Καρυές Παυσανίας

Νέα - Ενημέρωση


27.11.2019

Η Μεταμόρφωση των Καρυών - Μελέτη/Αφιέρωμα του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών

Ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών ξεκίνησε την πρωτοβουλία σύνταξης μιας Μελέτης - Ειδικής Έκδοσης, με τίτλο «Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΥΩΝ 1920-2020», η οποία πραγματεύεται στην ιστορία του οικισμού των Καρυών από τις αρχές του 19ου αιώνα ως σήμερα. Η μελέτη εστιάζει στα οικιστικά χαρακτηριστικά και τις υποδομές των Καρυών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα από τον αγώνα των κατοίκων, τις δωρεές των αποδήμων και των ευεργετών.

Το πρώτο μέρος της μελέτης αφορά τα έτη από το 1920 ως το 1950, δηλαδή μέχρι και την μεταπολεμική περίοδο. Την επιμέλεια της μελέτης έχει ο κ. Χάρης Κωνσταντόπουλος, γραμματέας του Συνδέσμου των Απανταχού Καρυατών, ο οποίος μελέτησε διεξοδικά και παράλληλα άντλησε πληροφορίες από τις ακόλουθες πηγές:

«ΒΙΒΛΟΣ» της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΩΝ «ΑΙ ΚΑΡΥΑΙ» (1929) επιμέλειας Παρασκευά Ιωάννη Μεϊντάνη,

«ΚΑΡΥΑΙ» του λογοτέχνη Κωνσταντίνου Μιχαήλ Πίτσιου το 1948,

«ΚΑΡΥΑΤΙΚΑ» των Παρασκευά Ιωάννη Μεϊντάνη και του υιού του Ιωάννη Παρασκευά Μεϊντάνη ιατρού στην Ουάσιγκτον. Ένα έργο που αποτελείται από δύο τόμους (1950 και 1972), εκδόθηκε από την Αδελφότητα Αραχωβιτών «ΑΙ ΚΑΡΥΑΙ» της Γκαστόνια Βορείου Καρολίνας Η.Π.Α. και έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών και

«ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΡΥΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ» του Παναγιώτη Στυλιανού Μαχαίρα το 1987, καθώς και από τις εφημερίδες:

«ΑΙ ΚΑΡΥΑΙ» του «Συνδέσμου των εν Αθήναις και περιχώροις Καρυατών Η ΑΡΑΧΩΒΑ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΟΣ» (δεκαετία 1950)

«ΚΑΡΥΕΣ, Η ΑΡΑΧΟΒΑ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ Τ. ΔΗΜΟΥ ΟΙΝΟΥΝΤΟΣ» της Αννίτα Γκλέκα Πρεκεζέ (1986-2010).

Το πρώτο μέρος της μελέτης κυκλοφόρησε μαζί με την φθινοπωρινή έκδοση του τριμηνιαίου ενημερωτικού δελτίου του Συνδέσμου, ωστόσο είναι διαθέσιμο από το Karyes.gr στους ακόλουθους συνδέσμους, τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα:

Ειδική Έκδοση: Αφιέρωμα η Μεταμόρφωση των Καρυών - Μέρος 1ο (1920-1950)

Special Edition - The Development of Karyes (1920-1950) - Part 1