Καρυές Παυσανίας

Περιπατητικές Διαδρομές "Caryatides Trails"


Οι Καρυές διαθέτουν ένα σύγχρονο και σηματοδοτημένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, μέσω της συντήρησης και ανάδειξης των παλιών μονοπατιών του χωριού. Με τις σηματοδοτημένες πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές που δημιούργησε η εξειδικευμένη στην Ελλάδα TERRAIN Maps & Travel guides, στο δυτικό μέρος του βουνού και γύρω από τις Καρυές, ο πανέμορφος και καταπράσινος Πάρνωνας αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για αθλητικό τουρισμό αναψυχής στην Ελλάδα. Η δημιουργία του Δικτύου Μονοπατιών Caryatides Trails χρηματοδοτήθηκε από χρηματικούς πόρους του «Καταπιστεύματος Παναγιώτη Κερχουλα».

 

Διαδρομή 1 - Το Μονοπάτι του Χωριού

Μια απολαυστική και ξεκούραστη σηματοδοτημένη πεζοπορική διαδρομή αναψυχής και γνωριμίας με ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πάρνωνα. Δεν έχει σημαντικές υψομετρικές διαφορές και το μήκος της, 4,8 χιλιομέτρων, είναι όσο χρειάζεται για μια ολοκληρωμένη και χορταστική πεζοπορία, κατά την οποία θα γνωρίσετε τις γειτονιές του χωριού με τα όμορφα πέτρινα σπίτια και τις λουλουδιασμένες αυλές, το μνημείο των Καρυάτιδων, το παλιό ρολόι, το πέτρινο δημοτικό σχολείο, τον παλιό ναό της Αγίας Παρασκευής, την παλιά πέτρινη βρύση του χωριού στου Σάκαλη, το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου στην κορυφή του πευκοσκεπασμένου λόφου, θα περάσετε δίπλα από κτήματα με καρυδιές και κερασιές, και στο τέλος θα καταλήξετε στην όμορφη πλακοστρωμένη πλατεία του χωριού με τις θαυμάσιες ταβέρνες και τα καφέ.

Χάρτης και Εικόνες της Διαδρομής 1 - Το Μονοπάτι του Χωριού
Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση
 

Διαδρομή 2 - Το Μονοπάτι των Βοσκών

Μια πολύ όμορφη και ξεκούραστη πεζοπορική διαδρομή μήκους 7,4 χιλιομέτρων, με συνολική υψομετρική διαφορά (ανάβαση) μόλις 227 μέτρα. Ακολουθώντας τα παλιά μονοπάτια ανάμεσα στις πέτρινες πεζούλες των κτημάτων που κάποτε ήταν όλα καλλιεργημένα χωράφια και σήμερα είναι βοσκότοποι, το Μονοπάτι των Βοσκών διασχίζει ένα λοφώδες τοπίο σκεπάσμενο με πουρνάρια και πανέμορφες γκορτσιές (άγριες αχλαδιές) που κάθε άνοιξη μετατρέπονται σε μια έκρηξη από λευκά άνθη, ανάμεσα στα εκατομμύρια πολύχρωμα αγριολούλουδα που σκεπάζουν τα παλιά λιβάδια. Στη δυτική άκρη της διαδρομής θα συναντήσετε τη βρύση Σκαφίδια με το κρυστάλλινο δροσερό νερό και τις καρυδιές που κάθε φθινόπωρο είναι φορτωμένες με νοστιμότατα καρύδια. Από τη βρύση μέχρι τις δυτικές παρυφές του χωριού, το Μονοπάτι των Βοσκών ακολουθεί την κοίτη του ποταμού Δειρού με τα πλατάνια και την πυκνή βλάστηση, και λίγο πριν το χωριό ανηφορίζει και πάλι στο λόφο και καταλήγει στην επάνω γειτονιά όπου έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το μνημείο των Καρυάτιδων και να απολαύσετε τη θέα από ψηλά.

Χάρτης και Εικόνες της Διαδρομής 2 - Το Μονοπάτι των Βοσκών
Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση
 

Διαδρομή 3 - Το Αρχαίο Μονοπάτι

Είναι ο παλαιότερος "δρόμος" που θυμούνται οι γέροι του χωριού, εδώ στις Καρυές Λακωνίας, στον Πάρνωνα. Ξεκινάει από τη δυτική άκρη του χωριού και καταλήγει στην περιοχή Αγορά, όπου η παράδοση λέει ότι γινόταν μεγάλη εμποροπανήγυρη ήδη από τα χρόνια της αρχαιότητας. Η διαδρομή συνεχίζει προς τα βόρεια σε αγροτικό δρόμο, μπαίνει μέσα στο ελατόδασος, και από εκεί συνεχίζει προς τα νότια, δίπλα στα παλιά χωράφια. Στη συνέχεια το μονοπάτι που διασχίζει τον ορεινό βοσκότοπο και σας φέρνει στα Δέντρα Κάκαρη, μια εντυπωσιακή συστάδα από μεγάλες γέρικες βελανιδιές. Στο τέλος της πεζοπορίας θα περάσετε από το ναό της Παναγίας (1900) όπου υπάρχει πηγή με δροσερό νερό και τρία υπεραιωνόβια πλατάνια, τα Πλατάνια του Μενελάου, που έχουν ηλικία άνω των 2500 ετών. Στην περιοχή αυτή εικάζεται ότι βρισκόταν το υπαίθριο ιερό της θεάς Αρτέμιδος, όπου γινόταν ο τελετουργικός χορός των Καρυάτιδων, των λυγερόκορμων κοριτσιών του αρχαίου οικισμού που ενέπνευσαν τους γλύπτες της αρχαίας Ελλάδας για να δημιουργήσουν τα περίφημα αγάλματα του Ερεχθείου της Ακρόπολης.

Χάρτης και Εικόνες της Διαδρομής 3 - Το Αρχαίο Μονοπάτι
Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση
 

Διαδρομή 4 - Το Μονοπάτι του Νερού

Το Μονοπάτι του Νερού, μήκους 4,4 χλμ με 1 ώρα και 45 λεπτά περπάτημα, είναι μια θαυμάσια επιλογή για μια βόλτα στη φύση, σε μια από τις πιο δροσερές γωνιές των Καρυών, στον πανέμορφο Πάρνωνα. Το μονοπάτι ξεκινάει από το Κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου και για 1.400 μέτρα ακολουθεί το παλιό τσιμεντένιο αυλάκι που έφερνε νερό στα χωράφια βόρεια από το χωριό. Από τη λιμνοδεξαμενή, που οι ντόπιοι την ξέρουν με το όνομα Λίμνη, μπορείτε να γυρίσετε στο χωριό ακολουθώντας αντίστροφα το ίδιο μονοπάτι, ή να ολοκληρώσετε την κυκλική διαδρομή ακουλουθώντας το δασικό δρόμο με τη σήμανση 4 προς τα ανατολικά και μετά προς τα νότια.

Χάρτης και Εικόνες της Διαδρομής 4 - Το Μονοπάτι του Νερού
Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση


 

Διαδρομή 5 - Το Μονοπάτι του Δάσους

Το μονοπάτι αυτό έχει μήκος 9,5 χλμ. και τη συνολική ανάβαση των 465 μέτρων, είναι μια διαδρομή σχετικά ξεκούραστη και χωρίς δύσκολα σημεία, στη σκιά του δάσους. Η πεζοπορία γίνεται κυρίως σε δασικούς δρόμους, αλλά και σε ένα τμήμα παλιού μονοπατιού που περνάει από εγκαταλειμμένα κτήματα και ερειπωμένες αγροικίες. Νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, έχετε πολλές πιθανότητες να δείτε αγριογούρουνα, αλεπούδες, λαγούς ή κάποιο πανέμορφο ζαρκάδι.

Χάρτης και Εικόνες της Διαδρομής 5 - Το Μονοπάτι του Δάσους
Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση 

Διαδρομή 6 - Το Μονοπάτι της Καστανιάς

Το Μονοπάτι της Καστανιάς προσφέρει στους δυνατούς πεζοπόρους 9,7 χιλιόμετρα εξερεύνησης στο πυκνό δάσος με καστανιές, βελανιδιές, πλατάνια, έλατα τα μαυρόπευκα στις πλαγιές του Πάρνωνα ανατολικά από το χωριό. Έχει συνολική υψομετρική διαφορά των 650 μέτρων, αλλά αποζημιώνει με τα εκπληκτικά τοπία της, τις ανέγγιχτες ρεματιές με τις παλιές βρύσες και τους καταρράκτες, και βέβαια τις πανέμορφες καστανιές που υπάρχουν παντού.

Χάρτης και Εικόνες της Διαδρομής 6 - Το Μονοπάτι της Καστανιάς
Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση 

Διαδρομή 7 - Το Μονοπάτι της Βελανιδιάς

Η έβδομη και τελευταία πεζοπορική διαδρομή του δικτύου Caryatides Trails έχει μήκος 5,8 χιλιόμετρα είναι μέσα στο πιο όμορφο και πιο πυκνό δρυοδάσος. Με μόλις 350 μ. υψομετρική διαφορά (ανάβαση), αυτή η διαδρομή δεν θα σας κουράσει και θα μπορέσετε να την ολοκληρώσετε άνετα σε λιγότερο από 3 ώρες. Θα δείτε και πολλές καστανιές, καρυδιές, έλατα και άλλα δέντρα, ανάμεσά τους και τη βασίλισσα του δάσους, την περίφημη βελανιδιά του Αη Θανάση, που είναι σύμφωνα με την παράδοση η μητέρα όλων των βελανιδιών που σκεπάζουν σήμερα τον Πάρνωνα.

Χάρτης και Εικόνες της Διαδρομής 7 - Το Μονοπάτι της Βελανιδιάς
Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνσηΠηγή:
Στέφανος Ψημένος