Καρυές Παυσανίας

Κεντρική Πλατεία Καρυών


Πλατεία Καρυών ή Πλατεία Αγ. Ανδρέα

Η πλατεία Αγ. Ανδρεά αποτελεί το κέντρο του οικισμού των Καρυών, βρίσκεται υπό τη «σκιά» του Ι.Ν. του Αγίου Ανδρέα και αποτελείται μορφολογικά από τρία (3) επίπεδα. Βρίσκεται δεξιά του κεντρικού δρόμου αλλά η πρόσβαση σε αυτή γίνεται με τα πόδια, καθώς σε όλο της το μέγεθος είναι πεζοδρομημένη και πλακοστρωμένη.

Στο κέντρο του χαμηλότερου επιπέδου της πλατείας βρίσκεται ένας πλάτανος, ο οποίος προσφέρει με τον ίσκιο του δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες και κάτω από τον οποίο μπορεί κάποιος να απολαύσει τις υπηρεσίες των καφενείων. Στο δεύτερο επίπεδο της πλατείας βρίσκεται επίσης ένας μικρότερος πλάτανος και άλλα όμορφα δέντρα.

Στο συγκεκριμένο χώρο μπορεί κάποιος να γευματίσει, αλλά ταυτόχρονα μπορούν τα παιδιά να απολαύσουν παιχνίδι στον ελέυθερο χώρο. Τέλος στο ανώτερο επίπεδο βρίσκεται το Ηρώον, με το άγαλμα της Ελευθερίας, και το Κοινοτικό κτίριο. Κάθε χρόνο στην πλατεία αυτή πραγματοποιείται στις 27 Ιουλίου πανηγύρι για τον εορτασμό του Αγίου Παντελεήμονα, περίοδος κατά την οποία συρρέουν πολλοί επισκέπτες στο χωριό για να λάβουν μέρος στον εορτασμό.

Ι.Ν. Αποστόλου Ανδρέα

Ο Ι.Ν. Απόστολου Ανδρέα (Μητρόπολη Καρυών) κτίστηκε την δεκαετία του 1960 σε απόσταση λίγων μέτρων από το σημείο όπου βρίσκονταν ο παλαιός ναός, με δαπάνη του Συλλόγου Αδελφότητας Αραχωβιτών του εξωτερικού-Αι Καρυαί, και ύστερα από πρωτοβουλία του αείμνηστου μεγάλου ευεργέτη, Ιωάννη Γεωργίου Δάρμου. Στην ολοκλήρωση της κατασκευής του ναού σημαντική ήταν η προσφορά των επίσης μεγάλων ευεργετών, Παναγιώτη Γ. Καρύγιαννη ο οποίος άφησε όλη του την περιουσία στον Ι.Ν. Απ. Ανδρέα και Γεωργίου Κωνσταντίνου Κωσταλά με δωρεά του οποίου ανεγέρθη το Κωδωνοστάσιο του Ναού. Το εσωτερικό του ναού είναι όμορφα αγιογραφημένο και έχει ένα πανέμορφο μαρμάρινο τέμπλο.

Κοινότητας Καρυών

ΚτίριοΤο πετρόκτιστο κτίριο της Κοινότητας Καρυών (διοικητήριο) ανεγέρθηκε επίσης με δαπάνη του Συλλόγου Αδελφότητας Αραχωβιτών του εξωτερικού-Αι Καρυαί την δεκαετία του 1960 και δεσπόζει στο άκρο της Κεντρικής Πλατείας. Αποτελείται από το ισόγειο που στεγάζει μια σύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων και τον όροφο όπου στεγάζονται τα γραφεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η αίθουσα συνελεύσεων και η κοινοτική βιβλιοθήκηΗρώον και Άγαλμα της Ελευθερίας

Το Ηρώον με το Άγαλμα της Ελευθερίας βρίσκεται μπροστά του Διοικητηρίου σε υπερυψωμένο βάθρο και αποτελεί δωρεά του Ιωάννη Τουρόγιαννη. Στις πλευρές του βάθρου αναγράφονται όλα τα ονόματα των «χαμένων τέκνων των Καρυών» στους διάφορους πολέμους της πατρίδας μας.