Καρυές Παυσανίας

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

Αρχείο 2022

(19 Δημοσιεύσεις)

Κάντε κλίκ στους Τίτλους Ειδήσεων για την Προβολή των Άρθρων.


 • Εργασίες αποκατάστασης της εκκλησίας των Αγιων Αναργύρων (16.06.2022)
  • Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι εργασίες αποκατάστασης της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων στην είσοδο του χωριού είχαν σταματήσει, ξεκίνησαν πάλι με στόχο την διάσωση και αποκατάσταση του Ι. Ναού. Το κτήριο του Ι. Ναού είχε υποστεί σημαντικές φθορές από το χρόνο καθώς και καθίζηση με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η ενίσχυση των θεμελίων του ναού για να μην καταρρεύσει. Στην αναδημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Γιώργος Αθαναήλος αναφέρει:

   Αγαπητοί Καρυάτες στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων έχουν ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης των σημαντικών φθορών στην τοιχοποιία με ειδικά ενέματα.

   Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες δημιουργείται μια πολύ ωραία Εκκλησία στην είσοδο του χωριού μας.

   Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες. Ακολουθούν δημοσίευση από το Σωματείο "ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ" καθώς και η έγκριση των εργασιών από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο.

 • Αφιέρωμα του travel.gr σε τρία μονοπάτια των Καρυών (15.06.2022)
  • Ένα εξαιρετικό άρθρο για τα μονοπάτια των Καρυών δημοσιεύτηκε από το ταξιδιωτικό blog travel.gr με τίτλο «3 κορυφαία μονοπάτια στις Καρυές Λακωνίας με αναλυτικούς χάρτες». Στην αναδημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Γιώργος Αθαναήλος, εκπροσωπώντας το Σωματείο Καταπιστεύματος Π. Κερχουλά αναφέρει:

   Η ανάδειξη των Αρχαίων μονοπατιών από Το Σωματείο Διαχείρισης Καταπιστεύματος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ με την βοήθεια της εταιρείας Terrain του Stefanos Psimenos έχουν κάνει τις Καρυές ως έναν από τους συναρπαστικότερους ορεινούς προορισμούς αυτής της χώρας και το διαπιστώσαμε όλοι την χειμερινή περίοδο Οκτώβριος 2021 μέχρι Μάιο 2022 με την κοσμοσυρροή στις πλατείες μας και στα μονοπάτια και εν μέσω πανδημίας covid.


   ΚΑΡΥΕΣ σημαίνει:


   Τα μονοπάτια, το φυσικό και το πέτρινο περιβάλλον του χωριού, τα μνημεία του, τους απίστευτα φιλόξενους και καλωσυνάτους ανθρώπους του, αλλά και την σημαντική του τουριστική υποδομή, με τα θαυμάσια καταλύματα, τους χώρους εστίασης με τις νοστιμότατες ντόπιες σπεσιαλιτέ αλλά και τα υπέροχα προϊόντα που γενναιόδωρα προσφέρει η φύση του χωριού.


   Απολαύστε, λοιπόν, έστω και νοερά, τις Καρυές.

   Το άρθρο περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη φύση των μονοπατιών, αναλυτικούς χάρτες των 3 μονοπατιών στα οποία αναφέρεται το άρθρο, ιστορικά στοιχεία και αναλυτικές περιγραφές για τις διαδρομές. Στόχος του αφιερώματος είναι να προσελκύσει ταξιδιώτες και πεζοπόρους στον όμορφο τόπο των Καρυών.

 • Δωρεά του Σωματείου Καταπιστεύματος Π. Κερχουλά για μελέτη και επισκευή της κεραμοσκεπής του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα (21.05.2022)
  • Όσοι είχαν επισκεφθεί τις Καρυές τα τελευταία χρόνια θα είχαν διαπιστώσει ότι η κεραμοσκεπή του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα, στην κεντρική πλατεία των Καρυών, είχε υποστεί σημαντικές φθορές από τον χρόνο και τις κακοκαιρίες. Γεγονός που είχε οδηγήσει στην εισροή υγρασίας εντός του ναού και οι υπέροχες τοιχογραφίες του ναού είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν φθορές, μη αναστρέψιμες. Μάλιστα από το καλοκαίρι είχαν τοποθετηθεί και ταινίες προστασίας περιμετρικά του ναού, ώστε να μην πλησιάζει ο κόσμος και ειδικά τα παιδιά που παίζουν κοντά στον ναό, καθώς κινδυνεύουν να τραυματιστούν από πτώσεις κεραμιδιών.

   Το κόστος επισκευής είναι σημαντικό όμως υπάρχουν ευχάριστα νέα από την πλευρά του Δ.Σ. του Σωματείου Διαχείρισης Καταπιστεύματος Παναγιώτη Κερχουλά, το οποίο  αποφάσισε ομόφωνα να συμβάλλει στην επισκευή της στέγης του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα. Ακολουθεί ανακοίνωση του Σωματείου σχετικά με το θέμα.

   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

   Το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, στο πλαίσιο των αποφάσεων της από 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 ιστορικής Λαϊκής Συνέλευσης των κατοίκων των ΚΑΡΥΩΝ και σε εκπλήρωση της βούλησης του αείμνηστου ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΡΧΟΥΛΑ ("για θρησκευτικούς σκοπούς"/"religious purposes"),

   • Εκπόνησε Τοπογραφική Μελέτη Αποτύπωσης της Σκεπής του περικαλλή I. Ν. Αγίου Ανδρέα,
   • Εκπόνησε Οικονομοτεχνική Μελέτη για την Επικεράμωσή του,
   • Επέλεξε και προμηθεύτηκε απευθείας από κορυφαία Ελληνική Κεραμοποιία τα κατάλληλα βυζαντινά κεραμίδια για την Επικεράμωσή του I. Ν. Αγίου Ανδρέα, παραδοτέα στις ΚΑΡΥΕΣ και
   • Σε αγαστή συνεργασία με τον Ιερέα του χωριού, πατέρα Λεόντιο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ΚΑΡΥΩΝ, εγκαινιάζει τις μεγάλες δωρεές για την ολοκλήρωση του έργου της Επικεράμωσης του Ιερού Ναού, ως πρόδρομη δράση άλλων παρόμοιων δωρεών από ομογενείς κυρίως Ευεργέτες και Δωρητές, ώστε να προστατευτούν από περαιτέρω φθορά οι ανεκτίμητης αξίας αγιογραφίες του Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα.

   Για λογαριασμό του ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ,

   Γιώργος Ντεβέκος, Πρόεδρος του ΔΣ

 • Συνέχιση των εργασιών αποκατάστασης του κτηρίου στο Κέντρο Μνήμης και Πολιτισμού Καρυών (19.05.2022)
  • Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου του Κέντρου Μνήμης και Πολιτισμού Καρυών Λακωνίας του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών. Ο γραμματές του ΣΑΚ, κ. Χάρης Κωνσταντόπουλος, κοινοποίησε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επανέναρξη των εργασιών, μετά την αναμονή για παρέλευση του χειμώνα που δεν επέτρεπε την πραγματοποίησή τους.

   Συγκεκριμένα αναφέρει:

   Ο καιρός ζέστανε και οι εργασίες ξεκίνησαν γρήγορα. Ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών, όπως υποσχέθηκε, θα παραδώσει ένα κόσμημα στις Καρυές. Τα μέλη του ΔΣ εργαζόμενα με επαγγελματισμό και συνέπεια και παρέχοντας συνεχή ενημέρωση για την πορεία του έργου φροντίζουν ώστε να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο.

    

   Οι Καρυάτες εμπιστεύτηκαν τον Σύνδεσμο για άλλη μια φορά.

    

   Χάρη στην οικονομική τους συνεισφορά το όνειρο της δημιουργίας του Κέντρου Μνήμης και Πολιτισμού γίνεται πραγματικότητα. Παράλληλα το ισόγειο του κτηρίου φιλοδοξεί να αναδειχθεί ως χώρος παροχής υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών εστίασης και εμπορίου.

    

   Οι πατριώτες μέσω του Συνδέσμου τους μετά το Μνημείο των Καρυάτιδων θα προσφέρουν στον τόπο τους άλλο ένα τοπόσημο πανελλήνιας εμβέλειας.

    

   Πάντα με λογοδοσία και διαφάνεια και όλοι μαζί με αγάπη για τον τόπο, ομόνοια και συνεργασία.

 • Ανακοίνωση Σωματείου Καταπιστεύματος Κερχουλά (16.05.2022)
  •  

 • Παγκάκια τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία των Καρυών (13.05.2022)
  • Παγκάκια τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία των Καρυών με πρωτοβουλία και έξοδα του Δημήτρη Δημα. Ο ίδιος αφιλοκερδώς και με προσωπική εργασία αντικατέστησε τα χαλασμένα παγκάκια και τοποθέτησε νέα σε σημεία που δεν υπήρχαν.

   Συγκεκριμένα παγκάκια πλέον βρίσκονται στο πάρκο ακριβώς πάνω από το παλαιό τυροκομείο (στροφή Κουτσόγιωργα στην είσοδο του χωριού), δίπλα στο γεφύρι του ποταμού της Παναγίας στο δρόμο για το γήπεδο και στις βρύσες του Σάκαλη.

   Θυμίζουμε ότι τον χειμώνα με το πρώτο χιόνι, ο Δημήτρης Δήμας καθάρισε με δική του πρωτοβουλία την πλατεία και αρκετούς δρόμους του χωριού. Στο δεύτερο χιόνι, ο Σπύρος Σιούτος καθάρισε την πλατεία μας και δρόμους του χωριού και ο Δημήτρης τους δρόμους προς ξενοδοχεία και προς κτηνοτροφικές μονάδες διευκολύνοντας αρκετούς κτηνοτρόφους.

 • Ανακοίνωση Σωματείου Καταπιστεύματος Κερχουλά: Αναβολή εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων (01.05.2022)
 • Η Διαδρομή 1 των Caryatides Trails αφιερώνεται στη μνήμη του Χρήστου Δρακόπουλου (24.04.2022)
  •  

   Το Καταπίστευμα Παναγιώτη Κερχουλά αποφάσισε να αφιερώσει τη διαδρομή 1 (το μονοπάτι του χωριού) του δικτύου Caryatides Trails στον εξαίρετο Αραχωβίτη Χρήστο Δρακόπουλο για την πολύτιμη και πολύπλευρη συμβολή του στην ίδρυση και τα έργα του Σωματείου.

   Για το σκοπό αυτό το Σωματείο τοποθέτησε πληροφοριακή πινακίδα στην πλατεία της Ράχης, πολύ κοντά στο σπίτι του.

   Λίγα λόγια για τον Χρήστο Δρακόπουλο


   Ο Χρήστος Δρακόπουλος, γιος του Γιώργη Δρακόπουλου και της Τούλας Πίτσιου, ήταν απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής και της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είχε εξαιρετικές επιστημονικές, οργανωτικές και ηγετικές ικανότητες οι οποίες τον έκαναν επιτυχημένο επιχειρηματία και πρωτοπόρο στον κλάδο των κατασκευαστικών έργων Προστασίας Περιβάλλοντος. Άνθρωπος αυτοδημιούργητος, ξεκίνησε σε ηλικία 23 ετών από ένα αυτοσχέδιο μικρό γραφείο στο ισόγειο του πατρικού του, για να φτάσει Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Εταιρειών «ENVITEC A.E.» του οποίου υπήρξε συνιδρυτής από πολύ νεαρή ηλικία.

   Η «ENVITEC A.E.» είναι πρωτοπόρος κατασκευαστική εταιρεία έχοντας σχεδιάσει, κατασκευάσει και λειτουργήσει πλήθος εγκαταστάσεων μεγάλων περιβαλλοντικών έργων και δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πρόσθετα, ο Όμιλος έχει κατασκευάσει, λειτουργεί και εκμεταλλεύεται Αιολικά και Φωτοβολταϊκά Πάρκα σε όλη την Ελλάδα.

   Οι αρετές που είχε o Χρήστος Δρακόπουλος σε όλο τον ενεργό βίο του, της επιστημονικής γνώσης, της εξωστρέφειας, της σκληρής δουλειάς και της αποτελεσματικής προσπάθειας σε συνδυασμό με την ευαισθησία του για την Προστασία του Περιβάλλοντος, τον έκαναν Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εταιρειών Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑ.Σ.Ε.Π.ΠΕ.) από το 2010 έως το 2018 και από τη θέση αυτή συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη των σκοπών του Συνδέσμου.

   Οι Καρυές κατείχαν πάντα ξεχωριστή θέση στη καρδιά του και πάντα ήταν κοντά στο χωριό είτε φέρνοντας φίλους είτε προσφέροντας τη στήριξή του, τις πολύτιμες γνώσεις και την εμπειρία του. Υπήρξε ο στρατηγός της διεκδίκησης των χρημάτων του καταπιστεύματος Κερχουλά. Με τις μοναδικές διαπραγματευτικές του ικανότητες και με τη βοήθεια της εγγύησης που έδωσε ο Πάνος Κοψιαύτης, καθώς και την εξαιρετική συνεργασία όλου του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του καταπιστεύματος Κερχουλά του οποίου υπήρξε μέλος, τα χρήματα ήρθαν στο χωριό.

   Ο Χρήστος Δρακόπουλος έφυγε από τη ζωή στις 14 Αυγούστου 2021 σε ηλικία μόλις 59 ετών.

 • Ανακοίνωση Σωματείου Καταπιστεύματος Κερχουλά για οδηγό πεζοπόρων (23.04.2022)
  • Καρυές, 21 Απριλίου 2022

   Ανακοίνωση

   Σε συνέχεια παράκλησης/αιτημάτων οργανωμένων ομάδων πεζοπόρων για κατάλληλα καταρτισμένο άτομο να τους συνοδεύσει στην επιλεγμένη πεζοπορική διαδρομή τους, παρακαλούμε όσους (νέους κυρίως) ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με τον Πρόεδρο του ΣΩΜΑΤΕIΟΥ, κ. Γιώργο Ντεβέκο (στο 6975-746870) ή τον Γενικό Γραμματέα, κ. Γιώργο Αθαναήλο (στο 6977-703717 και athanailos@gmail.com) και να τους υποβάλουν ακολούθως σχετικό αίτημα ενδιαφέροντος.

   Το ΣΩΜΑΤΕΙΟ θα αξιολογήσει τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων και θα φροντίσει για την απαιτούμενη κατάρτιση όσων ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης αποστολής (π.χ. επικοινωνιακές δεξιότητες, συγκροτημένη προσωπικότητα, άριστη γνώση των διαδρομών, καλή γνώση της ιστορίας και του προφίλ των ΚΑΡΥΏΝ).

   Ο ρόλος του οδηγού εξασφαλίζει την ευκαιρία ικανοποιητικής αμοιβής αφενός και αφετέρου δημιουργίας σχέσεων και γνωριμιών με άτομα που χαρακτηρίζονται για την έμπρακτη αγάπη τους και την ευαισθησία τους για το φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα, δίνεται στον οδηγό η ευκαιρία προβολής των ΚΑΡΥΩΝ ως γενέτειρας των ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ και προώθησης των τοπικών εξαιρετικών προϊόντων, παρασκευασμάτων και υπηρεσιών.

   Για λογαρισμό του ΔΣ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ,

   Γιώργος Ντεβέκος, Πρόεδρος του ΔΣ

 • 1ος αγώνας του Περιφερειακού Πρωταθλήματος Scramble Νοτίου Ελλάδος στις Καρυές (12.04.2022)
  • Με μεγάλη παρουσία κόσμου από αθλητές, συνοδούς, επισκέπτες και λάτρεις του δίτροχου μηχανοκίνητου αθλητισμού πραγματοποιήθηκε στις Καρυές, την Κυριακή 10/4/2022, ο 1ος αγώνας του Περιφερειακού Πρωταθλήματος Scramble Νοτίου Ελλάδος για το έτος 2022, ο οποίος διοργανώθηκε από τον Αθλητικό Μοτοσικλετιστικό Όμιλο Σπάρτης (ΑΜΟΣ).

   Η διαδρομή των περίπου 5km υπέροχη, με μεγάλες εναλλαγές πεδίου, ενθουσίασε τους συμμετέχοντες, τον καθαρισμό και την σηματοδότηση της οποίας ανέλαβαν από κοινού οι διοργανωτές μαζί με εθελοντές του Πολιτιστικού και του Αθλητικού Συλλόγου Καρυών.

   Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.

 • Ανακοίνωση Καταπιστεύματος Κερχουλά προς ενημέρωση όλων των Καρυατών (09.04.2022)
 • Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών (08.03.2022)
  • Προς τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου

   ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

   Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου κατά τη συνεδρίασή του στις 3-3-2022 αποφάσισε την σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

   Κατόπιν αυτού ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝΤΑΙ όλα τα μέλη του Συνδέσμου σε Γεν. Συνέλευση που θα γίνει στην Αίθουσα του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασιωτών, οδός 3ης Σεπτεμβρίου αρ. 39, 1ος όροφος την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 και ώρα 11:00 π.μ.

   Σε περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί η υπό του καταστατικού προβλεπόμενη απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί οριστικά, ασχέτως αριθμού μελών, στις 3 Απριλίου 2022, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π.μ., στον αυτό τόπο και με τα ίδια θέματα.

   ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

   1. Λήψη απόφασης για την πώληση τριών γραφείων υπ' αρ. 5, 6 και 8, ιδιοκτησίας του Συνδέσμου, κειμένων στον 5ο όροφο της επί της οδού Σταδίου αρ. 48 πολυκατοικίας.
   2. Διάφορες Ανακοινώσεις.

   Η παρουσία όλων των μελών του Συνδέσμου είναι απολύτως απαραίτητη. Μπορείτε να ψηφίσετε δι' αντιπροσώπου με εξουσιοδότηση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής σας από Κ.Ε.Π., Αστυνομικό Τμήμα, την ηλεκτρονική υπηρεσία gov.gr ή άλλη Δημόσια Αρχή.

   Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

   Ο Πρόεδρος:Μιχαήλ Ρέπουλης

   Οι Αντιπρόεδροι: Αννίτα Πρεκεζέ, Δήμητρα Μέρμηγκα

   Ο Γενικός Γραμματέας:Χαρ. Κωνσταντόπουλος

   H Ταμίας: Λευκοθέα Λάτση

   Τα μέλη: Χρήστος Πρεκεζές, Ευαγγελία Κοψιαύτη, Νικόλαος Τράκας, Ελένη Τράκα

 • Tα αποτελέσματα της κλήρωσης των λαχνών της Λαχειοφόρου Αγοράς του ΣΑΚ (27.02.2022)
  • Ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυάτων πραγματοποίησε την 20η Φεβρουαρίου 2022 την κλήρωση της Λαχειοφόρου Αγοράς υπέρ της ολοκλήρωσης του Κέντρου Μνήμης και Πολιτισμού Καρυών Λακωνίας. Η κλήρωση διενεργήθηκε στην Αθήνα στην αίθουσα του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιάσου, οδός 3ης Σεπτεμβρίου 39 και τα αποτελέσματα της κλήρωσης είναι τα ακόλουθα:

   • Λαχνός υπ' αρ. 4940 (500 ευρώ). Tυχερός ο Greg Atkins (L.A) κάτοικος Spartanbourg, South Carolina
   • Λαχνός υπ' αρ. 0301 (500 ευρώ). Τυχερή η Γεωργία Λάτση του Κωνσταντίνου, κάτοικος, Charlot, South Carolina
   • Λαχνός υπ' αρ. 1926 (1000 ευρώ). Τυχερός ο Achilles (Archie) Xouris κάτοικος, Greenville, South Carolina

   Στην κλήρωση παρευρέθηκαν και διαπίστωσαν το αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, οι Δήμητρα Κάκαρη-Κρανιώτη, συμβολαιογράφος, Ευαγγελία Κοψιαύτη, Δήμητρα Μέρμηγκα, Ελίνα Πρεκεζέ και Λευκή Λάτση.

   Το Δ.Σ ευχαριστεί θερμά όλους τους Καρυάτες και τους αγαπητούς φίλους του ΣΑΚ που αγόρασαν λαχνούς, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την προσπάθεια του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΥΑΤΩΝ να ολοκληρώσει έγκαιρα το Κέντρο Μνήμης και Πολιτισμού Καρυών.

   Tο Δ.Σ. του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΥΑΤΩΝ

 • Άρθρο της «σύγχρονης» καρυάτιδας Δάφνης Μάρτιν για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα (14.02.2022)
  • Ένα εξαιρετικό άρθρο της «σύγχρονης» καρυάτιδας Δάφνης Μάρτιν, κόρης της Αίγλης Ζαφειράκου με καταγωγή από τις Καρυές, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Το άρθρο πραγματεύεται το αίτημα για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και κάνει αναφορά στον τόπο καταγωγής της και τόπο καταγωγής των Καρυάτιδων.

   Η Δάφνη Μάρτιν είναι αρχαιολόγος, απόφοιτη του πανεπιστημίου Γέιλ και υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος κλασσικών σπουδών του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ.

   Ακολουθεί αναδημοσίευση από το άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, με ημερομηνία 24.01.2022.

 • Ολοκλήρωση διαγωνισμού για Τεχνικά Έργα στις Καρυές (10.02.2022)
  • Ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, ο ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για το έργο: ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΥΩΝ 2021, Προϋπολογισμού 74.668,36 € + ΦΠΑ ( 92.588,77 €).

   Η Χρηματοδότηση του έργου είναι από ιδίου πόρους: ΚΑΠ 2017 : 17.398,56 €, ΚΑΠ 2018 : 27.601,44 €, ΚΑΠ 2019 : 13.383,50 €, ΚΑΠ 2020 : 13.383,50 €, ΚΑΠ 2021 : 13.383,50 €, ΚΑΠ Π.Φ. : 280,39 €, Φ.Τ. ΕΠΕΝΔ. : 7.157,88 €

   Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε ΕΚΑΤΟΝ ΟΓΔΟΝΤΑ (180) ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου:

   Α. Καθαίρεση παλαιών τσιμεντοστρώσεων στον δημοτικό δρόμο από ιδιοκτησία Παρασκευά Κολοβού του Γεωργίου έως ιδιοκτησία κληρονόμων Πετρούλια. Κατασκευή νέων σκυροδετήσεων σε τμήματα του δρόμου με συνολικό μήκος 100,00 μ. περίπου και πλάτος περίπου 1,00 μ. Έμπροσθεν ιδιοκτησίας Παρασκευά Κολοβού του Γεωργίου θα γίνει νέα σκυροδέτηση με μορφή αχιβάδας σε μήκος περίπου 13,00 μ. και πλάτος 2,50-5,00 μ. Έξω από τον ξενώνα «Tα Πέτρινα» θα καθαιρεθεί παλιά τσιμεντόστρωση και θα γίνει νέα σκυροδέτηση μήκους περίπου 12,00 μ. και πλάτους 1,00 μ.

   Β. Ασφαλτόστρωση του δρόμου (κατά τμήματα) από την κεντρική πλατεία του οικισμού (ιδιοκτησίας Θεόδωρου Κουτσόγεωργα) έως την διασταύρωση προς ιδιοκτησία Δέσπως Βουκίδη συνολικού μήκους περίπου 90,00 μ. και κυμαινόμενου πλάτους από 4,00-7,00 μ. Τοποθέτηση χειρολισθήρων κατά μήκος του δρόμου.

   Γ.Τσιμεντόστρωση δρόμου κατά τμήματα, από ιδιοκτησία κληρονόμων Παναγιώτη Διαμαντούρου έως ιδιοκτησία Παρασκευά Κολαντζιανού συνολικού μήκους περίπου 80,00 και κυμαινόμενου πλάτους 3,00-4,50 μ. Θα προηγηθούν καθαιρέσεις παλαιών τσιμεντοστρώσεων.

   Δ. Τμηματική καθαίρεση παλαιάς τσιμεντόστρωσης και νέα σκυροδέτηση σε δημοτική οδό κάθετη στην Επαρχιακή οδό προς Βαρβίτσα μεταξύ των ιδιοκτησιών Μαριγούλας Μπάκου και κληρονόμων Ζαχαρία Λεβεντάκη σε μήκος περίπου 15,00 μ. και πλάτος περίπου 4,50 μ. Θα ληφθεί μέριμνα για την ομαλή συναρμογή (υψομετρικά) της δημοτικής με την Επαρχιακό Οδό.

   Ε. Ανακατασκευή καταρεύσαντος μαντρότοιχου αντιστήριξης δημοτικής οδού, παραπλεύρως ασκεπούς κτίσματος ιδιοκτησίας κληρονόμων Θεόδωρου Χάρακα, μήκους περίπου 7,00 μ. και συνολικού ύψους 5,00 μ.

   Ζ. Καθαίρεση παλαιάς τσιμεντόστρωσης και νέα σκυροδέτηση σε τμήμα δημοτικής οδού έμπροσθεν ιδιοκτησιών Κων/νου Διαμαντούρου και κληρ. Δέσπως Διατζίκη, συνολικού μήκους περίπου 27,00 μ. και πλάτους περίπου 2,00 μ.

   Η. Τσιμεντόστρωση τμήματος κοινόχρηστου χώρου έμπροσθεν οικίας Ευσταθίας Πίτσιου σε μήκος περίπου 5,00 μ. και πλάτος περίπου 3,00 μ. Η κλήση της επιφάνειας θα είναι τέτοια ώστε να απομακρύνονται τα όμβρια από την οικία Πίτσιου.

   Θ. Καθαίρεση παλαιάς σκυροδέτησης και κατασκευή λιθόστρωτου στην δημοτικό οδό από κεντρική πλατεία οικισμού έως ιδιοκτησία κληρονόμων Παναγιώτη Γεωργόπουλου μήκους περίπου 43,00 μ. και πλάτους περίπου 5,00 μ.

   Ι. Στη δημοτικό οδό βορείως του Ιερού Ναού και πλησίον της κεντρικής πλατείας του οικισμού, τσιμεντόστρωση κοινόχρηστου χώρου μήκους περίπου 14,00 μ. και κυμαινόμενου πλάτους από 2,00 έως 4,50 μ.

   Κ. Καθαίρεση παλαιάς τσιμεντόστρωσης από ιδιοκτησία Θωμά Κονταλώνη έως διασταύρωση έμπροσθεν ιδιοκτησίας Γεωργίου Ντεβέκου μήκους περίπου 40,00 μ. και πλάτους 4,00-5,00 μ. Κατασκευή πλακόστρωτου το όποιο θα επεκταθεί και σε παρακείμενο κοινόχρηστο χώρο μήκους 11,00 μ. περίπου και πλάτους 2,50 μ.

   Λ. Καθαίρεση τμήματος τσιμεντόστρωσης δρόμου παραπλεύρως οικίας ιδιοκτησίας Ανδρέα Χριστόπουλου σε μήκος 14,00 μ. περίπου και πλάτος 1,00 μ. Νέα σκυροδέτηση του τμήματος αυτού με κλίση προς το κέντρο του δρόμου.

   Μ. Επένδυση ρείθρου με σκυρόδεμα παραπλεύρως ιδιοκτησίας Ιωάννη Βελώνη σε μήκος περίπου 20,00 μ.

   Πηγή: Δημήτριος Αρβανίτης
 • Βαρύς ο φετινός χειμώνας με συχνές χιονοπτώσεις (08.02.2022)
  • Ο φετινός χειμώνας έχει αποδειχθεί βαρύς για την χώρα μας και έχει επηρεάσει και τον καιρό στις Καρυές. Αν ο περσινός χειμώνας ήταν ήπιος και άνυδρος, ο φετινός αντίθετα έχει στολίσει αρκετές φορές στα λευκά τα σπίτια και τις στέγες. Με το νέο έτος και σχεδόν κάθε εβδομάδα χιονίζει με αποκορύφωμα την επέλαση της κακοκαιρίας με όνομα «Ελπίδα» που έριξε το περισσότερο χιόνι σε σχέση με τις άλλες φορές.

   Ο Δήμος Σπάρτης φρόντισε να ανοίξει την πρόσβαση του χωριού με την Σπάρτη, όμως δεν καθάρισε τους δρόμους μέσα στο χωριό, δυσκολεύοντας πολύ την καθημερινότητα των κατοίκων, των επισκεπτών και ειδικά την κίνηση των λεωφορείων που μετέφεραν τους εκδρομείς. Σημαντική βοήθεια ευτυχώς ήρθε από τον μόνιμο εθελοντή του χωριού, κ. Σπύρο Σιούτο, που με δική του πρωτοβουλία και μέσα (τρακτέρ) καθάρισε τμήμα της πλατείας και μερικούς δρόμους του χωριού.

   Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.

   Πηγή φωτογραφιών: Panos Spanos, Gianna Kritsepi, Pota Traka, Maria Melehe, Savas cafe
 • Γενική Συνέλευση Αθλητικού Συλλόγου «ο Καρυάτης» (02.02.2022)
 • Κοπή πίτας του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Καρυών (31.01.2022)
  • Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Καρυών έκοψε την πίτα του την Κυριακή 30/1/2022 στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα. Η κοπή πραγματοποιήθηκε μετά την Θεία Λειτουργία παρουσία των μελών και των πιστών που εκκλησιάστηκαν εκείνη την ημέρα. Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση.

   Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.

 • Εορτασμός Θεοφανίων στις Καρυές (10.01.2022)
  • Την Πέμπτη 6/1/2022 γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα. Ο αγιασμός των υδάτων έγινε μέσα στον Ιερό Ναό από τον πατέρα Λεόντιο, παρουσία του προέδρου της κοινότητας Γεωργίου Ντεβέκου και πιστών.

   Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση.