοχής σας, όπως και η προσφορά οποιουδήποτε δώρου για την λαχειοφόρο αγορά μας θα συμβάλλει στα μέγιστα για την επιτυχία της εκδήλωσή μας. Σας ευχαριστούμε για την πρόθυμη συμμετοχή σας σε όλες τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου.

        Όλες μας οι προσπάθειες μαζί με την δική σας συμπαράσταση, σκοπό έχουν αποκλειστικά τη δημιουργική λειτουργία του Συνδέσμου προς όφελος του αγαπημένου μας χωριού.

        Kάντε κλικ για να προβάλετε τις πληροφορίες και το χάρτη πρόσβασης στην Αίθουσα "Ελίζα".

      • Λύθηκε το μυστήριο της ταυτότητας των αγαλμάτων των Μουσών στις Καρυές (14.01.2016)
       • Μετά από σχετική έρευνα του πρώην Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Καρυών, Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Καρυών και Δασκάλου κ. Γεωργίου Διαμαντούρου, ταυτοποιήθηκαν οι μορφές που απεικονίζονται στα αγάλματα που κοσμούν τον κεντρικό δρόμο των Καρυών και αυτές είναι είναι η Θάλεια και η Ουρανία. Τα εν λόγω αγάλματα κοσμούσαν προπολεμικά την πλατεία Ομονοίας των Αθηνών και μετά την ανάπλασή της είτε μεταφέρθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Καρδίτσα, στην Αμοργό, στη Θήβα και στις Καρυές, είτε καταστράφηκαν. Οι Μούσες των Καρυών τοποθετήθηκαν με πρωτοβουλία του συμπατριώτη Επαμεινώνδα Καστανά.

        Στην είσοδο του οικισμού των Καρυών βρίσκεται το άγαλμα Μούσας Ουρανίας. Στην Ελληνική μυθολογία, η Ουρανία είναι μία από τις εννιά ιερές Μούσες του Ελικώνα, κόρη του Δία και της Μνημοσύνης. Θεωρούνταν ιδεατή ανθρωπόμορφη θεά, εφευρέτης και προστάτης της Αστρονομίας και της Αστρολογίας. Συνήθως απεικονίζεται φορώντας αστεροειδή στέφανο και εσθήτα κυανή, κρατώντας στο αριστερό χέρι παγκόσμια σφαίρα και στο δεξιό διαβήτη, που αποτελούν και τα «ιερά» σύμβολά της, όπως ακριβώς και το άγαλμα που κοσμεί τις Καρυές. Φέρεται ως μητέρα του Υμεναίου, από τον Διόνυσο, και του Λίνου από τον Απόλλωνα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν στην Ουρανία και μαντικές δυνάμεις. Κατοικία της ήταν ο ουράνιος θόλος, εξ ου και το όνομά της.

        Ακριβώς μετά τη γέφυρα του ποταμού Δειρού βρίσκεται τοποθετημένο το άγαλμα της Mούσας Θάλειας. Στην ελληνική μυθολογία, μία από τις εννέα Μούσες ήταν και η Θάλεια, κόρη της Μνημοσύνης και του Δία. Θεωρείται πλησιέστερη στην Τερψιχόρη. Ήταν προστάτιδα ιδεατή ανθρωπόμορφη θεότητα της ευπρεπούς και κόσμιας ευθυμίας.

        Παριστανόταν μόνο με τα σύμβολά της: αόρατη στα συμπόσια ως εμπνεύστρια των εύθυμων τραγουδιών, στα οποία τόνιζε το πνευματώδες κυρίως στοιχείο, βοηθούμενη από την «ιλαρότητα» (ευχαρίστηση) των «ευωχουμένων» (συνδαιτυμόνων). Έτσι ως θεότητα της «καλής διάθεσης» και της έναρξης του κεφιού αποχωρούσε μόλις άρχιζε ο θορυβώδης «κώμος». Επίσης, η Μούσα Θάλεια είχε υπό την προστασία της τη βουκολική ποίηση, δηλαδή τα αντίστοιχα σημερινά δημοτικά τραγούδια και αργότερα την κωμωδία. Γι΄ αυτό και παριστανόταν συνήθως με στέφανο κισσού στην κόμη, κρατώντας στο αριστερό χέρι προσωπείο (μάσκα) θεάτρου και στο αριστερό κοινή βακτηρία (ράβδο), με ελαφριά ένδυση και ενίοτε με τρίχινο χιτώνα. Το όνομά της προήλθε από το ρήμα θαλλέω - θαλλώ, που σημαίνει βλαστάνω άφθονα, ανθίζω πλούσια, ευδοκιμώ. Ρήμα που ήταν εύχρηστο μόνο στον Ενεστώτα και Παρατατικό χρόνο. Το ουσιαστικό θαλλός σήμαινε ο κάθε νέος κλώνος, κοινώς βλαστάρι.

      • Ευχές από τη δικτυακή πύλη karyes.gr (04.01.2016)
       • Η δικτυακή πύλη karyes.gr ευχαριστεί όλους όσους έστειλαν ευχές και με τη σειρά της εύχεται σε όλους Χρόνια Πολλά, Καλή Χρόνια με Υγεία και Ελπίδα για όλο τον κόσμο!

        Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος δημοσιεύουμε τις ευχετήριες κάρτες που λάβαμε, είτε ως δικτυακή πύλη είτε ως εκπρόσωποι του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών.

        Kάντε κλικ για να προβάλετε τις ευχετήριες κάρτες σε μεγέθυνση.