Καρυές Παυσανίας

Αθλητικό Κέντρο Καρυών


Γήπεδο Ποδοσφαίρου

Από το 1926 μετά την ίδρυση του ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ» από νεαρούς Καρυάτες που σπούδαζαν στο γυμνάσιο ξεκίνησαν οι προσπάθειες να βρεθεί χώρος άθλησης. Με προτροπή του αείμνηστου ευεργέτη Γ. Θ. Σκιούρη έγινε έρανος, το 1929, και από το ποσό που μαζεύτηκε αγοράστηκε μικρός αγρός ιδιοκτησίας του Παναγιώτη Παπαδόγιαννη στη θέση Πινιγούρα και διασκευάστηκε σε Γυμναστήριο. Το 1951, επί Προέδρου του Α.Σ. «Ο Καρυάτης» Παρασκευά Γ. Κουτσόγεωργα και του μέλους Κωνσταντίνου Μιχ. Πίτσιου, μαζί με την ενίσχυση (518 δολάρια) της Αδελφότητας Αραχωβιτών στην Αμερική και της εταιρείας ΛΕΒΕΝΤΗΣ, αγοράστηκε και κομμάτι από γειτονική έκταση, ιδιοκτησίας Μιχαήλ Μελεχέ, ώστε να ολοκληρωθεί ο σχετικός χώρος του γηπέδου.

Η τελική επέκταση, διαμόρφωση με κερκίδες που μπορούν να φιλοξενήσουν 600 θεατές και περίφραξη με μαντρότοιχο πραγματοποιήθηκε το 1954 με δαπάνη των μεγάλων ευεργετών του συλλόγου: Παρασκευά Π. Λεβέντη, Χρήστου Π. Λεβέντη, Ανδρέα Σ. Τράκα και Κωνσταντίνου Σπ. Πίτσιου.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε η κατασκευή των αποδυτηρίων. Το 1958 με δαπάνη Γ. Θ. Σκιούρη, κατασκευάστηκαν τα πρώτα αποδυτήρια του συλλόγου, τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, ενώ το 1981 με δωρεά του Δ. Θ. Κάκκαρη κατασκευάστηκε και η επέκτασή τους και πλέον υπάρχουν αποδυτήρια αθλητών, και για τις δύο ομάδες.

 

Γήπεδο Basket - Volley - Tennis

Το 1995 ο Α.Σ. «Ο Καρυάτης» με την ετήσια επιχορήγησή του από το ίδρυμα Γ. Θ. Σκιούρη, με δωρεά χρημάτων από τα τέκνα Ευστρατίου Κωσταλά, αλλά και με ένταξη σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, κατασκεύασε και ανοικτό γήπεδο αθλοπαιδιών για τα αθλήματα της καλαθοσφαίρισης (Basketball), πετοσφαίρισης (volleyball) και αντισφαίρισης (tennis), με σύγχρονες προδιαγραφές. Το γήπεδο διαθέτει κερκίδες που μπορούν να φιλοξενήσουν περί τους 200 θεατές.

 

Ολοκλήρωση Αθλητικού Κέντρου

Την τελευταία δεκαετία ο Αθλητικός Σύλλογος «Ο ΚΑΡΥΑΤΗΣ» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σκιούρη και με χορηγίες συμπατριωτών σχεδίασε την συντήρηση και ολοκλήρωση του Αθλητικού Κέντρου. Έτσι το 2013 ανακαινίστηκαν τα υφιστάμενα αποδυτήρια του γηπέδου με χρήματα που προσέφερε (€ 10.000) ο Ο.Π.Α.Π., ύστερα από ενέργειες του συμπατριώτη μας Νικολάου Γ. Τράκα και το 2018 ολοκληρώθηκε η ηλεκτροδότηση των αποδυτηρίων, του γηπέδου καλαθοσφαίρισης αλλά και του γηπέδου ποδοσφαίρου μπροστά από τις κερκίδες με την εγκατάσταση προβολέων.

Πλέον το Αθλητικό Κέντρο Καρυών είναι σε θέση να προσφέρει σύγχρονες συνθήκες άθλησης στους κατοίκους και τους επισκέπτες των Καρυών.