Καρυές Παυσανίας
roloi_en

Ρολόι - Πανόραμα


Πανόραμα Καρυών

Πανόραμα

Το Κοινοτικό Ωρολόγιο ή «Ρολόι» βρίσκεται στο ύψωμα που δεσπόζει στα δυτικά του οικισμού, σε μια προνομιακή θέση από την οποία ο επισκέπτης αποκτά μια πανοραμική θέα σχεδόν του συνόλου του χωριού, τον προπόδων του Πάρνωνα και του όγκου του Ταϋγέτου.

Κοινοτικό Ωρολόγιο ή «Ρολόι»

Το Κοινοτικό Ωρολόγιο ή «Ρολόι» του χωριού ανεγέρθη το 1930 με δαπάνη του αείμνηστου Γεωργίου Ηλ. Ηλιόπουλου. Τα εγκαίνια της λειτουργίας έγιναν την 28η Ιουνίου του 1931. Το «Ρολόι» χάρη στην πρόνοια των δωρητών λειτουργούσε με τακτικό φύλακα, τον κ. Ματθαίο Πετρούλια μέχρι το 1944. Στις 15 Μαρτίου 1944, δεύτερη ημέρα όπου οι Ναζί σε επιδρομή τους έκαιγαν το χωριό, μαζί με όλα τα άλλα ανατίναξαν και αυτό. Αρχικά έσπασαν την σιδερένια θύρα που ήταν κλειστή με δύο χειροβομβίδες. Ύστερα τοποθέτησαν μέσα στο κτίριο νάρκες με αποτέλεσμα αυτό να καταστραφεί ολοσχερώς. Το 1955 στη θέση του παλαιού ωρολογίου, κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από την αρχή, νέο με δωρεά τoυ Ηλία Γεωργίου Ηλιόπουλου και πήρε την σημερινή του μορφή.

Παλιό Ρολόι

Το Παλιό Ρολόι προ ανατίναξης του από τους Γερμανούς

Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη

Στον ίδιο διαμορφωμένο χώρο με το κοινοτικό «ρολόι» βρίσκεται και ο Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που κτίστηκε την περίοδο 1860-70. Μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα γιόρταζε και στις 27 Ιουλίου εις μνήμη του Αγ. Παντελεήμονα, λόγω του ότι υπήρχε εκεί εικόνα του αγίου. Όμως κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών η εορτή μεταφέρθηκε στον Άγιο Ανδρέα και σήμερα αυτή αποτελεί και το μεγάλο πανηγύρι του χωρίου.

Την δεκαετία του 1970 Τα αδέλφια Ανδρέας, Παναγιώτης και Κωνσταντίνος Ν. Χάρακας προχωρούν στην διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του άλσου και της περίφραξής του παραχωρώντας για αυτόν τον λόγο και ένα μέρος δικής τους ιδιοκτησίας.

Το 2000 ναός ανακαινίστηκε εκ βάθρων εξωτερικά και εσωτερικά με εισφορές κυρίως ομογενών της Αδελφότητας, αλλά και Καρυατών του χωριού. Τέλος το 2018 με πρωτοβουλίες του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Καρυών και με εισφορές και προσωπική εργασία συμπατριωτπων μας επισκευάστηκε η στέγη, βάφτηκε εξωτερικά και εσωτερικά ο ναός ενώ φυτεύθηκαν και πικροδάφνες.