Καρυές Παυσανίας

Νέα - Ενημέρωση


23.08.2023

Αναφορά του Δ.Σ. της Πυρασφάλειας Καρυών

 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΡΥΩΝ

Προς κάθε αρμόδιο και για ενημέρωση της τοπικής κοινότητας Καρυών

Την ημέρα Δευτέρα 21/08/23 επικρατούσαν στην περιοχή των Καρυών και όχι μόνο, ισχυροί θερμοί άνεμοι σε συνδυασμό με ένα ξηρό περιβάλλον. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης είχε θέσει τον Νομό Λακωνίας σε κατάσταση πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4). Στο σύνολο της χώρας όπως και κοντά στις Καρυές υπάρχουν εν εξελίξει πολλά πύρινα μέτωπα. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και όλοι ρωτάνε πού και πόσο κοντά είναι τα ενεργά μέτωπα. Σε αυτή την συνθήκη που κάθε δρόμος πρέπει να είναι ανοιχτός για άμεση παρέμβαση, ο κεντρικός αγροτικός-δασικός δρόμος των Καρυών έμεινε κλειστός για περισσότερο από 24 ώρες.

Την ίδια ημέρα και ώρα 22.00 μ.μ. πολίτης ενημέρωσε πως ο δρόμος στη θέση Ζαχαρούλας Καταράχι ήταν κλειστός λόγω ύπαρξης χάνδακος εντός του δρόμου. Ο πρόεδρος  της Πυρασφάλειας Καρυών Αχιλλέας Σιούτος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Τ.Κ Καρυών Γεώργιο Ντεβέκο και διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για το έργο σύνδεσης της γεώτρησης στην τοποθεσία Καρβέλο με το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης. Ο κ. Γ. Ντεβέκος δήλωσε ότι και αυτός το είχε δει μέσα από το FB και ότι θα ενημέρωνε τον εργολάβο, γιατί το κλείσιμο του δρόμου είναι παράνομο. Ωστόσο όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, για αυτή την ενέργεια δεν είχε ενημερωθεί καμία αρμόδια υπηρεσία.

Στις 24.00 τα μεσάνυχτα, δυο ώρες μετά, εκπρόσωπος της πυρασφάλειας έκανε επιτόπιο έλεγχο και διαπίστωσε πως τίποτα δεν είχε αλλάξει. Ακολούθησαν οι αναφορές της Πυρασφάλειας στην Πυροσβεστική, στην Πολιτική Προστασία και στην Αστυνομία. Όλοι κατέγραψαν το συμβάν και μάλιστα η Αστυνομία δήλωσε στις 1.30 π.μ. πως θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της κοινότητας.

Στις 11.30 π.μ., την επόμενη μέρα 22/08/23, διαπιστώθηκε από την Πυρασφάλεια ότι ο δρόμος παρέμενε κλειστός. Εκπρόσωπος της Πυρασφάλειας κάλεσε τον διευθυντή της ΔΕΥΑΣ που είναι -από ό,τι ξέρουμε- εποπτεύουσα αρχή για το έργο και τον ενημέρωσε για την κατάσταση. Μετά από 30 λεπτά ο εργολάβος άρχισε τις εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου και την αποκατάσταση του δρόμου.

Το κλείσιμο κεντρικού αγροτικού - δασικού δρόμου υπό τέτοιες συνθήκες είναι ενέργεια εκτός λογικής και στα όρια ποινικών ευθυνών. Καθώς το μέλημά μας είναι η προστασία και αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιάς του χωριού, ελπίζουμε να μην επαναληφθεί τέτοιου μεγέθους αμέλεια, σε περίοδο τόσο επικίνδυνη για εκδήλωση πυρκαγιών.