Καρυές Παυσανίας
<

Ορεινή Ποδηλασία - Mountain Bike


Στην ευρύτερη περιοχή των Καρυών υπάρχουν χαραγμένες ειδικές διαδρομές για ορεινή ποδηλασία - mountain bike. Οι συγκεκριμένες διαδρομές χρησιμοποιούνται ήδη από 2012 από την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας για τη διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ορεινής Ποδηλασίας το 2012, αλλά και για διεθνείς αγώνες ποδηλασίας UCI MTB ενταγμένους στο πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ποδηλατικής Ομοσπονδίας (UCI), όπως το 2019 με τη διεξαγωγή του Sparta MTB Races με συμμετοχή πολλών αθλητών από Ελλάδα, Ρωσία, Ιαπωνία, Τσεχία, Ρουμανία, Γεωργία, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία και Λίβανο.

Οι διαδρομές είναι πλήρως σηματοδοτημένες και διασχίζουν πανέμορφες διαδρομές μέσα στο δάσος του Πάρνωνα. Η σηματοδότηση του Δικτύου Ποδηλατικών διαδρομών χρηματοδοτήθηκε από πόρους του «Καταπιστεύματος Παναγιώτη Κερχουλα».

Στην κεντρική πλατεία του χωριού υπάρχει πλήρως ενημερωμένος χάρτη των τεσσάρων ποδηλατικών διαδρομών που ξεκινούν από τις Καρυές και παρακάτω θα βρείτε τους σχετικούς χάρτες και τα γραφήματα.

Ποδηλατική Διαδρομή 1

Με 9,3 χιλιόμετρα μήκος και με υψομετρική διαφορά (ανάβαση) μόλις 394 μέτρα, η σηματοδοτημένη Ποδηλατική Διαδρομή 1 είναι μια σχετικά εύκολη διαδρομή, κατάλληλη για όλους τους ποδηλάτες. Η αφετηρία της διαδρομής είναι στην κεντρική πλατεία των Καρυών, και το πρώτο σκέλος της (περίπου 4,2 χλμ) είναι σε άσφαλτο με ήπια ανηφορική κλίση (ουσιαστικά, όλη η ανάβαση είναι σε αυτό το σκέλος). Από την κεντρική πλατεία λοιπόν, και ακολουθώντας τη σήμανση με την αρίθμηση 1, στρίβετε δεξιά και ακολουθείτε τον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς Αγιο Πέτρο. Μετά από 500 μέτρα φτάνετε στο ξωκλήσι της Παναγιάς και την ομώνυμη πηγή όπου θα γεμίσετε το παγούρι σας με δροσερό νερό. Στα 4,2 χλμ αφήνετε την άσφαλτο και στρίβετε δεξιά στον στενό δασικό δρόμο, όπου θα απολαύσετε μια ξεκούραστη και μαγευτική ποδηλασία μέσα από το πυκνό δάσος με τις καστανιές και τις βελανιδιές, κατηφορίζοντας ομαλά μέχρι να επιστρέψετε στις Καρυές.

Χάρτης και Εικόνες της Ποδηλατικής Διαδρομής 1
Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση


Ποδηλατική Διαδρομή 2

Για τους πιο απαιτητικούς ποδηλάτες, η ποδηλατική Διαδρομή 2 μήκους 16 χιλιομέτρων είναι μια μαγευτική εμπειρία. Τα περισσότερα χιλιόμετρα είναι σε δασικούς δρόμους μέσα στο βελανιδόδασος και το καστανόδασος που σκεπάζει τις πλαγιές του Πάρνωνα ανατολικά από το χωριό. Η υψομετρική διαφορά (ανάβαση) των 866 μέτρων είναι ομαλά "μοιρασμένη" κυρίως στο πρώτο μισό σκέλος της διαδρομής και δεν κουράζει τον ποδηλάτη.

Χάρτης και Εικόνες της Ποδηλατικής Διαδρομής 2
Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση


Ποδηλατική Διαδρομή 3

Η ιδανική διαδρομή για όλη την οικογένεια, για αρχάριους που θέλουν να γνωρίσουν την ομορφιά του ΜΤΒ, για απροπόνητους που θέλουν να ξεσκουριάσουν. Είναι μόλις 4,9 χιλιόμετρα και έχει μικρή υψομετρική διαφορά (ανάβαση 245 μέτρα), αλλά είναι μια "καθαρόαιμη" μίνι διαδρομή ορεινής ποδηλασίας αφού είναι σχεδόν όλη σε δασικούς δρόμους που διασχίζουν ένα από τα ομορφότερα δάση ακριβώς δίπλα στο χωριό.

Χάρτης και Εικόνες της Ποδηλατικής Διαδρομής 3
Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση


Ποδηλατική Διαδρομή 4

Η κυκλική Ποδηλατική Διαδρομή 4 είναι ιδιαίτερα απαιτητική, μέσα από τοπία με μαγευτική θέα και μέσα από τα ομορφότερα δάση του Πάρνωνα. Το συνολικό μήκος της είναι 21,7 χιλιόμετρα, και η συνολική υψομετρική διαφορά (ανάβαση) είναι 887 μέτρα.

Χάρτης και Εικόνες της Ποδηλατικής Διαδρομής 4
Kάντε κλικ για να προβάλετε τις εικόνες σε μεγέθυνση


 

Στιγμιότυπα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ορεινής Ποδηλασίας στις Καρυές

Sparta MTB Races στις Καρυές
Στιγμιότυπα Αγώνων Ορεινής Ποδηλασίας στις Καρυές

Πανελληνίο Πρωτάθλημα Ορεινής Ποδηλασίας

Sparta MTB Races
Πληροφοριακοί Χάρτες & Γραφήματα


Χάρτης Ποδηλατικών Διαδρομών 1, 2 & 4

Γεωφυσικός χάρτης διαδρομών

Μηκοτομή Διαδρομών

Λήψη του πλήρους χάρτη των ποδηλατικών διαδρομών εδώ.