Χορευτικός Όμιλος Καρυών
Ιστορικά Στοιχεία
του Θεόδωρου Μεντή
Ο χορός που συνταιριάζει κίνηση, στίχους, τραγούδι και θυμίζει συναισθήματα, αξίες, υμνεί τη φύση, αφηγείται ανθρώπινες καταστάσεις και γεγονότα, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής παράδοσης του χωριού μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Αποτέλεσε πολύτιμo συστατικό της ιστορίας, αλλά μόνο ευκαιριακά συνέβαλε οργανωμένα στην αναπαραγωγή πολιτισμικών συμπεριφορών, ταυτοτήτων και αναπαραστάσεων.
Σ' αυτά τα πλαίσια γνωστοί για τη λεβεντιά τους Αραχοβίτες χόρεψαν το 1937 στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο Αθήνας και το 1955 Αραχοβιτοπούλες ντυμένες «Αμαλίες» χόρεψαν στη Σπάρτη ντόπιους παραδοσιακούς χορούς.
Πολύ αργότερα τη δεκαετία '70 και '80 με πρωτοβουλία της ΧΕΝ Καρυών παρουσιάστηκαν οι τοπικοί χοροί στα πανηγύρια του χωριού και την άνοιξη του 1989 αναβίωση στον Άγιο Κωνσταντίνο το παλιό πανηγύρι της ημέρας με παραδοσιακές στολές, με προσέλευση κατοίκων, το στολισμό ζώων και την παρουσίαση ντόπιων χορών και εθίμων. Το γεγονός καταγράφηκε από την ΕΤ-2 και προβλήθηκε στις 3-12-1998 από τη Δημόσια Τηλεόραση στην εκπομπή «Ήθη και Έθιμα του λαού μας».
Φωτογραφικό υλικό
Ακολούθησε η υλοποίηση της ιδέας του Α.Σ. «Ο Καρυάτης» το καλοκαίρι του 1992 για τη δημιουργία χορευτικού τμήματος. Πρωτοστάτησαν μερικά άτομα που είχαν κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη για τη γνήσια παράδοση, τη γνήσια λαογραφία, για τα ήθη και τα έθιμα και τον ελληνικό παραδοσιακό χορό.
Έτσι στο προαύλιο της Παναγίας (15-8-1992) παρουσιάστηκαν από 35 αγόρια και κορίτσια ντόπιοι και άλλοι παραδοσιακοί χοροί. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος, οι προσφορές για μια δεκαετία ήταν συνεχείς, με αποτέλεσμα ο Χορευτικός Όμιλος να συγκεντρώσει χρήματα από πολλούς κατοίκους, το Σύλλογο Σικάγου, από τα μέλη της Αδελφότητος Αραχοβιτών «Αι Καρυαί», από το Σύνδεσμο Απανταχού Καρυατών και να προβεί στην κατασκευή και αγορά αρκετών στολών.
Φωτογραφικό υλικό
Οι εμφανίσεις του χορευτικού συνεχίστηκαν στο προαύλιο της Παναγίας για ακόμη δύο χρόνια και μετά οι προσπάθειες για κάποιο διάστημα περιορίστηκαν με διδασκαλία χορών στο Κοινοτικό Κατάστημα, χωρίς όμως δημόσιες εμφανίσεις.
Όμως μια καινούρια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2001 με παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν για πέντε συνεχή χρόνια (2004-2008) πολύ σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις για το χωριό. Κάθε χρόνο το καλοκαίρι η χορευτική αυτή ομάδα παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από αρκετές περιοχές και με τη συμμετοχή της σε χορωδία τραγούδησε μεγάλους 'Ελληνες συνθέτες. Τα ίδια αυτά παιδιά αρκετές φορές χόρεψαν στον Αη Γιώργη και στις Αποκριές.
Φωτογραφικό υλικό
Ιδιαίτερη σημαντική εκείνη την εποχή ήταν η επίσκεψη στο χωριό (30-07-2006) του «Θεάτρου Νεφέλη» της Ελληνική Κοινότητα Τορόντο. Προηγήθηκε η υποδοχή από το Χορευτικό Όμιλο Καρυών με του ντόπιους χορούς και ακολούθησε πρόγραμμα από τα Ελληνόπουλα της ομογένειας του Καναδά.
Φωτογραφικό υλικό
Με το πέρασμα όμως των χρόνων, λόγω έλλειψης παιδιών δεν πραγματοποιούνται πλέον οργανωμένες εμφανίσεις, με μόνη εξαίρεση μέχρι σήμερα τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών σε δύο ομάδες το έτος 2016-2017.
Οι στολές που έχουν αποκτηθεί από το 1992 μέχρι το 2007 φυλάσσονται και συντηρούνται στην οικία του Ευεργέτη Γ.Θ. Σκιούρη σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο και παραχωρούνται κάθε χρόνο στα παιδιά του χωριού προκειμένου να συμμετάσχουν στις σχολικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου.
Στολές Χορευτικού Ομίλου Καρυών
- Νησιώτικες στολές Κυθήρων: 4 ανδρικές 4 γυναικείες
- Στολές Τσολιά: 14 αγοριών
- Στολές Φλώρινας: 7 γυναικείες
- Στολές Θράκης: 8 ανδρικές
- Στολές Ηπειρώτικες: 8 ανδρικές
- Στολές λαϊκού: 6 ενδυμασίες, 16 γιλέκα, 15 καπέλα
- Μαύρα γυναικεία γελέκια: 16 τεμάχια που προσφέρθηκαν από κατοίκους του χωριού.